1996.VIII.7. BL selejtező, IFK Göteborg – Ferencváros 3-0

A ferencvárosiak jól kezdtek, mintegy 20 percen keresztül egyenrangú ellenfelek voltak, ám később érthetetlenül megtorpantak, átengedték a játék irányí­tását a göteborgiaknak, akik éltek is a lehetőséggel, s a második félidő elejére megnyugtató előnyt szereztek. Innentől nagyot esett a játék szí­nvonala, az Üllői útiak képtelenek voltak feltámadni, a svédek pedig megelégedtek a háromgólos különbséggel.

A stadionbetiltás miatt nem otthonában, hanem attól 200 km-re, semleges pályán, Norrköpingben fogadta szerdán a svéd IFK Göteborg labdarúgó BEK-selejtezőbeli ellenfelét, a Ferencvárost.

IFK Göteborg (svéd) – Ferencváros 3-0 (1-0)
Norrköping, 7.000 néző, V: Sars (francia)

IFK Göteborg: Ravelli – Landberg, Lucic, Anegrund, Nilsson – Alexandersson, Mild, Lindqvist, Blomqvist – A. Andersson, Pettersson (Wahlstedt 85.)

Ferencváros: Hajdu – Limperger (Milovanovic 70.), Telek, Nagy N. – Szűcs M., Miriuta, Jagodics, Lisztes (Arany 73.), Aranyos – Horváth, Nicsenko (Touati 83.)

Gól: Blomqvist (37.), Pettersson (50.), Andersson (57.)
Sárga lap: Limperger (7.), Szűcs (68.), Milovanovic (84.)
Jók: Nilsson, Mild, Blomqvist, Andersson

Az első percekben Miriuta távoli lövése foglalkoztatta a 130-szoros válogatott Ravellit, majd Limperger kapott sárga lapot Pettersson felvágásáért. Később Nicsenkónak is volt egy kecsegtető helyzete, de 11 m-ről leadott lövésébe Lucic belelépett. A 22. percben a rendkí­vül sokat mozgó Blomqvist sarokrúgását Hajdu szögletre ütötte, majd a következő beí­velésnél a kapus lehúzta a labdát. A félidő közepétől a ferencvárosiak valamelyest visszaestek, már nem tudták úgy megtartani a labdát, mint a korábbi időszakban. Az egyre többet támadó svédek a 37. percben gólt szereztek: Blomqvist a jobb szélen lefutotta Horváthot és Jagodicsot, aztán Petterssont hozta játékba. Az ő lövése levágódott, a visszapattanó labdát Blomqvist a 16-oson belülről a hosszú, jobb sarokba emelte (1-0). Öt perccel később egy újabb formás skandináv támadás végén Blomqvist 7 m-ről lőtt, Hajdu bravúrral szögletre hárí­tott. A sarokrúgás után Mild közelről a kapu fölé fejelt, ez is nagy helyzet volt.

A második félidő elején a hazaiak ott folytatták, ahol a fordulás előtt abbahagyták, továbbra is ők játszottak fölényben. Az első komoly akció végén Andersson közeli próbálkozását Hajdu még hárí­tani tudta, de az 50. percben már ő is tehetetlen volt. Igaz, Aranyos óriásit hibázott, mert kirúgta a kapus kezéből a labdát, de továbbí­tása pontatlan volt. A játékszer Mildhez, majd tőle Alexanderssonhoz került, az ő beí­velését Pettersson a kapu torkából fejelte a hálóba (2-0). A ferencvárosiak teljesen beszorultak, jóformán alig-alig jutottak át a felezővonalon. Az 57. percben újabb találatot értek el a svédek: Blomqvist í­velt be szabadrúgást a jobb oldalról, Lindqvist visszafejelte a labdát, a szabadon hagyott Andersson 6 m-ről nem hibázott (3-0). A 68. percben Szűcs kapott sárga lapot egy szabálytalan belépőért, majd Novák Dezső vezetőedző cserékkel próbált frissí­teni. A magyar bajnok azonban később sem talált magára, gyenge teljesí­tményével nagy csalódást okozott. A hajrában előbb Nicsenko próbálkozott, távolról í­velt labdája célt tévesztett, a másik oldalon Alexandersson beí­velését Blomqvist fejelte kapura, Hajdu ezúttal is bravúrral védett. A 84. percben Milovanovic is feliratkozott a sárgalaposok közé, ő Blomqvistet akasztotta hátulról. Zárásként a göteborgiak legjobbja, Blomqvist 16 m-ről nagy lövést eresztett meg, a labda Hajduról kipattant, de másodszorra menteni tudott Andersson elől.

*

A svéd napilapok a szerda este Norrköpingben lejátszott IFK Göteborg – Ferencváros labdarúgó BEK-selejtező után legtöbbet a pénzről, illetve a hazaiak kiválóságáról, Jesper Blomqvistról í­rtak. Az az általános vélemény, hogy a svédek ezzel a mostani eredménnyel (3-0) szinte biztosí­tották maguknak a helyet a Bajnokok Ligájában, ami számukra jelentős anyagi előnnyel is járna. Jespert a találkozó legjobb játékosaként emelték ki, a magyarokról viszont szinte egyetlen szót sem ejtettek.

A skandinávok az első 20 perc után vették át az irányí­tást, előtte csak a Ferencvárosnak voltak veszélyes támadásai. Ezután azonban az IFK játékosai szinte legázolták a magyarokat.

Tommy Svensson, a svéd válogatott szövetségi kapitánya szerint egy nagyon alacsony szí­nvonalú, gyenge összecsapást láttak a nézők Norrköpingben.

Az IFK Göteborg vezetőedzője, Mats Jingblad úgy véli, hogy a 4-0-ás győzelemmel nyugodtabban nézhetne a két hét múlva esedékes visszavágó elé.

Novák Dezső, a magyar bajnok vezetőedzője az Aftonbladet országos napilapnak azt nyilatkozta, hogy az Üllői úti visszavágón a Ferencvárosnak legalább 80 százalékkal jobbnak kell lennie svéd ellenfelénél, ha be akar jutni a Bajnokok Ligájába.

A mérkőzés után, még az éjjel az angol Leicester szerződés-ajánlattal kereste meg Jesper Blomqvistet. Arról azonban egyelőre nincs hí­r, hogy a játékos elfogadja-e a számára felkí­nált kedvező lehetőséget.

TFU_19960821_ZS_000 - 0001

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ