Padtársak tizenegye – Novák Dezső

HKA_padtársak

Schlosser – Novák 7-7

Kovács I. – Novák, Várhidi, Dalnoki – Kovács F., Baróti, Guttmann, Lakat – Illovszky, Hidegkuti, Mészáros

Mielőtt bárki is tétován tárná szét a kezét, vagy esetleg aggódna az egészségügyi állapotom miatt, tudom jól, hogy ilyen összetételben soha nem futott ki a pályára egyetlen csapat sem. Ráadásul a kapus poszton “hibás” is a felállás, hiszen Kovács Imre az MTK (Vörös Lobogó) kiváló jobbfedezete (aki az MTK-val 1964-ben KEK-döntős volt, az Újpest edzőjeként két bajnoki címet is szerzett) talán még gyerekként, a grundon sem állt a kapuban, de mivel Dénes Tamás-Hegyi Iván-Lakat T.Károly, Helyünk a kupanap alatt könyvének Padtársak tizenegye fejezetében a szerzőtrió nem “gondoskodott” arról, hogy az összeállításban kapus is szerepeljen, így Kovács Imrére esett a választásom mint vészkapus. De nem kell aggódni, előtte olyan betonvédelem és középpálya tornyosul, hogy az ellenfél úgy sem jutott volna el a kapuralövésig. Ha még vannak is kisebb-nagyobb gondok az összeállítással, azzal minden bizonnyal mindenki egyetért, hogy a magyar labdarúgás 11 legendás játékosa-edzője került be a “Padtársak tizenegyébe”. Ahogy Kovács Imre nem volt kapus, úgy a padtársak sem valamelyik iskola padjait koptatták (bár Lakat Károly dr., a Tanár úr tarthatott volna órákat), hanem azon a bizonyos “tüzes trónon” ülve vezették csapataikat európai kupadöntőkig.

Tizenegy kiváló edző, akik játékosként is maradandót alkottak. 18 bajnoki cím játékosként, 24 edzőként. Emellett magyar kupagyőzelmek, Európai kupadöntők, világbajnoki-, európai-, olimpia válogatott sikerek. Nevük egybeforrt a magyar labdarúgás legszebb éveivel (1954-1968), egy olyan időszakot ölelnek fel melyek aranybetűkkel íródtak a történelem lapjain. Sajnos azóta sok idő eltelt és bár 1968 után is értünk el sikereket (KEK döntő, BEK elődöntő, UEFA-kupa döntő, BL csoportkör), de ha megnézzük a “padtársak tizenegyét”, akkor Novák Dezső az egyetlen edző, aki a 90-es években is feltudott mutatni olyan nemzetközi eredményt, melyre a mai napig büszkék lehetünk.

A Padtársak tizenegyének legendás jobbhátvédje abban is csúcstartó, hogy 4 bajnoki címet szerzett játékosként, majd hármat edzőként. Ráadásul egyedül a hetvenes éveket “hagyta ki” az eredmények listájából. 1972-ben lépett utoljára a pályára, bár utána egyből edzőként dolgozott (először a Fradi tartalékcsapatánál, majd pályaedzője volt a KEK-döntős “csikócsapatnak”, aztán Dunaújvárosban lett élvonalbeli edző), bajnoki címet először az 1980/81-es idényben szerzett a Ferencváros kispadján, amit 1994/95-ben és 1995/96-ban meg tudott ismételni, miközben 1995-ben csapatával bejutott a BL csoportkörébe.

Ha megnézzük a legendás tizenegy “összeállítását” akkor Novák Dezső mellett Dalnoki Jenő, Lakat Károly dr. és Mészáros József is a Ferencvárosból került az “álomcsapatba”. A második világháború utáni Ferencváros négy legsikeresebb edzője. Természetesen a róluk írt fejezeteket is közölni fogjuk az oldalunkon, hiszen mindannyian részesei a dicsőséges múltunknak. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy Novák Dezső és Dalnoki Jenő tagja volt a Mészáros József vezette VVK győztes csapatnak, Novák Dezső két bajnoki címet nyert Lakat Károly dr. edzősége alatt, Mészáros József és Lakat Károly dr. több éven keresztül egy csapatban játszottak és tagjai voltak minden idők egyik legjobb Fradijának, az 1948/49-es bajnokcsapatnak.

Ma Novák Dezsővel nyitjuk ki a legendás edzők történelemkönyvét. Nem állítottunk fel rangsort a közlésben (nem is lehetne), a választás azért esett a hétszeres magyar bajnokra, mert február 21-én rendezi meg szerkesztőségünk Tapolcán az I. Novák Dezső Utánpótlás emléktornát és a szerzőtrió remek írásával is szerettünk volna emléket állítani a tavaly február 26-án elhunyt kiváló labdarúgónak és edzőnek.

HKA_pt_K184187_Novák-Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST