1908.V.31. Rapid – FTC 2:4

TV-19080614-00-19080531

A Ferencvárosi T. K. Bécsbe rándul, hogy összemérje erejét a veretlen Rapiddal. Esetleges és valószí­nű győzelme a magyar football sport nagy diadalt jelentené.

(Pesti Napló, 1908. május 31.)

1908. május 31., –:–, Bécs, Rapid – FTC 2:4 (2:3)
vezette: Meisl (Kricketter)
Rapid:
FTC: Fritz – ?, Weisz – ?, ?, ? – ?, Kucsera, Koródy, Schlosser, ?
Gól: Petz (1., 9.) illetve Schlosser (20. – 11-esből), Koródy (25.), Schlosser vagy Koródy (40., 55.)
Kiállí­tva: ? (87.) illetve –

A FTC. értékes győzelmet aratott Bécsben a Rapid ellen. Szükségünk volt erre a győzelemre. Bécsben, mióta 4:0-ra vereséget szenvedtünk, rendkí­vül kí­csinylően nyilatkoznak fotballsportunkról. Nem szemrehányásképen mondjuk, de tényleg ugy áll, hogy a BTC. 7:0 arányu veresége, melyet a Wiener Sp. C.-tól szenvedett, rendkí­vül sokat ártott. A bécsiek már ugy beszélnek velünk, hogy nem érdemes magyar csapattal játszani, mert senki sem érdeklődik iránta és mindég csak ráfizetés van. Sőt erősen hangoztatják, hogy a jövőben csak fele haszonra fognak velünk mérkőzni Budapesten is és Bécsben is. Jellemző az osztrák sportkörök hangulatára, hogy még a Neues Wiener Abendblatt, mely Bécs legkomolyabb organuma, is ugy nyilatkozott a Rapid.— FTC. mérkőzésről, hogy a „magyar csapatnak nincs mit keresnie a Rapid ellen.” Azután jött a tus! Bergab-bergauf-pálya, komisz közönség és 4:2 eredmény a magyarok javára. Hiába, a klasszis mindenhol érvényesül. S még az a vigasztalásunk is megvan, hogy a két bekapott gólt magyar csatár lőtte. Magyar szivünknek azonban jobban esnék, ha az osztrák földre, katonai szolgálat teljesitésére szakadt véreink nem támogatnák ellenünk, véreik ellen az osztrák football-sportot.

A Ferencvárosi Torna Club Bécsben.

FTC.—Rapid 4:2. Megérdemelt, szép és reális győzelmet aratott ma FTC csapata Rapid ellen, megtörve a bécsi csapat tavaszi diadalutját. Mint t. i. már többször jeleztük volt, Rapid a tavaszi idény folyamán egy csapattól sem szenvedett vereséget, dacára, hogy WAC. kivételével, valamennyi bécsi csapattal került össze, sőt nemzetközi mérkőzést is játszott.

A magyar csapat győzelmét a bécsi közönség, amelynek FTC. kiváló formájáról alig volt tudomása, nagy meglepetéssel és elismeréssel fogadta, FTC. játékát ezúttal minden tekintetben dicsérhetjük. A három belső csatár játékára, akik május 3-án a reprezentatí­v csapatban működtek, alig ismertünk rá: mintha kicserélték volna, oly hévvel küzdöttek ma a győzelemért. Mondható ez elsősorban Schlosserről, aki ma igazán nagyszerűt művelt. A fedezetsort fáradhatatlan munkájáért feltétlen dicséret illeti, úgyszintén a védelmet, ahol viszont Rumbold mesés játéka keltett általános feltűnést.

Rapid ma korántsem játszott rosszabbul, mint előbbi mérkőzései alkalmával, szereplése csupán azért tűnt gyöngébbnek, mivel oly erős ellenféllel még nem küzdött a tavaszi idény folyamán, mint ma, a legyőzetlen magyar csapat ellen.

A FTC. Manglitz helyére tartalékot állit Kucsera személyében, aki eleinte kissé bizonytalanul játszott, később azonban egészen belejött a munkába. Rapid teljes csapattal áll ki.

FTC. a szél elleni oldalt választja, azonban nappal hátban játszik. Rapid már az első percben a magyar kapu elé kerülve, Petz révén az első gólhoz jut. Rapid további támadását Fritz kirohanással menti, mig Kórody lerohanását a védelem akasztja meg. A magyarok elért sarokrúgása után (6 p.) ujból Petz intéz támadást, amely a 9-ik percben a bécsi csapat második gólját eredményezi. Weiss. aki eddig mint hátvéd szerepelt, csatárnak megy, mig Kucsera bal hátvédet játszik. E változtatás a csatársorban azonnal észlelhető, amennyiben a bécsi kapu most már nem egyszer forog veszélyben. Kórody támadását Vladar durván akasztja meg, amit a biró 11-sel büntet. Sclosser a büntetőrugást góllá értékesiti. Most hosszabb ideig a magyarok támadnak, miközben Kaltenbrunner, Schlosser és Weiss néhány szép lövését nagy bravúrral védi. A magyar csatársor gyönyörű munkája a 25-ik percben a második gólt eredményezi. Rapid gyönge támadását Fritz teszi ártalmatlanná, mire Szeitler centerét Schlosser gyönyörű lövéssel a harmadik góllá értekesit. Félidő 3:2.

Már az első percben Fritz kénytelen Dunmann lövését védeni. Majd Szeitler rohan le, de Schlosser kapásból a kapu fölé rug. Petz messze előreadott labdáját Fritz könnyen védi, mig Weiss két egymásutáni lövését Kaltenbrunner teszi ártalmatlanná. A 10-ik percben Szeitler intéz támadást és Schlosser a hozzá került labdával a negyedik, védhetetlen gólt rúgja. Hosszabb ideig még a magyar csapat marad fölényben, majd Rapid veszi át a támadó szerepét, a nagyszerű védelemmel szemben azonban nem bir érvényesülni. A 42-ik percben a biró Rapid jobbfedezet-játékosát durva játék miatt kiállí­totta.

A birói tisztet Meisl nagy szakértelemmel látta el.

(Nemzeti Sport, 1908. június 6.)

Ferencvárosi Torna Klub—Rapid 4:2 (3:2). (Bécsi tudósí­tónk telefonjelentése.) A császárváros és a magyar főváros veretlen csapatai szokatlan nagy érdeklődés mellett találkoztak A Rapid az ő sajátos, neki rendkí­vül konveniáló pályáján gyorsan két goalt ér el, de mégsem tudja megakadályozni a legjobb magyar csapat reális győzelmét. A magyar csapat minden tagja nagyszerű munkát végzett s főleg Fritz védelme keltett feltűnést. A Rapid méltán Bécs legjobb csapata. Védelme elsőrangú, támadása — élén a Becsben katonáskodó magyar Petz-zel, az U. T. E. sok éven át volt középcsatárával — kombináció, gyorsaság és lövőképesség dolgában egyaránt kiváló.

Bécs heves irammal fog a játékhoz s Petz azonnal goalt lő. Állandó támadás közben Petz a 6-ik percben a második goalt lövi. A meglepett F.T.K. Weiszet visszadirigálja a csatársorba, mire fölénybe kerül. Schlosser kiszökik, de lövés előtt legáncsolják. Az igazságos biró 11-est í­tél, mi zúgva éri a bécsi, háló belsejét. A goal után a magyarok lelkesen dolgozva rögtön kiegyenlí­tenek Koródy révén, ki a félidő végén a vezető goalt is lövi.

Halftime után Ferencváros állandóan támad és ugyancsak Koródy szerzi meg a negyedik és utolsó goalt.

Meisl (Kricketter) kitűnő biró volt. A nagy közönség a két tartalékkal játszó magyarokat lelkesen ünnepelte.

(Pesti Napló, 1908. június 2.)

A Ferencvárosi Torna Klub győzelme Bécsben. A F. T. K. vasárnap délután a tavaszi eredmények alapján a legjobb bécsi csapatnak elismert Rapid-dal mérkőzött és pedig fényes eredménnyel. A ferencvárosiaknak sikerült a Rapidot 4:2 arányban legyőzni és ezzel biztosí­tani a magyar labdarugó-sport felsőbbségét az osztrák fölött. A Rapid legutóbb a Wiener Sport Klubbot, előzőleg a Wiener Atletiksport Klubbot, a Krikettereket és a First Viennát sorra legyőzte, tehát méltán kiérdemelte a Bécs legjobb csapata elnevezést. A magyar csapat Budapesten egymásután aratta a legszebb győzelmeket, de azért sikeres bécsi szereplésére még sem lehetett számí­tani, mert hiányzott a csapat két főerőssége, Manglitz és Veinber, azonkí­vül a Rapid sokkal könnyebb helyzetben volt saját, megszokott rudolfsheimi versenypályáján. Annál dicséretesebb a F. T. K. lelkes, önfeláldozó játéka és örvendetesebb győzelme. A mérkőzés közönsége nagy tetszéssel kisérte a magyar csapat játékát, ellenben a bécsi sport-közvéleményt rendkí­vül elkedvetlení­tette a magyar győzelem, a melyre a reprezentatí­v csapat bécsi szereplése után nem számí­tottak.

A mérkőzés lefolyása a következő volt. A játék a bécsiek ostromával kezdődött és már az első percben bent volt a labda a magyar kapuban. A váratlan gól annyival is inkább meglepte a, magyar csapatot, mert egy honfitársuk rúgta, Petz, a ki jelenleg Bécsben katonáskodik s a Rapid csapatában a magyar csapat ellen szerepelt. A második gólt is Petz csinálta a 6-dik percben. Erre a F. T. K. igen heves tempóba kezdett és nagyszerű játék után három gólt szerzett. Schlosser a 20-dik percben 11-esből, majd Kórody a 21-dik és a 40-dik percben. (Félidő 3:2 a F. T. K. javára.)

A második félidőben Koródy egy újabb góllal biztosí­totta a magyar csapat győzelmét, mire a bécsiek erős ostrom alá fogták a Fritz által kitünően védet kaput. Eredmény 4:2 a Ferencvárosi Torna Klub javára. Bí­ró Meisel volt.

(Budapesti Hí­rlap, 1908. június 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ