1912.V.30. Olympiai kombinált – Tottenham Hotspurs 3:4

PH-19120530A Tottenham Hotspur utolsó mérkőzése

Botrány a meccsen. — Az angolok győztek 4:3 (2:0) arányban.


Tottenham Hotspur bucsumérkőzése. A kitűnő angol professzionátus csapat holnap délután félhat órakor az üllöi-uti versenypályán tartja viszszavonhatatlanul utolsó mérkőzését, a melyben a következő játékosokból álló kombinált csapat lesz az ellenfele: Burrián (N. S. K.)—Hegyi (T. T. K.), Payer (F. T. K.)—Szuri (B. A. K.), Károly (B. A. K.), Hlavay (N. S. K.)—Maly (T. T. K.), Bodnár (M. A. K.), Volenszky (Törekvés), Tóth (N. S. K.), Gállos (B. A. K.)

A mérkőzésnek egyik érdekessége lesz, hogy a hétfői meccsen megsérült Midlemis balszélső pótlására az angolok az F. T. C.-től kölcsönkérték Borbás doktort s kérésüknek a klub készséggel eleget tett; az angol csapat csatársorában tehát magyar játékos is küzd a magyarok ellen. (…)

E match előtt tartják meg a fenti csapatban szereplő játékosok nélküli, egyébként teljes összeállítású legénységükkel többször elhalasztott bajnoki mérkőzésüket a FTC és NSC, Fehéry bíráskodás mellett. Az angol matchet Herczogh vezeti.

Újabb adatok Tottenham mai (csütörtöki) mérkőzőséhez. Dr Borbás lesz az angolok balszélsője. A hétfői mérkőzésen megsérült Lunn, az angolok kapusa és Midlemis balszélső sem heverte ki sérüléseit. A kapus helyett Morris hátvéd fog vigyázni a kakasok hálójára, aki a hétfői match második félidejében e poszton is kiváló volt. Middlemissnek azonban nem akadt megfelelő helyettese és ezért az angolok azzal a kérelemmel fordultak a FTC-hoz, adják kölcsön Borbást, a 27-szeres magyar reprezentatív játékost. A kérelemnek eleget fog tenni a FTC és így abban a csatársorban, melyben nem is olyan régen Woodward játszott, ezúttal Borbás fog szerepelni.

(Budapesti Hírlap & Pesti Hírlap, 1912. május 30.)

1912. május 30., 17:30, Üllői út, Olympiai kombinált – Tottenham Hotspur 3:4 (0:2)
vezette: Herczog Ede ()
nézőszám: 4 000
Olympiai kombinált: Burrián (NSC) — Hegyi (TTC), Szendrő (BTC) — Szury (BAK), Károly (BAK), Rauchmaul (BTC) — Maly (TTC), Bodnár (MAC), Volenszky (Törekvés), Tóth (NSC), Mészáros (BTC)
Tottenham Hotspur: Morris — ?, ? — ?, ?, ? — ?, Bliss, ?, ?, Borbás dr.
Gól: Károly (1x.), Bodnár (75., 84. – 11-esből) illetve ? (24., 33.), ? (58.), Bliss (62.)

A Tottenham Hotspur utolsó mérkőzése — Botrány a meccsen. — Az angolok győztek 4:3 (2:0) arányban.

Éktélen zajongás, fütyülés és pisszegés zenéje mellett búcsúzott el ma az angol professzionátus csapat a budapesti közönségtől. Ugy látszik, a pünkösdi angol mérkőzéseknek ez a kellemetlen fináléja immár tradícióvá válik. Egykor a Manchester United, a múlt esztendőben Blackburn Rovers vonult el a bucsumérkőzés színhelyéről a közönség haragos lármája közben, most meg Tottenham Hotspur jutott erre a nem éppen dicsőséges sorsra.

Az üllői-uti versenypályára a verőfényes időjárás mintegy 4000 főnyi közönséget vonzott. Nagy élvezettel szemlélték a nézők az angol professzionátusok és a magyar kombinált csapat küzdelmét. Elragadott mindenkit az angolok mesteri játéka, örömöt keltett a magyar fiuk egy-egy ügyes akciója s derűs jókedvet vitt a hangulatba, hogy Borbás dr. a Tottenham csapatában mint balszélső, a magyarok ellen játszott. A futball-meccseknek megszokott harcias kedve teljesen hiányzott ez alkalommal s a közönség inkább műélvezett, mint izgatódott. Meleg taps zúgott föl az angoloknak az első félidőben elért két gólja után, valamint a magyar védelem elszánt játéka nyomán is. Gondolni sem lehetett rá, hogy a küzdelemben végül mégis csak úrrá lesz a fékezhetetlen indulat s hogy az angolok kifütyülve, a szidalmak záporától kisérve fognak elvonulni a pályáról. Pedig sajnos, így történt. A második félidő végén, a befejezés előtt vagy hat perccel Herczog Ede biró az angolok baloldali hátvédőjének fouljáért 11-es büntető rúgást ítélt. Ekkor 4:2-re állott a küzdelem.

Az angolok nem akarták akceptálni a biró ítéletét s csak hosszas purparlé után nyugodtak, bele a 11-esbe. Megnyugvásuk, mint a következő pillanatban beigazolódott, csak látszólagos volt. Bodnár ugyanis annak rendje és módja szerint fölállította a labdát a büntető pontra, s a sipjelre belerúgott. Az angol kapuvédő a labda elől tüntetőén kitért, a védést meg sem kisérelte, hanem a mikor bent volt a gól, fölkapta a labdát s az egész csapattól kísérve, faképnél hagyta a magyar csapatot. A professzionátusoknak ez az illetlen viselkedése azután hatalmas abcugolást és gyalázkodást váltott ki a fölizgatott közönségből. A Tottenham Hotspur budapesti vendégszereplésének ilyetén csúf és szörnyűségesen sportszerütlen befejezése ki kell hogy ábrándítson mindenkit az angol professzionátusokból. A pályáról időnek előtte való levonulás a legsértőbb valami a biróra és az ellenfélre és a legsúlyosabb megbántása a közönségnek.

A mérkőzés, ha történetesen rövidebb ideig tart, vagyis nem jutunk el a sajnálatos befejezéshez, igen kellemes emléke maradt volna a közönségnek. Csodaszépen dolgoztak az angolok, káprázatos teknikájuk teljes fényében ragyogott s határozottan jól játszott a magyar csapat is, a melynek összeállítása ez volt: Burrián (N. S. K.) — Hegyi (T. T. K.), Szendrő (B. T. K.) — Szury (B. A. K.), Károly (B. A. K.), Rauchmaul (B. T. K.) — Maly (T. T. K.), Bodnár (M. A. K.), Volenszky (Törekvés), Tóth (N. S. K.), Mészáros (B. T. K.)

Az első félidőben a védelem az angolokat is fölülmúló játékot mutatott. Burrián hihetetlen labdákat védett, Hegyi kétizben megmentette a magyar kaput, Szendrő pedig régi formáját játszotta. A halfsor az angolok gyors összejátszásával szemben nem boldogult s igy a csatázósort sem tudta kellően támogatni. A második félidőben Károly lendületbe jött, magával ragadta, nemcsak a halftársait, hanem a csatázósorba is lendületet vitt, úgy hogy a fehér dresszes magyar csapat igen gyakran frontba került.

A 10-ik percben heves ostromot intéztek kombináltjaink a Tottenham kapuja ellen. A támadásnak két korner volt az eredménye. A másodikból azután Károly megcsinálta az első magyar gólt. Maly rúgta a kornert s Károly fejjel egyenesen a kapuba juttatta. Oly egészséges és szép, volt a gól, hogy az angolok is leadtak egy-egy gratulációt a kornert rugónak és a góllövőnek. A második magyar gólt Bodnár pompás éles lövése hozta meg a második félidő 30-ik percében. Kilenc perc múltán következett be a fönt leirt incidens a harmadik magyar gól kíséretében.

A Tottenham első gólját a 24-ik percben a center csinálta korner után szép fejessel, a másodikat ugyancsak a center lőtte a 33-ik percben. Az első gól és a második félidő 13-ik percében elért harmadik angol gól is Borbás érdeme, a ki pompásan bele tudott illeszkedni a fenomenális angol csatázósorba. A két gólhoz hajszálpontos kornerjével juttatta alkalmi partnereit. Negyedik s egyúttal utolsó góljukat Bliss jobbösszekötő lövéséből a 17-ik percben érték el az angolok.

(Budapesti Hírlap, 1912. május 31.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.22. 19:30 Mezőkövesd-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST