1915.V.23. Nemzetközi Hadikupa, FTC – Rapid 0:2

Ki lesz a győztes? Osztatlan érdeklődés nyilvánul meg a pünkösdi nemzetközi hadikupa mérkőzések iránt. Más pünkösdökön a legjobb angol professzionista csapatok látogattak el hozzánk, vagy egyéb nemzetek fiai, hogy a magasabb football tudományával gyönyörködtessék közönségünket. Az idén szó sem lehetett külföldi csapatok szerepeltetéséről. Vezető egyesületeink hamar belátták, hogy a közönséget ma mindennél jobban érdeklik az osztrák csapatokkal való mérkőzések, különösen azután, hogy május 2-ikán a magyar válogatottak Budapesten vereséget szenvedtek. Mindenképen örvendetes tehát, hogy a legjobb magyar csapatok, a FTC és MTK. összeálltak a bécsi vezető egyesületekkel, a WAC, WAF és Rapiddal és elhatározták, hogy egymás között körmérkőzés alakjában egy nagy pünkösdi hadikupamérkőzést létesí­tenek, melynek keretében mindegyik ellenfél mindegyikkel mérkőzik. A mérkőzések kezdetüket a pünkösdi két ünnepnapon veszik és folytatásuk az őszi saisonban lesz, az 1915-ik év végéig. Minden mérkőzés győztese 2 pontot kap, eldöntetlen egy-egy pont és a pontmérkőzés győztese lesz a nemzetközi hadikupa-mérkőzés győztese is. A sorsolás ugy hozta magával, hogy első nap a FTC a Rapiddal, második nap az MTK a Wiener Athletik Sport Clubbal játszik. A két mérkőzés lesz a megnyitója a nagyszerű küzdelmek sorozatának, melyek megnyerése mindegyik egylet legnagyobb ambí­cióját képezi. Hogy ki lesz a győztes, azt megjósolni teljesen lehetetlen. Csak egy bizonyos, hogy minden egyesület legjobb összeállí­tásával és legnagyobb tudásával fog a hadikupáért küzdeni.

Az FTC összeállí­tása a következő lesz: Fritz—Wiener, Szandovits—Virág, Hegyi, Farkas—Weisz, Tóth, Pataky, Lakatos, dr Borbás. (…)

Az FTC—Rapid mérkőzés vasárnap délután félhat órakor az Üllöi-uti sporttelepen (…) fog lezajlani.

(Pesti Hí­rlap, 1915. május 22.)

1915. május 23., 17:30, Üllői út, FTC – Rapid 0:2 (0:1)
vezette: Izsó László
nézőszám: 8 000
FTC: Fritz — Szandovics, Wiener — Blum, Hegyi, Farkas — Weisz F., Tóth-Potya, Pataky, Schlosser, Borbás dr.
Edző: Barney Gannon
Rapid: Leuthe — Cimera, Schediwy — Rupetz, Brandstatter, Nitsche — Schönecker, Frassl, Kuthan, Swatosch II., Wieser
Gól: Kuthan (7.), Swatosch (83.)

SH-19150524-07-19150523A pünkösdi mérkőzések. A nemzetközi hadikupa első fordulója. MTK—WAC 2:2, Rapid—FTC 2:0.

Verőfényes tavaszi napon, zsúfolt tribünök előtt játszottak az FTC és a Rapid az üllői-uti pályán. A játék nem elégí­thette ki a közönséget, mert az FTC, bár a mérkőzés legnagyobb részében támadó fél volt, végül néhány emberének indispoziciója miatt elvesztette a mérkőzést. A Rapid, bár játéka iránt teljes elismeréssel vagyunk, nem érdemelte meg a győzelmet. Csatársora csak a játék első felében tudott összjátékot produkálni, azután csak egyéni akciókkal jutott fel az FTC-kapuhoz. Azonban halfsora és védelme, melyben becket szintén két halfjátékosa játszott, önfeláldozó játékával mégis meg tudta akadályozni, hogy a megszerzett goalelőnyt az FTC kiegyenlí­tse, bár néhány kedvező alkalom ki nem használása tisztán a belső csatárok indiszpozicióján múlott.

A Rapid legjobb emberei Cimera, Brandstatter, Nitsche és az elpusztithattalan Kuthan voltak, mig Swatosch ezúttal csak gyönyörű goaljával mutatta meg tudását, szöktetései nem sikerültek. A csapat nem játszik a régi ellenállhatatlan stí­lusban, játéka evvel arányban durvább lett, minden labdára rámennek, természetesen az embert sem kimélve.

Az FTC., a játékban két-három goallal jobbnak mutatkozott, mint ellenfele, de középen a legszebb helyzeteket sem tudták érvényesí­teni. A három belső, mintha lövőiszonyban szenvedett volna, a legszebb lövő helyzetekben egymáshoz passzolták a labdákat lövés helyett, ritka lövéseik goal mellett vagy felett találtak helyet A csatársorban egyedül dr Borbás játéka emelhető ki, aki valósággal szállí­totta a helyzeteket. Weisz vele ellentétben csak egyetlenegy alkalommal tudott centerezni. Dr Borbáson kivül Virág halfjátéka emelendő ki, aki tréninghiánya dacára irányí­totta a támadást, partnerei csak néha feleltek meg. A védelem ezuttal is becsületesen végezte dolgát, a goalok nem voltak védhetők.

Nemzetközi mérkőzés. Rapid—FTC 2:0 (1:0). Rapid a következő csapattal állt fel: Leuthe—Cimera, Scheding—Rupetz, Brandstatter, Nitsche—Schönecker, Frassl, Kuthan, Swatosch II., Wieser. FTC az MTK elleni felállí­tásban szerepelt. A játék végig az FTC fölényét mutatja s Borbás a támadások egész sorát vezeti, de a középen mindent hibáznak. A Rapid első goalja a 7. percben esik, amikor is a balszélső lefut, Swatoschhoz paszszol, ez Kuthanhoz továbbí­tja a labdát s ez a kifutó Fritz mellett a goalba lövi. A második goal Swatosch egyéni játékából, gyönyörű csavart lövéssel, a II. félidő végén következett be.

Biró Izsó László volt.

(Pesti Hí­rlap, 1915. május 24.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ