1994.V.18. Magyarország – Horvátország 2:2

Szerdán Győrött játszották idei hatodik felkészülési mérkőzésüket a magyar labdarúgó válogatottak. Előbb az olimpiai, majd az A-válogatott lépett pályára Horvátország hasonló együttesei ellen.

A két ország A-válogatottjai negyedszer találkoztak, korábban a 40-es évek elején volt három randevújuk. Budapesten 1:0-ás hazai győzelem és 1:1-es döntetlen, Zágrábban szintén 1:1-es eredmény született.

Verebes József szövetségi kapitány nem változtatott az előre megadott kezdőcsapaton, kollégája, Miroslav Blazevic viszont módosításra kényszerült, mert a mostani keret legeredményesebb játékosa, a négy találkozón négy találatot elért Davor Suker sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot. Így a külföldön szereplő legjobb horvát futballisták közül hiányzott a BEK-döntőt vívó Zvonimir Boban (Milan), valamint két sérült, Nikola Jurcevic (Casino Salzburg) és Davor Suker (Sevilla).

A magyaroknál négyen, a vendégeknél pedig kilencen képviselték az idegenlégiósokat.

Magyarország – Horvátország 2:2 (0:0)
Győr, 3000, néző: Pucek (cseh)

Magyarország: Végh – Márton – Mészöly, Lipcsei (Hahn 53.) – Puglits (Kuttor 68.), Halmai, Bognár Gy. (Jagodics 64.), Keresztúri, Keller – Kovács J. (Herczeg M. 46.), Vincze I.

Horvátország: Ladic – Jerkan – Stimac (Pavlicic 46.), Bilic – Jankovic, Andrijasevic (Soldo 76.), Asanovic, Prosinecki (Turkovic 46.), Jarni – Boksic, Cvitanovic (Mladenovic 46.)

Gól: Keresztúri (50., 75.) illetve Mladenovic (52., 63.)
Sárga lap: Kovács (39.) illetve Jerkan (19.)
Jók: Végh, Mészöly, Keresztúri illetve Jankovic, Jarni, Mladenovic

A találkozó kezdete előtt a címeres meztől ezúttal búcsúzó, 50. válogatottságát ünneplő Bognár Györgyöt köszöntötték a szövetség vezetői, élükön dr. Laczkó Mihály elnökkel.

A vendégek nagy lendülettel kezdtek, a 2. percben Prosinecki tízméteres bombáját Végh bravúrral tolta szögletre, a beívelést Andrijasevic fejelte mellé. Nem sokkal később Boksic hagyott ki egy óriási ziccert, pedig a kapu közvetlen előterében senki sem zavarta. A horvátok nem hagytak időt az ismerkedésre, azonnal ellenfelüknek rontottak, a tanácstalan magyarok pedig jóformán csak keresték a labdát. Válaszként Bognár próbálkozott ugyan távolról, de csúnyán célt tévesztett. A 18. percben Lipcsei másodszor is szabálytalanul állította meg a rábízott támadót, de a cseh bíró elnéző volt, nem figyelmeztette sárga lappal. Rögtön utána a másik oldalon Jerkan már nem úszta meg, kemény belépőjét sárga kártyával jutalmazta Pucek. A lelátón alig voltak érdeklődők, a vártnál jóval kevesebben látogattak ki a stadionba, a fiatalok egy csoportja mégis felhívta magára a figyelmet, mert Verebes Józsefet, a Mágust éltette. Errefelé nem véletlen a kapitány népszerűsége, hiszen nemcsak a válogatottnak, hanem az élvonalbeli ETO FC Győrnek is szakvezetője. A félidő derekára egyértelművé vált a horvátok mezőnyfölénye, még szerencse, hogy a kapura ők sem jelentettek komolyabb veszélyt. Egy percen belül Kovács, majd Puglits szorult ápolásra, aztán Prosinecki bombázta fölé Cvitanovic átadását. Ígéretes helyzet volt. Később Jerkan buktatta a kiugró Keresztúrit, de ő sem kapott lapot, pedig ezért már piros járt volna. A 33. percben Vincze ügyeskedett, a támadást Puglist fejezte be egy rosszul eltalált lövéssel. Két perc múlva Keller kapura küldött labdáját a 11-es pont körül helyezkedő Kovács megtolta, Ladicnak azonban nem okozott különösebb gondot a védés. A 39. percben Kovács letalpalta Stimacot, Pucek játékvezető neki is felmutatta a sárga lapot. Az idő múlásával a magyarok valamivel bátrabbak lettek, többet birtokolták a labdát, de igazán veszélyes helyzetet továbbra sem tudtak összehozni. Még Vincze jeleskedett a leginkább, de a társak nem igazán segítették. A hajrában Keller közeli lövése zúgott el a jobb felső sarok mellett.

A szünetben mindkét szakvezető cserélt. Kovács József helyét a győri Herczeg Milós foglalta el, míg a másik oldalon Dubravko Pavlicic, Dzevad Turkovic és Mladen Mladenovic állt be Igor Stimac, Robert Prosinecki és Igor Cvitanovic helyére.

Rögtön a kezdés után Keresztúrival szemben szabálytalankodtak a 16-oson belül, a játékvezető azonban nem látott okot a közbeavatkozásra. Az 50. percben Keresztúri már határozottabb volt, átverekedte magát a bizonytalankodó védőkön, s 12 méterről a bal alsó sarokba helyezett (1:0). A hazaiak nem sokáig örülhettek, két perc múlva a csereként beállt Mladenovic kapott jó labdát középen, s 13 méterről a kapuba lőtt (1:1). Az 53. percben újabb újonc lépett pályára, a kapitány Lipcsei Péter helyén a váci Hahn Árpádnak szavazott bizalmat. A 60. percben Jarni robogott előre, de jól jött ki elé Végh, majd Mladenovic lapos lövését fogta meg a magyar kapus. A 63. percben egy jó Herczeg-elfutás után sakk-matt helyzetbe került a hazai védelem, Turkovic jobb oldali beadását követően a fedezetlenül hagyott Mladenovic a kapu torkából vágta a hálóba a labdát (1:2). Egy percre rá Bognár György is lejött, helyére Jagodics Zoltán ment be. Aztán Pavlicic növelhette volna csapata előnyét, de 16 méterről könnyedén Végh kezébe emelt. A 68. percben Kuttor Attila váltotta fel a sérült Puglits Gábort. A magyarokon a cserék sem segítettek, a győri szurkolók legfeljebb annak örülhettek, hogy Herczeg és Kuttor személyében újabb két helyi kedvenc is szóhoz jutott. Egyébként a fiatalok olyan lelkesek voltak, mintha a hazaiak vezettek volna gólokkal. A 75. percben a 16-os vonala előtt elhúzták a cselezgető Vincze lábát, a megítélt szabadrúgást Keresztúri végezte el, nekifutás nélkül a bal sarokba csavarta a labdát. Szép megoldás volt (2:2). A 76. percben Stjepan Andrijasevic helyére Zvonimir Soldo állt be. A horvátok később is megmutatták, hogy pillanatok alatt képesek ritmust váltani, felpörögni. Az egyik akció végén Jankovic lábáról bravúrral szedte fel a labdát Végh, majd Boksic pontatlan lövése jelentett említésre méltó eseményt.

A magyarok értékes döntetlent értek el a sokkal jobb játékerőt képviselő horvátokkal szemben, akik a második félidőben már több sztárjátékosukat pihentették. Ez a 90 perc is bizonyíték arra, hogy egyetlen ellenféltől sem szabad megijedni, a világ bármelyik csapata ellen lehet jó eredményt elérni. A hazaiakat elszántságukért, lelkesedésükért mindenképpen dicséret illeti, bár az is igaz, a jó játékkal ezúttal is adósak maradtak.

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára: – Úgy érzem, a horvátok ellen ez egy jó eredmény.

dr. Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke: – Végre van okunk egy kis mosolyra, de ez még csak egy kis pír az arcomon.

Puskás Ferenc, az MLSZ nemzetközi igazgatója: – Az ellenfél, mint csapat veszélyesebb volt, de biztató, hogy a magyarok 1:2 után is képesek voltak menteni az egyik pontot. Kell még egy pár hónap és jó csapatunk lesz.

Verebes József, magyar szövetségi kapitány: – Végig egyenrangú ellenfelei voltunk a számos európai és világklasszissal felálló horvát válogatottnak. Az eredmény igazságos, sőt, a mérkőzés talán inkább nekünk állt. Nem szabad elfelejteni, amíg a horvátoktól Boban, tőlünk Klausz és Illés is hiányzott. Ha ők is játszanak, talán másképp alakul az eredmény. Ki kell emelnem Bognár nagyszerű játékát, bebizonyította, hogy még mindig szükség van rá, ezért lehet, hogy szerepel még a válogatottban.

Miroslav Blazevic, horvát szövetségi kapitány: – A mi válogatottunk technikailag sokkal képzettebb, de játékosaim az elején sok helyzetet elkönnyelműsködtek, így a magyarok kishíján megleckéztettek bennünket. Sajnos a bíró nem egyformán viszonyult a két csapathoz. Úgy érzem, egy ilyen szárnyakat kapott magyar válogatottnak nincs szüksége játékvezetői segítségre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.10. 20:00 BL selejtező FTC – FC Ludogorets (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST