Koszta Imre

Koszta Imre

Egykori csatárunk két évig szerepelt a Ferencváros csapatában. Már az első szezonja rendkívül pechesre sikerült. Az 1927/28-as idényben egyetlen bajnoki meccsen sem lépett pályára, sérülés vagy valami mindig közbejött, így elesett egy bajnoki aranyéremtől. Tagja volt viszont a magyar labdarúgás első KK-győztes csapatának az 1928-as Ferencvárosnak. A hat KK-meccsből ötször ő volt a jobbszélső. 1929 júniusában azért ment el a Fradiból, mert nem vitték ki a dél-amerikai turnéra.

Az egyetlen magyar  labdarúgó, aki két KK-t is nyert (1928: Ferencváros, 1929: Újpest).

Az Újpesthez, majd később a Vasashoz (1931-32: 18 bajnoki / 2 gól) szerződött. Ezután térdsérülése miatt porcműtéten esett át, és a sok sikertelenség után 1934-ben öngyilkosságot kísérelt meg. Idegszanatóriumban kezelték. Az újságíró ott látogatta meg, s beszélgetett a gyógyulóban levő Koszta Imrével. A 29 éves játékos így emlékezett pályafutására:

– Az első ballépést akkor követtem el, amikor Ékszerész-játékos korom­ban nem törődtem a jövővel. Nem tanultam ki mesterségemet. Kénytelen voltam futballtudásomra támaszkodni anyagilag is. Az Ékszerész feloszlása utan 1925-ben Olaszországba mentem, a Valenzana Valenza Po csapatában, majd az Alessandriában játszottam. Másfél évi ott-tartózkodás után hazajöttem. A Ferencváros szer­ződtetett profinak. Szigeti Imre elnök a szerződés mellé egy bont is adott 800 pengőről. Az összeg akkor lett volna esedékes, ha helyet kapok a válogatott csapatban. Akkor — úgy mondták — megérdemeltem volna a válogatott jobbszélső posztot. Hagyományos balszerencsém azonban nem hagyott cserben. A Ferencváros dél-amerikai csapatából is tragikus véletlen miatt marad­tam ki. Pedig minden ifjúkori álmom, életcélom a válogatottság volt. Soha nem sikerült: vagy volt jobb, vagy amikor már bekerültem volna, megsérültem.

 

Így kezdődött a tragédiám. Rossz társaságba keveredtem, könnyelmű életmód, ital stb. Összeroppantam. Nem volt senkim, aki erős kézzel visszatar­tott volna. Kicsúszott a talaj a lábam alól. Jól figyeljenek a játékosok ezekre a szavakra. Sok hasznát veszik, ha tanulnak az én káromból.

1936-ban a ZTE játékosedzőjeként ért véget pályafutása.

(Nagy Béla írásainak és a Vasas kiadványainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST