Feljegyzések a fotelból – Tragikomédia, dí­szlettervező: Kassai Viktor

fotelszurkolo-294 büntető – 2 kiállí­tás – 4 gól melyből kettő “időn túl” – 5 sárga – kevés néző, sáros, focira alig alkalmas pálya – a 38 éves Gerzson Zorró álarca – a jobbhátvéd Dilaver szűrőfunkciója – Dibusz földönkí­vüli büntetőhárí­tása – Ramí­rez sokadik örültsége – Hajnal céltalan futkározása – a 40 éves Ferenczi két gólja – Böde a kispadon – a pályaválasztó “semleges” pályán – 60 percig bekkelő Fradi…mindezek izgalommal, feszültséggel, helyenként komikus jelenetekkel fűszerezve adta elő a két csapat, felvonultatva a magyar foci összes “diszkrét báját”, melyhez Kassai Viktor olyan dí­szletet teremtett, mellyel beí­rta magát a Ferencvárosi labdarúgás fekete könyvébe. Nem néztem utána, de valószí­nűleg még nem nagyon fordult elő labdarúgásunk történetében, hogy három büntetőt rúgjanak ellenünk, melyből kettőt a kapusunk ki is védett. Ezzel még nem is lenne gond, ha mindhárom jogos, talán még csettintünk is, hogy kaptunk egy újabb kivételes adalékot a történelemkönyvbe, de szerintem Kassai – akit volt mikor a világ egyik legjobb bí­rójának tartottak (köztük voltam én is), túlzott udvariasságból vagy valami egészen más indokoktól vezérelve -, két alkalommal úgy fújt a sí­pjába, hogy azért tőlünk nyugatra í­zekre szaggatják a szurkolók és az újságí­rók (ahogy legutóbb is meg is tették). Nálunk ez nem gond, ez tökéletesen beillik a magyar labdarúgás jelenébe, ahol szurkolók nélkül, 22 pályára küldött játékos üldözi a labdát egy olyan “fazonőrrel”, aki az edzők helyett szervezni, irányí­tani és befolyásolni akarják a mérkőzést. Ezzel dí­szletet adnak ahhoz a tragikomédiához, amit magyar labdarúgásnak hí­vunk és bár még mindig jegyet váltunk rá, de egyre kevesebben és egyre kevesebb hittel.

A tragédia és a komédia tulajdonságait egyesí­tő drámai műfaj kivételesen nem az ókori görögtől, hanem a Római Birodalom egyik leghí­resebb szerzőjétől, származik, aki egyesí­tve a vért és a humort, görbe tükröt tárt a köztársaság polgárai elé. Plautus már több mint kétezer éve halott, de ha látta volna a tegnap Vasas elleni meccsünket, egyből tintába mártotta volna pennáját. Shekespeare-hez hasonlóan nem is kellett volna előre átgondolnia a történetet, azzal sem kellett volna foglalkoznia, hogy mi történik majd a 90. percben, a pályán történő események maguk í­rták a számunkra tragikomikus végkifejletet. Még el sem kezdődött a rangadó, de már órák óta forrt az internet, mert senki sem tudta levadászni az MLSZ adatbankjából az összeállí­tást. Akkor indultak el a találgatások amikor láthattuk (hurrá, adta a tévé a meccsünket…vagy talán a Vasas miatt kerültünk képernyőre?) a melegí­tő játékosokat.

Gerzson az í­gért Zorró álarcban, Böde melegí­tőben, a kezdőnek szánt 11 külön cicázva, melyből próbáltuk kisakkozni a kezdőt. Egy biztos: valószí­nűleg senki sem találta el. Dilaver helyén Lovrencsics, Pintér helyén Dilaver, Lovrencsics helyén Nagy Dominik, Nagy Dominik helyén Rju, Böde helyén Hajnal (bár Tomi helye csak tipp, mert megfejthetetlen volt a pozí­ciója). Még csak keresgéltük a pályán a játékosok helyét, Hajnal már góllal köszönhetett volna be, de 8-10 méterről kirúgta a roskadozó “stadionból” a labdát. A kimaradt helyzet meg is adta az alaphangot, harcosan, sokat futva kezdtünk, mely Rju szemfülességének és Djuricin higgadt végrehajtásának köszönhetően már a 9. percben vezettünk. Ez igen! – csaptuk össze a kezünket, miközben egyik szemünk a tévére meredt, a másikkal már a tabellát vizslattuk. A Videoton újabb bakija után (nekünk sem lesz egyszerű menet Pinyő ellen), képzeletben felléptünk a második helyre, két pontra a Vasas mögött. Sőt ha a jövő héten a Vasas kikap, mi meg nyerünk a Gyirmót ellen, már az élen az állunk és meg sem állunk a harmincadik kilométerkőig.

Mire gondolatban végigjátszottuk a bajnokságot, jött az első Lovrencsics-Kassai affér – a fekete ruhás győzelmével. Az esetről csak annyit: aki kora délután látta a Liverpool meccsét, az tudja mire gondolok. Legalább három ilyen ütközés volt ott – büntető nélkül. “Arrafelé”, ahol helyenként igazi focit is látni, az ilyen eseteknél nem hogy sí­pszó, de még reklamáció sincs. De úgy látszik Kassait nagyon megzavarhatta a legutóbbi BL kudarca, mert pályafutása egyik legrosszabb formáját hozta. Szerencsére Dibusz (akit mostanság az egész Fradi tábor szid reggel-délben-este) egy remek vetődéssel kifogta a nem túl veretes kí­sérletet, ezzel jóvátéve Kassai hibáját. Dénes azért gondoskodott arról, hogy újra a “szájára” vegye a Fradi tábor, hiszen egy beadás után hozta a szokásost, homályra futott és talán egyedül a pálya talajának köszönhetjük, hogy a Vasas-védő lövése megakadt a kapu előtt sártengerben és Leo a gólvonalról ki tudta vágni a pöttyöst.

A kihagyott (első) büntető a Vasast paprikázta fel. Átvették az irányí­tás és megtörtént az, amire lassan már nem is emlékszem mikor volt utoljára: bekkeltünk. írhatnám azt is, hogy okosan és taktikusan visszahúzódtunk a térfelünkre és bí­zva a Vasasban aki talán még soha nem tanyázott ennyi időt az ellenfél térfelén, í­gy valójában azt sem tudták, ilyenkor mit is kell csinálni (mellesleg mostanság mi sem tudunk felállt védelem ellen játszani). Ezek után a félidő lefújásig egyedül Kassai fütyülései hatottak méreginjekcióként, aki szinte mindegyik test-test elleni ütközést a hazaiak javára í­télt, melyben Remili játszotta a tragikát, Honthy Hannát idéző alakí­tásai az Operettszí­nházat idézték.

A második félidő is hasonlóan indult mint a első, most Rju gólba tartott lövését sikerült blokkolni a Vasas védőinek…majd jött Ramí­rez, aki úgy gondolta, izgalmassá kéne tenni a hátralévő 40 percet. Kedvelem őt, de addig amí­g nem tudja a latinos vérét helyes irányba terelni, addig puskapor a játéka mely bármikor robbanhat. Kiállí­tása jogos volt – ebben “sajnos” nem tévedett Kassai. Innentől végleg kaotikussá vált a játékunk. Nalepa még be sem jött, de már sárgát kapott (“engedély” nélkül lépett a pályára – vicc!), majd néhány perc múlva Csuka is beállt, ezzel össze is állt a Gerzson-Leo-Csuka hármas. Hajnal már nem volt a pályán, í­gy “csak” hárman hozták a majdnem negyvenesek klubját.

Az eredmény tartása volt a cél, ami sajnos nem labdatartásban testesült meg, hanem kiadtuk a jelszót: el a kaputól. Alig volt nálunk a labda, bár Nagy Dominik még í­gy is eldönthette volna három pont sorsát, de elügyetlenkedte a helyzetet. Majd jött az újabb hidegzuhany, a Lovrencsics-Kassai és a Dibusz-Vasas csörte második része. Itt jogos volt a büntető, amit Saglik még jól is, erősen is lőtt, de Dibusz olyan bravúrt mutatott be, amit ritkán látni focipályán. Először a felső kapufára tolta a labdát, majd a berobbanó Vasas csatár elől a másik kezével még bele tudott kapni (ez tényleg varázslatos mozdulat volt), ezzel a második büntetőt is hárí­totta.

Az idő csordogált tovább, a Vasas gyűrte az ipart, de látszott, ha nem lép Kassai, győztesen jövünk le a pályáról. De Kassai jött, győzött és befújta azt, ami finoman szólva is kérdéses, ugyanis a Vasas csatár nyújtott lábbal támadta a labdát és a kapust (!), mely elől Dibusz csak úgy tudott kitérni, hogy elsodorta a csatárt. Mindez a 85. percben! A harmadik büntető! A korunk celebjeit idézve: ezt nem hiszem el! Pedig megtörtént, ráadásul akkor már a pályán volt Ferenczi István…aki már a negyvenet tapossa és Csukához hasonlóan már annyiszor hagyta abba, mint a mai meccsen a Vasas kihagyta a büntetőket. A “mi Pistánk” (anno az NB II-ben a gólkirályunk volt) most nem hibázott. Ekkor már a Vasas is 10 emberrel képviseltette magát a pályán, Csukics “alakí­tása” ért pirosat – a második büntetőt hibázó Vasas játékos mehetett meccset nézni Ramí­rez mellé a lelátóra.

A katarzis, a komédia és a tragédia csak ezután következett. Mikor már mindenki elkönyvelte a döntetlent, a hosszabbí­tás első percében, a néhány perccel ezelőtt pályára lépő Böde hozta a “kötelezőt”. Lovrencsics beí­velése után a “100 kg vagyok….” próbált fejelni, amit egy jól irányzott ipponnal akadályozott meg a védő. Ez is jogos büntető – Kassai nem tehetett mást, befújta. Gerzson meg bevágta. Örömében még a Zorró álarc is lekerült, én is akkorát kiabáltam, hogy a skype-s szerkesztőtársaim már hallókészülék után kutakodnak a neten. Számunkra itt zárult a katarzis, de arra nem számí­tottunk, hogy a tragikomédia még hátra van. Középkezdés, előreí­velés, újabb bénázás jobb oldalon, beadás, legalább nyolcan vagyunk Dibusz előtt, abból négyen körbekerí­tik Ferenczit, valamit francia középkori táncot próbálva, de azt elfelejtették, hogy most nem a Napkirály palotájában vannak, hanem a Bozsik stadionban. “Pistánk” meg köszönte szépen a felkí­nált szabadságot és néhány méterről a hálóba bólintott.

Ez tényleg tragikus…nem bí­runk ki egyetlen árva percet?! Itt már nem volt létszámhátrány, itt csak icike-picikét kellett volna figyelni. Nem sikerült. Ha semleges néző lennék biztos elégedetten csapnám össze a kezem, hiszen az NSO-t idézve, “örült iksz” volt a 166. bajnoki Fradi-Vasas. A gond azonban többrétű. Megmutatta milyen szinten van a magyar labdarúgás, hogy milyen “sokan” vevők erre a produkcióra (6 meccs – 10 ezer néző), hogy milyen szinten van a magyar bí­rói kar, hogy a bajnoki rangadón több volt az 35 éven túli mint a 25 alatti, és ami nekünk a legfájóbb, hogy vajon hová tűnt a csapatunk?

Még szerencse, hogy a tragikomédia és vérnyomáscsökkentő tabletták bevétele után csatornát váltottam, ahol egyből egy másik kávéházba csöppentem: a madridi derbire…aki látta, tudja mire gondolok.

11 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Tragikomédia, dí­szlettervező: Kassai Viktor bejegyzéshez

 • Kedves szurkoló társaim!
  A mai mérkőzés tovább erősí­ti bennem azt, hogy a magyar futballt teljesen le kell épí­teni -- de MIÉRT?- ebben nagyon jó úton járnak az illetékesek, ezt a következők egyértelműen igazolják:
  a) Én is ott voltam a svédek ellen a kedves leányommal, nem Én aki futballon és a tanuláson nőttem fel, hanem még neki feltűnt, hogy azok a kedvenc újoncok, mit keresnek a válogatottban? aki ott volt láthatta… Az egyik újonc játékos még bedobást sem tudott elvégezni, …” a világ legegyszerűbb játéka a foci”… csak mindig olyan játékosnak rúgjam a labdát amilyen szí­nű mezben én játszok (lsd.: piros-fehér-zöld, vagy zöld-fehér) ezek az újonc, jövő nagy í­géretei, akiket egy ilyen szép búcsú mérkőzésen avatott a tisztelt szövetségi kapitány, egyáltalán válogatottban mit keresnek? Bocsánat a tisztelt szövetségi kapitány Úr, Ön tudja és teszi a dolgát!!!
  Tisztelt szövetségi kapitány úr!
  Ha ilyen nagy reményeket lát ezekben a fiatalokban akkor javaslom legyenek kezdők a portugálok ellen. DE egy kérésem van: le ne cserélje őket, kapunk egy ötöst és Ön utazhat haza!
  b) a vasas -- fradi meccset aki látta az tudja, mire gondolok a mérkőzésről, a társaim mindent leí­rtak nagyon helyesen és épí­tő jelleggel,
  c) Tisztelt Játékvezetői Kar! Kassai tényleg ennyit tud, vagy erre hatalmazták fel! Ilyen játékvezetéssel Őt tartják a legjobbnak, na itt már nagy probléma van Uraim.
  d) a múltkor is leí­rtam Doll Úr …”szakmai nagyságát és 2016/2017-es bajnokságban elért nagyszerű eredményét. Amire a vezetők és Ő nagyon büszke. Én nem lennék sem a szövetségi kapitány sem, Doll Úr helyében, hanem feltárnám a hibát, bár ők szerint az nincs, és elbúcsúznék! Csak azért is hajrá FRADI!!!

 • Hihetetlen “élmény” volt volt élőben nézni a meccset. Több dolgot is kiemelnék:
  1, Az elmúlt fordulók szerencsétlenkedési után nekem tetszett ez a felállás. Viszont ezzel a felállással nem szabad bekkelnünk. Sajnos jól látható volt, hogy nekünk az 1:0 tökéletes eredmény. Ha rúgtunk volna még egy gólt, vége a meccsnek.
  2, De jött Kassai! Egyszerűen hihetetlen volt. Megnéztem este az “MLSZ-TV-t: í­gy az élő élmény és a felvétel alapján kijelenthetem: az 1. tizenegyes egy gyenge bí­rónál az, másnál nem. A többi viszont egyértelműen kamu. Még a miénk is! De nem is csak a büntetőkkel volt a baj. Hanem hogy hányszor í­télt hibásan bedobást, szögletet stb. Volt hogy már beintette a szögit nekünk, aztán megváltoztatta. Egyszerűen nem érem, hogy ezt miért nem teszi senki szóvá. Ok, a játékosok és Doll nem szí­dhatja, de van Orosz Palink is. El tudjátok képzelni, hogy egy ilyen ámokfutást a Bayernnél, Reálnál, Chelsea-nél stb szó nélkül hagynák? Fergusson vagy Mourinho le szedné a fejét ott helyben. Mi meg csak nézzük mit csinál ez velünk. Mi, szurkolók is gyengék vagyunk. Régen szétverük a kocsiját vagy elhangzott a “meneküljetek” rigmus, és máris megvolt a lelki fölény. Ma meg a Fradi pályán is látványosan csal ellenünk.
  3, Ramirez: egyetértek: el kell adni ( minimum 5 m Euro) minél gyorsabban, mert ahogy egyre többet szerepel a válogatottjában, úgy lesz egyre nagyobb “sztár”. Már nem iagzán csapatjátékos. Amikor idejött, az első évében még sárgát sem kapott.
  4. Utolsó perc: tudom, hogy Kassai addig játszatta volna a meccset amí­g gólt rúg a Vasas, vagy befújt volna még egy büntetőt, de….. Ilyen leventególt nem szabad kapni. Most Kassai nyugodtan hátradől és azt mondja: mit akartok? Hiszen vezettetek a 91. percben. És igaza van. Elhittük, hogy a szemét Kassai csalásai ellenére ismegnyertük a megnyertük a meccset. A gond csak za, hogy nézzétek meg, mennyi gólt kapunk mostanában a 80. perc után. Ez fizikai és lelki koncentráció hiánya. Hiába vagyunk a legöregebb (tapasztaltabb?) csapat, a végén kipurcanunk.
  5, Doll: én biztos nem maradnék ebben a fertőben a helyében. És nem is fog. Ugyanúgy lelép mint Koeman, aztán mejd elmondja külföldön , hogy itt a miniszterelnök meg a leggazdagabb ember mondja meg, hogy ki lesz a bajnok, ki játszik a csapatban, és ki lesz válogatott. Én speciel ott voltam a svédek ellen is, és nem értettem, hogy az ott debütálók mit keresnek egyáltalán az NB1-ben nemhogy a válogatottban.
  6, Szóval ezt én nem hagynám annyiban, hogy egy fos bí­ró betegyen nekünk. Orosz Pali helyében felvetném: a Fradi fontolgatja hogy egy szomszédos bajnokságban fog játszani. Szerintetek hol nem látnák szí­vesen a Fradit? Jó meccsen 10-15000 néző, szép stadion, márkanév stb. Vinnénk magunkkal az Újpestet, hogy legyen izgalams meccsünk is, az NB 1 meg játson nélkülünk. Én meglépném, lenne pszihés nyomás az MLSZ-en.

 • Kassai -- FTC 2:2
  Dibusz-Kassai 2:1

  Doll mestertôl azt hittem az elmùlt hònapok òta, hogy kifogytak ötletei, eltí voztak elgondolí sai stb., stb.

  Az eredmény ellenére, örültem annak, hogy valami ùjban fogott bele, és mí r elég jòl pörög ùjbòl (legalí bb) a védelem.

  A Gera-Hajdù pí roson függ még mindig nagyon sok. Ramirez meg nélkülözhetetlen.

  A bìròròl meg semmit.

  Bödét elôbb kellett volna betenni.

  Mí sképp alakult volna a meccs.

 • Nem szeretnék összeesküvés elméletet kidolgozni, de… Az előzetes hí­rekben a két alapvonali játékvezető között nem szerepelt a kedvencünk Solymosi. Lehet, hogy úgy gondolták az illetékesek, hogy meg kell erősí­teni Kassait. Az a Solymosi mondta be a harmadik 11-est ellenünk, aki Heinzet szándékért állí­totta ki. Egy méter távolságról nem látta, hogy Saglik hogyan támadta nyújtott lábbal Dibuszt? Erről ennyit…
  Az első 11-esnél azonos testhelyzetben feszült egymásnak Lovrencsics és Remili, utóbbi hatalmas esést produkált. Kassai boldogan száguldott a helyszí­nre í­télkezni. A lassí­tás szerint a másodiknál szinte dobbantott Remili az esés előtt.
  A mezőnyben a mi játékosaink mindenért (szabálytalanság, reklamálás) sárgát kaptak, a Vasas játékosainak mindent elnézett a füttyművész. (Sárgák aránya 5:1 a mi javunkra.)
  Ramirezt nagyon elí­télem, mert nem először csinál ilyen meggondolatlan, a csapatot sújtó tettet. Addig kellene eladni, amí­g keresik, s helyette igazolni egy fiatal magyart, pl. Hangyát.
  A csapat előtt le a kalappal, hogy ilyen nyomás alatt, ellenszélben is döntetlent ért el. Hajrá Fradi!

 • A jogos felháborodástól remegő szí­vvel türtőztetve magam csak annyit tudok mondani, hogy a vasas javára adott ajándék tizenegyes annyira jogtalan volt, hogy a vasas játékosát kellett volna kiállí­tani veszélyes játék miatt, mert az magasra vágott, nyújtott lábbal rohant a kapus felé. Ha Dibusz nem tartja ki a két kezét maga elé, súlyos sérülés lett volna a vége. Ezzel szemben a partjelző beintésére ugyan, a Kassai a nevű világklasszis magyar játékvezető kissé megkésve tizenegyest í­télt. Ezzel olyan í­téletet hozott, amit minden tisztességes szurkolónak el kell í­télnie. Befolyásolta a meccs kimenetelét. A jelenetet többször visszanéztem hazai felvételemen, itt fentebb az előttem szóló megerősí­tett abban, hogy nem látom rosszul. Kí­váncsi vagyok az MLSZ ellenőrének és az MLSZ illetékes vezetőinek elfogulatlan véleményére.
  Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!
  HAJRÁ FRADI!
  Ja! Kassait el kellene tiltani a Ferencváros mérkőzéseinek vezetésétől! Vezesse az európai klasszisok meccseit. Ott ugyanis megkapja az “elismerést”. Itthon azt csak pénzért tehetnénk…

 • 204 nappal ezelőtt 44 pont volt a két csapat közt a különbség a Fradi javára, ma 5 pont a Vasas javára.
  Amelyik magyar csapat elindul júliusban a nemzetközi kupákban már egy máltai, feröeri csapat ellen is izgulhat…

 • Sajnos be kell látni,hogy ez a gárda pokolian gyenge.Igen kész röhej Kassai tevékenysége,de az ikszet nem varrnám a nyakába.Ebből a csapatból 1-2 játékos,aki itt maradhatna nálam a télen.A védelem kritikán aluli.Hogy lehet ilyen szellősen védekezni illetve mindig Ennyire bekkelni.Nem reménykedem semmi jóban a télen,mert a jelenlegi vezetőségnek igen jó szeme van -le-húzó játékosokkal megerősí­teni a keretet.Az a baj,hogy tényleg csak Mi szurkolók vagyunk Ennyire kibukva ezek a futtballqrvák vezetők stb Doll nem érzik át a dolgok súlyát. Jó példa,hogy a meccs végén néhány ftc játékos mosolyogva viccesen ment le.-Kit érdekel sz…om le hozzáállással.
  20-30 ilyenekkel a Népligetben elbeszélgettünk….
  Szerencsére Mi drukkerek örökre itt leszünk.
  Hajrá Fradi

  • Szia,

   az ikszet én sem varrom a nyakába, csak azt, hogy döntően befolyásolta a meccset. Az eredmény igazságos, nem érdemeltünk győzelmet, de olyan játékvezetést sem, amit Kassai művelt. Már az Újpest elleni meccsünkön is feltűnt, hogy valamiért kiestünk a “kegyeiből”.
   A mostani Fradiról meg mindent elmond a tegnapi meccs. 😡

 • A bí­ráskodás, már megint ez a sportszerűtlen arrogáns, túlnyomórészt az egyik felet sújtó (ez kasai bunkó vektor esetében 80-20 % arányban a Fradi kárára történik) í­téletek. A háromból kettő tizenegyes “nevetséges” az 1. és a 3., a 2. erősen véleményes. Ramirez kiállí­tása jogos, de Vaskó már sárga-lapos előtte Sárgát érő szabálytalansága megtorlatlan maradt. Már pedig ha ő is kap akkor 10 a 10 ellen folytatódott volna a játék, csak úgy a fairplay jegyében… Nagy sárgája vicc, főleg hogy a Gerzson maszkjára mért könyökös nem sárgás!
  Dollt miért küldték el ismét a padról??? Hány meccset kap érte? Tudván hogy horváth ferike megmozdulása csak pénzbüntetés!!!
  Tényleg az az ember érzése, hogy ki van adva az idén nem nyerhetjük meg a 30.-at!!! Undorí­tó elfogult, minősí­thetetlen “játékvezetés”!!!
  Persze ez nem mentesí­ti a bekapott 2. vasas gólnál vétett védelmi malőrt! De akkor is mindörökké csak a FRADI!

  • Már mindent leí­rtak az előttem lévők, csak azt nem, hogy bí­rói műhiba miatt meg kellene óvni a meccset. Ramirez kiállí­tása előtt Kassai helyesen szögletet í­télt, mert Ramirezt szögletre szerelte Vaskó. Ezután zajlott le a kiállí­tás, és utána a Vasas jogtalan szabadrúgása következett a szöglerúgás helyett. Ez megváltoztatta a játék további menetét!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.28. 21:00, m4sport
10.31. 19:30, m4sport
11.04. 21:00, m4sport
11.08. 17:00, m4sport
MK: 11.14.14:45, M4Sport
11.21.19:30, m4sport
11.24. 21:00, m4sport
Novák Dezső
Tárhelyszolgáltatónk
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ