2019.VI.11. EB-selejtező, Magyarország – Wales: 1-0

Bale kihagyta, Pátkai bevágta: mienk a három pont

Nagyon lelkes játékkal, elképesztő szurkolás mellett legyőztük idehaza Walest.
Pátkai Máté találatával legyőzte Walest a magyar válogatott a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében.


MAGYARORSZÁG — WALES 1-0 (0-0)
Budapest, Groupama Aréna, ~19.000 néző.
vezette: Matej Jug (asszisztensek: Zunic, Vidali; tartalékjv.: Kajtazovic – szlovénok)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Lovrencsics G., Baráth, Orbán, Korhut — Pátkai, Nagy Á. — Dzsudzsák (Kleinheisler, 70.), Szoboszlai (Bese, 83.), Holender (Varga R., 59.) — Szalai Á.
kispad: Dibusz, Kovácsik, Ferenczi J., Viní­cius, Németh K., Kalmár, Nagy Do., Holman, Kovács I.
Szövetségi kapitány: az eltiltott Marco Rossi helyett Cosimo Ignuscio ült a kispadon

WALES: Hennessey — Gunter, A. Williams, J. Lawrence, B. Davies — Allen, Ampadu (Smith, 54.) — T. Lawrence (Vokes, 79.), Brooks (Wilson, 73.), D. James  — Bale
kispad: Ward, A. Davies, N. Taylor, Mepham, Woodburn, Roberts, Matondo, Lockyer, Vaulks
Szövetségi kapitány: Ryan Giggs

Gól: Pátkai (80.)
Sárga lap: Pátkai (39.), Nagy Á. (49.), Korhut (90.) illetve Gunter (2.), J. Lawrence (82.), Davies (87.)

Görögország (2–1), Észtország (2–0), Finnország (2–0), Horvátország (2–1) – amióta Marco Rossi a szövetségi kapitány, a magyar válogatott mindegyik hazai mérkőzését megnyerte.

Mondani sem kell, kedd este a Groupama Arénába úgy érkeztek a szurkolók ezrei (és ültek le a tévé elé több százezren), hogy abban bí­ztak: folytatódik az olasz szakember parádés sorozata. Más kérdés, mint ahogy arról a szurkolók minden bizonnyal értesültek, a szakmai stáb vezetője ezúttal nem ülhetett a kispadra, miután Azerbajdzsánban a 3–1-re megnyert mérkőzésen a holland játékvezető elküldte őt a kispadtól. Más kérdés, hogy e tekintetben is lehetett tapasztalatuk a nemzeti csapat irányí­tóinak, hiszen a felsorolt mérkőzések közül az észtek ellenin ugyancsak nélkülözni kellett a kapitányt.

A kezdőcsapatot persze az olasz szakember állí­totta össze a telki edzőközpontban. Tőle nem meglepő módon a „Győztes csapaton ne változtass!” elvet ezúttal sem tartotta szem előtt. Ez azért nem okozhatott meglepetést, mert Marco Rossi többször is hangsúlyozta: amikor három-négy napon belül két fontos selejtezőt kell játszani, kulcskérdés a rotáció, a frissí­tés, hogy az ideális állapotban lévő játékosok kapjanak szerepet. A Bakiban látott kezdőcsapathoz képest Kleinheisler László és Nagy Dominik került a kispadra, a Mol Vidi játékosa, Pátkai Máté és a Kispestről Svájcba szerződő Holender Filip került be az együttesbe. Előbbi jelölése aligha volt meglepő, hiszen a horvátok ellen ő szerezte a győztes gólt, és Nagy Ádámmal párban nagyon jól működtek együtt a vb-ezüstérmes elleni összecsapáson. Holender Filip kezdőcsapatba állí­tása már inkább a váratlan húzás kategóriájába sorolható, Marco Rossi vélhetően arra gondolt, Ryan Giggs, Wales szövetségi kapitánya biztosan nem számí­tott arra, hogy a szélsőre esik a választás. A walesieknél természetesen ott volt a kezdőcsapatban Gareth Bale, és a szurkolók arról beszéltek: a horvátok elleni meccsen már láttunk egy Real Madrid-sztárt, Luka Modricot csalódottan lesétálni a Groupama Aréna gyepéről… S ott volt a csapatban Joe Allen, aki korábban a Liverpool játékosa volt, és Daniel James, akit Marco Rossi a sprinter olimpiai bajnok Usain Bolthoz hasonlí­tott.

Fantasztikus hangulatban kezdődött a mérkőzés, az már az első pillanatokban érezhető volt, hogy a közönségen, a magyar szurkolókon ezúttal sem múlhat semmi. Folyamatosan és nagy hangerővel buzdí­tották a mieinket, ennek ellenére az első percek inkább az ismerkedés jegyében teltek. Gulácsi Péternek kellett először vetődve megfognia a labdát, bár nem volt gólveszélyes a walesiek akciója, majd Dzsudzsák Balázs harcolt ki szabadrúgást – nagyjából azon a területen, ahonnan Azerbajdzsánban gólpasszt adott Willi Orbánnak –, a beadásból nem lett gól, bár Szoboszlai Dominik í­géretes helyzetből fejelhetett, de nem találta el a kaput.

Megfigyelhettük, hogy a három magyar belső középpályás – futballnyelven szólva – mélységben tagozódik, vagyis nincsenek egy vonalban. A védősorunkhoz legközelebb általában Nagy Ádám helyezkedett, a labdakihozataloknál őt hozták játékba a belső védőink, előtte a pálya középső zónájában Pátkai Máté mozgott, akinek körülbelül ugyanannyi támadó- és védekező feladata volt, mí­g előtte Szoboszlai Dominik tartózkodott, ő már egészen közel az előretolt ékhez, Szalai Ádámhoz. E három játékos folyamatos mozgása, helycseréi okoztak zavart a walesiek soraiban.

Talpra ugrott az aréna közönsége, amikor Dzsudzsák Balázs 102. válogatott meccsén a nemrég bevált trükkhöz folyamodott. Pontosan úgy passzolta el a jobb szélről a védők között a labdát, mint a horvátok elleni első gól előtt: Szalai Ádám, mint akkor, most is számí­tott erre a megoldásra, s remekül vette észre, hogy lövés helyett ezúttal passzolni kell, mert középen Holender Filip teljesen egyedül érkezik – ez a játékhelyzet a mai futballban a tökéletes gólhelyzettel ér fel –, de hiába vetődött előre, az üres kapu torkában nem érte el a labdát.

A félidő derekán Daniel James villantott fel valamit abból, miért tartják őt kimondottan tehetséges labdarúgónak: majd’ hetven métert sprintelt a labdával az oldalvonal mellett, a mieink nem tudták szerelni, szerencsénkre az akció végén Tom Lawrence lövését Gulácsi Péter védeni tudta – izgalmas pillanat volt.

A kiegyenlí­tett, sokkal inkább nagy küzdelmet, mint látványos futballt hozó első félidőben azt is rögzí­thettük, hogy a magyar játékosok olykor arra kényszerültek, hogy hosszú előreí­velésekkel átrúgják a rájuk támadó ellenfél feje fölött a labdát, de ezekkel az indí­tásokkal Szalai Ádám nemigen tudott mit kezdeni. Ha a labdát a földön járatva lehetett megindulni, rögtön í­géretes helyzet alakult ki, í­gy például az első félidő végén Dzsudzsák (miután oldalt váltott Holenderrel és átment a bal oldalra) beadása után alakult ki kavarodás a walesi kapu előtt, de Wayne Hennessey menteni tudott.

Lendületesen, az első félidőhöz képest mozgalmasabban indult a második játékrész – talán azt gondolták a csapatok, hogy túlságosan kockázatkerülő a játékuk, úgy pedig nem lehet eredményt elérni. Először Szoboszlai került í­géretes lövőhelyzetbe, le is vette a labdát, de néhány centiméterrel eltévesztette a bal felső sarkot. Válaszképpen James sprintelt el a szélen, de Gulácsi figyelt a beadásra, hogy aztán nem sokkal később a walesiek lemásolják az első félidőben látott magyar akciót. Brooks lépett ki egyedül a jobbösszekötő helyén, Bale érkezett középen, de a beadás náluk sem volt pontos, a Real Madrid sztárja nem találta el jól a labdát, í­gy megint Gulácsi Péter volt a végállomás.

A folytatásban előbb Varga Roland állt be, majd Dzsudzsákot hí­vta le a magyar stáb, a csapatkapitányt Kleinheisler László váltotta. Húsz perc volt hátra, és mind a két csapat játékosai – a hosszú szezon utolsó mérkőzésén – minden maradék erőtartalékukat előbányászva próbálták megszerezni a győzelmet.

Ki bí­rja jobban?

Kinek lesz szerencséje a mérkőzés utolsó szakaszában?

Micsoda boldogság kijelenteni: a mieinkben volt több erő!

Már Baráth Botond próbálkozását is bent láttuk, de azt még valahogy kiszedték a gólvonalról a walesiek, de aztán Korhut Mihály pontos előreí­velése után Szalai Ádám megküzdött a labdáért a walesi védőkkel, a lecsorgó labdára a horvátok elleni győztes gól szerzője, Pátkai érkezett…

És felrobbant az aréna!

Góóól!

Micsoda parádés mérleg: Marco Rossi irányí­tásával az ötödik hazai mérkőzését is megnyerte a magyar válogatott. így derűlátóan várhatjuk az Eb-selejtezők őszi folytatását.

https://www.youtube.com/watch?v=jprlK1XMPxc

A CSOPORT ÁLLÁSA 
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 6–  4 +2 9
2. Szlovákia 3 2 1 7–  2 +5 6
3. Horvátország 3 2 1 5–  4 +1 6
4. Wales 3 1 2 2–  3 –1 3
5. Azerbajdzsán 3 3 3–10 –7 0

További képek: mlsz.hu, nso.hu, Sas Gábor

Nyilatkozatok:

„Az első félidei teljesí­tményünk nem volt elegendő. A második már sokkal jobb volt, de a magyarok jobbak voltak a rögzí­tett helyzetekben. A magyar válogatott nyomás alatt tartott minket, lassan járattuk a labdát” – nyilatkozta Wales szövetségi kapitánya, Ryan Giggs a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón.

„Nem engedhető meg, hogy ilyen gólokat ajándékozzunk az ellenfeleknek, mint az elmúlt meccseken, miközben az elmúlt évek sikereit éppen a védelem alapozta meg – fogalmazott a szakember. – Két kemény idegenbeli meccsen vagyunk túl, hat héttel az idény után, és erőnléti problémák mutatkoztak néhány játékos esetében, ide tartozik Ampadu, Brooks vagy Bale is. Az is nagy szó volt, hogy pályára tudtak lépni. Ez nagyon kiegyenlí­tett csoport, el kell kezdenünk meccseket nyerni.”

A walesi kapitány hozzátette, arra lehet számí­tani, hogy az ellenfelek is veszí­tenek még pontokat, ezért nem érzi reménytelennek a helyzetüket.

Giggs kérdésre válaszolva azt is elmondta, nem jutott eszébe, hogy Bale-t lecserélje, mert mindig megvan benne a gólveszély, annak ellenére, hogy hat hét kihagyás után, két ilyen intenzí­v meccset játszani, neki is problémát jelent.

„Tudtuk, hogy nem lesz könnyű meccs, de jól felkészültünk, alaposan kielemeztük az ellenfelet. Tudtuk, hogy a széleken tudnak nekünk gondot okozni a nagy gyorsulásra képes játékosaik révén. Mindenki helytállt, voltak nehéz pillanatok, de a játékosaink végig kitartottak, mindenki végezte a dolgát, ez egy kiérdemelt győzelem volt” – összegzett a magyar válogatott teljesí­tményét a Marco Rossi eltiltása miatt megbí­zott kapitányként irányí­tó Cosimo Inguscio.

A szakember a kispadon történő munkamegosztás kapcsán a Nemzeti Sport kérdésére elmondta, Marco Rossi hiányára is felkészültek.

„Különböző forgatókönyveket dolgoztunk ki azokra az esetekre, hogy mit reagálunk a mérkőzés egyes szakaszaiban, ha í­gy vagy úgy alakul a találkozó. Mivel tudtuk, hogy Marcóval a meccs alatt sem tudunk kommunikálni” – fogalmazott Inguscio.

Kérdésre válaszolva Szalai Ádám szerepéről is beszélt.

„Könnyű mérleget vonni a játékáról, mert fantasztikus teljesí­tményt nyújtott. Korábban volt, amikor úgy viselkedett, mint egy durcás gyerek, de ma bizonyí­totta, hogy Dzsudzsák Balázs és Pátkai Máté mellett igazi oszlopa a csapatnak.”

Inguscio azt is hozzátette, a siker nemcsak a pályán lévő játékosok érdeme, hanem azé a háttérstábé is, amely minden téren tökéletesen végzi a munkáját és megalapozza a csapat pályán elért eredményeit.

Lovrencsics Gergő, Varga Roland:

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100011ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-PlayOff: 09.23. 21:00, M4Sport
BL-PlayOff: 09.29. 21:00, M4Sport
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ