Valamikor nevettünk rajta…(T)

Vándor Kálmán

VÁNDOR KÁLMÁN:

A magyar labdarúgás gunyoros-humoros-hézagpótló,
a szurkolók nélkülözhetetlen kis ábc-je

Toldi. Volt egy Miklós meg egy Géza. Jöhetne már egy harmadik, aki megint példát mutat.

TALPNYALÓK: a futballpályákon is megtalálhatok. A mérkőzés után a verejtékszagú öltöző játékosok helyett az elnöknek gratulálnak.

TÁBLÁZAT: télen, nyáron változik, mint a MÁV-menetrend. Az NB/I-ben ugyancsak tizenhét állomása van, de a kitűzött menetidőt í­gy sem tartják be. Az érkezés tetszés szerint befolyásolható. De úgy felárat kell fizetni.

TÁMADÁS: kétségbe vonni a szövetségi kapitány csoport-összeállí­tásának helyességét. Szóhasznált: oldaltámadás, ellentámadás, letámadás, kitámadás, feltámadás.

TÁNCOS LÁBÚ: kiszámí­thatatlan cselező. Leghőbb vágya: megtáncoltatni az egész védelmet. Ha sikerül: törött lábú . . .

TÁRGYILAGOS: a szurkoló egy üveg sör után mindig rózsaszí­nben látja a csapatát.

TALPALÁS UTÁN - (karikatúra: Dluhopolszky László)

TELE: lehet a nézőtér, a kassza, újabban szurkolók hócipője.

TELJES SZABADSÁG: „Nálam minden játékos azt csinál a pályán, amit akar, ha azt csinálja, amit én mondtam!”

TÉL: A játék megfagyasztotta a nézők ereiben a vért. A játékosok fagyosan fogadták a közönség dühkitöréseit. A csatár nagy hidegvérrel a hálóba lőtt. A bí­ró jeges mosollyal gólt í­télt. A hátralevő időben befagyott az eredmény. Nem volt nagyon hideg, de a csapat mégis megfázott.

TÉVEDÉS: a mozgó labdát összetéveszti az ellenfél fejével. Piros lap.

TIZENEGY: tizenegyen játszottak, de néha úgy tűnt, hogy csak hárman vannak. Hát ezért kaptak egy hármast.

TIZENHATOS: a gólvonaltól tizenhat méterre felfestett, kapu alakú vonal, amelyen belül egy kisebb „kapu” van felfestve, öt és fél méterre az igazi kapu előtt. Jól látható térség, már csak azért is, mert itt többnyire kikopott a fű a hátvédek lába nyomán. Végső kétségbeesésükben azonban az ellenfelek lábát is hajlandók kirúgni, de ez már jóvátehetetlen kár. A játékvezető — ha úgy akarja — tizenegyest is í­télhet, ami nem minősí­thető műhibának.

TOTÁLIS: a fejetlenség. A zűrzavar. Az értetlenség. Az eredménytelenség. Természetesen a pályán. Kivételen esetekben a futball is, ami azt feltételezi, hogy minden játékos minden szerepkörben megteszi a magáét a győzelem érdekében.

TOTÓZÁS: mi ér többet? 1: sima prémiumért odahaza győzni? X: a duplájáért döntetlenre játszani? 2: háromszoros pénzért a közönség haragját kiváltani?

TÖRŐ: a zöld gyep Róna Viktora. Mindig akad valaki, aki ezt rossz néven veszi és megzavarja. Megsértődik, s nem táncol tovább. Teljes nevén: Törőcsik András, azaz monsieur Torocsik.

TÖRÖTT LÁBÚ: „Minek cselez annyit?!”

TUCATLABDARÚGÓ: sajnos, nem csak egy tucat van belőle.

TUDÓSíTÓ: megkérdezi a sajtópáholyban a konkurens lap munkatársát: „Ki lőtte a gólt?” A játékot tudományok és a művészetek szintjére emeli, s úgy boncolja, bí­rálja a labda pattogását.

Részletek:
Vándor Kálmán
GÓL, VOLT, GÓL NEM VOLT… cí­mű könnyvéből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ