1910.XI.13. MAC – FTC 3:0

A Margitszigeten zajlik le [vasárnap] délután 1/2 3 órakor a Ferencvárosi Torna-Klub és a Magyar Atlétikai Klub bajnoki mérkőzése. A ferencvárosiak győzelmét az atléták nem fogják megakadályozhatni. Biró: Lucius Károly lesz.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. november 13.)

Tréning a FTC-ban. A FTC múlt csütörtökön össztréninget tartott, melyen Weinbert egyik társa úgy megrugta, hogy a vasárnapi MAC elleni mérkőzésen nem vehetett részt és nincs kizárva, hogy még néhány hétig nem fog tudni játszani.

(Nemzeti Sport, 1910. november 20.)

1910. november 13., 14:30, Margitsziget, MAC – FTC 3:0 (0:0)
vezette: Lucius Károly
nézőszám: 7 – 800
FTC: Fritz – Payer, ? – Halász, ?, Weisz – Rónai, Varga, ?, Schlosser, Borbás dr.
MAC: Sipos – Oláh, Farkas – Medgyessy, Hildebrand, Fodor – Feketeházy, Krempels, Kelemen, Onody, ?
Gól: Onody (65.), Hildebrand (69.), Medgyessy vagy Krempels (77.)

SH-19101113-03-19101112Mint majd minden vasárnap az őszi szezonban, ugy a tegnapi sem maradt el szenzáció nélkül. Természetesen a szenzáció a labdarúgásban volt, még pedig nem kis meglepetésre, a veretlennek hitt Ferencvárosi Torna Klub veresége révén. A büszke és győztes csapat a Magyar Atlétikai Klub volt, mely oly váratlan jó formát mutatott, hogy a győzelme csak azok előtt volt érthetetlen, kik a mérkőzésen jelen nem voltak. A MAK. ezen győzelmével a bajnokság helyezésében óriási változást idézett elő, amennyiben a hetedik helyről egyszerre az ötödik helyre került, azonban a FTK.-nak első helye továbbra is változatlan maradt; ellenben a sorrendben az utána következő egyesületek esélyei a bajnokságot illetőleg, sokkal kedvezőbbek lettek.

(…)  A FTK. csapatában (…) ismét szerepelt a MAK. volt balszélsője, Borbás, ki kényelmetlen helyzetében bizony nem nagyon akaródzott volt egyesülete ellen energikusan játszani. (…)

Magyar Atlétikai Klub—Ferencvárosi Torna Klub 3:0 (0:0). Ferencvárosnak a margitszigeti pályán nincsen szerencséje. Ott győzte le őt a MAK. 8:0 és 7:1 arányban, ott vesztette el a Kupa-elődöntőt az MTK. ellen 4:0 arányban s ime a „babona” most ismét igaznak bizonyult mert a MAK.-tól szenzációszámba menő súlyos vereséget szenvedett. A FTK. vereségét csakis azok érthetik meg, akik látták ezt a „peches“ mérkőzést. Nem elég, hogy Rumbold és Gorszky hiányoznak, még Weinber sem játszhatott. Tréning közben a földbe rúgott és megránditotta lábát. FTK. a csapat összeállí­tásnál súlyos hibát követett el. Weiszt balfedezetnek állí­totta s a jobbszélre a második csapatbeli Rónait helyezte s í­gy olyan jobboldal szerepelt ez alkalommal (Varga, Rónai, Halász, Payer), amely eleve kizárta a győzelmi esélyeket. Ehez járult a füves pálya szokatlan, csúszós volta, a MAK. újonnan s — valljuk be — kitünően összeállí­tott csapatának meglepetésszerü jó játéka s végül Lucius Károly biró határozatlan bí­ráskodása. Talán az utolsó körülmény döntötte el a mérkőzés sorsát. A FTK. eleinte minden balszerencséje ellenére is szokott energikus módján támadott addig, amig a biró í­téletei kedvét nem vették. Lucius csak látszólagosan bí­ráskodott, tisztjét a folyton a pályára beszaladgáló határbiró, a tulhangos közönség, no meg a MAK. játékosai — Kelemennel az élükön — látták el. Az első félidő annyira deprimálta a különben lelkes FTK. játékosokat, hogy a második félidőben eddigelé talán egyszer sem tapasztalt indolens és lanyha játékot produkáltak. A fürge MAK. csatárok kihasználták ezt a körülményt és gyors egymásutánban három goallal vetették meg alapját az őszi szezon legnagyobb eseményének.

A játék lefolyása a következő volt. A sorsolás a FTK.-nak kedvez és az oldal hátszél által támogatva kezdi a támadást, de csak a hátvédekig tud eljutni, ahol leszerelik támadását. Az eleinte váltakozó játékból csakhamar nyilvánvaló lesz, hogy a FTK. halfsora nem képes elég hathatósan támogatni csatársorát. Schlosser közvetlen közelből Siposra lő egy labdát s ez volt körülbelül a FTK. legveszedelmesebb támadása, amelynek aztán nem is lett folytatása, mert a MAK. hátvédei, Oláh és Farkas hatalmas, biztos rúgásokkal terelték át mindig a játékot a FTK. térfelébe. Az első félidőben egyik fél sem ér pozití­v eredményt.

A második félidő elején csak annyit változik a helyzet, hogy a MAK. többet támad s ennek eredményeképp Ónody lövése meghozza az első goalt. Az eredmény által föllelkesí­tve a MAK. mindig több erővel támad s Hildebrand és Krempels révén még két goalt ér el.

(Pesti Napló, 1910. november 15.)

MAC—FTC 3:0 (0:0) Margitszigeti pálya Biró Lucius K. Meglehetős nagyszámú közönség előtt aratott győzelmet a saját pályáján játszó Mac a feltűnően gyengén játszó ellenfele felett, a mely Weinber hiányát nagyon megérezte. Az első félidőben változatos a játék, mely leginkább a középen folyik. Szembeötlő volt, hogy a zöld-fehér csatársor keveset lőtt kapura, melyet azonban Sipos biztosan mentett. — A félidő vége felé a Mac majdnem gólt ér el balszélsője révén, de az az üres kapu mellé lő. Újrakezdés után a Mac látszólag fölényben van és Onody kiszökése gólt eredményez. A Ftc nagy igyekezettel lát a kiegyenlí­téshez, mely azonban egyrészről a csatársor gyenge szereplésén, másrészt a kék-sárgák lelkes védelmén meghiúsul. A Mac támadásai annál eredményesebbek, mert rövid időn belül még 2 gólt ér el, melyek egyikét Fritz védhette volna. A meglepő és váratlan eredmény a Ftc elbizakodott és kényelmesen játszó csatársorán múlt leginkább.

Ftc II.—Mac II. 3:1 (1:1) Biró Lucius.

(Sport-Világ, 1910. november 14.)

(…) a szigeti pályán a szezon egyik legszebb győzelmét ví­vta ki a MAC. Szándékosan nem mondjuk az eredményt meglepetésnek, hiszen aki jelen volt, jól láthatta, hogy a MAC tisztán és reálisan aratott győzelmet félelmetes ellenfelén és a győzelem aránya is sokkal imponálóbb, semhogy azt a szerencse javára lehetne könyvelni. Az ominózus Margitszigeten egyébként már nem először éri utól a ferencvárosiakat a nemezis, de nem hiszszük, hogy a hét és nyolc nullás vereségek olyan érzékenyen érintették volna a zöld-fehéreket, mint a mostani 3:0. Hiszen ez a vereség a már biztosra vett és általuk „jubiláris“-nak elkeresztelt bajnokság elvesztését jelentheti. FTC egyedüli mentsége, hogy Weinber nélkül játszott, ami ugyan nagy hiány (nemrég történt, amikor Weinbernek kellett ismételten előretörni, hogy a reprezentatí­v csatársor gólt tudjon rúgni), de még sem akkora, hogy azon forduljon meg egy mérkőzés megnyerése vagy elvesztése. A kék-sárgákat már régen láttuk olyan energiával és önbizalommal játszani, mint ezúttal. Kelemennek a középcsatár helyére való visszahelyezése nagyban növelte a csatársor akcióképességét, a győzelem kiví­vásában azonban a kiválóan működő fedezetsort illeti meg az oroszlánrész. Igen szerencsés ötletnek bizonyult Farkas szerepeltetése a hátvédsorban. A hatalmas termetű játékos ügyesen illeszkedett bele a csapatba s ha csinált is egy-két hibát, azt a kellő rutinnal rendelkező Oláh és Sipos hamarosan helyrehozták.

I. oszt. bajnokság: MAC—FTC 3:0 (0:0). Margitsziget. Biró Lucius.
I. oszt. szöv. dí­j: FTC—MAC 3:1 (1:1). Margitsziget. Biró Lucius.

(Nemzeti Sport, 1910. november 20.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ