1950 –

1950. április 30, Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 5:0 (1:0)
vezette: Alexandru (román)
Góllövő: Puskás(2), Kocsis(2), Szilágyi
Magyarország: Henni (ÉDOSZ) — Balogh (Dózsa), Lóránt (Vasas), Lantos (Textiles) – Bozsik (Honvéd), Bányai (Honvéd) – Budai (ÉDOSZ), Kocsis (ÉDOSZ), Hidegkúti (Textiles), Puskás (Honvéd), Babolcsay (Honvéd)
Csere: Babolcsay h. Szilágyi (Vasas)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Az új évtized nagyszerű győzelemmel kezdődött. A gólzáporos sikerből Kocsis Sándor két remek góllal vette ki részét:

A 13. percben gólt ér el a magyar csapat. A balszárny szögletet harcol ki. Hidegkúti í­veli be az ötösre a labdát. Kocsis a 11-es pont tájáról jó iramban fut rá és nagyerővel a kapu közepe táján védhetetlenül fejeli a léc alá a labdát. A 25. percben Szilágyi fejjel ad a középen kiugró Kocsishoz. Kocsis ügyesen kicselezi Vicsant és Zibrinyit, majd az ötös bal oldaláról az eléje futó Matys mellett jó érzékkel a bal sarokba pöccinti a labdát! Ennél a gólnál Kocsis jó érzékkel futott be a középre, remek egyéni teljesí­tménnyel szerezte meg a magyar csapat negyedik gólját.

A mérkőzés után Sebes Gusztáv szövetségi kapitány, valamint a csehszlovákok szakvezetője is elismerően nyilatkozott a magyar csapat teljesí­tményéről. Alexandru játékvezető í­gy nyilatkozott:

– Kitűnően játszott a magyar csapat, jelenleg Európa egyik legjobb együttese!

Bővebben …

* * *

1950. április 30., Prága, CSEHSZLOVÁKIA B-MAGYARORSZÁG B 1:0 (B válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Grosics (Teherfuvar) — Kovács II. (Textiles), Börzsei (Textiles), Kónya (Csepel) – Kovács I. (Textiles), Zakariás (Teherfuvar) – Egresi (Dózsa), Szusza (Dózsa), Budai I. (Honvéd), Zsolnai (Teherfuvar), Sándor (Textiles)
Csere: Bosánszky (Textiles), Kovács IV. (Szombathelyi Lokomotí­v)

Az első percektől eltekintve nagy volt az iram. Már az első félidőben látni lehetett, hogy a csehszlovák csapatban sokkal több a lendület és sokkal veszélyesebb a csatársoruk. A magyar fedezetek hiába indí­tottak el egy sereg jó támadást, hiába alakí­tottak ki egy sor jó helyzetet, a csatársorok a befejezésnél mindig késlekedtek. A játék általános képét és a helyzeteket tekintve a döntetlen eredmény igazságosabb lett volna.

* * *

1950. május 14., Bécs, Prater stadion, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 5:3 (2:2)
vezette: Dahlner (svéd)
Góllövő: Kocsis, Puskás, Szilágyi
Magyarország: Henni (ÉDOSZ) – Balogh (Dózsa), Lóránt (Vasas), Lantos (Textiles) – Bozsik (Honvéd), Bányai (Honvéd) – Budai (ÉDOSZ), Kocsis (ÉDOSZ), Szilágyi (Vasas), Puskás (Honvéd), Hidegkúti (Textiles)
Csere: Bányai h. Nagymarosi (Dózsa)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A 17. percben a tizenhatos vonalon tisztán álló Kocsis Puskásnak ad. Az összekötő a 11-es pontról visszafejeli a labdát és a szabadon hagyott Kocsis a 16-osról jobb lábbal, egyből lő, s a labda félmagasan vágódik a jobb sarokba, 1:1! Utána Budai kapufát lő …

A II. félidőben, a harmadik osztrák gól után is tudtunk még egyenlí­teni, de ezzel el is lőtte puskaporát a magyar csapat. A gól után Budai egy nagy helyzetet hagyott ki, helytelen lenne azonban azon az alapon értékelni a mérkőzést, hogy – mi lett volna, ha ez, vagy az a helyzet bemegy. A helyzet az volt, hogy az osztrákok fölénk kerekedtek.

Bővebben …

* * *

1950. május 14., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG B-AUSZTRIA B 3:2 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Mező, Keszthelyi, Mészáros
Magyarország: Grosics (Teherfuvar) – Kovács II. (Textiles), Börzsei (Textiles), Kónya (Csepel) – Kovács I. (Textiles), Zakariás (Teherfuvar) – Sándor (Textiles), Keszthelyi (Csepel), Mező (Vasas), Mészáros (ÉDOSZ), Tóth (Dózsa).

A magyar csapat egyszerűbben és gólratörőbben játszott és egy kis szerencsével nagyobb arányban is győzhetett volna, különösen ha figyelembe vesszük, hogy Mező sérülése után tulajdonképpen 10 emberrel játszottak.

* * *

1950. június 4., Varsó, MAGYARORSZÁG-LENGYELORSZÁG 5:2 (2:1)
vezette: Alexandru (román)
Góllövő: Szilágyi(3), Puskás(2)
Magyarország: Grosics (Teherfuvar) – Rákóczi (Honvéd), Börzsei (Textiles), Lantos (Textiles) – Bozsik (Honvéd), Józsa (Győr) – Sándor (Textiles), Kocsis (ÉDOSZ), Szilágyi (Vasas), Puskás (Honvéd), Babolcsay (Honvéd)
Csere: Grosics h. Rúzsa (Honvéd), Lantos h. Tóth III. (Honvéd)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Tí­z perccel 6 óra előtt fut ki a pályára a két csapat. A magyarokat Puskás vezeti. Középen felállnak, feszes állásban végig hallgatják a magyar és lengyel himnuszt, majd virágcsokrot szórnak a nézők soraiba. Ezután hatalmas tapsvihar közben minden játékos egy-egy fehér galambot enged fel a levegőbe, kifejezésül annak, hogy ez a mérkőzés is a béke jegyében zajlik.

Az első félórában a lengyel csapat egyenrangú ellenfél volt, de szünet után remekelt a magyar csatársor. Szilágyi mesterhármasával végleg eldöntette a mérkőzés sorsát.

Bővebben …

* * *

1950. június 4., Diósgyőr, MAGYARORSZÁG B-LENGYELORSZÁG B 2:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Budai I., Bundzsák
Magyarország: Gellér (Textiles) – Kovács II. (Textiles), Nagy II. (Csepel), Kónya (Csepel) – Kovács I. (Textiles), Zakariás (Teherfuvar) – Dombos (Győri Vasas), Keszthelyi (Csepel), Budai I. (Honvéd), Bundzsák (Kiskunhalasi VSK), Tóth (Dózsa)

* * *

1950. június 10., Prága, MAGYARORSZÁG U.-CSEHSZLOVÁKIA 3:2 (Utánpótlás válogatott mérkőzése)
Góllövő: Rózsavölgyi(2), Markusek (öngól)
Magyarország: Garamvölgyi (BMTE) — Peller (BDSE), Mednyánszky (Honvéd), Fábián (Dózsa) — Subsits (Gázgyár), Varga (BMTE) – Huber (Postás), Csordás (BMTE), Rózsavölgyi (Honvéd), Bundzsák (Kiskunhalasi VSK), Teket II. (ÉDOSZ)
Csere: Németh (Nagytétény)

Nyolcéves szünet után sikerrel mutatkozott be az utánpótlás gárda a prágai mérkőzésen. Ettől az időtől számí­thatjuk a magyar utánpótlás válogatott rendszeres mérkőzéseit.

* * *

1950. szeptember 24., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG-ALBÁNIA 12:0 (5:0)
vezette: Nemcsovszky (csehszlovák)
Góllövő: Puskás(4), Budai(4), Palotás(2), Kocsis(2)
Magyarország: Grosics (Honvéd) – Kovács II. (Textiles), Börzsei (Textiles), Tóth III. (Honvéd) — Kocsis I. (Textiles), Bozsik (Honvéd) — Budai II. (Honvéd), Kocsis (Honvéd), Palotás (Textiles), Puskás (Honvéd), Babolcsay (Honvéd)
Csere: Grosics h. Gellér (Textiles)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Fél óra után a magyar válogatott erősen felülkerekedett és a mérkőzés végéig nagy, időnként hatalmas fölényben játszott. Egymásután gördültek a támadások az albánok kapuja felé, csatáraink időnként szemet gyönyörködtető, korszerű, helycserés támadásokat vezettek. A játék képe alapján azonban az albánok nem érdemelték ezt a hatalmas vereséget.

* * *

1950. október 29., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 4:3 (2:1)
vezette: Blythe (angol)
Góllövő: Puskás(3), Szilágyi
Magyarország: Grosics (Honvéd) – Kovács II. (Textiles), Börzsei (Textiles), Lantos (Textiles) – Bozsik (Honvéd), Lakat (ÉDOSZ) – Sándor (Textiles), Kocsis (Honvéd), Palotás (Textiles), Puskás (Honvéd), Czibor (ÉDOSZ)
Csere: Palotás h. Szilágyi (Vasas), Kocsis h. Hidegkúti (Textiles)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Lakat úgy ment ki a mérkőzésre, hogy a lelátóról megtekinti a találkozót. Kovács I. betegsége miatt azonban egy forró 90 perc részese lehetett. Sőt az utolsó percben ő adta a „meccslabdát”!

Az osztrák csapat 16-osánál Lakat magasan a 11-es pont és az ötös vonala közé fejeli a labdát. A labda lepattan az egyik osztrák védőről az ötös vonalon álló Puskás felé, az összekötő feltalálja magát, háttal a kapunak állva, estében félfordulattal, kapásból félmagas lövést küld a jobb kapufa mellett a hálóba, 4:3 Magyarország javára!

Bővebben …

* * *

1950. október 29., Bécs, AUSZTRIA B-MAGYARORSZÁG B 3:0 (B válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Gellér (Textiles) – Rákóczi (Honvéd), Nagy II. (Csepel), Kónya (Csepel) — Vadász (Vasas), Bányai (Honvéd) — Budai II. (Honvéd), Keszthelyi (Csepel), Marosvári (Csepel), Tóth J. (Dózsa), Tóth M. (Csepel)
Csere: Zakariás (Előre), Csordás (Vasas)

A II. félidő első 20 percében néha 7-8 emberrel is védekeztek a hazaiak. Ekkor úgy látszott, hogy kiegyenlí­t a magyar csapat. Teljesen uralta a mezőnyt, s játékstí­lusát rákényszerí­tette ellenfelére. Ezt az ostromot törte meg a második 11-es, és ez eldöntötte a mérkőzés sorsát, bár a magyar együttes egy percre sem adta fel a küzdelmet. Nagyszerű szellemű, lelkes együttes volt a magyar csapat.

* * *

1950. november 12., Szófia, BULGÁRIA-MAGYARORSZÁG 1:1 (1:1)
vezette: Vlcek (csehszlovák)
Góllövő: Szilágyi
Magyarország: Grosics (Honvéd) – Buzánszky (Dorog), Börzsei (Textiles), Lantos (Textiles) – Bozsik (Honvéd), Lakat (ÉDOSZ) – Sándor (Textiles), Hidegkúti (Textiles), Szilágyi (Vasas), Puskás (Honvéd), Czibor (ÉDOSZ)
Csere: Lakat h. Zakariás (Előre), Hidegkúti h. Kocsis (Honvéd)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A kemény és gyors bolgár védők ellen nem érvényesültek az egyéni csatárbravúrok. Hiányzott az egység a magyar csapatból. Szünet után bár a csatársor jobban játszott, ez a javulás nem volt elegendő a győzelemhez. A magyar csapat nem érte el igazi tudását, a bolgár csapat pedig önmagát múlta felül. így alakult ki az igazságos döntetlen.

Bővebben …

* * *

1950. november 12., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG B-BULGÁRIA B 2:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Palotás(2)
Magyarország: Gellér (Textiles) – Rákóczi (Honvéd), Nagy II. (Csepel), Kónya (Csepel) – Szojka (Salgótarjáni Tárna), Dékány (ÉDOSZ) – Budai II. (Honvéd), Keszthelyi (Csepel), Palotás (Textiles), Tóth II. (Csepel), Babolcsay (Honvéd)
Csere: Kovács IV. (Textiles)

Nagy küzdelemben győzött a magyar csapat a szí­vósan és keményen játszó bolgár együttes ellen. Mandik Béla, a B-válogatott kapitánya elégedett volt a látottakkal:

– Hatalmas küzdelem volt, a fiúk teljes erőbedobással játszottak, örülök, hogy a fiatalok beváltották a szereplésükhöz fűzött reményeket. Egyénileg senkit sem tudok kiemelni a lelkes csapatból. Dékány Ferenc az ifjúsági válogatott után, a B-válogatottban is sikerrel mutatkozott be.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

3 hozzászólás a(z) 1950 – bejegyzéshez

  • 1949 november 20-án, Svédország ellen szerepelt számozott mezben először a magyar válogatott.
    Lásd összefoglaló.

  • -- A számozott mez bajnoki mérkőzéseken ezekben a hónapokban már megvalósult. Válogatott mérkőzésen ez volt az első alkalom, hogy számozott mezben vonult ki a nemzeti tizenegy. Mérkőzés előtt azonban volt egy kis fennakadás a mezekkel kapcsolatban.

    A csehszlovák és a magyar csapat is piros mezben készülődik. A magyar csapat részére nincsen a pályán más mez és ezért az MLSZ-be küldenek el fehér mezekért, í­gy a magyar csapat tiszta fehér szerelésben fog játszani. --

    A filmen fehérben, de számok nélkül szerepel a válogatott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
MK: VSK Tököl-FTC 10.27.13:30 M4 Sport
10.30. 19:30 m4 Sport
EL-csoportkör 11.04. 21:00 M4 Sport
11.07. 15:20 m4 Sport
11.21.17:30 M4 Sport
EL-csoportkör 11.25. 18:45 M4 Sport
11.28.18:00 M4Sport
12.044. 18:30 m4 Sport
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ