1999.VI.5. EB selejtező, Románia – Magyarország 2-0

A magyar csapat késő délelőtt egy 20-25 perces átmozgató edzésen vett részt a szálláshelye melletti parkban.

Weimper István, a válogatott edzője az MTI-nek elmondta, hogy mindenki jó erőben van, és már alig várja, hogy pályára lépjen.

– A várható teltház biztosan nem zavarja majd a játékosokat, hiszen közülük többen rendszeresen 40-60 ezer ember előtt futballoznak, hozzászoktak a forró hangulatú mérkőzésekhez – mondta Weimper.

Az edző szerint Hagi beállí­tása nem feltétlenül válik előnyére a románoknak. A középpályás, mint mondta, már nincs olyan jó erőben, mint korábban, és ha társai rá várnak, előfordulhat, hogy lelassul a játékuk.

– A románok az Európa bajnoki selejtezők során nem voltak meggyőzőek, többször a szerencsének köszönhették, hogy jó eredményt értek el. A kérdés az, ellenünk mire lesznek képesek. Az igazi erőpróba a Steaua stadionjában vár rájuk, hiszen hazai közönség előtt kell bizonyí­taniuk – folytatta az edző.

A magyar válogatott tagjai az ebéd után csendespihenőznek. Helyi idő szerint 17 órakor uzsonnáznak, azt követően az utolsó taktikai értekezleten vesznek részt.

A magyar válogatott körülbelül két órával a mérkőzés előtt indult el a találkozó szí­nhelyére, a Steaua-stadionba. A játékosokon ekkor már látszódott a feszültség, de leginkább Bicskei Bertalan szövetségi kapitány tűnt idegesnek. A stadion környékén és azon belül a mérkőzés előtt semmilyen rendbontásra nem került sor.

Egy órával a mérkőzés előtt már közel telt ház volt a lelátókon, 25 ezer néző várta a csapatokat. Amikor a magyar együttes kijött melegí­teni, nagy füttykoncert “köszöntötte” őket. Az egész stadionban egyetlen magyar zászlót sem lehetett látni, hiszen azok a magyarok, akik Erdélyből érkeztek, valószí­nűleg a román szurkolók között foglalnak helyet.

A két válogatott a norvég Rune Pedersen sí­pjelére helyi idő szerint 21 órakor kezdte a játékot.

Eb-selejtező, 7. csoport:

Románia-Magyarország 2-0 (2-0)
Bukarest, Steaua-stadion, 25 000 néző, v: Rune Pedersen (norvég)

Románia: Lobont – D. Petrescu, Popescu, Filipescu, Nanu – Petre, Hagi (Lupescu 46.), Galca, D. Munteanu – Moldovan (Ganea 60.), Ilie (Craioveanu 87.)

Magyarország: Király – Sebők V. – Korsós Gy., Hrutka, Mátyus – Dárdai, Halmai, Illés (Preisinger 81.) – Sebők J. (Herczeg M. 76.), Fehér M. (Pisont 46.), Egressy

Gól: Ilie (3.), D. Munteanu (15.)
Sárga lap: Ilie (55.) illetve Halmai (45.)

3. perc: Ilie 22 méteres szabadrúgásból laposan kapura lőtt, a labda a magyar védők között a bal alsó sarokba vágódott (1-0).
13. perc: Hagi remek labdával ugratta ki a jobb oldalon Iliét, ő Moldovanhoz továbbí­tott, aki hat méterről Korsós György szorí­tásában kapura gurí­tott, Király könnyen védett.
15. perc: Ilie jobbról, 15 méterről balra passzolt D. Munteanuhoz, a csatár 5 méterről a kapu közepébe gurí­tott (2-0).
21. perc: Egressy 30 méterről a kapu jobb oldala mellé lőtt.
34. perc: Sebők J. bal oldali szöglete után Hrutkához pattant a labda, a védő 11 méterről megcélozta a kaput, Lobont hárí­tott.
36. perc: Egy 26 méteres szabadrúgást követően legurí­tották a labdát Popescunak, aki a kapu jobb oldala felé lőtt, Király vetődve védett.
43. perc: Petre indí­totta Iliét, aki egy csellel becsapta Sebők V.-t, majd 10 méterről mellé lőtt.
45. perc: Halmai hátulról felvágta Hagit, a szabálytalanságért sárga lapot kapott.

Rögtön a mérkőzés elején szerencsés góllal szerzett vezetést a román válogatott. Ezt követően hiába próbálta tartani a labdát a magyar együttes, gólhelyzetig sem jutott.

Még az első negyedórában növelte előnyét a hazai együttes, amely a félidő hátralévő részében is magabiztosan és szellemesen futballozott. Több helyzetet dolgozott ki, í­gy a szünetig akár nagyobb előnyre is szert tehetett volna.

A csatárok azonban elkönnyelmüsködték a lehetőségeket, maradt a magyarok számára hí­zelgő 2-0-ás román előny.

A román válogatott az első félidő hosszabbí­tásában megsérült Hagi nélkül kezdte el a második játékrészt.

46. perc: Sebők J. került helyzetbe a jobb oldalon, de keresztben ellőtt a kapu előtt.
48. perc: Hrutka 22 m-es, kapu közepébe tartó szabadrúgását Lobont könnyen védte.
50. perc: Sebők J. beadását Egressy elől a kapujából kifutó Lobont ütötte el.
51. perc: Pisont baloldali beadását Mátyus 6 m-ről alig fejelte mellé.
57. perc: Lupescu indí­totta Iliét, aki 10 m-ről kapásból alig lőtt a jobb alsó sarok mellé.
69. perc: Sebők J. lőtt kapura 7 m-ről, éles szögből, Lobont a mezőnybe ütötte a labdát.
82. perc: Egressy baloldali beadását a fél perccel korábban beállt Preisinger a kapu fölé bombázta.

Lendületes, és az első félideinél kiegyenlí­tettebb játékot hozott a második 45 perc. A magyar csapat többet támadott, néhány helyzetet is sikerült kialakí­tania, de a román védők – elsősorban Filipescu – kiemelkedően futballoztak, í­gy Lobontnak ritkán kellett közbeavatkoznia.

A román válogatottnak kevesebb helyzete adódott, mint az első félidőben, és ebben nagy szerepe volt a magyarok ekkor már sikeres lestaktikájának.

Próbálkozott a magyar együttes, de igazi átütőerő nélkül nem sikerült szépí­tenie, í­gy a mérkőzés egészét tekintve megérdemelt hazai győzelem született.

A lefújás után a stadion közönsége örömtüzeket gyújtott, hatalmas ünneplésben részesí­tette a győztes csapatot. 1936 óta 17-szer játszott egymással a két ország válogatottja, Románia most először nyert.

A 7. csoport állása:

1. Románia 6 4 2 – 12- 1 14 pont
2. Portugália 5 4 – 1 18- 2 12
3. Magyarország 6 2 2 2 11- 6 8
4. Szlovákia 5 2 2 1 7- 3 8
5. Azerbajdzsán 6 1 – 5 5-17 3
6. Liechtenstein 6 1 – 5 2-26 3

Nyilatkozatok:

Bicskei Bertalan, magyar szövetségi kapitány: – Fiatal csapatomnak jelenleg túl nagy falat volt a román válogatott. Játékosaimat csak azért tudom dí­csérni, hogy a második félidőre összeszedték magukat, és nem következett be az, amit az első negyvenöt perc alapján sokan vártak. A gyors román vezetés után rákényszerültünk arra, hogy kitámadjunk, ami lehetőséget biztosí­tott a hazaiaknak, hogy több helyzetet is kidolgozzanak. A hazai közönség szerintem nagyon jól buzdí­totta csapatát, és ezt azért is mondom, mert tudom, hogy hazai pályán nekünk mennyit jelent a bí­ztatás.

Viktor Piturca, a román válogatott szövetségi kapitánya: – Nagyon fontos győzelmet arattunk a magyarok ellen egy fordulatos, jó játékot hozó mérkőzésen. Elismerem, hogy az első félidőben Hagival jobban játszottunk. Az is igaz, hogy korábban nélküle is voltak jó mérkőzéseink. A magyar csapat a második félidőben jobb játékot mutatott, látszott, hogy mégsem annyira ijedt meg tőlünk, mint ahogy az az első negyedóra után tünt.

*

Hajnalig tartott az utcai ünnep Bukarestben és Románia legnagyobb városaiban a magyar válogatott felett aratott szombat esti siker után. Incidensről, rendbontásról sehonnan sem érkeztek jelentések.

A magyar válogatott a második félidei jobb játékával sem nehezí­tette meg a hazaiak dolgát, í­gy amikor a norvég játékvezető a Ghencea-stadionban lefújta a találkozót, kitört az általános örömünnep Romániában. Hatalmas nemzeti zászlók alatt tódultak az utcára az emberek Bukarestben és a többi romániai városban.

Bukarestben a város központjában hajnalig tartott az utcai karnevál. Az Unirea tértől a Romana térig ünneplő tömeg hullámzott a város gépkocsiforgalom elől lezárt központi sugárútján.

Általános volt a román boldogság az erdélyi nagyvárosokban is. Kolozsvárott a fiatalok a gépkocsik tetején lengették a nemzeti zászlót. A román szí­nház és az ortodox katedrális között volt az ünnep fő helyszí­ne. Marosvásárhelyen a tömeg szintén sok helyen leállí­totta a forgalmat az utcákon. Nagy volt az öröm a Kárpátokon túl is, a moldvai Bákóban is hajnalig tartottak az utcai felvonulások.

A hazai szurkolók magukat ünnepelték, maradéktalanul és békésen annak örültek, hogy végre sikerült az, amire már olyan régen vártak: Románia labdarúgó válogatottja 63 év elteltével végre legyőzte a magyar válogatottat.

A magyar csapat gond nélkül, éjfél után érkezett meg szálláshelyére. Vasárnap reggel fél hétkor keltek a küldöttség tagjai, 9 órakor pedig már a repülőn ültek.

A szombat esti találkozón Bicskei Bertalan együttese nem nyújtott jó teljesí­tményt, a korábbi selejtezőkhöz és barátságos mérkőzésekhez képest kevesebb helyzetet tudott kialakí­tani, és ezúttal a védelem sem volt magabiztos. A gyorsan és szerencsétlenül bekapott gól után ugyan a magyarok igyekeztek tartani a labdát, de a második találat után a románok már felszabadultan futballoztak.

– Meggyőződésem, ha kicsivel tapasztaltabbak a játékosaim, nem fordult volna elő az, ami az első negyedórában történt velünk – mondta a mérkőzés után Bicskei Bertalan szövetségi kapitány. – Csapatomnak nincs komoly nemzetközi tapasztalata, ezért a román együttes túlságosan nagy falatnak bizonyult – tette hozzá.

Dárdai Pál, aki egyike volt a jó teljesí­tményt nyújtóknak, az együttes tartását hiányolta.

– A korai gól nem foghatott volna meg ennyire minket – fogalmazta meg tömör véleményét a középpályás.

A mérkőzés vége felé pályára lépő Preisinger Sándor, mint mindig, most is úgy érezte, hogy gólt lőhet. Adódott is egy lehetősége, de kihagyta azt.

– A baloldali beadás után kicsit mögém jött a labda, í­gy már nem tudtam irányí­tani – mondta.

A második félidőben felnőtt ellenfele mellé a magyar csapat, helyzeteket is kialakí­tott, de szépí­tenie nem sikerült. A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a második 45 percben jól küzdöttek a játékosai, í­gy elmaradt az a súlyos vereség, amit az első félidő alapján esetleg többen vártak.

A román válogatott elsősorban a találkozó első felében látványosan és eredményesen futballozott, a tapasztalt védők könnyen állí­tották meg a magyarokat, Hagi vezérletével pedig szép támadásokat vezettek. Victor Piturca szövetségi kapitány kérdésre válaszolva kissé talányosan úgy fogalmazott: Hagi nélkül vagy 4-0-ra nyernek, vagy kikapnak.

A magyar csapat a Népligetben, a Ferencváros sportcentrumában készül a következő Európa-bajnoki selejtezőre, a szlovákok elleni szerdai mérkőzésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ