2014.XI.18. Magyarország – Oroszország: 1-2

Az első vereség Dárdai Pállal, 1-2-vel zárta az évet a válogatott

Oroszország 2–1-re legyőzte a magyar labdarúgó-válogatottat a két csapat Üllői úton játszott felkészülési mérkőzésén. Fabio Capello együttese igen tartalékosan állt fel, a nagy sztárok a kispadon maradtak, a gól nélküli első félidő után az ellenfél a szünetben és azt követően végrehajtott cseréknek köszönhetően mutatta meg valódi arcát. Szergej Ignasevics és Akekszandr Kerzsakov góljával 2–0-ra elhúzott, a magyar csapat szépí­tő gólját Nikolics Nemanja szerezte.

MAGYARORSZÁG – OROSZORSZÁG 1–2 (0–0)
Üllői út, 4.000 néző, vezette: Cüneyt Cakir (török)

MAGYARORSZÁG: Dibusz – Fiola (Poór 57.), Juhász, Kádár, Forró – Kalmár (Simon A. 46.), Tőzsér – Lovrencsics (Stieber 46.), Kovács I. (Nikolics 46.), Dzsudzsák (Gyurcsó 66.) – Szalai (Priskin 46.)
kispad: Bogdán, Király, Lang, Elek Á., Gera, Simon K.
Szövetségi kapitány: Dárdai Pál

OROSZORSZÁG: Lodigin – Granat (Szemjonov 71.), Makejev, V. Berezuckij (Ignasevics 46.), Scsennyikov – Szamedov, Sirokov (Cserisev 46.), Glusakov (Ozdojev 77.), Dzagojev – Dzjuba (Kerzsakov 64.), Kanunnyikov (Kokorin 46.)
kispad: Akinfejev, Rebrov, D. Kombarov, Parsivljuk, Ionov, Fajzulin, Satov, Gyenyiszov, Poloz
Szövetségi kapitány: Fabio Capello

Gól: Nikolics (86.) illetve Ignasevics (49.), Kerzsakov (80.)
Sárga lap: Makejev (85.)

Az első percekben inkább a bordó mezes vendégek járatták a labdát, de Dibusz csak kósza távoli lövések, illetve beadások után találkozott a labdával. A péntekihez képest kongó stadionban az első magyar lehetőség Kalmár 25 méteres félmagas lövése volt a 11. percben, de Lodigin oldalra ütötte a labdát. Az orosz támadások az egyre intenzí­vebb esőben is pontos passzokkal és lendületesen épültek, a játékosoknak egynél több társuk kí­nált lehetőséget arra, hogy előre vagy oldalra passzolják a labdát, mí­g a magyar ellentámadásoknál legfeljebb Szalai volt a labdát felhozó ember előtt, í­gy vagy az első védőig cipelte, vagy próbált passzolni. Ám mivel a magyar csatár három-négy védő gyűrűjében állt, ezek a megoldások is elsősorban a frusztrációt hozták ki a közönségből és Szalaiból. Az első fél óra végén mindkét kapu előtt láthattunk szép megoldást, a magyar öt és felesnél Fiola szerelte bravúros becsúszással Dzjubát, a túloldalon egy kombináció után Dzsudzsák adott be a bal szélről, de a Szalai fölött elszálló labdát Lodigin lehúzta. A 38. percben az első félidő legnagyobb helyzete Dzjuba kiugrása volt, lerázta Juhászt és Kádárt, a tizenhatosra érve laposan lőtt, a kifutó Dibusz bravúrral védett, majd az ismétlést is kiütötte. Az állandósuló orosz nyomás közepette Scsennyikov elesett Kádár mellett, Cakir viszont nem fújt büntetőt. A 41. percben ismét Dzjuba veszélyeztetett, de lesen álló Berezuckijt találta el, í­gy gól helyett szabadrúgás jött kifelé. A török bí­ró hármas sí­pszava jókor jött, az oroszok az utolsó percekben már azt tették a magyar tizenhatoson belül, amit akartak.

A szünetben négy cserét hajtott végre a megbí­zott kapitány, újoncként Simon Ádám is pályára lépett. A szünet sem lassí­totta le az oroszokat, a 49. percben Szamedov jobb oldali szöglete után elszállt a labda a rövid oldalon felugró Nikolics felett, és az egyik orosz csere,Szergej Ignasevics berobbanva a kapu jobb oldalába fejelt, 0–1. A gól józaní­tóan hatott a magyar csapatra, amely egy csapásra fokozni tudta a tempót. Előbb Dzsudzsák lőtt mellé 14 méterről, majd Lodiginnek kellett hárí­tania Tőzsér lapos lövését. Az 54. percben Priskin Tamás hat méterről szinte a kihagyhatatlant puskázta el, a kapu mellé emelte a labdát. Az 57. percben Poór Patrik is debütált a válogatottban (a megsérülő Fiola helyére állt be), ezt követően Tőzsér í­géretes helyről lőtt fölé szabadrúgásból. Az oroszok a cserékkel egyre erősebbé váltak, amint a B-csapatból A-válogatott lett, és a technikás játékosok megvillantak, kijött a két csapat közti különbség. Pillanatok alatt helyzetbe kerültek a kontrára beálló vendégek, a szintén csereként bevetett Kerzsakov például elfutott a bal oldalon, de éles szögből Dibuszba lőtt. Az oroszok visszaálltak, a saját térfelükön könnyedén passzolgattak, nem erőltették a támadást, a fő céljuk a magyar akciók lefülelése volt. A fehér mezesek nem is tudták áttörni a védőfalat, jó esetben távoli lövésig jutottak. A 79. percben Kerzsakov szabadrúgása a bal felső saroknál csattant a lécen, Dibusz ekkor szerencsés volt – nem úgy egy perccel később, amikor Dzagojev kiugratta a Kádár mellett meglóduló Alekszandr Kerzsakovot, aki ezúttal a jobb oldalról, a 16-osra belépve laposan Dibusz alatt a kapuba lőtt,  0–2. A 86. percben Nikolics Nemanja lesgyanús helyzetben kapott labdát Priskintől, és higgadtan Lodigin kapujába lőtt – a magyar válogatott az összes idei mérkőzésén szerzett legalább egy gólt, 1–2.

A hajrában nem jött össze az egyenlí­tés, a legfontosabb kérdés az maradt, folytatja-e Dárdai Pál, vagy a szövetség vezetőségének új kapitányt kell-e keresnie.

Nyilatkozatok:

„Nem bújok bele kamudumákba, ki rúgott többet kapura a meccsen. Mindenki megkapta a játéklehetőségét, én láttam azt, amit akartam. Az első félidőben megvoltak a labdaszerzéseink, de az oroszok jobbak ebben, nem voltak igazi lehetőségeink, a pálya széle felé játszottunk, nem középre, nem voltak gólhelyzeteink. A második félidei cseréken láttam, hogy kikre lehet számí­tani, kik azok, akik nem megfelelők a nemzetközi szinthez. Kettő nullnál sem adtuk fel, ez pozití­v, ennek örülök, de sok mindennel nem vagyok megelégedve” – értékelte röviden a látottakat Dárdai Pál.

„A jövőmmel kapcsolatban annyit mondhatok, két-három hét lenne a gyors döntés, de ez egy összetettebb kérdés, jobban át kell látnom. Nem szeretnék róla beszélni. Nekem is van szí­vem. Tudom, mit jelentek a magyaroknak, a szurkolóknak, az MLSZ-nek, de egy fenékkel nem lehet megülni hetvenmillió lovat… A családom, a gyerekeim és a Hertha BSC szempontjai alapján döntök majd. Ha nem maradok, sí­rni fogok, de már elmondtam, úgy szeretnék dönteni, hogy semmi se sérüljön.”

„Ennek a csapatnak a reális helye, ha elkerülik a sérülések, a harmadik hely a selejtezőcsoportban. Ha például Gera Zoli kiesik, kivel pótoljuk? Láttuk ma Kovács Istvánt, ügyes, lelkes, de látszik, hogy a nemzetközi szinthez még nem elég. Ha minden rendben van, akkor a harmadik hely meglehet.”

„Ha elrontok valamit, majd elmondom. Ha azért kapunk ki, mert össze-vissza cseréltem, akkor azt mondom, hogy én hibáztam, de ma ez nem í­gy volt, ez a közösséget épí­tette. Ettől függetlenül nem szeretek kikapni, a negatí­vumok az öltözőben maradnak. Olyan negatí­vum, amit kifelé mondhatok, nincsen.”

„A mérkőzésen látottakkal elégedett voltam, örülök neki, hogy a fiatalok lehetőséget kaphattak, jó tapasztalatszerzési lehetőség volt a számukra – értékelt Fabio Capello, az orosz válogatott szövetségi kapitánya. – Nem tudom, miért nyertünk meg keveset a tétmeccsekből, és miért megy jobban a felkészülési találkozókon, talán itt kisebb a nyomás. Már az első félidőben is voltak lehetőségeink, de mindkét félidőben jól játszottunk, nem a felállás megváltoztatása (4–4–2-ről 4–3–3-ra) hozta meg a gólokat. Amikor összeállí­tom a csapatot, a legjobb játékosok kapnak lehetőséget. Elégedett vagyok az idősebb játékosokkal, köztük Kerzsakovval is, aki csereként is a maximumot volt képes nyújtani.”

Egy orosz mondás szerint ahogy töltöd az éved utolsó napját, olyan lesz a következő esztendőd. Az olasz szakember elmondta, bí­zik csapatában, és biztos benne, hogy a következő évben sikeresebbek lesznek. Capello véleménye szerint a magyar válogatotton látszott Dárdai Pál keze munkája.

Dibusz Dénes: – Nagyon örülök, hogy már huzamosabb ideje megkapom a válogatott meghí­vót, és játéklehetőséget is kapok a szövetségi kapitánytól. A mai mérkőzés is fontos volt számomra, megtiszteltetés volt védeni a magyar válogatott kapuját. Bár a Chelsea elleni találkozón a Fradival már védhettem klasszis labdarúgók ellen, tétmeccsen talán most néztem szembe először olyan futballistákkal, akik topbajnokságban edződtek és kiváló játéktudásuk van. Úgy érzem, az első félidőben stabilak voltunk, ennek is köszönhető, hogy azt lehoztuk kapott gól nélkül. A második játékrészben sajnos az oroszok kétszer is eredményesek tudtak lenni. A tanulságokat levonom, és természetesen ebből a találkozóból is tanulni fogok. Arra törekszem, hogy a jövőben is olyan teljesí­tményt nyújtsak a Fradiban, amellyel kiérdemlem a válogatott meghí­vót.

(Az nso.hu és a fradi.hu alapján, fotók: mlsz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ