1900.IX.30. Óbudai TE – FTC 2:1 (edzőmérkőzés)

A Ferenczvárosi Torna-Club és az Óbudai Torna-Egyesület football-mérkőzése félbeszakí­tva.

1900. szeptember 30., ??:??, Óbuda, Óbudai TE – FTC 2:1 (1:1) – félbeszakadt
vezette: Szikla (MFC)
Óbudai TE:
FTC:
Gól: ?, Koch illetve ?

Budapest, szept. 30.

Érthető érdeklődés előzte meg a revanchemérkőzést, mert bár tavaszszal, mikor a F. T. C. kezdő csapata legelőször állt ki mérkőzni, fölötte az Ó-B. T. E. csak 1:0 eredménynyel tudott győzni, — s a F. T. C. azóta sokat haladott, í­gy legutóbbi két matchét is 6:0 és 5:1 eredménynyel nyerte meg, — sportkörökben mégis biztosra vették a jó tormában lévő óbudaiak győzelmét.

Óbudának jut a választás joga s í­gy a F. T. C. a nap ellen kezdi a játékot. Vagy 8—10 perczig elég változatos játék folyik a pálya közepén, csak a sok out kezd bosszantó lenni. Végre a ferenczvárosiak kezdik megszokni a pályát az ő lyukaival és szeczessziós határvonalaival és belemelegedve a játékba, csatársoruk az egyre-másra következő sebes lerohanásokkal folytonos veszedelemben tartja az óbudaiak kapuját s rövid idő alatt meg is van az első goal. A F. T. C. újra vehemensen támad az óbudai kapura s már biztosnak látszik egy újabb goal, mikor az óbudaiak backje az utolsó pillanatban kézzel kiüti a labdát. Az erre következő 11 m. büntető rúgás azonban nem járt eredménynyel, mert a labda az óbudai kapusnak ép a hasába röpült. A félidő vége felé átterelődik a játék a ferenczvárosiak területére, hol azután egy sarokból a kapuhoz beadott labda mozgalmas játékot idéz elő s a vége is az lett, hogy az óbudaiak megcsinálták a kiegyenlí­tő goalt. Ezután az első félidő nemsokára véget ért.

A második félidőben a ferenczvárosiak újra kezdik a támadást, de Óbuda erősen védi magát s bár közbe egy-egy gáncsolással vagy oldalba lökéssel teszi változatossá a védelmet, a biró jóakaró szeme nem veszi észre azt. í­gy folyik a játék egy negyed óráig, a mikor az óbudaiak közül Koch elfogja a labdát és viszi le az out vonal mellett. Óbudai out-vonal! Ennek kell egy pár szót szentelni. Az egyik oldalon egy árok képezi a határt. No, ha abba bele esik a labda, onnan bajosan kaparintja be a játszó újra a pályára; itt tehát alig lehet kétséges az esetleges out, de a másik oldalon, hol Koch az előbb emlí­tett labdát vitte, valóságos pazarlás van kifejtve az out-vonalban.

Itt újabban egy 40 cm. széles dombocska van összeróva kapával out-vonalnak. Erre a dombra szalad fel Koch labdája és a göröngyökön tánczolva gurul tova egy pár métert, majd kiugrik, utánna Koch is, hamarosan újra a pályára tereli és viszi a kapu felé. A ferenczvárosiak kezöket felemelve kiállnak és védés nélkül engedik előre a labdát, mit Koch be is visz a kapuba, A biró a ferenczvárosiak egyhangú tiltakozása ellenére, általános meglepetésre megadja a goalt. Erre a ferenczvárosiak azonnal elhagyták a pályát.

A F. T. C. mindenesetre helytelenül cselekedett, hogy nem védte kapuját, mert mikor még a fedezetek és hátvédek közben vannak, akkor untig elég idő lett volna a labdát visszaterelni és í­gy valószí­nűleg nem lett volna alkalom a match sajnálatos félbeszakí­tására, mely mostanában kezd divattá válni a football-sport barátainak nem nagy örömére.

Az egészből az a tanulság, hogy a biró megválasztásánál igen ügyelni kell, mert ha akár számí­tásból, akár előre nem látásból olyan személyre esik a választás, a ki a játékszabályokkal nincs tisztában s a mellett ingadozásában nincs kellőleg vértezve a részrehajlás ellen, könnyen bekövetkezik az olyan sajnálatos eset, mint a milyen pl. a B. T. C. utolsó bécsi matchén, vagy az itt leirt mérkőzésen történt.

Helyet kell még itt engednünk a F. T. C. ama jogos panaszának is, mely szerint a matchet megelőzőleg az Ó-B. T. E. annyi figyelemmel sem volt iránta, hogy tudatta volna vele, hol jelenjenek meg a játékosok, mikor kezdődik a match, milyen összeállí­tásban fog játszani az ellenfél csapata és ki lesz a biró. Ez minden esetre hiba, mert í­gy nem fogjuk fejleszteni az összhangot és barátságos viszonyt, mely pedig olyannyira fontos a klubok közös érintkezéseiben.

(Sport-Világ)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ