1973 – Nyeretlenül

1973. március 1., Szeged, MAGYARORSZÁG IFJ. – LENGYELORSZÁG IFJ. 2:1 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Jankovics, Szabó F.
Magyarország: Rabcsák — Végh, Varga, Lakatos, B. Kovács — Lazsányi, Töröcsik, Ádám — Szabó F., Nyilasi (FTC), Pogány
Csere: Jankovics, Szeghalmi, Takács

* * *

1973. március 14., Kütayas, MAGYARORSZÁG IFJ. –  TÖRÖKORSZÁG IFJ. 1:1 (UEFA Torna selejtező – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Nyilasi
Magyarország: Rabcsák — Végh, Lakatos, Varga J., B. Kovács — Lazsányi, Töröcsik, Ádám — Szabó F., Nyilasi (FTC), Jankovics
Csere: Takács

* * *

1973. március 25., Gori, SZOVJETUNIÓ IFJ. – MAGYARORSZÁG IFJ. 2:0 (UEFA Torna selejtező – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Rabcsák — Végh, Lakatos, Varga J., B. Kovács — Lazsányi, Töröcsik, Ádám — Szabó F., Nyilasi (FTC), Jankovics

* * *

1973. április 14., Zalaegerszeg, SZOVJETUNIÓ IFJ. – MAGYARORSZÁG IFJ. 2:1 (UEFA Torna selejtező – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Pogány
Magyarország: Pálinkás (FTC) — Végh, Lakatos, Varga J., B. Kovács — Takács, Jankovics — Töröcsik, Szabó F., Nyilasi (FTC), Pogány
Csere: Ádám, Huller (FTC)

* * *

1973. április 23., Zalaegerszeg, MAGYARORSZÁG IFJ. – TÖRÖKORSZÁG IFJ. 2:1 (UEFA Torna selejtező – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Nyilasi, Töröcsik
Magyarország: Pálinkás (FTC) — Végh, Orosz, Varga J., B. Kovács — Takács, Ádám — Huller (FTC), Töröcsik, Nyilasi (FTC), Pogány
Csere: Lazsányi, Jankovics

* * *

1973. április 29., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG IFJ. -AUSZTRIA IFJ. 3:0 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Nyilasi(2), Pogány
Magyarország: Pálinkás (FTC) — Kőhalmi, Orosz, Lazsányi, B. Kovács — Varga J., Takács — Szabó F., Nyilasi (FTC), Töröcsik, Pogány

* * *

1973. április 29., Budapest, Népstadion, AUSZTRIA – MAGYARORSZÁG 2:2 (2:1) (VB selejtező)
vezette: Kitabdijan (francia)
Góllövők: Zámbó, Bálint
Magyarország: Géczi (FTC) — Páncsics (FTC), Kovács (Videoton), Bálint (FTC), Juhász P. (Ú. Dózsa) — Kocsis (Bp. Honvéd), Szűcs (Bp. Honvéd) — Fazekas (Ú. Dózsa), Bene (Ú. Dózsa), Dunai II.  (Ú. Dózsa), Zámbó (Ú. Dózsa)
Csere: Páncsics h. Fábián (Vasas), Zámbó h. Váradi (Vasas)
Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

Jól kezdett a magyar válogatott, s már a 13. percben Zámbó lapos lövése a kapu bal sarkába gurult. A nagy örömben azonban nem összpontosí­tottak eléggé a magyar védők, és 150 másodperccel később Starek szabadrúgásból kialakult helyzetben a hálóba gurí­tott. Ezután Bene lőtt a kapufára, s a váratlan fordulatot a 29. perc hozta, egy olyan akció végén, amely előtt le a kalappal: lábról lábra vándorolt a labda anélkül, hogy bármelyik magyar védő hozzányúlhatott volna, Jara laposan a hálóba bombázott. Sőt, az osztrák csapat támadásban maradt, s Jara bombáját csak a kapufa hárí­totta…

A második félidőben a magyar csapat mindent megtett, hogy megfordí­tsa a mérkőzést, de előbb Bálint, majd Fazekas lövése csattant a kapufán. Végül is a félidő derekán sikerült az egyenlí­tés. Kocsis átadásából Bálint nagy erejű lövése jutott a kapuba. Az utolsó negyedórában változatlan hévvel és lankadatlan erőbedobással küzdött a magyar válogatott, de az osztrák együttes megszállta saját térfelét, a betonfalon nem engedett senkit átjutni. így megismétlődött a bécsi eredmény, s az újabb döntetlen még semmit sem tisztázott, a három csapat — Svédország, Ausztria, Magyarország — előtt továbbra is nyitva állt a világbajnoksághoz vezető út.

Bővebben …

* * *

1973. május 16., Karl-Marx-Stadt, NDK – MAGYARORSZÁG 2:1 (1:1)
vezette: Szarka (csehszlovák)
Góllövők: Vidáts
Magyarország: Géczi (FTC) — Fábián (Vasas), Kovács (Videoton), Bálint (FTC), Juhász P. (Ú. Dózsa) — Vidáts (Vasas), Kocsis (Bp. Honvéd), Szűcs (Bp. Honvéd) — Fazekas (Ú. Dózsa), Bene (Ú. Dózsa), Váradi (Vasas)
Csere: Fábián h. Török (Vasas), Fazekas h. Kozma (Bp. Honvéd), Váradi h. Dunai II. (Ú. Dózsa)
Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

A 8. percben Kocsis átadásával Bene elfutott és Vidáts a bal sarokba rúgta a labdát. Régi hagyományuk szerint azonban a németek nem adták fel, sőt fokozatosan átvették a játék irányí­tását, annál is inkább, mert közben a magyar válogatott elszalasztotta több í­zben is a második gól megszerzésének lehetőségét. Nem í­gy a németek az egyenlí­tését: Streich óriási erővel lőtt a bal felső sarokba. A második félidőben tí­z percnyi játék után már el is dőlt a mérkőzés, a német balszélső újabb szép lövéssel vette be Géczi hálóját. A cseréket követően friss lendülettel támadott a magyar csapat, de a szerencse is elpártolt tőle, Kozma százszázalékos helyzetben a kapust találta telibe, Vidáts lövése pedig a kapufát érintve hagyta el a játékteret.

Bővebben …

* * *

1973. június 13., Budapest, Népstadion, SVÉDORSZÁG – MAGYARORSZÁG 3:3 (1:1) (VB selejtező)
vezette: Lo Bello (olasz)
Góllövők: Kozma, Vidáts, Zámbó
Magyarország: Bicskei (Bp. Honvéd) — Török (Vasas), Kovács (Videoton), Vidáts (Vasas), Szűcs (Bp. Honvéd) — Juhász (FTC), Bálint (FTC), Tóth (Ú. Dózsa) — Bene (Ú. Dózsa), Kozma (Bp. Honvéd), Zámbó (Ú. Dózsa)
Csere: Tóth h. Kocsis (Bp. Honvéd), Kozma h. Szőke (FTC)
Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

A magyar csapat olyan akaraterővel harcolt, hogy azt lehetett gondolni, elsodorja a svédeket. Nem is késett sokáig a vezető gól, Kozma könnyedén gurí­tott a hálóba (1:0), de mint már annyiszor, a gyors gól után nem következett folytatás. A félidő utolsó szakaszában a svédek egyre inkább átvették az irányí­tást, s Edström jól lefejelt labdáját Kindwall küldte közelről a hálóba (1:1).

A szünet után Kozma és Tóth helyére Szőke és Kocsis lépett a pályára. Magához tért a magyar együttes, de hiába volt sok helyzet, az 55. percben egy lélegzetvételnyi szünetet kihasználva Sandberg a kapu jobb oldalába rúgta a labdát (1:2). A 80 000 néző óriási biztatásba kezdett, s a forró hangulatban rövidesen Vidáts egyenlí­tett, sőt a 72. percben Bene átadását Zámbó a kapus mellett lőtte a hálóba. Egy perccel később Kocsis szabadrúgása a kapufáról pattant vissza, majd újabb két perc múltán a svéd fejelőkirály, Edström egy pillanatra magára maradt, s ez elegendő volt ahhoz, hogy kiegyenlí­tsen (3:3).

A magyar csapatban mindenki megtette a magáét. Mint már annyiszor, ez a mérkőzés is a magyar csapat „kezében” volt, de a döntő pillanatban a siker mégis elmaradt.

A magyar labdarúgósport számára ezzel befejeződött a világbajnoki selejtező sorozat, Mexikó után 1974-ben sem volt jelen a magyar nemzeti válogatott a világ legjobbjainak küzdelemsorozatán. Történt ez annak ellenére, hogy a magyar válogatott egyetlen vereséget sem szenvedett riválisaitól — egyébként az egyetlen csapat, amelyik a csoportban ezt elmondhatja —, de ugyanakkor nem is tudta győzelemre váltani a hazai pálya előnyét. S ráadásul még a nagyon gyenge Málta ellen is kevesebb gólt lőtt a magyar együttes, mint a vetélytársak, s végső soron ez döntött a helyezések sorrendjében.

Bővebben …

* * *

1973. szeptember 26., Belgrád, MAGYARORSZÁG – JUGOSZLÁVIA 1:1 (0:1) (VB selejtező)
vezette: Gonella (olasz)
Góllövők: Bene
Magyarország: Mészáros (Vasas) — Fábián (Vasas), Páncsics (FTC) Horváth (Ú. Dózsa), Bálint (FTC) — Juhász (FTC) Kocsis (Bp. Honvéd), Vidáts (Vasas) — Szőke (FTC), Bene (Ú. Dózsa), Zámbó (Ú. Dózsa)
Csere: Páncsics h. Kovács (Videoton)
Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

Az első félidőben szépen, és időnként lendületesen játszottak Boskov kapitány labdarúgói és gyors vezető góljuk után akadt még jó néhány helyzet. A félidő végén viszont a magyar csapat kezdeményezett többet, még Páncsics is előretört, s az egyik támadásnál a jugoszláv kapu előtt oly súlyosan megsérült, hogy 1973 őszén már nem is léphetett pályára a válogatottban.

A szünet után Kocsis vezérletével egyre-másra vezette a magyar csapat támadásait, és sokkal közelebb állt a győzelemhez, mint a vendéglátók. De ezúttal sem sikerült a helyzetek kihasználása, bár idő volt bőven, hiszen már a 47. percben kiegyenlí­tett a magyar válogatott.

Bővebben …

* * *

1973. október 13., Koppenhága, MAGYARORSZÁG – DÁNIA 2:2 (2:1)
vezette: Bergstad (norvég)
Góllövők: Fazekas(2)
Magyarország: Mészáros (Vasas) — Török (Vasas), Kovács (Videoton), Horváth (Ú. Dózsa), Bálint (FTC) — Juhász (FTC), Kocsis (Bp. Honvéd), Zámbó (Ú. Dózsa) — Fazekas (Ú. Dózsa), Bene  (Ú. Dózsa), Nagy  (Ú. Dózsa)
Csere: Bálint h. Kozma (Bp. Honvéd)
Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

14 hónap után ezen a mérkőzésen sem tudott győzni a válogatott, tovább tartott a döntetlenszéria. Pedig a gyors vezető gól után volt több alkalom is a győzelem bebiztosí­tására, de mint már annyiszor az elmúlt hónapokban, a magyar csapat ezúttal sem tudta kihasználni azt a lélektani előnyt, amit a vezetés megszerzése jelentett. Ezért végül is az izgalmas, érdekességekben bővelkedő mérkőzésen, amelyen az eredmény akár 5:5 is lehetett volna.

Toldi Géza, a Ferencváros Dániában élő egykori válogatott csatára találta fején a szöget: „Kitűnő dán csapatot láttunk, s a végén mi, magyarok örülhettünk a 2:2-nek.”

Bővebben …

* * *

1973. november 7., Eisenstadt, AUSZTRIA IFJ. – MAGYARORSZÁG IFJ. 2:0 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Payer — Kőhalmi, Fischer, Nagy P., Végh — Rab L., Rab T. (FTC), László — Majer, Izsó, Szlivka
Csere: Magyar J.

* * *

1973. november 21., Budapest, Népstadion, NDK – MAGYARORSZÁG 1:0 (1:0) (VB selejtező)
vezette: Buzek (Ausztria)
Magyarország: Rapp (Pécs) — Kolár (Ú. Dózsa), Harsányi (Ú. Dózsa), Bálint (FTC), Megyesi (FTC) — Juhász (FTC), Kocsis (Bp. Honvéd), Somogyi (Rába ETO) — Fazekas (Ú. Dózsa), Bene (Ú. Dózsa), Kozma (Bp. Honvéd)
Csere: Fazekas h. Szőke (FTC), Kozma h. Nagy L. (Ú. Dózsa)
Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

Az ellenfél egyetlen ellentámadása elég volt a győztes gól megszerzéséhez, a veterán Ducke elhúzott a jobb szélen, s beadását a fedezetlenül hagyott Lauck — akárcsak Edstrom a VB-selejtezőn — a kapu bal oldalába fejelte.

Még a szünetben is nyitva hagyták a Népstadion pénztárait, hátha véletlenül betéved valaki. Szomorú, elárvult képet mutatott ezen a szürke, őszi, villanyfényes délutánon az egykor oly hí­res budapesti stadion. Rossz nyelvek szerint többe került az 1973-as esztendő utolsó válogatott mérkőzésén a villanyszámla, mint amennyi az eladott jegyek bevétele.

Ezzel a mérkőzéssel a magyar válogatott „siralmas” esztendőt zárt. Több mint hatvan esztendőt kell visszalapozni a magyar labdarúgás évkönyvében, hogy olyan gyenge sorozatot találjunk, mint 1973-ban: egyetlen mérkőzésen sem sikerült a győzelem.

Bővebben …

(Rejtő László, Lukács László és Szepesi György í­rásainak valamint Nagy Béla adatgyűjtésének felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ