Lipcsei Péter: 47

A Ferencvárosi labdarúgás több mint száz éves történelme során szinte minden évtizednek megvoltak a meghatározó játékosai. Olyanok, akik a játékukkal, a góljaikkal, a Fradihoz fűződő viszonyukkal örökre beírták magukat a történelmünk lapjaira. A legtöbbjüket sajnos csak a videókon láthattuk játszani, vagy emléküket a megsárgult újságok hasábjain tudjuk ápolni, de mivel az emlékezet megőrizte őket a jövőnek, soha, de soha nem merülhetnek a feledés homályába.

Azt, hogy szerencsés korban születtünk-e, nehéz eldönteni, de ahogy az elején írtam, minden kornak megvoltak és megvannak a legendás alakjai, akik közül néhányan olyan helyet vívtak ki maguknak, mely ténylegesen örökké belé fog ivódni minden Ferencvárosi szurkoló szívébe. Lipcsei Péter ilyen helyet foglal el aki szinte egybeforr a Ferencvárossal. Peti pályafutása, góljai, kiállása a Fradiért a nehéz időkben, példát mutat a három E betű igazi értelmének. 

Erkölcs – tudjuk, amióta a Fradiba került, más élvonalbeli magyar klubban nem szerepelt. Tudjuk, hogy mikor súlyos sérülése miatt megszakadni látszott ígéretes külföldi pályafutása, a Fradiba jött vissza „gyógyulni”. Tudta, itt a játék mellett megkapja azt a plusz szeretetet mely minden gyógyulás alapja. Egy szezon után megpróbálta újra, de mikor 2000-ben ismét hazatért, már mindenki tudta, Lipcsei Peti a Fradiban befejezi be a pályafutását. Ezután még 10 évig játszott, részese volt történelmünk egyik „legsötétebb” és legigazságtalanabb ítéletének, a száműzetésünknek az NB II-be. Végigjátszotta ezt az időszakot is. Részese volt a visszatérésünknek is, de a 2009/2010-s bajnoki szezonban már mindenki előtt egyértelmű volt, hogy Peti 2010. május 22-én, az utolsó fordulóban fejezi be aktív labdarúgó pályafutását.

Erő – sokan nem hittek már benne, sokan kételkedtek abban, hogy ilyen sérülés után még vissza lehet kapaszkodni és újra el lehet jutni a csúcsra. Két bajnoki cím és két kupagyőzelem bizonyítja, ha van bennünk erő és kitartás, ha hiszünk a céljainkban és tudjuk, hogy szükség van még ránk, az erő meg tudja sokszorozni a cselekedeteinket. Reményeink szerint ezt a fajta erőt át tudja majd plántálni a jövő generációba, hiszen nincs igazi Ferencváros saját nevelésű játékosok nélkül.

Egyetértés – Anatole France-t idézve „bölcsességre vall egyetértésben élni olyanokkal, akiket nem tudunk elhagyni”, minden Fradista tudja, hogy mire is gondolok. Mert mikor sorsunk rosszra fordult, amikor egyik napról a másikra összeomlani látszott több százezer ember hite, reménye és álma, volt egy ember, aki szinte egymaga rántotta vissza a Ferencvárost a szakadék széléről. Ha akkor nincs Lipcsei Peti, lehet, hogy Fradi sincs többé. Tudom, ezek nagy szavak, tudom, hogy talán nem is szabadna mindent Petire testálni, hiszen egyszer éppen ő mondta, hogy „nem csináltam semmi különlegeset, csak tettem a dolgom a Fradiért”.

Ezért is szeretjük Lipcsei Petit, ezért is vált védjeggyé a neve, ezért is szokott a szurkolótábor a nevével üzenni. A hűséget nem lehet követelni, a hűséget nem szabad kérni és a hűséget nem szabad ígérni. Hűséget csak adni lehet és elfogadni. Amikor befejezte a pályán, elkezdte a kispadon. 2010 nyarától a második csapatunk edzőjeként dolgozott, jelenleg az NB III-as csapatunk trénere.

Lipcsei Peti ma 44 éves. Nem akartam önéletrajzot írni, hiszen kevés olyan Fradista él köztünk, aki nem fújja kívülről pályafutásának legfontosabb állomásait, ráadásul továbbra is köztünk van és Ferencvárosért dolgozik. Tizennyolc évesen került a Fradihoz, ennek már huszonkét éve. Egy sokunk számára emlékezetes bajnokin mutatkozott be, mely egy szintén legendás Fradista, Nyilasi Tibor bemutatkozása is volt. Peti a pályán, Nyíl a kispadon bizonyított, melynek az ősi ellenfél, az Újpest látta a kárát. 648 mérkőzés, 170 gól, 4 bajnoki cím, 6 magyar kupa, 4 szuperkupa győzelem. Számos egyéni díjat is kapott pályafutása során: kétszer lett az év labdarúgója, Toldi vándordíjas és a Ferencváros örökös bajnoka. Talán az utolsó díj jelzi igazán Peti pályafutását. Örökös bajnok, örökös Fradista, egy csodálatos klub kiváló játékosa.

Boldog születésnapot Peti!

8 hozzászólás a(z) Lipcsei Péter: 47 bejegyzéshez

 • idézet: “… Két bajnoki cím és két kupagyőzelem bizonyítja, ha van bennünk erő és kitartás, ha hiszünk a céljainkban és tudjuk, hogy szükség van még ránk, az erő meg tudja sokszorozni a cselekedeteinket. Reményeink szerint ezt a fajta erőt át tudja majd plántálni a jövő generációba, hiszen nincs igazi Ferencváros saját nevelésű játékosok nélkül…”

  Ebbôl a szép összefoglalò megemlékezésbôl ezt a mondatokat szeretném kiragadni:

  Lipcsei Pétert csak 2003-tòl, vagyis a megalàzò NB-II-es kiràndulàsbòl ismertem meg focistànak. Elôtte nem Volt alkalmam. Egyrészt, mert még nem Volt lehetôségem a Magyar TV fogàsàhoz, màsrészt, mert pont akkor Volt Péter fiatal, amikor én màr öregedni kezdtem.

  Nekem is pont ez a benyomàsom Volt, hogy — bàr jò tudàsù és képességû futbalista — ô nem azok közé akart (!) tartozni, akik a prìmet viszik.

  Ez azon is bizonyul, hogy az NB-III-as utànpòtlàst vàllalja, ahol nem tud nyilvànosan babérokat betakarìtani, de ahol folyamatos és kitartò munka a fontos.

  Remélem én is, lalolib, hogy a “…hiszen nincs igazi Ferencváros saját nevelésű játékosok nélkül…” pont az ô példàjàval bebizonyosodni fog majd.

 • Nagyszerű futballista, IGAZI FRADISTA, szenzációs gólok, indítások.
  BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, PÉTER !

 • )0-91-92.ben biztos voltam benne, hogy hosszú idők után újra nemzetközi klasszis játékosunk van… ha nincs az a szörnyű sérülés, talán SZUPERKLASSZIS lehette volna.. hisz Portoban is sztár volt, Robsonnak, Mourinhonak megfelelt… mehetett volna a Barcába… kár ezen busongani… ami jobban fáj: Peti, majd Lisztes Krisztián volt az utolsó, akit 18 évesen be lehetett dobni és egyből “frontember” lett… nem csak “edződött”, “légkört szokott” évekig… Tessék mondani, kérdezzük már meg a Fradi-utánpótlásban/-ból élőket: az utóbbi 20-25 évben hány játékost neveltek fel, akit 18 évesen be lehetett dobni az I. csapatba??? Ahogy régen a kiéhezett hölgyek írták volna a társkereső rovatba: “Sürgős választ kérek a kiadóba, kalandorok se kíméljenek…”… MIT MŰVELNEK A FRANZSTADTBAN AZ “U” EDZŐK??? Hol vannak a Juhászok, Szőkék, Vargák, Albertek, Ebedlik, Nyilasik???? HOL????

 • Isten éltessen sokáig Lipcsei Péter! Te vagy a Ferencváros Királya, aki a legnehezebb időben is kitartottál szeretett klubbunk mellett!Minden elismerésem, és nagyon köszönöm, hogy olyan sok felejthetetlen pillanatot szereztél nekem a 20 éves pályafutásod alatt!Egy igazi legenda vagy, akit soha nem felejtünk el, akinek nevét aranybetűkkel írunk a a FRADI történelem könyvébe!!!

 • Péter a kedvencem, én rajta nőttem fel. Ezért is köszönöm ezt a méltó megemlékezést. A hivatalosnak mondott oldalunk csak felsorolni tudta az eredményeit. Ennyit az igazi Fradizmusról.

 • A XX/XXI. század fordulójának nyugodtan mondhatjuk legnagyobb Fradistája. Focitudásban is, emberségben is. Elment ugyan a vándorlegény szerencsét próbálni, de mindig hazatért. Adyval szólva:

  Föl-földobott kő, földedre hullva,
  Kicsi országom, újra meg újra
  Hazajön a fiad.

  Messze tornyokat látogat sorba,
  Szédül, elbusong s lehull a porba,
  Amelyből vétetett.

  Isten éltessen, Peti, jó sokáig, hogy segíthesd a Fradit minden tudásoddal és szereteteddel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST