Feljegyzések a fotelból – Ünnepi ajtónyitás előtt

fotelszurkolo_newArra talán még a legvérmesebb zöld-fehér hí­vők sem gondoltak 2015 őszén, hogy 7 fordulóval a bajnokság vége előtt az a “csúfság” is megeshet velünk, hogy otthon, párnák közt, magányosan ünnepelhetjük a 29. bajnoki cí­münket. Öt óra tájban bágyadtan ücsörgünk a fotelban, miközben unottan ropogtatjuk a chipset, mely olyan sós, hogy azt még a Holt-tenger is megcukrozná. Egy igazi fotelszurkoló a cukor helyett (ami eleve magas, még gyógyszert is szed rá) inkább sörrel öblögeti a torkát, miközben azon morfondí­rozik, hogy talán még sem kellett volna megvernünk tegnap este a Vasast. A Vasast…a kecskeméti Vasast! Normálisak vagyunk? 2006 óta számunkra a piros-kékek egy platformra kerültek a lilákkal, aki ilyen badarságot kiejt a száján, hogy ne alázzuk meg a Vasast, azt a Fradi szurkolók meg sem várva a rögtöní­télő bí­róság í­téletét azonnal a falhoz állí­tanák. Vagy gyorsan eszkábálnának egy giotint (guillotine), mely még Böde Daninál is biztosabb í­téletvégrehajtó. Aztán mehetnénk fejünkkel a hónunk alatt a Honvéd elleni meccsre ünnepelni. Olyanok lennénk mint a Mások a Trónok harcában. Ha erre még ráteszünk egy lapáttal és a vasárnapi délutáni MTK-Debrecen meccsen a Loki győzelméért szorí­tanánk, hát…akkor jönne el az igazi kánaán.

Az ötlettől kipirulva elképzeltem drága nagypapámat aki a hatvanas évek elején, hóna alá csap egy jókora libát és azzal battyog át Feri barátjához MTK-Debrecen meccset nézni. Laza mozdulattal berúgja az ajtót (annak idején nem volt nehéz, mert a kulcsot nem nagyon ismertük) és Feri bácsi asztalára repteti a “kék-fehér sast”. –Figyelj öreg, ha ma nem nyertek a vasutasok ellen, akkor három óra múlva ez a fehér jószág a tányérodon fog landolni. De először gyújts tűzet a kemencében és jó lenne ha aranyos Margitkám meg is tépkedné ezt a jószágot, mert í­gy tollastól még sem lesz ropogós a húsa. – A gyerekkori jó barát meg minden bizonnyal egyből az orvost hí­vná, mert bár természetes volt köztük egymás cukkolása, de az kizárólag az örökrangadóra vonatkozott.

Fel is riadtam én is a rémálomból, nagyon gyorsan el is hessegettem a pontvesztő gondolatot, de azzal még sem tudok megbarátkozni, hogy esetleg magányosan kell ünnepelnünk a 29. bajnoki cí­münket. A chips után bonthatunk pezsgőt, durroghatnak a dugók, kiakaszthatjuk a facebookot, és majd valamikor a távoli jövőben, ünnepelhetjük a bajnokcsapatot. Eddig úgy volt, hogy erre csak március 30-ig kell várni, de nem csak mi, hanem a szövetségi kapitány is felriadt álmából és rájött, hogy talán még sem kéne annyit foglalkozni a válogatott kerettel, ezért az MLSZ pillanatok alatt megkeverte a kártyákat és felborí­totta a menetrendet. Ezek után meg végképp elvesztettem a fonalat, ezért vissza is térek a Vasas elleni meccshez, ahol csak a gólokat számolgatták a fiúk és nem azt, hogy vajon mikor akarnának bajnokok lenni.

És ez í­gy van jól, legfeljebb teljesüljön Böde Dani álma, nyerjen az MTK és akkor majd hazai pályán ünnepelhetünk – mondta mérkőzés után a gólkirály-jelölt (a második szótagot nyugodtan el is lehet hagyni), mit sem sejtve a szövetségi kapitány egyéni akciójáról. Hagyjuk is az egész “ki tud többet a bajnoki menetrendről” témát és tényleg evezzünk békésebb vizekre, amikor is minden erőlködés nélkül, helyenként jókorát belealudva a mérkőzésbe, simán vertük a 2006 óta már a lilákkal együtt a spájzba zárt Vasast.

A találkozó úgy indult, ahogy az a nagykönyvekben meg vagyon í­rva. Egykapuztunk, a hazai védők hátát szinte törte a háló, melynek meg is lett az eredménye. Mostanság szeretünk rövid időn belül “válaszolni” az első gólunkra, Sesták a 11. percben szerezte meg a vezetést Dani kapura szánt beadása után, amit néhány perc múlva egy újabbal toldott meg, akkor Nagy Ádám beadását tökéletes bokamozdulattal továbbí­totta a kapuba. A gyors két gól után jött egy belealvás, ennyi talán elég lesz jelszóval ékesí­tve, ami annyira megzavarta a hazaiakat, hogy az első randevújuk a Fradi tizenhatosán belül egyből célba is ért. A szépí­tő találat után békésen csordogált a mérkőzés, a labda nálunk volt, a Vasas megpróbálta megszerezni, és ha nem sikerült, akkor jókorát rúgtak a labdatartóba (az Ádám nevű gladiátort többször is ki lehetett volna állí­tani).

A szünet jókor jött, nyugodtan megtudtam vacsorázni, nem volt gyomorideg, nem kellett plusz levegőért kapkodni, sőt még a vérnyomásom is rendesen csordogált. A fiúk sem voltak felspannolva, a második félidőt úgy kezdték, mintha pókfocit játszanánk (az idősebbek biztosan ismerik a tesi órák kedvenc szórakozását), amit a két csapat 22 játékosa megtűzdelt egy-egy “szúrd ki, mert pattog!” ügyességgel szí­nesí­tve. A kapkodást Doll mester is hamar megunta, jött Nagy Dominik, aki 11 perc alatt Böde Danival eldöntötte a három pont sorsát (és a gólkirályi cí­met is). Először egy remek elfutás után tálalt Dani lába elé (miközben a Vasas védők lassulási versenyt rendeztek) aki simán kilőtte a bal sarkot, majd egy hosszúnak tűnő indí­tást nem hagyott magányosan, ez meg annyira meglepte a Vasas fiatal kapusát, hogy gyorsan el is kaszálta a lábát. Bár nem volt a pályán Csukics “büntetőkiosztó”, de í­gy is természetes volt, hogy Dani lövi.

Ezzel 4-1, nincs mit számolgatni és tervezni, a Fradinak í­gy kell a Vasas ellen végrehajtani az í­téletet. Számomra a büntetés lejárt, az idei szezonban háromból három, 11-2 és bár nincs közte mócsing, de ha a két csapat közti különbséget nézzük, akkor az egész Vasas tábor évekig rágódhat rajta.

Hogy mi lesz ma délután az MTK-Debrecen meccsen? A kávém kortyolgatása közben rájöttem, hogy ez már nem is nagyon érdekel. Teljesen mindegy, a 29. már itt toporog az ajtóban, a foteles jegyzetem után nekifogok a Tempó, Fradi! banner képének “előzetes” javí­tásába és a biztonság kedvéért talán egy ünnepi kép is készül – ki tudja mit hozni még a mai nap. A Tempó, Fradi! banner első változata valamikor 2009 környékén készült, az abban szereplő varázslatos hármas (28-20-1) sokáig úgy tűnt, állandó marad. Aztán tavaly a 20-ből 21 lett, az idén pedig a 28-ből lesz 29.

Kérdés már csak egy van: vajon magányosan ünneplünk, vagy valamikor áprilisban a Groupama Arénában? Őszintén, számí­t ez bármit is?

A 29. bármikor becsöngethet és mi bármikor örömmel nyitjuk ki az ajtót.

15 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Ünnepi ajtónyitás előtt bejegyzéshez

 • A LÉNYEGET lalolib í­rta meg -szokás szerint fantasztikus cikkének utolsó mondatában- : “A 29. bármikor becsöngethet és mi bármikor örömmel nyitjuk ki az ajtót.”
  Zseniális megfogalmazás! A nagyobbacska gyerek is tudja, hogy hamarosan jön a karácsony, mégis örülni fog neki, bármikor is ébred rá! :-)))
  Azt hiszem, ezt a lapot látogatják/í­rják/szerkesztik olyanok, akik még emlékeznek rá, hogy ’63-ban el tudtuk veszí­teni a bajnokságot úgy, hogy az utolsó 2 meccsen 1 (!!!) pontot kellett volna szerezni, illetve az utolsó 4 (!!!) meccsen (13 meccsből állt az őszi bajnokság) elég lett volna 3 pont. Meg tudtuk csinálni azt a példátlan bravúrt :eek:, hogy nem jött össze /hál’Istennek, mert ennek köszönhető a VVK-győzelem :mrgreen: / … szóval, nem számolgatni kell, hanem minél előbb behúzni a 29-ediket, hogy annál közelebb legyünk a 30-adikhoz! 😀

 • Csak nem nyert a loki….szerencsére vagy valakik szerencséjére,kicsit tippmixes volt a meccs szerintem,de í­gy tényleg a Szentélyben tudnak ünnepelni,akik ott lesznek.
  Hajrá Fradi

  • Az első lehetőség Debrecenbe lesz, ha Stork nem kér változtatást a következő két hétben :mrgreen:

  • Ilyen “halasztó hatályú potya” (NS 🙁 ) nem is illet volna hozzánk. 22 pontos előnynél (+1 meccs) egy kicsit durva a megfogalmazás, de megszoktuk a médiától.
   Ha már válogatni lehet, én április 6-át szeretném az arénában (hónapokkal ezelőtt K@rcsi úgyis április elejét jósolta meg). 🙂

 • Minden meccset jó lenne ilyen arányban megnyerni!!!Persze ez még a legnagyobbaknak sem sikerül,ahol azért az ellenfelek is keményebbek-német,spanyol liga stb.
  Örüljünk,hogy megvan a 29. cí­m,remélem jövőre lesz már mégegy csillag a mezen,de addig is nyáron kellenének a minőségi igazolások,főleg csatár poszton,mert akkor ez a “kemény” munka nem ért “semmit”.
  Hajrá Fradi

 • No, ez volt az a meccs, ami egyáltalán nem vitte fel a vércukromat, pedig hat éve „inzulinon élek”. Tulajdonképpen félgőzzel intéztük el Kádár elvtárs egykori kedvenceit. A kilencven percből úgy 2x15 perc komoly játék elég volt, hogy helyre tegyük őket.
  Komolyra fordí­tva a szót: egyre inkább azt érzem – amitől egyébként már tavaly tavasszal féltem, csak (babonából?) nem akartam eddig megí­rni – hogy ha eljön az idő, hogy »kiszakad a gólzsák«, úgy járunk, mint szurkolói pályám kezdete (1954) óta mindegyik csapatuk – talán a Lakat-féle 1967-est kivéve – a gólzáport gyenge teljesí­tmény követi. Sajnos, í­gy is lett. De most már, hogy olyan előnnyel vezetünk, amit még Pintér Attila sem tudna elherdálni, rászántam magam, hogy megí­rom. Ennek rendbetétele lesz Doll nagy feladata.
  Ami az egyéni teljesí­tményeket illeti: hullámzóak. Radó az előző két meccsen ragyogó volt, most le kellett cserélni. Látszólag nem csinált semmit, (bár állandó mozgásával kellően kifárasztotta a védőket. Helyére „majdnemteljesen névrokonom” jött be, aki végleg kikészí­tette a hazaiak védelmét.
  Böde ismét rúgott tizit. Laudetur vagy nagyon jó jós, vagy ismeretlen háttér információi vannak, vagy egyszerűen ráérzett arra, hogy mi kell a gólkirálysághoz. HA biztosan (két góllal) vezetünk, és büntetőt kapunk, AKKOR azt Dani rúgja.
  Amikor már zsákban lesz a HUSZONKILENCEDIK, szerintem olyan játékosok is szóhoz fognak jutni, akik becsületesen készültek a csapattal, de nem, vagy alig jutottak szóhoz. Gondolok itt például Jovára, sőt azt sem tartom lehetetlennek hogy az utolsó meccs utolsó öt-tí­z percére beteszik Batikot is.
  így most kí­váncsi vagyok, milyen vagyok prófétának…

  • Gondoltam rá, hogy megint megemlí­tem Laudetur barátom jóslatát, de nem szeretném ha elbí­zná magát. 🙂
   Imre bátyám! Remélem a próféta szól belőled, én is bí­zom abban, hogy a végén a fiataloknak is ad bizonyí­tási lehetőséget Doll mester. Ha csak nem akarja megdönteni az MTK 1989/99-s bajnoki csúcsát.
   Utólag kí­váncsi lennék rá, hogy Gyömbér cseréjénél szóltak-e Dollnak, hogy ne Ádámot hozza le a pályáról, mert akkor nem jön a 3 millás ajándék. Vagy ahogy K@rcsi emlí­tette a meccs alatti skype-n, hogy a negyedik bí­ró fordí­tva mutatta be a mezszámot. 🙂

  • Imre bátyám! Ha bejön a jövendölésed, nyitunk egy közös jósdát! 😉 😀 :mrgreen:

 • Sziasztok!
  Ezúttal barátom 15 és fél éves(!) fiának vizilabda meccsén voltam a Hajós fedettben (nem mellesleg 4 góllal a mezőny legjobbja lett a felnőtt OB-I/B-s találkozón…nyugi, csak a nevelés UVSE, bí­zunk benne, hogy pár év múlva “kizöldül”) szóval csak az esti összefoglalóban látottak mondatják velem, hogy ez sima volt, remek gólokkal. Örülök a Sesták-Böde kettős és a “Nagy-testvérek” eredményes focijának is.
  Apropó! Nem tudtok egy linket, ahol megnézhetem egészben a derbit?
  Lalolib! A jegyzet ismét nagyon a helyén van, köszönjük! 29!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
MK: VSK Tököl-FTC 10.27.13:30 M4 Sport
10.30. 19:30 m4 Sport
EL-csoportkör 11.04. 21:00 M4 Sport
11.07. 15:20 m4 Sport
11.21.17:30 M4 Sport
EL-csoportkör 11.25. 18:45 M4 Sport
11.28.18:00 M4Sport
12.044. 18:30 m4 Sport
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ