2018.III.23. Magyarország – Kazahsztán: 2-3

Szörnyen indult a Leekens-éra: hármat kaptunk Kazahsztántól

Tíz perc után 0–2 volt, egy óra után kivonultak az ultrák, a vége 3–2-es vereség.
Hazai pályán 3–2-re kikapott Kazahsztántól a magyar labdarúgó-válogatott, amelynek élén most debütált az új szövetségi kapitány, a belga Georges Leekens.

MAGYARORSZÁG — KAZAHSZTÁN 2-3 (1-3)
Budapest, Groupama Aréna, 9.038 néző.
vezette: Tomasz Musial (Siejka, Wójcik – lengyelek)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Bese (Lovrencsics G., 46.), Otigba, Fiola, Botka (Hangya, 46.) – Dzsudzsák, Kleinheisler (Pátkai, 72.), Elek Á. (Pintér Á., 68.), Ugrai (Németh K., 46.) – Szalai, Nikolics (Böde, 76.)
kispad: Dibusz, Kovácsik, Nagy Á., Guzmics, Eppel, Stieber Z., Lang, Szabó J., Varga R.
Szövetségi kapitány: Georges Leekens

KAZAHSZTÁN: Erics – Bejszebekov, Malij, Posztnyikov, Somko – Iszlamhan (Mirosnicsenko, 90+3.), Kuat (Ahmetov, 84.), Zajnutgyinov (Paragulgov, 72.), Szeidahmet (Percuh, 60.) – Hizsnicsenko (Tungisbajev, 76.), Murtazajev (Szujumbajev, 88.)
kispad: Plotnyikov, Mokin, Alip
Szövetségi kapitány: Sztanimir Sztoilov

Gól: Szalai (21.), Németh K. (67.), ill. Murtazajev (6.), Zajnutgyinov (10.), Szeidahmet (39.)
Sárga lap: Kleinheisler (47.), Otigba (54.) illetve Posztnyikov (23.), Bejszebekov (55.)

Először lépett pályára a magyar válogatott a novemberi, Costa Rica elleni 1–0-s győzelem óta, és ez volt az első mérkőzés, amelyen a belga Georges Leekens dirigált a kispadon. Az ellenfél a 2016 nyara óta nyeretlen Kazahsztán volt, amellyel eddig csupán egyszer, még Pintér Attila kapitánysága alatt találkoztunk (és nyertünk ellene 3–0-ra).

Idei első meccsünk azonban nem kezdődhetett volna rosszabbul. A tizedik percben már 0–2-t mutatott a Groupama Aréna eredményjelzője. Előbb a hatodik percben egy szöglet után bakizott több játékosunk, majd négy perccel később ismét tehetetlenek voltak védőink, ráadásul Fiola Attiláról a labda egy kazah játékoshoz került, aki közelről nem kegyelmezett. 0–2

Az első gól még nem vette el a néhány ezer szurkoló kedvét, a második vendégtalálat után azonban percekig síri csend honolt a stadionban. A magyar válogatott legutóbb 1997-ben, a jugoszlávok elleni 1–7 alkalmával kapott egynél több gólt egy mérkőzés első tíz percében.

A kazahok pedig legutóbb 2014-ben, Kirgizisztán ellen szereztek egy találkozón legalább három gólt…

A 21. percben felvillant a reménysugár! Dzsudzsák Balázs gyorsan elvégzett szabadrúgása után a Kazahsztánban légióskodó Kleinheisler László remekül tálalt középre Szalai Ádám elé, aki megszerezte a Leekens-éra első magyar gólját. 1–2

Aztán, amikor úgy tűnt, rendezzük sorainkat, jött az újabb hideg zuhany: a jobbhátvéd Bese Barnabást elnyomták, Roman Murtazajev pedig balról remekül tálalt Jerbekulan Szeidahmet elé, aki beállította a félidei eredményt. 1–3

A 41. percben, Leekens első meccsén a magyar közönség Dárdai Pál nevét skandálta…

Dzsudzsák Balázsék pedig harsány füttyszó közepette vonultak be az öltözőbe a szünetre. A félidőben Leekens Lovrencsics Gergőt, Hangya Szilvesztert és Németh Krisztiánt küldte be tüzet oltani, ám a teljesítményünkön ez nem javított. A kazahok okosan tördelték a játékot, a második játékrész első szűk húsz percében helyzetünk sem volt.

És ez az ultráknál is kiverte a biztosítékot: a 62. percben a B-közép jelentős része egyszerűen kivonult a lelátóról.

Ez némi motivációt adhatott a mieinknek, mert nem sokkal később Németh Krisztián gyönyörű góllal szépített. 2–3

Hiába kezdett Szalai és Nikolics Nemanja, hiába állt be Böde Dániel a hajrában, többre nem futotta a magyar válogatott erejéből. Legjobbjaink vereséget szenvedtek Georges Leekens első mérkőzésén – és ami a leginkább fájó, hogy egy éven belül Andorrával, Luxemburggal és Kazahsztánnal szemben is alulmaradtak.

Folytatás kedden, Skócia ellen.

További képek: mlsz.hu, nso.hu, Farkas ZsoltSas Gábor

Nyilatkozatok:

„Négy nap után csoda lett volna, ha minden megoldásunk működik rendesen! Nem vagyok boldog, nem vagyok elégedett, de örültem, hogy a becserélt játékosok megmutatták, hogy karakterük van. A lényeg, hogy nem lehet odaadni a meccs első perceit karácsonyi ajándékként az ellenfélnek, mert hát a karácsony már rég elmúlt. Én sem ilyen kezdésre számítottam…” – értékelt az M4 Sport kamerája előtt Leekens.

„Mondtam, hogy Kazahsztán nagyon nehéz ellenfél, de örülök, hogy azok a játékosok, akiket korábban sokat kritizáltak, ma kőkeményen hajtottak. Ott van például Dzsudzsák, aki őrültként dolgozott végig, nagyon tetszett a hozzáállása!” – tette hozzá a válogatott új kapitánya.

„Az első tizenöt percben aludtunk – kezdte Georges Leekens a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóját. – Három ajándékgólt adtunk az ellenfélnek. A második félidőben a cseréknek köszönhetően jobbak voltunk, ugyanakkor nem vagyok elégedett. Nemzetközi szinten a hibákért keményen megfizetünk. Sok játékosunk keményen odatette magát, például Dzsudzsák Balázs is. Az első perctől hajtanunk kell, nem szabad karácsonyi ajándékokat osztogatnunk.”

„Aki bekerül a válogatottba, annak jól kell teljesítenie. Számos sérültünk volt, de ez nem lehet kifogás. Nem szeretek veszíteni, kifejezetten rossz vesztes vagyok.”

„Először is azt akartam látni, hogy ne ajándékozzunk ilyen gólokat – felelte a Nemzeti Sport kérdésére a szövetségi kapitány. – Edzőként, volt védőként utálok ilyen gólokat kapni. Szöglet, átlövés, egyéni hiba, egyszerűen elképzelhetetlen. Ki kellene rúgni a labdát az oldalvonalon túlra. Azért vagyok itt, hogy valamit elérjünk.”

„Nem gondoltam arra, te, jó ég, mit vállaltam – így Leekens a Nemzeti Sport Online felvetésére. – A második félidőben feltámadtunk, de túl későn ébredtünk fel. Ha sikerült volna egyenlítenünk, akkor sem éreztem volna, hogy megérdemelt a végeredmény, mert aki így kezd egy találkozót, az nem érdemel mást, csak vereséget.”

„Gratulálnom kell a kazahoknak, de inkább a saját csapatommal foglalkozom. Az U21-eseink tegnap győztek, jó úton haladunk, de még fejlődnünk kell. Fel tudunk állni ebből a helyzetből. Nem követhetünk el ilyen hibákat, mert akkor hat rúgott góllal tudunk csak meccset nyerni.”

„Azért hibáztunk, mert nem volt megfelelő egyensúly a kezdőcsapatban, sok hiányzónk volt, de biztosan fejlődünk e téren. A csapatban mindenki lelkes, mások is kapnak majd lehetőséget” – zárta mondandóját Leekens.

„Mindkét válogatott számára jó gyakorló mérkőzés volt. Elégedett vagyok csapatom fegyelmezettségével, szervezettségével. Külön örülök, hogy magabiztosan játszottunk. Elsősorban nem az eredmény érdekelt. A magyar válogatott is megmutatta, jó erőkből áll. Sok sikert kívánok neki a közelgő selejtezőkre” – nyilatkozta Sztanimir Sztoilov, a kazahok szövetségi kapitánya.

„Nem volt jó meccs – mondta az első válogatott meccsén pályára lépő Otigba Kenneth. –Hibáztunk az elején, oda lehetett volna figyelni ezekre. Nem tudtuk követni a taktikai utasításokat. A kazahok játszották a felívelgetős játékukat. A saját futballunkkal nem vagyunk elégedettek, dolgozni kell rajta. Szó sem volt reménytelenségről, mert bár nem játszottunk jól, próbáltunk harcolni. Innen csak fölfelé vezethet az út.”

Böde Dániel: — Sajnos a mérkőzés elején aludtunk, gyakorlatilag kétgólos hátrányból indultunk, ez pedig egy ellenféllel szemben sem fér bele. Ezen mindenképpen javítanunk kell majd a következő meccseken. Nyilván nem jó érzés úgy beállni, hogy hátrányban van a csapat, de akárhogy is kapok lehetőséget címeres mezben, mindent megteszek azért, hogy a lehető legtöbbet segítsem a válogatottnak. A szövetségi kapitány tudja csak megmondani, hogy mi a terve arra a meccsre, és kinek ad lehetőséget. Abban biztos vagyok, hogy a csapat mindent el fog követni a jobb játékért és a győzelemért, és ahogy mindig, én is megpróbálom maximálisan ellátni azt a feladatot, amellyel megbíznak.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu és a Ferencváros valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100010ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  VÉGE

  De a játékosok megtarthatják a mezeiket.

  VÉGE

  Dzsudzsák a nézők elé viszi a le- és megvert válogatottat. Nincs nagy öröm éppen a lelátón sem, megy a szokásos Húha, gyenge!-kórus.

  VÉGE

  Tizenkét nyeretlen mérkőzés után nyertek Boraték, naná, hogy Magyarországon.

  VÉGE

  DE NINCS GÓL, VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+4.

  PERC
  Kazah rohammal.

  90+4.

  PERC
  A ráadás ráadása.

  90+4.

  PERC
  Dzsudzsák meg ballal feladja 23-ról a kapusnak a labdát. Itt a vége…?

  90+3.

  PERC
  Dmitrij Mirosnicsenko be, Iszlamhan le.

  90+3.

  PERC
  Pintért felrúgja a 16-os előtt Paragulgov. Esély.

  90+2.

  PERC
  Szalai lő 19-ről, blokkol Posztnyikov!

  90+2.

  PERC
  Na még két perc…

  90+2.

  PERC
  És Otigba is. Németh elveszíti, de már csak gurigáznak a kazahok.

  90+1.

  PERC
  Még egy kazah akció, Hangya kifejeli Paragulgov beadását Tungisbajev elől az ötösről. Szöglet, jő Iszlamhan.

  90.

  PERC
  Négy perc a ráadás. Legalább ennyi. Lengyel-magyar…

  88.

  PERC
  Murtazajev is lekocog, Gafurzsan Szujumbajev váltja.

  87.

  PERC
  Nincsenek helyzetek, Böde csúsztatása rossz, Pátkai meg jobbal 20-ról lágyan Erics öléhez ível.

  83.

  PERC
  Kuat le, Jeldosz Ahmetov be. Szűrőcsere.

  83.

  PERC
  Fölényben támadunk, de rossz a Lovrencsics-passz.

  83.

  PERC
  Már öt védővel a kazahok, mienk a hajrá!

  82.

  PERC
  Lovrencsics beadása meg Kuaté.

  82.

  PERC
  Böde szépen perdít Dzsudzsák elé, a beadás Somkóé.

  81.

  PERC
  Erics rosszul öklöz, de megteheti, Lovrencsics jobbal 24-ről az égbe lő.

  80.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  80.

  PERC
  Egyenlítünk? Fordítunk?

  76.

  PERC
  Böde Dániel Nikolicsot váltja, közben lemegy Hizsnicsenko is, Jerbekulan Tungisbajev váltja.

  75.

  PERC
  Erics megakadályoz egy magyar kornert, Szalai nagy-nagy bánatára.

  75.

  PERC
  Hizsnicsenko Tungisbajev (HizsnicsenkoTungisbajev
  74.

  PERC
  Jő Böde is. Közben Nikolics elmegy a jobbon, beadása Szalai helyett Malijé.

  73.

  PERC
  Motorcsere II: Kleinheisler le, Pátkai Máté be.

  72.

  PERC
  Kleinheisler Pátkai (KleinheislerPátkai
  72.

  PERC
  Zajnutgyilov le, Magomed Paragulgov be. A sokadik kazah újonc.

  72.

  PERC
  Zajnutgyinov Paragulgov (ZajnutgyinovParagulgov
  68.

  PERC
  Szalai emelése a kapusé. Csemege.

  67.

  PERC
  Közben Elek le, Pintér Ádám be. Motorcsere.

  67.

  PERC
  Hangya bal oldali beadása is nagyon rossz, de NÉMETH KRISZTIÁNÉ lesz Posztnyikov fejese, aki jobbal kissé jobbról irgalmatlan erővel a kapu bal sarkába lő. Félmagasan: 2–3!

  67.

  PERC
  DE EZ BENT VAN LEGALÁBB!

  66.

  PERC
  Zajnutgyilov cselezget, lőne 21-ről, Kleinheisler odalép, a kontra során három magyar is rosszul passzol.

  64.

  PERC
  Bejszbekov ad pocsék passzt Somkónak, helyzet lett volna, ha jól ad be. De hamar elveszítjük. A labda után lassan a reményt is, húsz perc már le is csorgott lassan a félidőben.

  63.

  PERC
  Fiola szervezkedik mostanában, ívelése után elesik az ötösön Németh, tovább.

  62.

  PERC
  Ilyet nem láttunk még: a 62. percben a B-közép jelentős része kivonult a lelátóról…

  62.

  PERC
  Lovrencsics passzát Elek nagyon rosszul találja el, kirúgás.

  60.

  PERC
  Jurij Percuh be, Szeidahmet nem folytatja.

  59.

  PERC
  FIFA-VILÁGRANGLISTA. 1. Németország. 50. Magyarország. 83. Luxemburg. 130. Andorra. 136. Kazahsztán. 181. Liechtenstein.

  59.

  PERC
  Szeidahmet a földön, bal combja fáj, Hizsnicsenko kirúgja a labdát.

  58.

  PERC
  A kazahok átállnak közben 4–5–1-re, tehetik, kényelmesen passzolgatnak a mieink.

  57.

  PERC
  Ejnye… Magabiztosan, higgadtan passzolgatnak a kazahok. Dzsudzsák szerel végül a jobbon.

  56.

  PERC
  Böde, Pintér és Pátkai nagyon szorgosan melegít a magyar kapu mögött.

  54.

  PERC
  Sárga a Kleinheislernek odalépő Abzal Bejszebkovnak.

  54.

  PERC
  Kenneth Otigba kap sárgát első meccsén, három kazahot is felrúg rövid idő alatt, utoljára Hizsnicsenkót. Lap a szorgalom jutalma.

  53.

  PERC
  Nincs nagy hangulat a stadionban. Örök kérdés persze: ki lelkesítsen be kit?

  51.

  PERC
  Kleinheisler felrúgja balon Zajnutgyilovot, kap egy utolsó, szóbeli figyelmeztetést. Iszlamhan szabadrúgása a védőké.

  49.

  PERC
  Pintér, Eppel és Lang melegít.

  48.

  PERC
  Sárga a Murtazajevet a balon látványosan lerántó Kleinheisler Lászlónak.

  46.

  PERC
  Lovrencsics labdát szerez, Dzsudzsákot futtatja, akinek rossz a beadása. Jobbal, jobbról.

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Botka Lovrencsics (BotkaLovrencsics

  Bese Hangya (BeseHangya
  FÉLIDŐ

  Ugrai Németh (UgraiNémeth

  FÉLIDŐ

  Hangya Szilveszter, Lovrencsics Gergő és Németh Krisztián váltja Botkát, Besét és Ugrait.

  FÉLIDŐ

  A félidőben megállapítjuk, a szerb származású kapus, Erisz az kazahul bizony Erics. Áttérünk erre.

  FÉLIDŐ

  A szünetben Hangya és Németh biztosan beállt. Talán Lovrencsics is.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  Leekens szerint a nulláról indulunk: per pillanat a mínusz másodikon vagyunk…

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+2.

  PERC
  Jut még egy újabb pocsék Dzsudzsák-korner a félidőre…

  45+1.

  PERC
  Murtazajev nagyon a földön, Fiolával ütközik, majd miután látja, megy tovább a mérkőzés, feltámad. Csoda a gyepen. A hideg tavasz előnye.

  45+1.

  PERC
  Erisz szépen jő ki Nikolics elé Elek ívelésére.

  45.

  PERC
  Egy perc a ráadás.

  45.

  PERC
  Iszlamhan elad egy labdát az ötös bal sarka előtt, öt kazah jutott három magyarra. Köszönjük!

  45.

  PERC
  Szalai jobbról nem Nikolics elé, hanem Posztnyikovhoz passzol az ötösön.

  44.

  PERC
  Murtazajev jobbal 19-ről Gulácsi öle elé lő.

  44.

  PERC
  Dzsudzsák szabadrúgását kifejeli Hizsnicsenko, a kipattanó Kleinheisleré, aki 19-ről ballal lő… Bedobás.

  43.

  PERC
  A vendégeknél ugye szinte mindenki Kleinheisler csapattársa.

  42.

  PERC
  Hizsnicsenko elé pattan egy labda, szerencsére csak forgolódik a 16-oson, mint egy tojó galamb, aztán löki Kleinheislert.

  42.

  PERC
  A 41. percben a közönség Dárdai Pali nevét skandálja…

  41.

  PERC
  Otigba ment egy kazah kornert most, fejjel. Posztnyikov elől.

  40.

  PERC
  A szurkolók kifütyülik a válogatottat. Érthető.

  40.

  PERC
  A harmadik kapott gól után Lovrencsics is elment melegíteni.

  39.

  PERC
  Bese labdát veszít a 16-oson belül, a bal oldalon, Murtazajev az őt csak néző Otigba mellől középre ad, Botka nem figyel, az ötös jobb sarka elől az őt megelőző JERBEKULAN SZEIDAHMET pimaszul a balra eldőlő kapus mellett a túlsó, jobb sarokba lő laposan. Okos kis gól, de… 1–3!

  39.

  PERC
  PERSZE….

  38.

  PERC
  Nikolics elől ment fejjel az ötösön Somko, higgadtan, fejjel, kapusához.

  38.

  PERC
  De visszaszerzi, beadja, az ötösről Posztnyikov a bal alsó mellé fejel, Bese és Fiola méterekről fogta csak. HELYZET…

  37.

  PERC
  Szeidahmet kiharcol egy szögletet a jobbon, Szeidahmet maga adja be, de a védőké.

  36.

  PERC
  Németh, Stieber és Hangya melegít.

  35.

  PERC
  Leekens mérges, közben Szalai kiharcol a jobbon egy szabadrúgást. Zajnutgyilv ment hátra megrúgni őt. Dzsudzsák szabadrúgása nagyon rossz.

  33.

  PERC
  Ugrai balos beadása is így jár, majd Ugraié a labda, Elektől, és jobbal 19-ről, középről a kapus öléhez rúgja a labdát. HELYZET!

  32.

  PERC
  Na, jő a beadás, eléri Erisz.

  32.

  PERC
  Egy perc vita.

  32.

  PERC
  Jő egy Dzsudzsák-korner balról, előtte Szalai és Somko összekap középen, Somko bordája fáj rejtélyes okok miatt.

  31.

  PERC
  Ugrai jobblábas, 24 méteres szabadrúgása a bal sarok mellé pattan a sorfalról.

  30.

  PERC
  Wee trip along the road to see #Hungary v #Kazakhstan. #csakegyutt pic.twitter.com/g7sto1g2hG

  — Greg, no ‘i’ (@gregmax1) 2018. március 23.
  30.

  PERC
  Otigba az úr most hátul, Dzsudzsák futtatja a passz után Nikolicsot, aki kicselezi könnyedén Malijt, majd ballal az ötös jobb sarka elől könnyedén a jobbra eldőlő kapusba pazarolja a ziccert. DE KÁR ÉRTE!

  27.

  PERC
  Ugrai cselezget a balon, a 16-oson belül jár már, de odalé neki Somko.

  26.

  PERC
  Otigba passza után nincs lesen Nikolics, de keresztez most Posztnyikov.

  26.

  PERC
  Kleinheisler futtatja Nikolicsot, aki kihagyja a ziccert közelről, de les.

  25.

  PERC
  Szeidahmetre nem jut védő, szerencsére az ötösön elpattan tőle a labda, odaér Fiola. Megúsztuk…

  23.

  PERC
  Dzsudzsák ballal feladja a kapusnak a 28 méteres, középről járó szabadrúgást.

  23.

  PERC
  Jevgenyij Posztnyikov lerántja utolsó védőként a kapura törő Nikolicsot, csak sárga…

  23.

  PERC
  ÉS ITT A SZÉPÍTÉS! A gyors szabadrúgás után Keinheisler jobbról jobbal bead, SZALAI ÁDÁM ballal kapura lő hét méterről, az ötös rövid sarka elől, Malijról a kapu jobb oldalába pattan a labda. 1–2!

  21.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Szalai (1–2)
  21.

  PERC
  Szalai fejjel indítja Dzsudzsákot, akit szerel Bejszebkov, de a szélső nem hagyja magát, visszaszerzi a labdát, és ellöki a védő.

  21.

  PERC
  Kleinheisler két légipárbajt is leveszít, Fiola kisegíti, de még mindig a mi térfelünkön a labda. Otigba szervezkedik az utolsó 5 percben, nagy a teher az újoncon.

  20.

  PERC
  Dzsudzsák jelentkezik egy rossz beadással. Kirúgás.

  19.

  PERC
  SOKKOK. Sokkban a csapat, a lelátó népe és a tudósító is. Furán kezdődik hát a Leekens-korszak, több okból is.

  14.

  PERC
  Nikolics lő gólt, sajnos csak lesgólt.

  13.

  PERC
  Az első gól után még volt hangjuk a szurkolóknak, a második óta viszont síri csend honolt a Groupamában. Egészen addig, amíg fel nem zendült a „K.rva gyenge!” rigmus.

  12.

  PERC
  Két kazah ütközik, ápolás. Kaut húzta a rövidebbet.

  10.

  PERC
  Iszlamhan két embert is kicselez, majd középre ad, ám Fiola az ötösről BAKTIJAR ZAJNUTGYILOV elé spicceli a labdát mentés címén, aki nyolc méterről jobbal a bal alsóba lő. Fiola még beleért, Gulácsi majdnem elcsípi a megpattant lövést, de bent van… 0–2!

  10.

  PERC
  Csak bedobás…

  10.

  PERC
  Botka ment a balon becsúszva Iszlamhan elől. Csak bedobás.

  8.

  PERC
  Ddzsudzsák jobb oldali szabadrúgását elkapja a túlsó sarok előtt Erisz.

  8.

  PERC
  KOrner lett ebből. Pontosabban nem is KO, csak kaptunk egy sallert.

  6.

  PERC
  HÁT EZ A MECCS IS JÓL KEZDŐDIK… A bal oldali Iszlamhan-sarokrúgást Elek, Szalai és utoljára Ugrai is elvéti, ROMAN MURTAZAJEV köszöni szépen, és a bal, azaz a túlsó sarok előtt ballal a léc alá lő. 0–1!

  6.

  PERC
  Murtazajev előretör, Szalai csak fut mellette, a ballábas beadást kivágja azonban Fiola. Korner.

  4.

  PERC
  Dzsudzsák távoli szabadrúgását elüti az ötösön felugró tömeg tetejéről a szerb származású Erisz kapus.

  3.

  PERC
  Otigba ment hátul, majd Fiola is, de ő indít, egyből, Nikolics azonban lesen.

  2.

  PERC
  Nikolics kapura tör Elek indításával, de elélép okoda Posztnyikov.

  2.

  PERC
  Dzsudzsák kezd a jobbon, Ugrai a balon, azaz tükörszélsőkkel startoltunk. Szalai és Nikolics egyaránt csatár, egyikőjük sem játszik visszavontabb szerepkörben.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A mieink piros mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta sárgában.

  Első ránézésre talán 6-7 ezer néző lehet. A Carpathian Brigade máris rázendített.

  A himnuszok alatt néhány kazah játékos jó fej volt, és melegítőfelsőjüket ráterítették a didergő bekísérő gyermekekre, akiknek persze fülig ért a szájuk a nemes gesztustól.

  Lassan minden szurkoló elfoglalja helyét. Az ultrák szektora nincs tele, azért jóval többen vannak, mint húsz perccel ezelőtt. Sokuk tegnap az U21-es válogatott Ciprus elleni Eb-selejtezőjén is ott volt és végig buzdította a mieinket.

  Mindkét csapat végzett az előkészületekkel, ismét kiürült a pálya. Hamarosan kezdünk.

  Gulácsi néhány lövésre beállt a kapuba, aztán szokásához híven bevonult az öltözőbe – jelezve, ő készen áll.

  A mieink most keztdek el kapura lövöldözni. Szalai lőtt elsőként, Gulácsi szenzációs mozdulattal, ujjheggyel tolta ki a labdát.

  Georges Leekens a kispadnál álldogál, onnan szemlézi a mieink bemelegítését.

  Harminc perc van hátra a kezdésig. Egyelőre a gyermekszektorban többen vannak, mint a Carpathian Brigade helyén.

  Leekens segítője, Patrick De Wilde Otigbának magyarázott a bemelegítés első perceiben. Minden jó tanácsra szüksége lesz a Ferencváros védőjének, hiszen ez lesz élete első mérkőzése a magyar felnőttválogatottban.

  A Carpathian Brigade felirata:

  A szövetségi kapitány új, a bevonulódal a régi. Dzsudzsákék ezúttal is Bon Jovi slágerére szaladtak ki a pályára. Kapitányunk első dolga a drukkerekhez vezetett, tapssal köszöntötte őket.

  Megjöttek a mi kapusaink is. Gulácsi, Dibusz és Kovácsik. A Ferencváros kapuvédője óvatosságból ezúttal is arcvédő maszkban.

  A kazah kapusok már kint melegítenek. A többi főszereplő egyelőre az öltözőben “bújkál”.

  Az ultrák a magyar-lengyel barátság napja alkalmából különleges meglepetéssel készültek. Az Üllői úti kapu mögött óriási, a lengyel és a magyar zászló színeiben pompázó betűkből a mai dátum és a lengyel braterstwo szó virít. Utóbbi tükörfordításban testvériséget jelent.

  Teljesült tehát az NSO-olvasók álma: Szalai és Nikolics egyaránt a kezdőben.

  Megvan a kezdőnk! Leekens így küldi hadba a mieinket: Gulácsi – Bese, Fiola, Otigba, Botka – Ugrai, Kleinheisler, Elek, Dzsudzsák – Szalai, Nikolics.

  A gyepen egyelőre Holanek Zoltán erőnléti edző és Szélesi Zoltán másodedző tartózkodik. Gondosan előkészítették a terepet a bemelegítéshez, minden bója a helyére került.

  Kereken hatvan perccel a kezdés előtt szinte kong az ürességtől a stadion. Ez azért annyira nem meglepő, egészen biztosan nem lesz telt ház.

  Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Groupama Arénából is! A helyszínről ezúttal is Ritz Balázs számol be a legfrisebb történésekről.

  A magyar labdarúgás abban a stádiumban van, hogy szinte nincs olyan ország és futballkultúra, melytől ne tudnánk valamit tanulni, ellesni. Ebben a szellemben érdemes hozzáállni a válogatott felkészülési mérkőzéseihez is. Éppen ezért a pénteki, Kazahsztán elleni találkozó előtt elsősorban arról érdeklődtünk a sports.kz-nál dolgozó kazah kollégánknál, Alekszandr Sztrelnyikovnál, hogy minek köszönheti sikereit az Astana FK, amely 2015-ben a Bajnokok Ligája, 2016-ban és 2017-ben az Európa-liga csoportkörébe jutott be az európai piacon jórészt ismeretlennek számító játékosokkal. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan vélekednek Kazahsztánban a náluk légióskodó Elek Ákosról és Kleinheisler Lászlóról, és hogyan emlékeznek vissza Bernd Storck ottani munkásságára.

  De mi újság Sallai Rolanddal?

  A március elsején kinevezett bolgár Sztanimir Sztoilov rámutatott, számára az eredmény másodlagos ezen a mérkőzésen, sokkal inkább csapata teljesítményére lesz kíváncsi – írta a magyar szövetség (MLSZ) honlapja. A szakember hozzátette: három tapasztalt kulcsjátékosa sérült, ez azonban lehetőséget ad arra, hogy fiatalokat építsen be a csapatba, és a szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájára ütőképes együttest építsen.

  Georges Leekens személyében Európa egyik legjobb edzője irányítja a magyar labdarúgó-válogatottat – mondta a kazah csapat szövetségi kapitánya csütörtökön Budapesten, a magyar–kazah mérkőzés előestéjén.

  Fel- és letámadás – Ballai Attila publicisztikája.

  További jó hír: megvalósult a sportág háttérországának felemelése.

  „Nem egyénként, hanem csapatban dolgozom a válogatottnál, Szélesi Zoltánnal együtt a technikai felkészülést segítjük. Georges Leekens a belga futballtörténelem legjobb edzője, ő rakta le a jelenlegi válogatott alapjait. Ha egy ilyen szakember hív engem, akkor gondolkodás nélkül igent mondok. Korábban az algériai válogatottnál is együtt dolgoztunk, akkor remekül megértettük egymást. Időt kell adni a kapitánynak, hogy mit akar megvalósítani a magyar válogatottnál. Új csapatot akarunk építeni, új struktúrát akarunk behozni a magyar válogatott életébe, és fiatal játékosokat akarunk beépíteni a csapatba. A Red Bull Salzburgban szerzett tapasztalatokat is szeretném majd hasznosítani, de ahogy mondtam is, ehhez idő kell” – fogalmazott Patrick De Wilde, a magyar válogatott új pályaedzője.

  A magyar válogatott a forgatókönyvnek megfelelően megérkezett a Groupapa Arénába #csakegyutt #HUNKAZ pic.twitter.com/n8KmHN6jID

  — MLSZ (@MLSZhivatalos) 2018. március 23.
  „Két különböző mérkőzést látunk majd, a kazahokról már kaptunk képet Elektől és Kleinheislertől, az Asztana játékához hasonló stílusban lépnek pályára. De nem is az a kérdés, ők hogyan játszanak, hanem az, hogy mi hogyan futballozunk. A skótok sokkal technikásabbak lettek, kevésbé brusztolósabb a játékuk. Meg kell keresnünk a gyenge pontjaikat, a szakmai stábbal kielemeztük a játékukat. Változtatni szeretnénk, hogy higgyenek, bízzanak a játékosok, ha a hit megvan, akkor az nagyon sokat tud hozzátenni a játékhoz. Ez különösen fontos az után, hogy több rutinos játékos is visszavonult a válogatottól. Jól kell egymást kiegészíteni, ez nagyon lényeges.”

  „Két felkészülési mérkőzés áll előttünk, kíváncsi vagyok, hogyan tudjuk kezdeni az évet. Nulláról indulunk, várom, hogy hová tudunk eljutni. Megpróbáljuk kitisztítani a fejeket, felkészülni a meccsekre. Az Egyesült Államokból hazatért játékosaink fáradtak, de nagyon örülnek, hogy itt lehetnek, ezt a hozzáállást nagyra értékelem. Ez a nap a regenerálódásé, továbbá elbeszélgetek Elek Ákossal és Kleinheisler Lászlóval, hiszen ők Kazahsztánban játszanak. Kedden edzéssel kezdünk, délután megbeszéljük a taktikát, aztán elmegyünk templomba. Vannak szabályok, amiket a játékosoknak be kell tartaniuk: örüljenek, hogy itt lehetnek, szeressék a válogatottat, és ezt a pályán be is mutassák.”

  MIT VÁR LEEKENS MESTER A MÁRCIUSTÓL?

  A Kazahsztán elleni eddigi egyetlen mérkőzésünk kezdőcsapata:https://t.co/CEH9mHKNq4#HUNKAZ #magyarkazah #csakegyutt #magyarvalogatott pic.twitter.com/5mLchNB9PQ

  — magyarfutball.hu (@MagyarFutball) 2018. március 23.
  „Általában két-három nappal a mérkőzések előtt, vacsora után szoktunk átmenni a templomba, ahol meghallgatjuk a félórás szertartást. A plébános úr motiváló részleteket keres a Bibliából, bátorítja a játékosokat, hangsúlyozza, milyen fontos a kitartás, a küzdelem, hogy elérjük a céljainkat. Valamilyen szinten az együttesből mindenki hisz Istenben, ezért is nagy a létszám a miséken” – tette hozzá a válogatottól már visszavonult Videoton-védő, Juhász Roland.

  „A hit, a vallási meggyőződés mindenki számára szabad – idézi Georges Leekens szövetségi kapitányt a Blikk. – Éppen ezért a csapat tagjai számára nem kötelező megjelenni, de elmegyünk együtt a templomba. Fontosak az ilyen közös programok, és úgy érzem, a futballisták is örömmel veszik, hogy részt veszünk egy ilyesfajta szertartáson. Magunkban, egymásban, a társainkban is hinnünk kell, mert most muszáj újjáépíteni az együttest. Enélkül nem léphetünk ismét a győzelem útjára, márpedig ez a cél. Ha valaki nem hisz a sikerben, nem is érheti el azt.”

  Még Dárdai Pál kapitánysága alatt alakult ki a templomba járás a válogatottnál, és ez a szokás Bernd Storcknál, majd Georges Leekensnél sem szakadt meg.

  „Szerencsére a mai időjárás már jobb volt, mint az utóbbi napokban, így a centerpályán edzhettünk – mondta Georges Leekens az mlsz.hu-nak. – Igen keményen dolgozott mindenki a mai tréningeken, elégedett vagyok az elvégzett munkánkkal. Csütörtökön már a célegyenesbe érünk, ráadásul az U21-es csapatért és az U17-esért is izgulhatunk. Utóbbit természetesen Szélesi Zoltán dirigálja tizennégy órától Szlovénia ellen, majd délután tizenhét órára visszaér Telkibe, hogy az A-csapat edzésén dolgozzon. Mindkét utánpótláscsapatunknak sok sikert kívánok.”

  A magyar labdarúgó-válogatott minden tagja teljes értékű edzésmunkát végzett Telkiben. Mind a 26 játékos egészséges, így a kerettagok közül senkit sem kell nélkülöznie Georges Leekens szövetségi kapitánynak a pénteki fellépésen.

  A billentyűknél: B. J.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–KAZAHSZTÁN FELKÉSZÜLÉSI LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Január 10., péntek, 17.30: 
FTC–KRC Genk (belga I. o.)
Január 11., szombat, 15.00: 

FTC–Union Berlin (német I. o.)
Január 15., szerda, 15.00: 
FTC–Arminia Bielefeld (német II. o.)
Január 16., csütörtök, 16.00: 
FTC–Köln U21 (német)
Január 20., hétfő, 13.00: 
FTC–SV Wehen Wiesbaden (német II. o.)
Január 20., hétfő, 17.30: 
FTC–CFR Cluj (román I. o.)

Következik: 01.25.14:55 FTC-Paks (TV:M4sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST