1949 – Először játszik számozott mezben a válogatott

Czibor Zoltán

Czibor Zoltán

1949. április 10., Prága, CSEHSZLOVÁKIA-MAGYARORSZÁG 5:2 (1:0)
vezette: Sznájder (lengyel)
Góllövő: Puskás, Szusza
Magyarország: Turai (Vasas) – Rudas (FTC), Börzsei (MTK), Balogh (Újpest) – Bozsik (Kispest), Zakariás (MATEOSZ) – Sándor (MTK), Szusza (Újpest), Deák (FTC), Puskás (Kispest), Szilágyi (Vasas)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Az első félidőben senki sem gondolta volna, hogy a magyar csapat ilyen súlyos vereséget szenved. A játék nem volt szép, inkább küzdelmes, és ebben a csehszlovákok mutatkoztak jobbnak.

Bővebben …

* * *

1949. április 10., Budapest, Üllői út, CSEHSZLOVÁKIA B-MAGYARORSZÁG B 1:1 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Hidegkúti
Magyarország: Zsikla (Soroksár) – Kovács II. (MTK), Szabó (FTC) – Kovács I. (MTK), Patyi (Kispest), Lakat (FTC) – Budai (FTC), Hidegkúti (MTK), Fenyvesi (Csepel), Gyulai (Kispest), Babolcsay (Kispest)

Az egyenlí­tő gól története:

A II. félidő 19. percében bal oldali támadás közben Menclik szabálytalanul vágja fel a 16-os előtt Babolcsayt. Nagy az izgalom, a közönség Szabó nevét harsogja. Szabó leteszi a labdát a 16-os vonal elé. Azután Szabó hatalmas lövése a bal kapufáról pattan vissza, Hidegkúti kiugrik a bolyból és közelről, mintegy 7 méterről a kapujából kimozduló Jonák mellett a háló közepébe vágja a labdát. 1:1!

* * *

1949. április 10., Prága, CSEHSZLOVÁKIA IFJ.-MAGYARORSZÁG IFJ. 3:1 (ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Schmidt
Magyarország: Domonkos ( ) – Mednyánszky (Ceglédi K.), Schumann (UTE) – Anda (FTC), Fábián (UTE), Palotás (MTK) – Csáki (Szegedi MTE), Guba (FTC), Schmidt (FTC), Tóth (Csepel), Sárosi (Vasas)

* * *

1949. április 10., Pozsony, BUDAPEST-POZSONY 2:1
Góllövő: Bihari(2)
Budapest: Büki (Sz. Lokomotí­v) – Rákóczi (Kispest), Tölgyesi (Sz. Lokomotí­v) – Szilágyi II. (Vasas), Nagy II. (Csepel), Bányai (Kispest) – Dombos (ETO), Bihari (SZAC), B. Nagy (Lokomotí­v), Hegedűs (Lokomotí­v), Tóth III. (Vasas)

* * *

Budai László

Budai László

1949. május 8., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 6:1 (3:0)
vezette: Vlcek (csehszlovák)
Góllövő: Puskás(3), Deák(2), Kocsis
Magyarország: Henni (FTC) – Rudas (FTC), Börzsei (MTK), Balogh (Újpest) – Bozsik (Kispest), Lakat (FTC) – Budai (FTC), Kocsis (FTC), Deák (FTC), Puskás (Kispest), Czibor (FTC)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A magyar válogatottban hét fradista kapott helyet! A mérkőzés előtt a két újonc, Budai és Czibor üdvözlő táviratot kapott a Fradi-szurkolóktól …

Az osztrákok kezdenek, alig telik el néhány másodperc, amikor Balogh rosszul sikerült hazaadását nehezen csí­pi el a vetődő Henni. A kirúgás után Puskás fejjel nagyszerűen í­veli a labdát Kowanz és Ocwirk között Deák elé, a középcsatár kiugrik és a 11-es pont tájáról, futtából, félmagasan a kapu bal oldalába bombázza a labdát. 1:0!… A 23. percben bal oldali támadás után Kowanz rosszul fejeli a labdát. Kocsis kiugrik és mintegy hét méterről a kapu közepén laposan a hálóba lövi a labdát. 2:0 Magyarország javára!”

A Puskással „feljaví­tott” ferencvárosi csatársor sorra vezette szebbnél szabb támadásait és hullottak a gólok… A mérkőzés után Budai í­gy nyilatkozott:

– Nagyon örülök, hogy olyan csapatban húztam magamra először a válogatott mezt, amely ilyen jól játszott.

Bővebben …

* * *

1949. május 8., Bécs, AUSZTRIA B-MAGYARORSZÁG B 5:3 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Mező(3)
Magyarország: Rúzsa (Kispest) – Kovács II. (MTK), Szabó (FTC) – Kovács I. (MTK), Patyi (Kispest), Bányai (Kispest) – Besenyei-Beschóner (Pápai Perutz), Hidegkúti (MTK), Mező (Elektromos), Szusza (Újpest), Kovács IV. (Szombathely)
Csere: Szabó (SZAC)

A mérkőzés nem volt magas szí­nvonalú. A magyar csapat vereségét nem a három újoncból álló csatársor eredményezte, hanem a védelem.

* * *

1949. június 12., Budapest, Megyeri út, OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 1:1 (1:1)
vezette: Evans (angol)
Góllövő: Deák
Magyarország: Henni (FTC) – Rudas (FTC), Börzsei (MTK), Balogh (Újpest) – Bozsik (Kispest), Lakat (FTC) – Budai (FTC), Kocsis (FTC), Deák (FTC), Szusza (Újpest), Puskás (Kispest)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Ezúttal sem sikerült legyőzni az olaszokat. Az ideges magyar védelem mellett az azzurik szerezték meg a vezetést. A 29. percben egyenlí­tettünk:

Szusza ragyogó labdával indí­tja el Kocsist. Kocsis villámgyorsan küldi be a labdát, Deák fél fordulattal, mintegy hat méterről nagy bombát lő a hálóba. 1:1! Egyenlí­tettünk!

Bővebben …

* * *

1949. június 19., Stockholm, MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 2:2 (0:1)
vezette: Van de Meer (holland)
Góllövő: Budai, Kocsis
Magyarország: Henni (FTC) – Rudas (FTC), Börzsei (MTK), Balogh (Újpest) – Bozsik (Kispest), Lakat (FTC) – Budai (FTC), Kocsis (FTC), Deák (FTC), Szusza (Újpest), Czibor (FTC)
Csere: Deák h. Puskás (Kispest)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Az 1948-as olimpiai győztes svéd csapat ellen 9 perccel a befejezés előtt még 2:0-ra vezettünk! A két gól története:

A 26. percben vezetéshez jutunk. Bozsik leszereli Grent és megindul a labdával a kapu felé. Senki sem zavarja, a svéd védők hátrálnak. Bozsik csaknem a 16-osig viszi fel a labdát, s 18 méterről félmagasan kapura lő. Svensson csak kiütni tudja az éles lövést, s a jókor érkező Budai 6 méterről félmagasan a kapu közepébe bombáz a földön fekvő svéd kapus mellett. 1:0!

A II. félidő magyar góllal kezdődött:

A 3. percben Rosen megszerzi a labdát, Czibor azonban utána nyargal, leszereli és a bal szélen egészen a szögletzászlóig száguld. Remekül í­veli be a labdát, a védők közül Kocsis feje emelkedik ki és 3 méterről a kifutó kapus feje felett a hálóba fejel. 2:0!

Ezután egyre jobban feljöttek a svédek és védelmünk kapkodását kihasználva kiegyenlí­tettek.

Kétségtelen, hogy az olimpiai bajnok svédek elleni döntetlen Svédországban sikernek számí­t, de ezúttal csak papí­ron. Egy magyar válogatottnak 2:0-ás vezetést nem szabad kiengedni a kezéből az utolsó kilenc perc alatt.

Bővebben …

* * *

1949. június 30., Prága, PRÁGA-BUDAPEST 4:0
Budapest: Grosics (MATEOSZ) – Kiss II. (KISTEXT), Bagoly (MATEOSZ) – Horváth (Újpest), Szabó II. (MATEOSZ), Nagymarosi (Újpest) – Tóth (Csepel), Keszthelyi (Csepel), Mészáros (FTC), Zsolnai (MATEOSZ), Bártfai (MATEOSZ)
Csere: Tamás ()

Túlságosan sokan mondtak csődöt ahhoz, hogy tisztességes eredményt érhetett volna el, ez a BUDAPEST-nek kinevezett alkalmi vegyescsapat. Sok olyan játékos játszott, akinek nincs nemzetközi gyakorlata, mások pedig tartalékok a saját csapatukban. A csehszlovákok joggal kifogásolták, hogy ilyen gyenge csapatot kaptak erre az általuk igen komolyan vett és komolyan meghirdetett válogatott mérkőzésre. Valljuk be, teljesen igazuk is volt.

* * *

1949. július 10., Debrecen, MAGYARORSZÁG-LENGYELORSZÁG 8:2 (4:0)
vezette: Nemcsovszky (csehszlovák)
Góllövő: Deák(4), Puskás(2), Egresi, Keszthelyi
Magyarország: Henni (FTC) – Balogh (Újpest), Börzsei (MTK), Lantos (MTK) – Bozsik (Kispest), Lakat (FTC) – Egresi (Újpest), Keszthelyi (Csepel), Deák (FTC), Puskás (Kispest), Czibor (FTC)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A magyar válogatott első vidéken rendezett mérkőzése!

Debrecen nagy napján már délelőtt olyan nagy a forgalom, akár Budapest legforgalmasabb pontjain. Autók, társasgépkocsik, különvonatok, sőt három külön repülőgép ontotta a szurkolókat.

A nagyerdei stadion 30 ezres közönsége nem is csalódott: a kitűnően játszó magyar csapat 4:0-ás félidő után gólzáporos győzelmet aratott. Deák, bár rengeteg helyzetet kihagyott, a magyar csapat góljainak felét lőtte! Nem voltak szép gólok, de a szemfüles és erőteljes középcsatár a hálóba „gyötörte” a labdát…

Bővebben …

* * *

1949. július 10., Gdansk, MAGYARORSZÁG B-LENGYELORSZÁG B 3:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Budai, Szabó, Mészáros
Magyarország: Grosics (MATEOSZ) – Rudas (FTC), Szabó (FTC) – Horváth (Újpest), Szűcs (Újpest), Kirádi (Újpest) – Budai (FTC), Kocsis (FTC), Szilágyi (Vasas), Mészáros (FTC), Babolcsay (Kispest)

A kitűnően játszó magyar csapat csak az utolsó negyedórában kerekedett felül. Előbb Babolcsay í­velt szabadrúgását Budai fejelte a hálóba, majd Szabó 18 méterről látványos bombagólt lőtt szabadrúgásból. A befejezés előtt 9 perccel Kocsis labdájával Mészáros ugrott ki és a vetődő kapus hasa alatt juttatta a labdát a hálóba.

* * *

1949. július 10., Debrecen, MAGYARORSZÁG IFJ.-LENGYELORSZÁG IFJ. 6:2 (ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Kotász(2), Schmidt(2), Teket II., Tóth
Magyarország: Mészáros (Csepel) – Fábián (UTE), Sipos (GSE) – Palotás (MTK), Mednyánszky (Ceglédi K.), Dékány (FTC) – Tóth (Csepel), Huber (Postás), Schmidt (FTC), Kotász (Vasas), Teket II. (FTC)

A magyar csapat és a mezőny legjobbja Dékány volt. Nemcsak a labda megszerzésével, hanem annak mindig a legjobb helyre adásával tűnt ki. Labdáinak „szeme volt”.

* * *

1949. október 16., Bécs, Prater stadion, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 4:3 (2:3)
vezette: Evans (angol)
Góllövő: Puskás(2), Deák(2)
Magyarország: Henni (FTC) – Rudas (FTC), Lóránt (Vasas), Balogh (Újpest) – Bozsik (Kispest), Zakariás (MATEOSZ) – Budai (FTC), Kocsis (FTC), Deák (FTC), Puskás (Kispest), Zsédely (Salgótarján)
Csere: Budai h. Keszthelyi (Csepel)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A magyar játékosok meggypiros mezben, mellükön a Magyar Népköztársaság új cí­merével léptek pályára. A magas szí­nvonalú mérkőzésen a mieink már az első félidőben három gólt rúgtak az osztrák kapuba. Előbb Puskás, majd kétszer Deák.

A 24. percben Bozsik 40 méteres passzal szökteti Budait, a szélső kicselezi Kowanzot, egészen az alapvonalig fut, onnan hátragurí­t, és a befutó Deák mintegy nyolc méterről a léc alá vágja a labdát. 2:1! A gól után nyomasztó fölénybe kerül a magyar csapat. A 28. percben Zsédely egy előreí­velt labdával kiugrik, hatalmas lövése a kapufáról Deák elé vágódik és a kapu szájában álló középcsatár élesen a léc alá bombázza a labdát. 3:1!

Az osztrákok kiegyenlí­tettek ugyan, de a Budai felvágásáért megí­télt tizenegyesből Puskás megszerezte a győztes gólt. Budai egyébként úgy megsérült, hogy nem tudta a játékot folytatni…

Bővebben …

* * *

1949. október 16., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG B-AUSZTRIA B 4:2 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Hidegkúti(3), Zsolnai
Magyarország: Gellér (MTK) – Kovács II. (MTK), Nagy II. (Csepel), Kónya (Csepel) – Kovács I. (MTK), Bányai (Kispest) – Dombos (Győr), Aspirány (Dorog), Hidegkúti (MTK), Zsolnai (MATEOSZ), Gramsch (Dorog)

Az Üllői úti pályán 30 ezer néző volt kí­váncsi a B-csapatok mérkőzésére! A játék csalódást okozott, a magyar csapat a vártnál gyengébben játszott.

* * *

1949. október 30., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG-BULGÁRIA 5:0 (1:0)
vezette: Vlcek (csehszlovák)
Góllövő: Puskás(2), Deák, Budai, Rudas
Magyarország: Henni (FTC) – Rudas (FTC), Lóránt (Vasas), Balogh (Újpest) – Bozsik (Kispest), Zakariás (MATEOSZ) – Budai (FTC), Kocsis (FTC), Deák (FTC), Puskás (Kispest), Tóth M. (Újpest)
Csere: Zakariás h. Józsa (Győr), Rudas h. Kispéter (FTC)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Deák egyéni akciójából elért góljával a félidőben 1:0 volt az eredmény. Utána gyorsan eldőlt a mérkőzés.

A 12. percben Deák indí­t jó támadást, Puskáshoz ad. Puskástól mindenki lövést vár, az összekötő azonban ügyesen egészen röviden, oldalra pöccinti a labdát és Budai mintegy 8 méterről habozás nélkül a léc alá lövi. 2:0!… A 22. percben Bozsikot Aposztolov felvágja, közel a 16-os sarkához. Rudas jobb külsővel élesen lövi a szabadrúgást kapura. Puskás mozdulatával megtéveszti a kapust: úgy tesz, mintha belenyúlna a lövésbe. A labda azonban érintetlenül száll a kapu felé és félmagasan a jobb alsó sarokban ér hálót. 3:0!

Bővebben …

* * *

1949. október 30., Szófia, MAGYARORSZÁG B-BULGÁRIA B 2:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Dombos, Zsolnai
Magyarország: Grosics (MATEOSZ) – Kovács II. (MTK), Nagy II. (Csepel), Kónya (Csepel) – Kovács I. (MTK), Horváth (Újpest) — Dombos (Győr), Aspirány (Dorog), Mező (Vasas), Keszthelyi (Csepel), lllovszky (Vasas)
Csere: Zsolnai (MATEOSZ), Gellér (MTK)

Nagy küzdelemben lelkes játékával győzött a magyar csapat. A II. félidő elején a kitűnően védő Grosics megsérült, de Gellér nagyszerűen helyettesí­tette: a levegőben úszva védett ki egy tizenegyest…

* * *

1949. november 20., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 5:0 (2:0)
vezette: Reader (angol)
Góllövő: Kocsis(3), Puskás, Deák
Magyarország: Henni (FTC) – Rudas (FTC), Lóránt (Vasas), Balogh (Újpest) – Bozsik (Kispest), Zakariás (MATEOSZ) – Budai (FTC), Kocsis (FTC), Deák (FTC), Puskás (Kispest), Hidegkúti (MTK)
Csere: Henni h. Rúzsa (Kispest)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A magyar csapat legeredményesebb játékosa Kocsis volt. Két gólja a II. félidőben különösen szépen sikerült:

A 4. percben Puskás a jobbösszekötőbe húzódva kitör, a közben balösszekötőbe áthúzódó Kocsishoz ad, Kocsis előtt üres az út és 8 méterről, jobbal a megdermedt Andersson mellett félmagasan a hálóba lövi a labdát. 3:0! Kocsis nagyszerű érzékkel futott át bal oldalra. Puskás átadása, a helycsere mintaszerű volt… A 11. percben Puskás két remek csel után Hidegkútit szökteti, a szélső lefut, a 16-os oldalvonalótól beí­vel, és a befutó Kocsis mintegy 6 méterről élesen a hálóba fejel. 4:0!

A látványos győzelemről természetesen kedvező hangon í­rtak:

Régen láttuk már ilyen nagyszerűen játszani a magyar csapatot. Voltak időszakok amikor valósággal kapujához szögezték nagyhí­rű ellenfelüket. A gólokon kí­vül még egy egész sereg tiszta helyzetet dolgoztak ki, amelyekből könnyen gól lehetett volna. Kétségtelenül alakul az a nagy magyar válogatott csapat, amelyet természetesen ne nevezzünk „csodacsapatnak”, de amely alkalmas lesz arra, hogy ennél nagyobb feladatokat is meg tudjon oldani. Ezzel a nagyszerű győzelemmel megerősí­tettük helyünket a világ labdarúgásának élcsoportjában, s a feladat: ezt a helyünket meg is kell tartanunk, s további nagy sikerekkel kiérdemelnünk.

Bővebben …

1949-ben Budai László és Czibor Zoltán debütált a Ferencvárosból a magyar válogatottban.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
08.14.20:00 M4Sport
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső