Valamikor nevettünk rajta…(F)

Vándor Kálmán

VÁNDOR KÁLMÁN:

A magyar labdarúgás gunyoros-humoros-hézagpótló,
a szurkolók nélkülözhetetlen kis ábc-je

Fuj, bíró! — pontosabban: Fújj, bíró! De egyformán mindkét csapatnak ! ! !

FAULT: ha leszerelik a játékost. Vagy: összeütközni angol hátvéddel, angol pályán, angol bíróval.

FELHÁBORODÁS: a kapus: „Amíg sörösüvegekkel dobáltak a kapum mögül, még rendben volt, de amikor egy üres szódásüveget is odahajítottak, nem bírtam tovább!”

- FANATIKUS - (karikatúra: Dluhopolszky László)

FELJUTÁS: osztályharc a zöld gyepen. Semmi köze az uborkafához. Az egyszerű, áldozatos, becsületes életformából a költséges, rafinált, látványos jólétbe vezető út. Gyakran gazdasági erkölcsi és társadalmi ellentétek forrása.

FELMENTÉS: ellopta csapata két pontját, de mert otthon történt a törvény szerint nem büntethető. A saját pálya előnye . . .

FIFTY-FIFTY: békés pontosztozkodás — avagy „Leben und leben lassen!” Nem azonos Shakespeare „To be or not to be . . .” gondolatával. Bővebbet Hamlettől.

FIZIKUM: „A tréner mindig ezen filózik, de amíg én egy láda sört fél kézzel felkapok, addig ő nekem ne szövegeljen az erőnlétről.” (Játékosidézet)

FOGADÁS: jöhet jobbról, jöhet balról, de a legbiztosabb, ha készpénzben érkezik a meccs végén. A szurkolói szakértelem önként vállalt adója.

FORMA: van 1, és 2., de nem a futballra vonatkozik. A labdarúgásban állapot, mely a játékos érdemeit és az ellenfél fogyatékosságait ötvözi.

FOOTBALL: angolszász szakkifejezés, amely szó szerint azt jelenti: láblabda. Lényege kontinensenként változik. Európában azt jelenti: labdarúgás, Amerikában viszont: rögbi. Az Egyesült Államokban ugyanis a labdarúgást soccernak nevezik. Magyarországon a soccert nem játsszák. Vége.

FUTBALLFILOZÓFIA: meccsre készen tudni, hogy érdemes-e pályára lépni, vagy okosabb egy ellenőrizhetetlen lovaglóizom-húzódást jeges sörök mellett ápoltatni. Ezt sem Kant, sem Spinoza, sem Platón nem cáfolta meg.

FUTBALLIKREK: az egyik élete példátlanul példás, a másiké példásan példátlan.

FUTBALLMÉRTAN: a labdarúgás legnagyobb mágusai azt tartják, hogy a labdarúgás színtiszta mértan. Vagyis: alapvonal, középvonal, gólvonal, kezdőkör, szöglet, jobb sarok, bal sarok, átló, csíkos mezkerek bőr, tizenhatos vonal és természetesen „egyenlő szárú” csapatok. De hogy fér ide a bíró?!

FUTBALLSZTÁR: eszményképét tükörben keresi.

Részletek:
Vándor Kálmán
GÓL, VOLT, GÓL NEM VOLT… című könnyvéből

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST