Két hős a padon

deip-0001A napokban jelent meg Roberto Quartarone könyve Kertész Gézáról és Tóth Potya Istvánról.


Kertész Géza a BTC és az FTC egyszeres válogatott játékosa volt idehaza, majd Olaszországba távozott a Spezia csapatába, ahol megkezdte edzői tevékenységét is.

Közel húsz éven át dolgozott Itáliában (Spezia, Carrarese, Viareggio, Salerniatana, Catanzarese, Catania, Taranto, Atalanta, Lazio, R.S.T. Littorio Roma, Roma), legnagyobb sikerét a Lazioval érte el.

1943-ban tért haza és lett az Újpest edzője.

deip-0003

Tóth Potya István a BTC-ben kezdte pályafutását, az NSC-ből lett válogatott játékos, pályafutásának meghatározó részét már az FTC-ben játszotta le.

A zöld-fehér csapatnál kezdte el edzői pályafutását is.  Idehaza a Ferencvárosnál, az Újpestnél és az Elektromosnál dolgozott, Olaszországban a Triestinát és az Ambrosiana (Internazionale) csapatát dirigálta.

A futballban sikeresek voltak. De ez nem elégítette ki tenni akarásukat.

Mindketten a polgári ellenállási mozgalom tagjaiként tették kockára az életüket.

1944 decemberében kerültek a Gestapo kezére, 1945. február 6-án nyilas gyilkosok golyói oltották ki a két kiváló sportember életét…

5 hozzászólás a(z) Két hős a padon bejegyzéshez

 • Szivesen megvásárolnám ha magyarul is megjelenne.

 • Még múlt héten vettem fel velük a kapcsolatot, végül tegnap sikerült kifizetni, futárral küldik. Emellett felmerült köztünk, hogy ha valami, hát ez megérne egy magyar fordítást, a kiadónak felvetettem az ötletet, nem zárkózik el tőle 🙂

  • Nem hétköznapi emberekről van szó.
   Nem lehet gond a legfőbb érintetteknek (MLSZ, Fradi, Újpest) áldozni rá.

   • Hátha lenne rá pénz … .-) Egyébként tényleg izgalmas lehet, főleg Potya miatt (Kertész Gézáról keveset tudok, megvallom), mert állítólag ő volt az első edző Magyarországon, aki nem ad-hoc módon, hanem edzésnapló, -terv alapján készült … évekkel megelőzte korát … ha jól tudom, az MTK-s Feldmann volt a sógora, akivel egyidőben edzősködtek Olaszországban

 • Olaszországban megjelenik egy könyv két kiváló magyar játékosról, edzőről!? Ezt nevezik a múlt tiszteletének, megbecsülésének.
  Az csak “hab a tornán”, hogy ebből a könyvből dedikált példányt kapott szerkesztőségünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: MK 02.20. 18:00 FTC-Kisvárda (TV: M4)
Következik: 02.23. 17:00 FTC-Puskás (TV:M4 stream)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
HOST