OTP Bank Liga: vezetőedzők a szezonkezdetről

20150716-zeljeznicar-dollSzombaton kezdődik az OTP Bank Liga 2015-2016-os idénye, az mlsz.hu a résztvevő csapatok vezetőedzőit kérdezte az idénybeli várakozásaikról. Felvezető sorozatunk harmadik részében a négy nemzetközi kupainduló csapat vezetőedzője, Bernard Casoni, Thomas Doll, László Csaba és Kondás Elemér válaszol a kérdésekre.

A szombaton induló új idény számos újdonságot is hoz az előző évadokhoz képest, a legfontosabb, hogy 16 helyett 12 csapat vesz részt az élvonalbeli bajnokságban. A szezont felvezető sorozatunkban az OTP Bank Liga vezetőedzőit kérdeztük a létszámcsökkentésről, saját csapatuk céljairól, illetve a 20 éven aluli labdarúgók szerepeltetésének támogatásáról. Az első részben a két újonc és az előző bajnokság 13-14. helyezettjének vezetőedzőjét kérdeztük, a második részben az előző idény középcsapatai kerültek sorra, most az élcsapatok következnek.

A vezetőedzőknek az alábbi kérdéseket tettük fel: 

1. Mit vár a csökkentett létszámú, 12 csapatos bajnokságtól? Mik lehetnek a legnagyobb változások az előző évek bajnokságaihoz képest?

2. Milyen célokkal vág neki csapatával az idénynek? Sikerült-e úgy megerősíteni a keretet, ahogyan azt szerette volna, illetve hogy sikerült a csapat felkészülése?

3. Az MLSZ ettől az idénytől kezdve külön támogatja a fiatal, 20 éven aluli hazai játékosok szerepeltetését. Milyen hatással lehet-e ez a fiatalok fejlődésére? Élni fog-e a csapat ezzel a lehetőséggel, illetve kik lehetnek azok a fiatal játékosok a csapatából, akik ennek a szabályozásnak köszönhetően fontos szerepet kaphatnak az idényben?

20150717-nsoKONDÁS ELEMÉR, DVSC-TEVA

1.Sokkal erősebb lesz ez a bajnokság, több rangadó lesz így. Ez a csapatunk szempontjából is hasznos, és a szurkolók szempontjából is jó dolog, bízom benne, hogy sokan kíváncsiak lesznek a meccsekre, és a stadionokba kilátogató nézők száma emelkedik ennek köszönhetően. A játékosok fejlődése szempontjából is jó, hogy többször kell kemény, színvonalas mérkőzést játszaniuk. Az első fordulók előtt nehéz megmondani, hogy mely csapatok szerepelnek majd jól, de az szinte biztos, hogy szoros bajnokság várható.

2. A csapat felkészüléséről mindig a mérkőzések adnak számot, a DVSC-nek csakis az lehet a célja, hogy az élmezőnybe végezzen, és a következő idényben is indulhasson a nemzetközi kupaporondon, véleményem szerint ehhez a játékosállományunk jelenleg megfelelő. Az erősítésekkel elégedett lehetek, igaz, egy vezetőedző szempontjából természetesen mindig van tere az előrelépésnek, de minden klubnak figyelembe kell vennie a rendelkezésre álló lehetőséget is.

3. Nem feltétlenül azért kell egy fiatal játékosnak játszani, mert ezt szabály írja elő, én azt tartom, hogy mindenki, így a húsz éven aluli labdarúgó is a teljesítményével verekedje be magát a csapatba. Nálunk történt is már erre példa, Balogh Norbi 19 évesen egyre több mérkőzésen kap lehetőséget, és egyre fontosabb tagja az együttesnek. Mi eddig is próbáltunk saját nevelésű labdarúgókat beépíteni a keretbe, úgyhogy nálunk nem lesz érzékelhető változás a fiatalok beépítése szempontjából e támogatási szabály bevezetése után sem. Baloghra természetesen továbbra is számítunk, de lehetnek mások is, akik odakerülhetnek a csapatba, ha megfelelő lesz a teljesítményük.

LÁSZLÓ CSABA, MTK BUDAPEST

1. Magasabb színvonalat várok a csökkentett létszámú bajnokságtól. A legnagyobb változás, amit látni fogunk, hogy a mérkőzéseken a csapatok – a két-három élklub kivételével – szinte ugyanazt a színvonalat fogják képviselni. Gyorsabb, dinamikusabb játékot várok ebben az idényben, és kiélezettebb küzdelmet, ami a nézők számára is érdekesebbé teszi a bajnokságot.

2. Célunk, hogy az első hat hely valamelyikén végezzünk. A felkészüléssel minden rendben volt, az igazolások terét pedig azt az elvet valljuk, hogy addig kell nyújtózkodnunk, ameddig a takarónk ér. Nem akarunk olyan igazolásokat végrehajtani, amit az erőnk, anyagi hátterünk nem enged meg. Az igazolásokkal elégedett vagyok, jól sikerült a nyári erősítésünk.

3. A nyolcvanas években, Romániában hasonló rendszerben dolgoztam két évig, ott mindenkinek kötelezővé tették a húsz éven aluliak szerepeltetését, de gyorsan meg is szüntették ezt a rendszert, mint ahogy más országokban is megfontolták, de végül elvetették ezt. Véleményem szerint azok a játékosok, akik valóban tehetséges, jó labdarúgók, akkor is lehetőséget kapnak a csapatokban, ha ezt nem teszik kötelezővé számukra. Úgy gondolom, hogy ez a szabályozás beavatkozás az edzők és a csapatok szakmai munkájába, és nem jelent majd fejlődést a fiatalok számára. Ettől függetlenül hat húsz éven aluli játékosnak adtunk profi szerződést, köztük olyan labdarúgók is vannak, akik még két év múlva is meg fognak felelni ennek a szabálynak, gondolok Vogyicska Bálintra és Demjén Patrikra. Azok az edzők, akik bátran mernek a fiatalokra építeni, nem a szabály miatt teszik ezt, hanem ettől teljesen függetlenül.

20150718-origoTHOMAS DOLL, FERENCVÁROS

1. A kevesebb csapattal kevesebb labdarúgó jut el az első osztályig, erősebb lesz a kiválasztódás. A klubok nem önmaguk ellenségei, a lemorzsolódó csapatokból – és egyébként is – igyekeznek a legjobb játékosokat magukhoz csábítani, megszerezni. Ez azt vetíti előre, hogy a kevesebb helyre valóban csak a legjobb képességű labdarúgók kerülnek be, ami a futball minőségének javulásához vezethet. Az új lebonyolítás nem csak a csapatok, hanem a szurkolók számára is új lesz. Mindannyian abban bízunk, hogy az új rendszer a színvonal emelkedését hozza magával, és ez még több drukkert csal a magyar stadionok lelátóira.

2. A Ferencváros hagyományaihoz méltóan idén is a lehető legjobb eredményt szeretnénk elérni a bajnokságban. A kupákban tavaly nagyon jól szerepeltünk, a Ligakupa mellett a Magyar Kupát is elhódítottuk. Nem lennénk szomorúak, hogy meg tudnánk védeni a címünket az első számú hazai kupasorozatban. A nyáron megtartottuk ecuadori válogatott játékosunkat, Cristian Ramírezt, valamint leigazoltuk a magyar válogatott Leandrót. Mellette csapatunkat választotta a szlovák válogatott Stanislav Sesták, és a korábbi utánpótlás-válogatott Haraszti Zsolt és Radó András is. A felkészülés során akadtak problémáink, néhány sérülés és a korai nemzetközi kupaszereplés is megnehezítette a dolgunkat, de alapvetően elégedettek vagyunk az elmúlt hetek munkájával.

3. Játékosként, majd később edzőként is úgy gondoltam erre a kérdésre, hogy egy labdarúgónál nem a kora, hanem a teljesítménye számít. Világéletemben ez alapján döntöttem, így nem feltétlenül értek egyet ezzel a szabállyal, de bízunk abban, hogy az MLSZ törekvése célt ér, és ennek a köszönhetően fejlődik a magyar labdarúgás, hiszen mindannyiunknak ez a célja.

BERNARD CASONI, VIDEOTON FC
(Bernard Casoni csak néhány hete dolgozik Magyarországon, ezért az ő esetében változtattunk az első kérdésünkön)

1. Milyen benyomásokat szerzett eddig a magyar futballról és saját csapatáról? Mit gondol arról, hogy a magyar bajnokság csökkentett létszámmal, 12 csapattal indul el idén? 

– A játékosaim hozzáállása remek, jó munkát végeztek a nyári edzőtáborban, ahol sikerült összecsiszolódnunk és jobban megismernünk egymást. A Szuperkupa-döntőn még kicsit fáradtabban mozogtak, mint az ellenfél, a Bajnokok Ligája-selejtező első meccsén viszont már győzni tudtunk idegenben, ami mindenképp jó eredmény. Ahhoz még kérek egy kis időt, hogy a magyar futballról véleményt mondjak. A meccsek számát tekintve nem lesz változás a létszámcsökkentéssel, sőt, még többet is játszik a csapat, mint tavaly. Azt gondolom, inkább legyen 12 stabil első osztályú klub, mint 14 vagy 16, akik közül többen anyagi problémákkal küzdenek, de a szezon végén fogjuk majd jobban látni ezt a kérdést.

2. Milyen célokkal vág neki csapatával az idénynek? Sikerült-e úgy megerősíteni a keretet, ahogyan azt szerette volna, illetve hogyan sikerült a csapat felkészülése? 

– Ahogy azt már korábban többször is elmondtam, szeretnénk megvédeni a bajnoki címet, elhódítani a Magyar Kupát, a BL-ben pedig minél tovább eljutni. Történtek erősítések, és azon vagyunk, hogy még történjen is az átigazolási időszak végéig. Az új játékosok beépítése a csapatba folyamatos.

3. Az MLSZ ettől az idénytől kezdve külön támogatja a fiatal, 20 éven aluli hazai játékosok szerepeltetését. Milyen hatással lehet-e ez a fiatalok fejlődésére? Élni fog-e a csapat ezzel a lehetőséggel, illetve kik lehetnek azok a fiatal játékosok a csapatából, akik ennek a szabályozásnak köszönhetően fontos szerepet kaphatnak az idényben?

– Természetesen jó hatással lehet rájuk a szabályozás. Ha valaki jól szerepel, felhívja magára a figyelmet és minőséget tud produkálni, annak egy nagy lehetőség lehet, de csak abban az esetben, ha a játékos tehetséges, szorgalmas és rengeteget dolgozik. Már most is van a felnőtt csapat keretében olyan fiatal, aki megfelel ennek a kritériumnak, gondolok Sejben Viktorra és Havasi Dánielre, de mások előtt is nyitva áll az ajtó, ha megfelelően teljesítenek.

(mlsz.hu)

Felemelt fejjel előre!

Thomas Doll és a játékosok kiértékelték a Zeljenicar elleni mérkőzést. Vezetőedzőnk szerint képesek vagyunk a továbbjutásra.

Labdarúgó-csapatunk csütörtök este 1-0-s vereséget szenvedett a Zeljeznicartól az Európa Liga második körének első mérkőzésén. A mieink hiába irányítottak, és alakítottak ki számos lehetőséget, végül mégis a bosnyákok örülhettek. A párharcnak azonban nincs vége. Játékosaink pénteken már ismét edzettek, a futballpályán kizárólag egymást lelkesítő, dicsérő szavakat lehetett hallani. Nemcsak a győzelmek esetén, hanem egy-egy vereség alkalmával is igazi csapatot alkotnak a Fradisták.

A tréninget követően Thomas Doll vezetőedzővel beszélgettünk a csütörtöki összecsapásról, az öltözőben elhangzottakról, a mentális felkészítésről és a következő feladatokról.

– A mérkőzést mindenki láthatta, azt azonban már nem, hogy mi történt a lefújás után. Mi hangzott el az öltözőben?
– Természetesen alaposan átbeszéltük a mérkőzést – kezdte Thomas Doll a fradi.hu-nak. – Tudjuk, hogy mi az, amiben jók voltunk. Sikerült irányítanunk, és helyzeteket kialakítanunk. El kell persze ismerni, hogy nem mindenki volt teljesen „éles” formában, ilyen azonban előfordul a sportban. Ha jövő csütörtökön mindenki a legjobb teljesítményét nyújtja, akkor jó esélyünk van rá, hogy győzzünk Boszniában és továbbjussunk.

– Mik voltak a konkrét hibák a mérkőzésen, amelyeken javítanunk kell?
– Elöl mindenképpen több mozgásra, több pozícióváltásra van szükség. A második félidőben túlságosan statikusak voltunk. A középső védőinknek és a középpályásainknak nehéz dolguk volt, amikor meg kellett játszaniuk a labdát. Senkinek sem kell azonban megijednie, és ezt a játékosok is tudják. Egy meccset most elveszítettünk, de a közelmúltban rengetegszer győztünk, így tudjuk, hogy melyik a helyes út. Tegnap este persze csalódottak voltak a fiúk, de mára mindenki felemelt fejjel, motiváltan dolgozott tovább – és persze ezt is várom el. Koncentrálnunk kell a Haladás elleni meccsre, amelyen tovább erősíthetjük a magabiztosságunkat. Ezért is jó, hogy ilyen hamar következik egy újabb találkozó.

– Ilyen esetekben egyenként is el kell beszélgetni a játékosokkal?
– Mindig fontos, hogy a fiúk pontosan tudják, mit várunk el tőlük. Persze egy vereség után sem csak kritizálunk. Segítjük a játékosokat, hogy a mérkőzésekből tanulni tudjanak. A Zeljeznicar elleni összecsapás is rengeteg plusz tapasztalatot adott. Mindig csak a tanulással tudjuk megtenni a következő lépést.

– Vasárnap a bajnokság is elkezdődik. Könnyebb a helyzetünk azzal, hogy rögtön egy újabb feladatra kell összpontosítani?
– Igen, ráadásul vannak olyan játékosaink – például Hajnal Tamás vagy Stanislav Sesták – akik még nem 100 százalékosak, ezért minél több találkozóra szükségük van. Szombathelyen sosem könnyű játszani, de a három pontért utazunk a Haladás otthonába. Hétfőn pedig egy remek csapatépítő program vár ránk, hiszen az egész együttes Hajnal Tamáshoz látogat. Egységben, közösen készülünk a következő feladatokra.

– Mi az eddigi Európa Liga-szereplés legfontosabb tapasztalata?
– Az elmúlt mérkőzéseken elégedett lehettem, hiszen többször is már az első helyzetünkből megszereztük az első gólt, és ez a kulcsa mindennek. Ha hamar eredményes vagy, nagyobb önbizalmad lesz, és az ellenfeled fölé kerekedhetsz. Ezt láthattuk a Videoton elleni Szuperkupa-döntőn, és a Go Ahead Eagles elleni visszavágón is. Csütörtökön azonban nem tudtuk belőni az első ziccerünket. Az NB I-ben is előfordul, hogy az első négy lehetőségünk kimarad, de például ötödszörre már betalálunk. Ez azonban sokszor már késő, nincs mindig ennyi idő a gólszerzésre. A helyzetek kialakítása csütörtökön is jól ment, de három ziccerből legalább egyet be kell lőnöd, különben csak egy nulla lesz a csapatod neve mellett.

– Milyen visszavágóra számít?
– Nem hinném, hogy túl sok kockázatot vállalna fel az ellenfél. A dolgunk nagyon egyszerű: gólokat kell lőnünk! Ha 180 perc alatt nem tudod ezt megtenni, akkor a futballisten sem mondhat mást, mint hogy nem érdemled meg a továbbjutást. Meg kell szereznünk a vezetést minél előbb, és akkor újra döntetlenre állunk, ismét meccsben vagyunk. Ha mindenki a legjobb tudásával játszik, akkor képesek vagyunk gólokat szerezni a Zeljeznicar ellen és kiharcolni a továbbjutást!

(fradi.hu)

7 hozzászólás a(z) OTP Bank Liga: vezetőedzők a szezonkezdetről bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST