1914.V.31. Magyarország – Franciaország 5:1

BH-19140528-19-19140531

Magyarország – Franciaország 5:1 (1:1)
Üllői-uti pálya — 14 000 néző — Biró: Retschury (Bécs)

Délmagyarország válogatott csapata. A pünkösdkor Budapesten szereplő francia válogatott csapat az ünnep második napján Szegeden mérkőzik. A délkerület válogatott csapata lesz a franciák ellenfele. A vidéki reprezentatí­v csapatot a délkerület válogató bizottsága Löwenrosen Károly elnöklésével tegnap este tartott ülésében a következőképpen állí­totta össze: Csáky (Szegedi AC)—Jopi (Szegedi AC), Szabó (Temesvári Kinizsi)—Majko (Szegedi AC), Tóth (Temesvári Kinizsi), Bleszics (Bácska Szabadkai AC)—Wurfer, Szidon (Temesvári Kinizsi), Blum (Szegedi AC), Marci II. és Copko (Bácska).

(Budapesti Hí­rlap, 1914. május 26.)

A magyar—francia válogatott mérkőzés. A francia szövetség elnöksége értesí­tette a Magyar Labdarugó Szövetség elnökségét, hogy a válogatott csapata Cargoust gróf vezetésével május 30-án délután két órakor érkezik Budapestre. A mérkőzést pünkösd-vasárnap délután öt órakor bonyolí­tják le az üllői-uti pályán. Pünkösd-hétfőn Szegeden mérkőzik a francia csapat Délmagyarország válogatott csapatával. Kedden este Budapesten banketet ad a MLSz a külföldi vendégek tiszteletére.

A francia válogatott csapat a következő összeállitásban látogat el hozzánk: Chayrigues (Red Star) — Mathieu (Cas Générale), Hanot (Us Tourcoing) — Laporte (CAS Générale), Barreau (FEC Levallois), Jourda (CA Vitry) — Lesur (US Tourcoing), Brouzes (CAC Gén), Jourdé (CAC), Dussart (RC Rourbaix), Triboulet (FEC Levallois).

(Budapesti Hí­rlap, 1914. május 27.)

A magyar válogatott csapat. A MLSz ma este a következőképpen állí­totta össze a francia csapattal szemben vasárnap mérkőző válogatott csapatot: Zsák—Rumbold, Payer—Kiss, Károly, Blum—Rácz, Bodnár, Pataki, Schlosser, Borbás. — A bajnok MTK egyetlen játékossal sincsen képviselve.

Lövenrosen Károly, a válogató-bizottság tagja a válogatás eredménye miatt lemondott a tisztségéről.

Franciaország: Chayrigues — Hanot, Mathieu — Laporte, Barreau, Jourda — Lesur, Brouzes, Triboulet, Jourdé, Dussart,

Pünkösd vasárnap: Magyar—francia válogatott mérkőzés. (Üllői-uti pálya, délután öt óra. Biró: Retschury, Bécs.)

(Budapesti Hí­rlap, 1914. május 28-31.)

1914. május 31., 17:30, Budapest, Üllői út, Magyarország — Franciaország 5:1 (1:1)
vezette: Retschury (osztrák)
nézőszám: 14 000
Magyarország: Zsák (33 FC) — Rumbold (FTC), Payer (FTC) — Kiss B. (FTC), Károly (BAK), Blum (FTC) — Rácz (MAC), Bodnár (MAC), Pataky (FTC), Schlosser (FTC), Borbás dr. (FTC)
Franciaország: Chayrigues (Red Star) — Mathieu (Cas Générale), Hanot (Us Tourcoing) — Allégre () vagy Laporte (Cas Générale), Barreau (FEC Levallois), Jourda (CA Vitry) — Lesur (Us Tourcoing), Brouzes (Cas Générale), Jourde (CAC), Dussert (RC Rourbaix), Triboulet (FEC Levallois)
Gól: Bodnár (20., 78., 87.), Payer (60. – 11-esből), Pataky (76.) illetve Brouzes (4.)
A válogató bizottság összetétele: Löwenrosen Károly, Minder Frigyes, Oláh Aladár, Ordódy Béla, Oprée Rezső
Szövetségi kapitány: Herczog Ede

SH-19140601-06-19140531

A magyar—francia válogatott csapatok mérkőzése 14.288 korona 40 fillér bevétellel járt. A francia csapat szereplése, úgy látszik, nálunk még sokáig nem oly nagy attrakció, mint aminő Párisban a magyar csapat szereplése.

(Az Est, 1914. június 12.)

4000 koronát jövedelmezett a MLSz-nek a francia—magyar reprezentatí­v mérkőzés. Ezzel szemben a szegedi mérkőzés 666 korona deficittel zárult, amelyet a szövetség fog viselni.

(Pesti Napló, 1914. június 17.)

Hétfő: A francia válogatott csapat Szegeden. Délmagyarország—Franciaország 1:0 (0:0).

A MLSz Szegednek engedte át a reprezentatí­v mérkőzést és Szeged méltónak is bizonyult rá, mert legalább 6000 főnyi közönség ünnepelte a francia csapatot szép játékáért s tapsolta meg viharosan a derék vidéki futballistákat, a mikor a győzelmet jelentő gólt rúgták. A meccset különben a Szegedi Atlétikai Club és a Temesvári Kinizsi Sport Egyesület közösen rendezte. A francia csapat csillogó, leleményes összejátszást produkált, gyors és fürge volt, de meghatóan gyöngén lőtt s ez, no meg a vidéki válogatott csapat kitűnő védelme okozta a vereséget. Délmagyarország legjobb játékosa, Gömöri jobbhátvédő volt, de kitűnő volt Szabó balhátvédő is. Jó volt a csapat három belső csatázója, Szidon, Blum és Stein is.

A meccs lefolyása ez volt: A franciák támadásával kezdődik a meccs. Már a harmadik percben kornert érnek el, melynek elhárí­tása után a délmagyar csatársor nyomul föl, de Stein lövése közvetetlenül a kapu mellett süví­t el. Ezután Wurfer centerezése a felső kapufáról kerül játékon kí­vülre, mire a franciák támadnak, de Grifáta kapus szépen véd. A franciák eredménytelen kornere után Gömöri egymásután kétszer gyönyörűen ment, mire hullámzó játék fejlődik ki. A franciák további három kornert rúgnak, mire az utolsó percben a magyarok felelnek veszedelmesnek látszó támadással, de Chayrigues jól véd.

Helycsere után Délmagyarország csapata fokozottabb ambí­cióval lép föl. Kornert ér el, majd a 10-ik percben Stein szépen szökteti Csapót, a kapunál visszakapja a labdát, mellyel védhetetlen gólt lő. A gólra a franciák is nagy tűzzel mennek a játékba, de minden kí­sérletük hiábavaló, a kitünően működő védelem góllövéshez nem engedi őket. Csak két kornert érnek el, mire a meccsnek a fényesen biráskodó Retschury a végét jelzi.

(Budapesti Hí­rlap, 1914. június 3.)

Délmagyarország győzelme. A vidéki labdarugósport hatalmas megerősödését jelenti az a győzelem, a mit Délmagyarország válogatott csapata Francziaország válogatott csapatán Szegeden aratott. Sokkal örvendetesebb momentum volt ez a magyar csapat győzelménél is és nagyobb szimpátiával fogadta a közönség is. A vidékkel keveset törődtek idáig, alig szenteltek neki figyelmet, most majd talán megbecsülik, annak a tizenegy jó magyar fiúnak jóvoltából, a kik ezt a nagy dicsőséget a vidék sportjának megszerezték. Itt közöljük Délmagyarország győztes csapatának a névsorát: György (SzAK) — Jopi (SzAK), Szabó (Kinizsi) — Majkó (SzAK), Tóth (Kinizsi), Bleszics (Bácska) — Wurfer, Szidon (Kinizsi), Blum, Hapa (SzAK), Copkó (Bácska)

(Sporthí­rlap, 1914. június 8.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ