1910.IV.4. FTC – Deutscher FC 2:4

NS-19100409-17-19100404

DFC 4:2 (félidő: 1:0) arányban győz a FTC ellen.


Vasárnap és hétfőn, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján az érdekes mérkőzés egész sora zajlik le a fővárosban és a vidéken, valamint a külföldön. A főváros sportközönségének a millenáris versenypályán tartandó mérkőzések í­gérik a legjobb szórakozást és a legtöbb sportélvezetet. Két napon át szerepel nálunk a Deutscher Fussball Klub, Prága egyik legrégibb és jelenleg legjobb csapata. Vasárnap a Budapesti Torna Klub, hétfőn a Ferencvárosi Torna Klub lesz az ellenfele (…) A D. F. K. ma este érkezett Budapestre és a következő összeállí­tásban vesz részt a mérkőzésekben: Steuer—Kurpiel, Graubart—Chinera, Paul (kapitány), Soyka—Thurm, Neumann, Brown, Merz, Willy.

Hétfőn. Klubközi mérkőzés: Deutscher Fussball Klub – Ferencvárosi Torna Klub. Millenáris versenypálya, délután 5 órakor.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. április 3.)

1910. április 4., 17:00, Millenáris, FTC – Deutscher FC 2:4 (0:1)
vezette: Fehéry Ákos
nézőszám: 2 000
FTC: Fritz – Payer, Manglitz – Weinber, Bródy, ? – Weisz, ?, Koródy, Schlosser, Szeitler
Deutscher FC: Merz, ?
Gól: Schlosser (54., 8x.) illetve Mertz (40., 73.), ? (63., 67.)
Kiállí­tva: Bródy, Weisz, Weinber

A D. F. K. kétnapos vendégszereplése vaskos meglepetést hozott. Mí­g első napi ellenfelének, a Budapesti Torna Klub-nak a győzelmében vajmi kevesen bí­ztak, addig a magyar szí­nek hétfői képviselője, a Ferencvárosi Torna Klub győzelmét csaknem mindenki holtbizonyosra vette. A szélsőségek azonban ezúttal is kifejezésre jutottak. A B. T. K. 3:1 arányban legyőzte ellenfelét, a F. T. K. azonban 4:2 arányú vereséget szenvedett.

Hétfő. Deutscher Fussball Klub—Ferencvárosi Torna Klub 4:2 (félidő 1:0.) — Megcsappant érdeklődés kisérte a millenáris versenypályán ma délután a D. F. K. második mérkőzését. A szeles esőre hajló időben alig 2000 főnyi közönség volt kiváncsi a tegnap meglepetésszerűen vereséget szenvedett prágai csapat játékára. A D. F. K. ma is igen élvezetes, szép játékot produkált és bár a F. T. K. jóval formáján alul játszott — győzelme, legalább ebben az arányban nem reális. A F. T. K. vereségét a rendkí­vül gyöngén játszó hátvédek okozták. Manglitz mellett Payer állt Rumbold helyén. Mind a kettő oly sok taktikai hibát követett el, hogy a különben gólképtelen prágai csatázósor bámulatos könnyén tudott érvényesülni. A csapatot a legkellemetlenebb helyzetbe Manglilz túlságos előremerészkedése hozta. Mertz könnyen elhúzott mellette és ennek az eredménye lelt a négy gól, a melynek ellenében az agilis és briliáns formában játszó Schlosser csak kettőt tudott adni.

A játék 40-ik percében Payer szabadon hagyta a balszélsőt, a ki a labdát Merzhez juttatta, ez természetesen alig egy méterről a kapuba juttatta. Schlosser a II. félidő 9-ik percében kiegyenlí­tett, de a 18-ik percben a center lövése ismét Prágának juttatta a vezetést. A 22-ik percben 3:1-re javul a D. F. K. részére az arány, majd a 28-ik percben Mertz megszerezte a negyedik gólt. Közel a befejezéshez Schlosser szép lövése a prágai kapuba juttatta a labdát.

A vereség hatása alatt a F. T. K. igen erős játékot folytatott, persze a prágaiak is kimutatták erre a foguk fehérét Az egyiknek sikerült Brodit úgy megrugní­, hogy elterült a földön. Fájdalmában fölugrott, arcul ütötte a bizonyára akaratán kí­vül balesetet okozó ellenfelét Erre Fehéry bí­ró kiállí­totta a játékból, de kénytelen volt Bródi amúgy is elhagyni a játéktérségét A F. T. K. ezután rendkí­vül durván folytatta a játékot, ugyannyira. hogy csakhamar teljesen fölbomlott a rend. Veisz Ferencet és Veinbeert is kiállí­totta a biró. A kivonuláskor a közönség lelkes tüntetést rendezett a D. F. K.-nak.

Biró Fehéry Ákos volt.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. április 5.)

Deutscher Football Club—Ferencvárosi Torna Club 4:2. Egyike azoknak a mérkőzéseknek, amelyet a közönség nem szí­vesen néz végig. Már a FTC pályára vonulása ominózus volt, amennyiben Schlosszer bepólyázott fejjel, Szeitler pedig sántán lépett a mezőre. Csak természetes, hogy a DFC előző napi veresége után mindenki a magyarok újabb győzelmét várta. És a játék tényleg úgyis indult, hogy a prágaiak veresége szinte holtbizonyosra volt vehető. A DFC védelem nagyon alacsony nivon áll és a kissé elbizakodottan játszó magyar csatársor könnyen elbánt velük. A pozití­v eredmény azonban egyre késett. A magyarok nagyon unalmas támadásait és fölényét Schlosszer néhány remek lövése tette élvezhetővé és a közönség mindig azt remélte, hogy a sok lövés közül egyik csak megakad a hálóba. Ebbéli reménye nem teljesült, ellenben, annál nagyobb volt a meglepetése, mikor a félidő második részében a DFC-ot lendületbe jönni látta. Ha a DFC védelméről lekicsinylőén nyilatkozunk, annál nagyobb dicsérettel kell megemlékeznünk a csatársoraikról. Jobb összekötőjük a budapesti közönség előtt is népszerű Merz lebilincselő szépen játszik. Mindegyik goal az ő érdeme. Fő erénye a csatársornak a lapos összjáték, amely rendszerint Merz lövésével nyer befejezést. Általában véve a jó trenirozottság rí­ le a csatársor játékáról.

A 41-ik percben a DFC egy hosszas támadása után Fritz Weinberbe rúgja a labdát, honnét az a fedezetlenül álló Merzhez kerül, aki a prágaiak első goalját rúgta. A durvaságoktól tarka félidő 1:0 arányban végződött.

Helycsere után a FTC szép játékot kezd, aminek csakhamar a kiegyenitő goal az eredménye. Weisz középre adásából Schlosszer védhetetlenül vágja be a labdát. Eme eredmény némileg föllelkesí­ti a magyarokat, e lelkesedés azonban csak addig tart, mig a DFC balösszekötője messziről egy gyönyörű goalt nem , melyet Fritz hibás rávetéssel akart menteni. E goal után a FTC játékára nem lehetett ráismerni. A DFC csatársora kihasználván ezt a lehangoltságot, veszedelmesen támad. Manglitz hibája révén újabb két goal van Fritz kapujába, melyek közül a negyedik Merz remek egyéni játékának az eredménye. Most a magyarok végső elkeseredésükben nagy erővel támadnak és Schlosszer — mindig csak Schlosszer! — gyönyörű goalt rúg. Az utolsó percek a durvaságba fúlnak bele, minek eredménye 3 magyar játékos — Bródy, Weinber és Weisz — kiállí­tása volt. Nagyon sajnáljuk, hogy a magyar játékosok igy megfeledkeztek magukról. Kellően erélyes bí­ró volt Fehéry Ákos.

(Pesti Hí­rlap, 1910. április 5.)

DFC 4:2 (félidő: 1:0) arányban győz a FTC ellen. Millenáris pálya. Amit FTC az előző napi NSC elleni mérkőzésen elkezdett, azt másnap a DFC ellen folytatta, ezúttal azonban oly nagy mértékben, hogy a biró Bródyt és Weiszt kiállí­totta, Weinber pedig, miután a prágai balszélsőt a szó szoros értelmében legázolta, önként lesietett a pályáról, be sem várva a birói intézkedést. íme, ide vezetett az a nagylelkűség, amelylyel a MLSz illetékes bizottsága a durva játékosok ügyét mindenkor kezelte. És a mostani dolog annál elszomorí­tóbb, mert nemzetközi mérkőzésen történt és igy alkalmas arra, hogy a magyar footballsportot a külföld előtt ferde világí­tásba helyezze. Nem akarunk a fegyelmi bizottság í­téletének elébe vágni, a Ferencvárosi TC részére azonban van egy jó tanácsunk. Válasszák el a magyar footballsport fogalmát a zöld-fehér szí­nektől és higyjék el, hogy a magyar footballsportnak sokkal kevesebb ártalmára lesz, ha a FTC egy-két mérkőzést el is veszit, mintha a győzelmet ilyen eszközökkel akarják kierőszakolni.

A FTC különben érezte az előző napi NSC elleni mérkőzését, mig a DFC sokkalta frisebbnek mutatkozott, mint a BTC ellen s már a mérkőzés elején észrevehető volt, hogy a prágaiak kerülnek ki győztesként. A FTC csatársorában Szeitler és Korodi betegen álllak ki, Weisz és Schlosser indiszponáltan játszott s a védelemben Manglitz sokat hibázott. Az újonnan beállí­tott Payer nem ütötte meg a csapat ní­vóját. Fritz a kapott gólokat nem védhette.

Ezen a mérkőzésen a DFC rendkí­vül szép és tartalmas játékot produkált, főleg a csatársor, melynek gyors és ügyes kombinációja általános feltűnést keltett. A védelem is jól működött s az egész csapat játéka sokkal tetszetősebb volt, mint előző napon. Igazán sajnálatos, hogy az érdekesnek induló játékot a már emlí­tett játékosok garázdálkodása teljesen élvezhetetlenné tette.

A mérkőzést Fehéry Ákos vezette.

(Nemzeti Sport, 1910. április 9.)

MLSZ. Kivonat a fegyelmi bizottság 1910. április 16-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből. A FTC—DFC 1910. április 4-iki mérkőzésén elkövetett tettlegesség miatt Bródy Sándor (FTC) játékjogát a bizottság 1910. május 31-ig; Weinber János (FTC) játékjogát pedig az ellenfél testi épségét veszélyeztető, játék közben szándékosan intézett durva támadásért 1910. december hó 31-ig felfüggeszti.

(Nemzeti Sport, 1910. április 23.)

MLSZ. Kivonat az igazgató-tanács 1910. évi április hó 29-én tartott ülésének jegyzőkönyvéből. Tárgyalta a tanács a FTC-nak Bródy Sándor és
Weinber János ügyében a FTC—DFC 1910. ápr. 4-iki mérkőzéséből folyólag hozott fegyelmi bizottsági í­télet elleni felebbezését. A tanács felebbezésének helyt adott és Bródy Sándort, valamint Weinbert Jánost a fegyelmi bizottság által kiszabott büntetések alól teljesen felmentette.

(Nemzeti Sport, 1910. május 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ