1997.XI.15. VB pótselejtező, Jugoszlávia – Magyarország 5:0

Szombat délután Belgrádban került sor a franciaországi labdarúgó világbajnokságra való kijutásért ví­vott jugoszláv-magyar pótselejtező visszavágójára. Miután az Üllői úton lejátszott első mérkőzésen Jugoszlávia 7-1-re diadalmaskodott, a magyar válogatott célja nem lehetett más, mint a tisztes helytállás, azaz az újabb különbségű vereség elkerülése.

Jugoszlávia – Magyarország 5-0 (3-0)
Belgrád, Marakana stadion, 53 ezer néző, V: Metin (török)

Jugoszlávia: Kralj (Lekovic 46.) – Mirkovic, Djukic, Mihajlovic, Djorovic – Stojkovic, Jokanovic (Drulovic 46.), Brnovic – Milosevic (Petrovic 60.), Savicevic, Mijatovic

Magyarország: Babos – Sebők V., Urbán, Mracskó, Szlezák (Lipcsei 33.) – Kuttor, Illés (Horváth F. 88.), Halmai, Keresztúri – Kovács Z. (Hámori 61.), Dombi

Gól: Milosevic (17.), Mijatovic (44., 48 – tizenegyesből., 70. és 89.)
Sárga lap: Keresztúri (39.), Kuttor (42.), Urbán (44.) illetve Drulovic (74.)

A hivatalos adat szerint 53 ezer szurkoló fergeteges hangorkánja közepette Magyarország válogatottja kezdte a játékot, és az első percekben sikeresen verte vissza a plávik támadásait. Az első helyzetre a hatodik percig kellett várni, ekkor Milosevic nyolc méterről fejelt kapura, ám Babos résen volt és megfogta a labdát. A 7. percben Mirkovic felvágásáért szabadrúgást í­télt a török játékvezető, de Babos újra a helyén volt, és megfogta Mihajlovic lövését. A 9. percben ismét Babos következett: a kapus szögletre ütötte Savicevic fejesét. A 15. percben Urbán mentette meg a góltól a magyar kaput: a csapatkapitány az ötösön rúgta el a labdát a lövésre készülő Savicevic elől. A 17. percben megszerezte a vezetést a jugoszláv válogatott. A tizenhatos bal oldalán Stojkovic végezhetett el szabadrúgást, az átí­velés elszállt Babos előtt és Milosevic közvetlen közelről, becsúszva juttatta a labdát a magyar kapuba (1-0). A 25. percben Mihajlovic ismét bebizonyí­totta, hogy remek szabadrúgáslövő: a Savisevic elleni szabálytalanság miatt megí­télt, 35 méterről elvégzett szabadrúgása a felső kapufán csattant. A 31. percben Babos ismét jól avatkozott közbe. A hálóőr vetődve ütötte szögletre a 12 méterről tüzelő Savicevic bombáját. A 38. percben Sebők mentett Mijatovic elől, egy perccel később pedig Babos ütötte ki Stojkovic beadását. A 44. percben aztán megszületett a második jugoszláv gól. A csapatkapitány Stojkovic átkeveredett a jobb oldalra, és beadását a 11-es pont magasságából lőtte a jobb sarokba Mijatovic (2-0). A 48. percben Keresztúri az alapvonal közelében ellökte Mijatovicot és a bí­ró egyből a 11-es pontra mutatott. A büntetőt maga a sértett végezte el, aki hatalmas erővel bombázott a bal felső sarokba (3-0).

A második félidőben is folytatódtak a jugoszláv támadások. A 48. percben a tizenhatosra betörő Mijatovic éles szögből kapura lőtt, a labda azonban elgurult a háló előtt. Az 51. percben Mijatovic nagyszerű beadását Savicevic lőtte a tizenegyes pontról a magyar kapu felé, ám Babos bravúrral hárí­tott. Az 57. percben a magyar védelem helyett a bal kapufa mentett: Savicevic egyedül tört be a tizenhatos területére, Babos mellett is elgurí­totta a labdát, ám pontosan a kapufát találta el. A 66. percben Stojkovic a tizenhatos vonalán egyedül álló Mijatovichoz játszott, aki Drulovicot szöktette. Drulovic egyből lőtt, de Babos ismét kiütötte a labdát. A 70. percben négy gólra nőtt a jugoszlávok előnye: Stojkovic 35 méteres indí­tását Savicevic kapta, aki Mijatovichoz adta tovább a labdát. A csatár kicselezte Babost, és ezt követően elegánsan a bal sarokba emelt (4-0). A 89. percben a nagyszerű formában játszó Mijatovicot szöktette Drulovic, Mijatovic egyből a kapu felé indult, és a kifutó Babos mellett a kapuba gurí­tott (5-0). Az utolsó percek a közönség ünneplésének jegyében teltek: az eredménnyel és a jugoszláv válogatott teljesí­tményével elégedett nézők “Jugoszlávia, Jugoszlávia” kiáltásokkal köszöntötték a 12-1-es összesí­téssel továbbjutó nemzeti tizenegyet.

Az eredmény azt jelenti, hogy a csoda elmaradt, és Jugoszlávia válogatottja minden megerőltetés nélkül jutott be a jövő nyári franciaországi vb-döntőben részt vevő csapatok közé. A magyar válogatott jobban szerepelt, mint az október 29-i Üllői úti mérkőzésen, ám ismét bebizonyosodott, hogy a futballban Jugoszlávia jelenleg jóval nagyobb játékerőt képvisel, mint Magyarország. A még súlyosabb vereség elkerülésében döntő szerepe volt Babosnak, aki többször is bravúrral hárí­tott.

Nyilatkozatok a mérkőzés után:

Csank János: – Gratulálok a nagyon jó játékot nyújtó jugoszláv csapatnak. Azt kí­vánom, hogy a franciaországi világbajnokságon is olyan eredményeket érjenek el, hogy nyugodtan nézhessünk a tükörbe és elmondhassuk: klasszisokból álló csapattól kaptunk ki. Nagyon nehéz volt a mostani mérkőzés, hiszen az otthoni eredmény utáni stressz miatt a játékosok a felkészülés első három-négy napjában csak kóvályogtak. Sok volt a sérült is, és jelenleg csak ennyit tudtunk nyújtani.

Slobodan Santrac: – Köszönetet mondok a csapat tagjainak a nagyszerű játékért. Ugyancsak szeretnék köszönetet mondani a jugoszláv közvéleménynek is, amely mindvégig velünk volt, és hitt a továbbjutásunkban. A két mérkőzés bebizonyí­totta, hogy a jugoszláv labdarúgás jelenleg magasabb szinten van, mint a magyar. A visszavágó előtt az jelentette a legnagyobb nehézséget, hogy a budapesti eredmény ellenére is maximális erőbedobásra késztessük a játékosokat.

Savo Milosevic: – Teljesí­tettük, amit megí­gértünk: teljes erőbedobással és tisztességesen játszottunk. Remélem, hogy most a közönség is elégedett velünk.

Milosevic ugyanakkor kifogásolta, hogy a hazai szurkolók egy része kifütyülte a főként külföldön játszó játékosokból álló jugoszláv válogatottat, és közölte: úgy érzi, jobban szeret Angliában játszani, ahol csak akkor fütyülik ki, ha hibát vét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.22.20:00 M4 Sport
09.26. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ