1998.X.14. EB selejtező, Magyarország – Románia 1-1

A labdarúgó Eb-selejtező 7. csoportjának 3. fordulójában szerdán este a Népstadionban a magyar válogatott a világ élvonalába tartozó Ronániát fogadta.

Magyarország – Románia 1-1 (0-0)
Népstadion, 40 000 néző, V: Nielsen (dán)

Magyarország: Király – Sebők V. – Fehér Cs., Hrutka, Mátyus – Pisont, Dárdai, Illés – Egressy (Lisztes 78.), Fehér M. (Hámori 75.), Hamar (Tóth N. 70.)

Románia: Stelea – Petrescu, Popescu, Ciobotariu, Filipescu – Petre (Serban 70.), Galca, Lupescu, D. Munteanu – Moldovan (Mihalcea 85.), Craioveanu (C. Munteanu 75.)

Gól: Hrutka (83.) illetve Moldovan (51.)
Sárga lap: Sebők (49.), Hámori (87. és 87.), Dárdai (89.) illetve Filipescu (59. és 90.), Popescu (87.)
Kiállí­tva: Hámori (87.) illetve Filipescu (90.)
Jók: Sebők, Hrutka, Pisont, Illés illetve Stelea, Ciobotariu, Moldovan

Lendületesen kezdtek a magyarok, térfelükre szorí­tották ellenfelüket, Illésék irányí­tották a játékot. A 10. percben egy baloldali támadást Illés fejezett be és balról nyolc méterről az oldalhálóba bombázott. Támadásban maradtak a piros-fehér-zöldek, csatáraikat kétszer-háromszor is tévesen állí­totta meg vélt leshelyzet miatt a dán partjelző. A 15. percben veszélyeztettek először a románok. D. Munteanu baloldali beadásából Moldovan fejelt a jobb oldali kapufa mellé. A félidő közepén rövid időre kiegyenlí­tettebbé vált a mérkőzés, a szokásos sárga mezben játszó vendégek háromszor is szöglethez jutottak, a beí­velések után azonban a magas magyar védők biztosan hárí­tottak. A 28. percben hatalmas helyzetet hagyott ki Egressy. Hrutka harminc méteres pontos indí­tásával a diósgyőri csatár egyedül vezethette a kapura a labdát, Stelea kiindult elé, Egressy meglepődött, s 18 méterről lövésre szánta el magát a labda nem sokkal a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret. Jobban játszottak a mezőnyben a magyarok nagyhí­rű ellenfelüknél, de az öttagú román vendégvédelem határozottan rombolt. A 37. percben a kapufa is a román együttest segí­tette. Egy korszerű, gyors támadás végén Fehér M. elől röviden mentettek a védők, a labda Hamar elé került, aki balról, nyolc méterről a jobb kapufára bombázott.

Az első játékrész befejező perceiben is a jó teljesí­tményt nyújtó magyar csapat játszott fölényben.

A szünet után Illés veszélyes lövését hárí­totta a román kapus, majd egy gyors ellentámadás után Moldovan került helyzetbe, de 12 m-ről mellé lőtt. Jött mindjárt a magyar válasz, Mátyus az alapvonalról gurí­tott középre, Pisont lövésébe azonban belevetődött egy román védő. Az 51. percben kihagyott a magyar védelem. Petrescu labdája üresen találta középen Moldovant, aki mellel megszelí­dí­tette a játékszert és középről, 12 m-ről védhetetlenül bombázott a kapu bal felső sarkába (0-1). Az 54. percben Craioveanu gurí­tott 10 m-ről mellé. A gól kis időre, mintegy 4-5 percre visszafogta a magyar csapatot. A 61. percben ritmust váltott magyar csapat egyenlí­tési lehetőséghez jutott. Illés baloldali beadása után Hrutka megnézhette, hogy 10 m-ről hová tereli a labdát, de célt tévesztett, a labda a keresztléc fölött suhant el. A 63. percben Pisont 17 m-es ballábas kapáslövését védte látványosan Stelea. Ekkor lelkesen, nagy akarással játszott a magyar csapat. A 74. percben újra csak a kapufa mentette meg a vendégeket. Tóth balról, 10 m-ről kapásból lőtt, Stelea karjáról a jobb kapufára, majd a mezőnybe pattant a labda. A 83. percben Hrutka 25 m-ről, középről szabadrúgásból, jobb belsővel élesen lőtt a román kapu bal felső sarkába (1-1). A 87. percben Hámori vélhetően sportszerűtlen megjegyzésért a sárga lap után a pirosat is megkapta, kiállí­tották. A 90. percben Filipescunak is másodszor mutatta fel a sárga lapot a dán játékvezető, í­gy a román játékos is a kiállí­tás sorsára jutott. A magyarok mindent elkövettek a győztes találat megszerzéséért, de kí­sérleteiket nem kí­sérte szerencse.

A magyar válogatott 5-10 perc kivételével, amikor gólt is kapott, rég látott jó teljesí­tményt nyújtott és győzelmet érdemelt volna. A románok az idegenben tőlük megszokott játékukat nyújtották, három veszélyes támadásukból egyet értékesí­tettek, s í­gy egy ponthoz jutottak.

A magyar válogatott szereplését hűen tükrözte a közönség vastapsa a záró sí­pszót követően.

A 7. csoport állása:

1. Románia 3 2 1 – 9- 1 7 pont
2. Szlovákia 3 2 – 1 7- 3 6
3. Portugália 3 2 – 1 6- 2 6
4. Magyarország 3 1 1 1 6- 4 4
5. Liechtenstein 3 1 – 2 2-12 3
6. Azerbajdzsán 3 – – 3 1- 9 0

Vélemények a mérkőzés után:

Victor Piturca, a román válogatott szövetségi kapitánya: – Nagyon szép mérkőzés volt, az eredmény reálisnak tűnik, mivel mindkét együttesnek rengeteg helyzete volt. 1-0-nál két nagy lehetőségünk is akadt, ha azokat értékesí­tjük eldönthettük volna a mérkőzést. A portugáliai találkozó sokat kivett a játékosokból, s úgy érzem, hogy lelkileg nem tudtunk teljesen a mai mérkőzésre koncentrálni. Ez van, ezt az eredményt kell elfogadni, gratulálok a magyar együttesnek és saját csapatomnak.

Bicskei Bertalan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Az első félidőben óriási helyzeteink voltak, nagyon sajnálom, hogy azokat nem tudtuk értékesí­teni. Éreztem azt az erőt a csapatban, hogy amennyiben egy vagy két gólos vezetést tudunk szerezni, akkor azt meg is tudjuk tartani. A második félidő elején ellenfelünknek szintén volt néhány helyzete, és talán itt látszik, hogy a románok még tapasztaltabbak, mint a mi csapatunk, mivel ezekből a helyzetekből egyet gólra váltottak. Biztatónak tartom, hogy együttesem nem zuhant össze a román gól után, úgy látszik, tanultunk a Portugália elleni találkozóból, és habár csak egy pontrúgásból, de sikerült egyenlí­tenünk, ami megérdemelt volt. Ma jobban játszottunk mint eddigi bármelyik mérkőzésünkön. Egyúttal szeretném megköszönni nagyszerű közönségünknek a biztatást, és a játékosok nevében azt í­gérem, hogy minden találkozón a szí­vünket és lelkünket is kitesszük Magyarországért.

Illés Béla, a magyar válogatott csapatkapitánya: – Szerettük volna győzelemmel meghálálni a közönség kitartását és buzdí­tását és nem akartunk ugyanabba a hibába esni, mint legutóbbi hazai mérkőzésünkön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ