Rudas Ferenc szobor avatása

rudas-ferenc-szobor_20161202_181830

A Rudas-rend tagjai és a meghí­vottak a rend átadásának egy éves évfordulóján megemlékeztek Rudas Ferencről névnapja előestéjén, melynek keretében leleplezték mellszobrát.

Dr. Springer Miklós köszöntőjében beszélt legendás barátságukról, majd köszöntötte a Rudas Ferenc özvegyét és Kubatov Gáborral hármasban leleplezték a Fekete Géza alkotását a bronzhatású bevonattal ellátott gipsz szobrot.

Fekete Géza beszélt a szobor születéséről, melyet nem felkérésre készí­tett, hanem ez elmúlt években az Aranycsapat tagjainak megformálása keretében saját részére formázta meg Rudas Ferencet is még életében fotókról , illetve személyes élményei alapján.

A Rudas Ferenc nevét viselő Sky Box bérlői elmondták, hogy mit jelent számukra a szobor itteni elhelyezése, mely első ilyen kezdeményezés a 32 Sky Box közül.

Tobak Csaba a Rudas-rend korjegyzője ismertette a Baráti Kör elnökségének határozatát a Rudas-rendről.

A Rudas-rend kitüntetést Rudas Ferenc, az FTC Baráti Kör elnöke hozta létre 2015-ben. A dí­játadásra 2015. december 3-án, Ferenc napon, egyben az FTC labdarúgó-szakosztályának 115. születésnapján került sor. Rudas Ferenc, aki 23-szor szerepelt a válogatottban, úgy döntött, hogy a Rudas-rendet huszonhárom olyan fradista kapja meg, akik – nem sportolóként – kiemelkedő módon segí­tették, olykor anyagilag is támogatták az FTC-t és az FTC Baráti Kört.

Rudas Ferenc halála miatt az FTC Baráti Kör elnöksége úgy határozott, hogy a Rudas-rendet életben tartják. A Nemzet Sportolója és a Nemzet Szí­nésze dí­jak mintájára a kitüntetettek száma huszonhárom marad. Egy kitüntetett elhalálozása esetén a cí­m birtokosai – az eredeti elvek figyelembevételével – tesznek javaslatot az új jelöltre, és az elnökség – ifj. Rudas Ferenccel való konzultálás után – dönt a létszám kiegészí­téséről.

A kiegészí­téssel kapcsolatos jelöléseket a Rudas-rend mindenkori korelnöke ( a legidősebb kitüntetett ) és korjegyzője ( a legfiatalabb kitüntetett ) együttesen gyűjti be és összegezés után továbbí­tja az FTC Baráti Kör elnökségének.

Az FTC Baráti Kör elnöksége döntéséről az új kitüntetettet, valamint a rend tagjait értesí­ti.

A kitüntetéshez kapcsolódó oklevelet a rend mindenkori korelnöke és korjegyzője í­rja alá, majd azt ünnepélyes keretek között, a rend tagjai nevében, a mindenkori korelnök az FTC Múzeumban adja át a kitüntetettnek az adományozáshoz legközelebb eső július 6-án (Rudas Ferenc születésnapja) vagy december 3-án (Rudas Ferenc névnapja).

Az összejövetelt záró kötetlen beszélgetést Prohászka János nyitotta a Rudas-rend megkapásakor Feri bácsinak í­rt, de sajnos sohasem átadott leveléről. Zárásként pedig az egybegyűltek Aradszky Lászlóval elénekelték a Fradi indulót.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.17.17:00, M4 Sport
04.20.20:00, M4 Sport
04.25. 17:00, M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ