2015.VI.5. Magyarország – Litvánia: 4-0

A Dárdai-gárda harminc perc alatt lerendezte a litvánokat

Csodás kezdés után elszürkült a magyar válogatott futballja, de a finnek ellen végig magasan kell tartani a fordulatszámot.
Felkészülési mérkőzésen a magyar válogatott az első félidő pazar játékának köszönhetően 4–0-ra megverte Debrecenben Litvániát.

Felkészülési mérkőzés
MAGYARORSZÁG – LITVÁNIA 4–0 (4–0)
Debrecen – Nagyerdei Aréna, 6.218 néző, vezette: Miroslav Zelinka (cseh)

MAGYARORSZÁG: Dibusz (Király 46.) – Szolnoki (Szélesi 46.), Fiola, Lang, Forró (Leandro 46.) – Stieber Z. (Varga R. 46.), Simon Á., Tőzsér, Dzsudzsák – Nikolics (Szalai Á. 46.), Priskin (Németh K. 46.)
kispad: Bogdán, Márkvárt, Juhász R., Pintér Á., Simon K., Gera, Varga J.
Szövetségi kapitány: Dárdai Pál

LITVÁNIA: Klevinskas – Andriuskevicius (Kijanskas 76.), Klimavicius, Mikuckis (Freidgeimas 46.), Vaitkunas – Kazlauskas (Luksa 46.), Panka, Chvedukas (Kuklys 46.), Cesnauskis – Sirgedas (Slivka 58.), Matulevicius (Spalvis 62.)
kispad: Gertmonas, Baravykas, Mikoliunas, Stankevicius
Szövetségi kapitány: Igoris Pankratjevas

Gól: Stieber Z. (15.), Dzsudzsák (20.), Nikolics (29.), Priskin (31.)
Sárga lap: Tőzsér (43.)

A litvánok ellen felszabadultan lépünk pályára, Dárdai Pál elmondta, abszolút nem érdekli a pénteki eredmény – vezette fel a finnek elleni Európa-bajnoki mérkőzés főpróbáját Dzsudzsák Balázs, majd csapatkapitányként a válogatottat is a szélső vezette fel, mégpedig a Nagyerdei Stadion gyepére. Természetesen nem kell szó szerint venni Dárdai szavait, de az figyelemre méltó, hogy két csatárral kezdett csapatunk, Nikolics Nemanjával és Priskin Tamással, akiket középen Tőzsér Dániel, a széleken Dzsudzsák mellett Stieber Zoltán igyekezett segí­teni.

A védelmet a Dibusz – Szolnoki, Fiola, Lang, Forró ötös alkotta, akik közül a jobbhátvéd, Szolnoki Roland most esett át a tűzkeresztségen a nemzeti csapatban.

Hamar meghozta a szokásosnál támadóbb jellegű taktika a gyümölcsét, mert egy-egy veszélytelen középtávoli lövés után a 15. percben Stieber Zoltán a jobb felsőbe tekert egy lecsorgó labdát, a tizenegyespont környékéről. 1–0!

Bátraké a szerencse – tartja a mondás is, de ez aligha vigasztalja a litvánok kapusát, Saulius Klevinskast, aki csúnyán bevédte Dzsudzsák Balázs távoli szabadrúgását, és máris 2–0-ravezetett a Dárdai-gárda.

Önbizalmat adott a jó kezdés a korábban a cí­meres mezben a legfontosabb pillanatokban rendre megremegő Nikolics Nemanjának is, aki gyönyörű gólt emelt a 16-oson kí­vülről (3–0), majd Dzsudzsák harcos labdaszerzése után Priskin Tamás gondolkodás nélkül értékesí­tette ziccerét. 4–0 ide, félórányi játék után!

Játékosaink elszántságára jellemző, hogy a Priskin által véletlenül lekönyökölt Fiola Attila vérző fejjel is visszakérezkedett a pályára, majd pár másodpercre rá fejjel tisztázott az ötösön Deivydas Matulevicius elől. Voltak korábban olyanok, akik ennél jóval fontosabb mérkőzésen is lesántikáltak a hajrában, amikor már nem volt cserelehetőségünk…

Tőzsér Dániel is megmutatta, hogy teljesen áthatotta az angol futball szellemisége, egy sárga lappal a háta mögött becsúszva szerelte a gólhelyzetben lévő Gratas Sirgedast az ötösön, csodás mozdulattal.

Varga Roland először volt válogatott a Fradiból

Varga Roland először volt válogatott a Fradiból

A szünetben Dárdai – korábbi terveinek megfelelően – a csapat több mint felét lecserélte, pályára vezényelve a Király Gábor, Szalai Ádám, Németh Krisztián, Leandro, Varga Roland, Szélesi Zoltán hatos fogatot.

Talán a változtatások miatt vette fel nehezebben a mérkőzés fonalát a magyar válogatott, Matulevicius még helyzetbe is került, de rosszul célzott. Pontatlan be- és átadások, közepes tempó jellemezte ekkor a mieink játékát, jó húsz perc kellett az első érdekesebb magyar támadásig, de Varga pontatlanul tálalt a jobb szélről Németh elé.

Németh középtávoli lövése sem veszélyeztette a litvánok idegrendszerét, í­gy a 70. percben bizony felharsant az első türelmetlen füttyszó a lelátókról. Szalai megszerezhette volna az ötödiket, de elvariálta hatalmas ziccerét, beérte őt védője.

Csalódott közönség ide, az egyre morcosabban néző Dárdai oda, a magyar válogatott nem tudott felpörögni a hajrára, sőt Királynak kellett két bravúrt bemutatnia: előbb kikapta a bal sarok elől Mantas Kuklys közeli próbálkozását, majd a másik kapufa elől kiütötte Egidijus Vaitkunas távoli szabadrúgását.

Dárdai ettől sokkal jobb kedvre derült…

Hogy ilyen szélesen mosolyogjon a finnek elleni, immáron komoly téttel bí­ró erőpróba után is, ahhoz az kell majd, hogy nemzeti csapatunk végig magas fordulatszámmal futballozzon jövő szombaton.

További képek: Farkas Zsoltmlsz.hu, telesport.hu

Nyilatkozatok:

„Egy tí­zperces, gyengébb szakasz után átvettük az uralmat, szép gólokat lőttünk, érdemes volt kijönni a stadionba – értékelt a mérkőzés utána Duna Tv kamerája előtt Dárdai Pál, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – A félidőben azt kértem, hogy ne kapjunk gólt, ami nagyon fontos, és szeretnék még gólokat látni, de ez nem igazán jött össze. Nincs ezzel semmilyen probléma, ilyenkor benne van az, hogy kiesnek a játékosok a ritmusból, ha hat embert leveszel a pályáról, és hatot behozol. Nem olyan egyszerű ez a labdarúgásban. Nem kaptunk gólt, négy null, teljesen tökéletes, de egy gól a végére illett volna, hogy igazán jó hangulatban menjünk haza. De volt egy jó félidő, erre lehet épí­teni a jövő héten.”

„Ezt vártam, a négy nullás sikert mindenki aláí­rta volna előre, és amilyen szép gólokat rúgtunk, annak kimondottan örülhetünk. Voltak kijátszott góljaink, volt bombagól, ami jól nézett ki; Dzsudzsák Balázs szabadrúgását még nem néztem vissza, mennyire volt precí­z. Meg vagyok elégedve, a lényeg az, hogy most a srácok mennek, futnak egyet, regenerálódnak, majd kapnak két szabadnapot, és indul a kemény munka. Erre a mérkőzésre lehet alapozni, van egy csomó hiba, amit észrevettem, de van sok jó dolog, amiket ki lehet elemezni. Két hetet tudtunk együtt dolgozni egy ilyen fontos meccs előtt, mint a finnek elleni.”

„Kicsit nehezen indultunk be, de aztán remek első félidőt produkáltunk – Dárdai ezt már a meccs utáni sajtótájékoztatóján mondta. – Azt kértem a játékosoktól, szerezzünk sok gólt, szolgáljuk ki a debreceni közönséget. A szünetben beálló hat embernek nem volt könnyű dolga, nehéz ilyenkor rátenni egy lapáttal, és megtalálni az összhangot a többiekkel. Láttam  olyan dolgokat, amiket kértem, s voltak rossz megoldásaink is, amiken javí­tanunk kell, amik nem jól működtek. Három minőségi edzésünk volt a héten, ez volt a lényeg. Rúgtunk négy szép gólt, ami jó, de nem ebből a mérkőzésből kell kiindulni. A jövő héten lesz még két-három tréningünk. Fel kell készülnünk a finnek elleni összecsapásra, mert az nagyon fontos lesz.”

„Volt, ami nem tetszett, például a bedobásoknál nem tolódtunk megfelelően. Szorosabban kell játszani, mert a finnek ellen nem megengedhető ez a távolságtartás. A futballban előfordul, hogy jó első félidő után a második úgy alakul, ahogy ma. A második játékrészben többet támadott az ellenfél, de Lang Ádám jól megoldotta a feladatát, nem engedtük megfordulni a csatárokat. A finnek gyorsabbak, erősebbek a litván játékosoknál, erre azért számí­tanunk kell majd. Jó lenne, ha most már tudnánk váltogatni a játékrendszereket, nem szeretném, ha kiszámí­thatóak lennénk.”

„A litvánok fegyelmezettek voltak, jól kontráztak. Ha a helyzeteiknél jobban koncentrálnak, gólt szerezhettek volna. A finn csapatból egyórás elemzést mutattunk a játékosoknak, itt tizenöt perc elég volt, mert Litvánia nincs velünk egy csoportban. Ettől még persze ugyanúgy tiszteltük ellenfelünket.”

„Egy hetünk van a finnek elleni találkozóig. A védelem és a középpályások közötti réseket akarjuk jobban megjátszani, ezt edzéseken begyakoroljuk. Nem a mai lesz a kezdőcsapat a finnek ellen, de például Németh Krisztián megérdemel még egy lehetőséget, mert egy-egy villanással el tud dönteni egy meccset.”

„Sorolhatnám, milyen sok jó kapusunk van. Király Gábornak van egy sajátos aurája, ma is bizonyí­totta, milyen remek formában van. Még nem tudom, ki fog védeni Helsinkiben, de halál nyugodt vagyok kapuskérdésben, mert mindhárman kiválóak.”

„Nyerni akarunk Finnországban. Ha jó napot fognak ki a játékosaink, akkor az nem az edző érdeme, de a taktikával igyekszünk hozzájárulni a sikerhez. Az egész heti munkát és a formát figyelem a kezdő tizenegy összeállí­tásánál. Németh Krisztián ma nem játszott kifejezetten jól, de ettől még bekerülhet a kezdőcsapatba, ha az edzéseken meggyőz, ahogy tette ezt eddig is” – fejezte be mondandóját a magyar csapat szakvezetője.

„A mérkőzés már az első félidőben eldőlt, négy kapura lövésből négy gól született. Ez a magyar játékosokat dicséri – mondta Igoris Pankratjevas, a litvánok szövetségi kapitánya. – A szünetben azt kértem a játékosoktól, mutassák meg, van bennünk tartás, s nem is kaptunk több gólt. Nem kifogás, de a mai összeállí­tásban most játszottunk először, ami láthatóan rossz hatással volt ránk. Sokat hibáztunk, de nem keresek felelősöket. A magyarok érdeme, hogy ennyiszer rontottunk. A végeredmény nem fontos. Persze nem jó kikapni, főleg négy góllal. Reméljük, sikerül elfelejtenünk a vereséget, nem lesznek mentális gondjaink. Az új játékosokkal elégedett vagyok, de korai lenne még messzemenő következtetéseket levonni a mai játékukból.”

„Nem ellentétes, de nagyban különböző félidőket játszottunk, úgy gondolom, hogy a pozití­vumokra kell épí­tenünk. Az első félidő kimondottan jó volt, amit a Pali kért, azt teljesen vissza lehetett látni a pályán, sok gólt szereztünk, magabiztos győzelmet arattunk. De lehetett volna nulla nulla is, nem ez volt a lényeg. Lehetett látni, hogy most is folyik a fizikai felkészí­tés, az a fontos, hogy a finnek ellen a csapat száz százalékosan jó formában legyen. Ez jó állomás volt előtte” – szögezte le a harcosan és hasznosan futballozó Tőzsér Dániel.

(Az nso.hu alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ