2021.III.31. VB-selejtező, Andorra – Magyarország: 1-4

Ezúttal ott voltunk fejben is, háromgólos siker Andorra ellen

Fiola, Gazdag, Kleinheisler és Nego is betalált a hazaiaknak, Pujol a ráadásban szépített.
A magyar labdarúgó-válogatott 4–1-re nyert idegenben Andorra ellen, a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtező mérkőzésén.

VB-SELEJTEZŐ, I. CSOPORT, 3. FORDULÓ

ANDORRA — MAGYARORSZÁG 1-4 (0-1)
Andorra La Vella, 300 néző.
vezette: Vilhjalmur Thorarinsson (asszisztensek: G.M. Sigurdsson, B. Sigurdarson; tartalékjv.: Kristjansson – izlandiak)

ANDORRA: Josep Gómes — M. San Nicolás (Rubio, 61.), Llovera, Emili García, Alavedra (Rebés, 77.) — Alex Martínez (Cristian Martínez, 62.), Marcio Vieira (Pujol, 77.), Vales, Cervós — R. Fernández (Aaron Sánchez, 82.), Aláez
kispad: Iker, Pires, Moreno, L. San Nicolás, Rodrigues, Marc Garcia, Christian Garcia
Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez

MAGYARORSZÁG: Dibusz — Fiola, Lang, Szalai At. — Lovrencsics G. (Varga K., 83.), Kleinheisler (Nego, 83.), Nagy Á. (Sigér, 61.), Kalmár Zs. (Gazdag, 29.), Hangya — Nikolics (Varga R., 61.), Szalai Á.
kispad: Tóth Ba., Kecskés Á., Cseri, Géresi, Botka
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Pujol (90+3. – 11-esből) illetve Fiola (45+2.), Gazdag (51.), Kleinheisler (58.), Nego (90.)
Sárga lap: M. San Nicolás (15.), Alavedra (36.), Vales (73.), Pujol (83.) illetve Nagy Á. (34.), Hangya (88.)

A napsütéses időjárás, a Pireneusok vonulatai között megbúvó aprócska országba beköszöntő tavaszias idő és a hazai szurkolók kellemes emlékei mind ideális körülményt biztosítottak volna ahhoz, hogy Andorra fővárosának széles sétálóutcájához hasonlóan a Nemzeti Stadion környékén is pezsegjen az élet szerda este. Fájdalom, a vírushelyzet miatti szigorítások mindössze 370 drukker belépését engedélyezték a magyar válogatott elleni világbajnoki selejtezőre – a legkitartóbb helyi drukkerek pedig meg is jelentek a kapu mögötti lelátókon.

„A futball népszerű az országban, a háromezer igazolt versenyző magas számnak számít, ám az első helyen osztoznia kell a kosárlabdával és a síeléssel – mondta a szerda esti találkozó előtt Félix Álvarez, az Andorrai Labdarúgó-szövetség elnöke a Nemzeti Sport megkeresésére. – Ami a labdarúgást illeti, az első osztály színvonala sokat javult, a körülmények is egyre inkább közelítenek a profizmushoz. A válogatott is népszerű, bár nem könnyű fenntartani a szurkolók érdeklődését, mert ez nem az a csapat, amelyik szállítja a győzelmeket.”

A nemzeti csapat népszerűsége 2017 júniusában hirtelen az egekbe szökött, az utóbbi hetekben sokat emlegetett Andorra–Magyarország találkozó (1–0) mindkét csapat szurkolóiban mély nyomot hagyott.

„Akkor még nem én voltam a labdarúgó-szövetség elnöke, a lelátóról figyeltem a történelmi győzelmet – folytatta a sportvezető. – Nagyon sokat szenvedtünk a kilencven perc alatt, ám a lefújást követően varázslatos pillanatokat éltünk át, az összes szurkoló együtt ünnepelt. A kétezernégyes Macedónia elleni győzelem mellett az volt futballtörténelmünk legnagyobb sikere. Nagyon érzelemdús este volt, de be kell vallanom, hogy most, a szövetség elnökeként tudatosult csak bennem igazán, mekkora bravúr volt legyőzni azt a válogatottat, amely egy évvel korábban az Európa-bajnokságon szerepelt.”

A múltidézésnek az andorrai lapok is szorítottak helyet a találkozó napján, már csak azért is, hogy némileg ellensúlyozzák a válogatott felett gyülekező sötét felhőket. Egyfelől a múlt vasárnapi, Lengyelország elleni vb-selejtezőről (0–3) hazatérő küldöttségből öten is pozitív Covid-mintát adtak – egyikük sem labdarúgó volt –, másfelől az öltözői hangulatnak nem használt, hogy Koldo Álvarez szövetségi kapitány Varsóban nem az első számú kapust, Josep Gómest, hanem 19 esztendős fiát, Iker Álvarezt tette a csapatba…

Magyarország ellen aztán ismét a rutinra szavazott a szakvezető, míg a magyar kispadról irányító Marco Rossi szinte teljesen kicserélte a múlt vasárnapi, San Marino elleni kezdőcsapatot. A stadionhoz másfél órával a kezdő sípszó előtt érkező magyar nemzeti csapat kezdő tizenegye nyolc helyen megegyezett a múlt csütörtöki, Lengyelország elleni együttessel, azzal pedig valamennyi futballista tisztában volt, a keserű emlékek miatt ezúttal az egyébként rendkívül fontos három pontnál is nagyobb a tét.

Az első negyedórában úgy tűnt, ez kissé megzavarta a mieinket: előbb Szalai Attila ajándékozta meg az ellenfelet egy szöglettel, majd egy hazaadás után Dibusz Dénes hozta a frászt a társaira. Ezt követően Lovrencsics Gergő beadása szállt a kapu mögé, és miközben az első kapura tartó labdát az andorraiak könyvelhették el, a hazai kapusnak egyszer sem kellett védenie az első negyedórában.

Az agresszív letámadás, a kemény stílus szemmel láthatóan nem ízlett a magyar csapatnak, igaz, ha labdavesztés után visszatámadott, jó hatásfokkal szerezte meg a labdát. Amikor Kalmár Zsolt szöglete érintés nélkül szállt át a hosszú oldalra, majd gurult ki az alapvonalon, kezdett aggasztóvá válni a helyzet, az első félidő közepén pedig tovább sokasodtak a gondok, ugyanis éppen a DAC középpályása rogyott a földre, majd fájdalmában a műfüvet csapkodta – a térdkötéssel a lábán lebicegő középpályás nem tudta folytatni a játékot, helyére Gazdag Dániel érkezett.

A játék viszont sehogy sem akart egyenesbe jönni, a 30. percben Fiola Attila hibájából nyílt meg a védelem jobb oldala, ám előbb a hazaiak lövését sikerült blokkolni, majd a kapu elé érkező beadásnál a játékvezető megkönyörült a magyar csapaton.

Ne szépítsük, az első félidő nagy részében csak kereste a ritmust a csapat, a mieinket olykor hátulról érkező becsúszásokkal, máskor könyökösökkel megállító andorraiak ellen nemhogy a helyzet kialakítása, még az ellenfél kapujához vezető út megtalálása is nehézséget okozott. Aztán amikor már a lelátón azon kezdtünk keseregni, hogy az első félidő kapura tartó magyar kísérlet nélkül ketyeg le, a játékrész hosszabbításában Fiola Attila a semmiből vezetést szerzett.

Mint egy falat kenyér, úgy kellett ez a gól a kínkeserves félidő végén.

„Gyerünk, ott folytatod, ahol abbahagytad!” – tüzelte a többieket a második játékrész előtti gyors bemelegítésnél Szalai Attila, és a 49. percben Lovrencsics Gergő beadása után kevés hiányzott a szemlátomást nyugodtabban adogató magyar együttes második góljához, ám Gazdag Dániel fejese célt tévesztett. Néhány perccel később viszont Nikolics Nemanja újabb remek középre emelése után már pontosan célzott a Honvéd középpályása, és amennyire keservesnek tűnt a helyzet az első félidőben, annyira nehéz volt elképzelni, hogy innen még legyen visszaút a hazaiaknak.

Nagy Ádám az első félidőtől kezdve egyre gyakrabban lépett vissza a védelem elé, ennek köszönhetően sokkal magabiztosabbá vált a labdakihozatal, és amikor a másik középpályás, a higgadtan futballozó Kleinheisler László is betalált, végleg eldőlt a párharc.

A sokáig vért izzadó magyar együttes átvészelte a kritikus időszakot, negyedóra alatt elvarrta a szálakat, s utána nem engedte visszakapaszkodni az egyre jobban elfáradó ellenfelet – sőt, Varga Roland szabadrúgása és a harmadik gól szerzőjének tekerése után tovább nőhetett volna a különbség.

A legvégén a csereként beállt Loic Nego közelről talált a kapuba, majd a ráadásban a veterán Marc Pujol szépített, büntetőből.

Amikor kellett, összeszorított foggal küzdött, amikor kellett, okosan futballozott az együttes, s ha a négy évvel ezelőtti kínos emlékű vereséget nem is lehet semmissé tenni, a célját elérte a válogatott, s bizonyította, hogy ez már egy másik csapat, amely nem lép kétszer ugyanabba a folyóba.

Ennek köszönhetően ezúttal a helyiek örömünnepe helyett magyar pacsikkal ért véget a találkozó, a Marco Rossi irányította válogatott immár kilenc tétmeccs óta veretlen, és három kört követően 7 ponttal áll világbajnoki selejtezőcsoportjában.

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Anglia 3 3   9–1   +8 9
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 10–4   +6 7
3. Albánia 3 2 1   3–2   +1 6
4. Lengyelország 3 1 1 1   7–5   +2 4
5. Andorra 3 3   1–8   –7 0
6. San Marino 3 3   0–10 –10 0

További képek: nso.hu

Nyilatkozatok:

„Nagyon jó első félidőnk volt – leszámítva az utolsó percben kapott gólt. Ahogyan azt az öltözőben is beszéltük, a csapat jó volt, megvoltak az esélyeink a gólszerzésre – a második félidőben is akadt két-három nagy lehetőségünk. Túl kellett élnünk a magyar középpályát, rengeteget birtokolták a labdát, jól járatták, de úgy érzem, elvégeztük a munkát, amire képesek lehettünk ezen a meccsen” – értékelt a hazaiak szövetségi kapitánya, Koldo Álvarez.

„Fizikailag rendben voltunk, három meccset kellett végigcsinálnunk, ehhez sok játékost kellett bevetnünk. Tisztában vagyok a szintünkkel és elégedett vagyok mindenkivel. Az első három meccs után az eredmények ugyan nem jók, de kijelenthetjük, fejlődőképes a csapat és a teljesítmény rendben volt” – tette hozzá az andorraiak edzője.

Ezt követően Marco Rossi vette át a szót.

„Bevallom, amikor az első félidőben a kapunk előtt veszítettünk labdát, a négy évvel ezelőtti mérkőzés emlékei jutottak eszembe, de szerencsére megúsztuk azt a szituációt – értékelt az olasz szakember a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. – Az első játékrészben nem futballoztunk elég jól az agresszív ellenféllel szemben, amikor pedig mégis megtaláltuk a rést a védelem és a középpálya között, többnyire rossz döntéseket hoztunk. A hosszabbításban Fiola Attila javította korábbi hibáját, és nagyon fontos gólt szerzett. A fordulás után szemmel láthatóan elfáradt az ellenfél, erővel jobban bírtuk a meccset, és ennek köszönhetően több terület nyílt előttünk. Szép gólokat szereztünk, egyedül a hajrában befújt tizenegyest sajnáltam kicsit, a kapott gól nélküli meccsek minden edző lelkének jót tesznek.”

Az olasz szakember az első félidőben lecserélt Kalmár Zsoltról, és a három meccsen szerzett hét pontról is beszélt.

„Összességében elégedett lehetek, egyedül a Lengyelország elleni mecset sajnálom, érzésem szerint ott mi álltunk közelebb a győzelemhez. Azért az egyperces lefagyásért kár, amikor a két gólt kaptuk… Reálisan kell szemlélnünk a helyzetünket, és továbbra is két lábbal a földön kell maradnunk. Kalmár Zsolt sérülése miatt viszont aggódom, Szoboszlai Dominikkal együtt a középpályánk legkreatívabb játékosai, és jelen állás szerint nem tudom, hogy számíthatok-e rájuk az Európa-bajnokságon. Bízom benne, hogy Zsolt minél előbb visszatér, és nem kell sokat kihagynia. A DAC most két játékost adott nekünk a válogatott összetartásra, és mind a ketten megsérültek, ami külön balszerencse.”

Hozzátette, ha itt-ott nem is volt a leggördülékenyebb a csapat játéka, Lengyelország, San Marino és Andorra ellen is azt a küzdeni akarást, hozzáállást látta a válogatottól, amit elvár. „Ha így megyünk ki a pályára, mindegy ki az ellenfél, hogy egy az egyben jobb játékosokból áll-e vagy sem, mert ha alul is maradunk, a szurkolók biztos nem fogják azt kiabálni, »K..va gyenge!«.”

Vb 2022: „Andorra túl nagy büntetést kapott Magyarországtól”

Az első félidőben elmaradt andorrai tizenegyesről, de összességében megérdemelt vendégsikerről írnak a helyi lapok az Andorra–Magyarország (1–4) világbajnoki selejtezőmérkőzés másnapján.

Diari d’Andorra azt írja, a „nemzeti csapat túl nagy büntetést kapott Magyarországtól”, arra utalva, hogy Koldo Álvarez együttese kifejezetten jól kezdte a mérkőzést, az első félidőben több veszélyes helyzete is volt, ám a 45+2. percben született Fiola-fejesre nem volt válasza. Mint írják, a magyar válogatott a második félidőben „nem kegyelmezett és még három gólt szerzett”, a végén a kapitány, Marc Pujol tizenegyesgólja csak „kozmetikázást” jelentett.

Bondia szintén elismeri a magyarok második félidőben mutatott teljesítményét, ugyanakkor szóváteszi, hogy az első félidőben, még 0–0-s állásnál Andorra nem kapott meg egy tizenegyest. „Álex Martínez balról érkező beadása nem érhetett célt, Cucut Lang állította meg szabálytalanul. A játékvezető nem látott büntetőt, pedig elég egyértelműen az volt” – írja a lap a helyzetről. A magyarok játékáról azt írják, „Rosszul kezdett, de a Marco Rossi vezette együttes a második félidőben esélyt sem hagyott a meglepetésre. Ugyan az első félidőben veszélyben érezhették magukat, a második félidei teljesítményük sokkal élesebb volt.”

Az El Periodic tényszerűen leírja, hogy a mérkőzés eleji andorrai lehetőségek közül a legnagyobbat épp a csapatkapitány, Márcio Vieira hibázta el. Emellett kiemelik, hogy Cucu Fernández – akit a többség nem várt kezdőbe ezen a meccsen – mennyire eredményesen keltett zavart a magyar védelemben. Szintén megemlítik Cucu és Lang tizenegyesgyanús szituációját, szerkesztőségi állásfoglalás helyett arról írva: „a helyi kispad nagy-nagy tiltakozása ellenére sem járt a megmozdulás semmivel.”

A lap tudósítója úgy érezte, Fiola fejes gólja megpecsételte a hazaiak sorsát. A második félidőre egy jóval magabiztosabb magyar válogatott futott ki a pályára, amely hamarosan növelte az előnyét – eközben Andorra lépésről lépésre fogyott el. „Egymást követték a vendéghelyzetek, Kleinheisler rendkívül aktív volt a magyar támadásokban, Josep Gomes hátát szinte törte a kapuja” – írta beszámolójában az El Periodic.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100101ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+4.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+3.

  PERC
  A rutinos, 38 esztendős MARC PUJOL jobbal félmagasan a kapu közepébe lő, Dibusz balra el, 1–4!

  90+2.

  PERC
  HOPP, Hangya bal lábáról a kinyújtott bal kezére pattan Aláez jobb oldali beadása, BÜNTETŐ!

  90.

  PERC
  LOIC NEGO IS GÓLT SZEREZ: a bal oldali kapufa hárítja Varga Roland bombaerejű, jobblábas, 23 méteres, középről érkező szabadrúgását, a kipattanó Negóé, aki jobbal egy lépésről a kapu közepébe passzol, Cervós mellől. 0–4!

  89.

  PERC
  Három perc a ráadás.

  88.

  PERC
  Hangya Szilveszter lerántja Rubiót, fölöslegesen kiharcolt sárga lap.

  86.

  PERC
  Gazdag jobbal kapura teszi Varga K. jobb oldali, lapos beadását, de blokkol az ötösön álló García, Sigér meg jobbal nem sokkal vágja a jobb felső mellé a kipattanót.

  83.

  PERC
  Kleinheislert Loic Nego váltja.

  83.

  PERC
  Lovrencsics le, Varga Kevin be, szélsőcsere.

  82.

  PERC
  Marc Pujol kap sárga lapot, egy rossz csele után ellökte Sigért hátulról.

  81.

  PERC
  R. Fernández le, Aaron Sánchez be. Ékcsere.

  81.

  PERC
  Árvai Károly

  81.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  80.

  PERC
  Lovrencsics megkoccol egy reklámtáblát, de nincs baja.

  77.

  PERC
  Alavedra le, a “magyarverő” Marc Rebés be.

  76.

  PERC
  M. Vieirát a veterán Marc Pujol váltja.

  76.

  PERC
  MAJDNEM: szép, sokpasszos akció végén Szalai gurít Kleinheislerhez, aki egy csel után ballal, középről nem sokkal emel a jobb felső mellé!

  76.

  PERC
  Árvai Károly

  76.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  74.

  PERC
  Sigér kap hátulról egyet Martíneztől.

  72.

  PERC
  ÓÓ, Marco Vales odarúg hátulról Vargának, majd felrúgja Lovrencsicset, aki ráesik a földön fekvő Varga fejére. Jobban vannak szerencsére, sárga lap a hazai játékosnak.

  72.

  PERC
  Lovrencsics blokkolja hassal Kleinheisler jobblábas, 23 méterről leadott félmagas lövését.

  71.

  PERC
  Hangya odacsap Fernández kezére, aki az orrához kapva elterül nagy sikolyok között. A helyi hajmetál csapatok biztosan felfigyeltek most rá.

  68.

  PERC
  Varga Roland a labda mögött, kissé jobbról jobbal félmagasan a jobb sarokba lőne, de eléri a vetődő Gómes, nagy bravúr sem kellett hozzá.

  68.

  PERC
  Kalmár mankókra támaszkodva kijött a kispadhoz.

  67.

  PERC
  Kleinheislert ellöki García a 16-os előtt, szabadrúgás.

  66.

  PERC
  Megfogta a harmadik gól Andorrát.

  61.

  PERC
  Alex Martínez le, Cristian Martínez be, szélsőcsere.

  61.

  PERC
  M. San Nicolást Jesús „Chus” Rubio váltja a hazaiaknál. Csere posztra.

  61.

  PERC
  Nikolicsot a jó formában lévő Varga Roland váltja, ék helyett szélső.

  60.

  PERC
  Nagy le, Sigér Dávid levette most a melegítőjét, mert most tényleg ő állt be. Szűrőcsere.

  60.

  PERC
  Helyzet, Alavedra passzát nem lövi el Fernández, odalép neki a bal alsó előterében Lang.

  58.

  PERC
  ITT A HARMADIK: Szalai Ádám csúsztatja fejjel a labdát KLEINHEISLER LÁSZLÓ elé Nagy emelését követően, a 16-osról, középről, az átvétel nem az igazi, de a hazai védők helyezkedése sem, az ötös jobb sarkáról jobbal a jobb alsóba passzol okosan a középpályásunk. 0–3!

  57.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  55.

  PERC
  Nem kapkod a hazai kapus a kirúgással…

  55.

  PERC
  Szalai Attila második szünet utáni ballábas, bal oldali beadása is rossz.

  54.

  PERC
  Aláez beadása Dibuszé.

  53.

  PERC
  ITT A MÁSODIK! Kleinheisler és Nikolics akciózik szépen, előbbi jobb oldali beadása rossz, kirúgja Szalai Ádám elől a bevetődő García, a második jobblábas beívelést azonban GAZDAG DÁNIEL a jobb sarok elől, három lépésről, védőjét, San Nicolást megelőzve a jobb, azaz a rövid alsó sarokba fejeli. A vetődő kapus már csak a gólvonal mögött ért bele a labdába: 0–2!

  51.

  PERC
  Ott a második!

  49.

  PERC
  MELLÉ, Lovrencsics jobb oldali beadását Gazdag a jobb felső mellé fejeli öt méterről.

  46.

  PERC
  CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

  46.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Árvai Károly

  FÉLIDŐ

  A The Irish Times cikke szerint a tréner hétfő délután elárulta, júniusban Spanyolországban edzőtáboroznak, ahol a terv szerint Andorrával és Magyarországgal játszanak mérkőzést. Az európai válogatottak számára szeptemberben folytatódik a 2022-es vb selejtezője.

  FÉLIDŐ

  Az ír szövetségi kapitány, Stephen Kenny elárulta, csapata júniusban Andorra és Magyarország ellen játszik felkészülési találkozót a spanyolországi edzőtáborban.

  FÉLIDŐ

  Légiósok: Hol halakat fogott, hol a békákat kergette – édesapja Willi Orbánról.

  FÉLIDŐ

  Nem lesz azonban könnyű dolga az angol egyesületnek, a Fener ugyanis nem szeretné eladni Szalait, hacsak nem kap kivételesen jó ajánlatot – a török lap szerint ez legalább 25 millió euró lenne, s ha ezt hajlandó volna kifizetni a Leicester, úgy Szalai válna minden idők legdrágább magyar labdarúgójává.

  FÉLIDŐ

  A Leicester az utóbbi időben átállt a háromvédős felállásra, ám nemegyszer előfordult, hogy egy eredeti posztját tekintve középpályás szerepelt a védelemben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az alapembernek számító Caglar Söyüncü a nyáron a Liverpoolhoz szerződhet, máris világossá válik, hogy Brendan Rodgers miért szeretne mindenképpen hátvédet igazolni. A Fanatik kiemeli, Szalai Attila az egyik legjobb megoldás lenne, hogy ballábas, fizikailag erős és a játékkészségei is nagyszerűek, mind előtérbe helyezik a többi jelölttel szemben.

  FÉLIDŐ

  A Premier League harmadik helyén álló Leicester City megfigyelőt küldött a Magyarország–Lengyelország világbajnoki selejtezőre, melyen a Fener játékosának teljesítményét kísérték figyelemmel az angol klub részéről.

  FÉLIDŐ

  Ha már Anglia… a Fenerbahce magyar válogatott védője, Szalai Attila is ott van a Leicester City kiszemeltjei között.

  FÉLIDŐ

  Az angol–lengyel meccset itt követheti figyelemmel!

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  Titkos fegyver: a kispadon ott ül Marc Rebés, az andorraiak gólszerzője.

  FÉLIDŐ

  Hatékonyság, Rossi-csapat a neved.

  FÉLIDŐ

  78 százalékban volt a mieinknél a labda, 3 lövés, ebből 2 kapura ott, 5 lövés nálunk, ebből 1 ment kapura.

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+2.

  PERC
  DE ITT A GÓL, FIOLA ATTILA! Nikolics emel szépen középre balról, jobbal, egy rossz jobb oldali Gazdag-szöglet után, Fiola meg kissé jobbról, négy méterről, Vales és Alavedra közül a jobb alsóba fejeli a labdát. 0–1!

  45+2.

  PERC
  Pedig Alavedra előzékenyen elesett.

  45+1.

  PERC
  Ó, SZALAI ÁDÁM Nikolics passza után túl sokat vár, jobbal 12-ről, középről aztán a már a földön fekvő Garcíába lő.

  45.

  PERC
  Rossz hír: Nagy Ádám nem játszhat az angolok ellen, két sárga lap miatti eltiltás.

  45.

  PERC
  Lovrencsicset futtatja a jobbon Kleinheisler, a beívelés azonban kapuscsemege.

  44.

  PERC
  Két perc a ráadás.

  44.

  PERC
  Kleinheisler jobb oldali beadását Gazdag az ötös jobb sarkának előteréből, mintegy 13 méterről jobbal lágyan a kapushoz íveli.

  43.

  PERC
  Lovrencsics jobb oldali beadását kifejeli a rövid sarok és Szalai Ádám elől García.

  42.

  PERC
  San Nicolás testvére kispados ma.

  42.

  PERC
  Szalai Ádám bal oldali beadása Aláezé, passzol Martínezhez, aki kicselezi Langot. Sok hazai passz, San Nicolás beadását kifejeli végül Fiola.

  39.

  PERC
  77 százalékban mienk a labda.

  39.

  PERC
  A 2017-es rossz emlékű vb-selejtező óta először látogat a magyar csapat Andorrába. Négy éve a hazaiak hatalmas meglepetést okozva legyőzték a mieinket. Hasonló blamára szerdán kevés az esély, de Marco Rossi csapatának nem árt óvatosnak lennie. A miniállam ugyan az előző öt meccsét elveszítette, de hazai pályán ritkán adja meg magát könnyen. Nemzeti tizenegyünk az első két körben négy pontot szerzett, viszont Andorrában több kulcsjátékosát is nélkülözni kell, a Gulácsi Péter, Willi Orbán, Sallai Roland trió visszatért német klubjába. Andorra–Magyarország 2012–2013 (vb-sel.): 0–5, 0–2, 2016–2017 (vb-sel.): 0–4, 1–0

  38.

  PERC
  Martínez lő Dibusz ölébe a 16-os elől, jobbal, Nagyot megelőzve.

  37.

  PERC
  Azzal együtt, hogy végül jöhettek nézők, mintegy tucatnyian figyelik a meccset a környező lakások erkélyeiről: akad, aki a korlátra feszített andorrai zászló mögül „leselkedik”.

  37.

  PERC
  Gazdag elé pattan a labda Nikolicsról a 16-oson, de nincs lövés, csak egy Vales-szerelés.

  36.

  PERC
  Albert Alavedra kap sárga lapot Lovrencsics megrúgásáért.

  36.

  PERC
  Játékjogának értéke 200 ezer euró, a komplett hazai kereté kétmillió, Dibusz vagy Nego egymaga többet ér.

  35.

  PERC
  Vales nem akárki, a Real Madrid neveltje! Ma a norvég Sandefjord profija.

  34.

  PERC
  Nagy Ádám kap sárga lapot Vales felrúgásáért.

  33.

  PERC
  Árvai Károly

  33.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  32.

  PERC
  Kispad: jelen esetben a főlelátó VIP- és sajtószektortól jobbra, illetve balra eső része.

  32.

  PERC
  Az andorrai kispadon ülők egy része ideg-összeroppanást kaphatott, hogy nem fújt tizenegyest a játékvezető – legalábbis az onnan érkező hanghatások alapján.

  31.

  PERC
  Nikolics mentett az imént nagyot, de jó, hogy hátrajött!

  31.

  PERC
  Martínez ad be balról balról Fiola kicselezése után, de nincs középen érkező! Fernándezt ellenben mintha gáncsolta volna hátulról Lang… MEGÚSZTUK, TOVÁBB!

  31.

  PERC
  Hazai helyzet egy sokpasszos támadás után, Vales jobbal 13-ról egy védőbe lő!

  29.

  PERC
  A jó formában lévő Kalmár le, a honvédos Gazdag Dániel váltja, aki sok győzelmet hozott Kispesten Rossinak.

  28.

  PERC
  Sigér visszakocogott, és visszaült a padra.
  27.

  PERC
  Gazdag áll majd be a helyszíni jelentés szerint.

  27.

  PERC
  Csere lesz.

  26.

  PERC
  Sigér és Gazdag meg melegít, Kalmár igencsak szenved.

  26.

  PERC
  Bal térd, fáslizzák.

  26.

  PERC
  Vieira meglöki Kalmárt és Szalai Ádámot is a levegőben, előbbi rosszul esik, ápolás. A lába fáj.

  25.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  25.

  PERC
  HELYZET, de Kalmár lapos indítását Kleinheisler ballal 18-ról, középről a bal alsó mellé vágja. Kétméternyivel.

  24.

  PERC
  Fernández lekönyökli Nagyot, a második sárga lapot ússza meg gúnyos mosollyal.

  24.

  PERC
  Nikolics, Gera Zoltán és Szalai Ádám is kétgólos az andorraiak ellen.

  23.

  PERC
  Az előbb Nikolics passza nem volt jó középen Szalai Ádámnak, most Kleinheister passza éppen csak hosszú picit az ötös bal sarka elé befutó Nikolicsnak!

  23.

  PERC
  Ne feledjük, ő is sérült.

  19.

  PERC
  Kalmár bal oldali, jobblábas sarokrúgása nagyon magas még az amúgy szép magasra ugró Langnak is középen.

  19.

  PERC
  Ami nem ment Kleinheislernek, azt összehozta Lovrencsics: az ő lövése ki is szállt a stadionból, így a kapu helyett csak az andorrai köztelevízió út túloldalán található székházára volt veszélyes.
  16.

  PERC
  Thórarinsson nem tartozik a nemzetközileg rutinos és tapasztalt játékvezetők közé, mindössze az ötödik felnőttválogatott mérkőzése a szerdai, egyben az első világbajnoki selejtezője.

  16.

  PERC
  A 36 éves játékvezető 2015 óta tagja a FIFA nemzetközi játékvezetői keretének, s ez idő alatt csupán egy magyar érdekeltségű mérkőzésen működött közre: 2016-ban egy U21-es Eb-selejtező meccsen dirigált Magyarország és Izrael korosztályos válogatottjai között. A gól nélküli találkozón két sárga lapot osztott ki a mieinknek, Kalmár Zsoltot és Vida Mátét figyelmeztette – előbbi most is ott van a magyar keretben. A DAC középpályásán kívül még Botka Endre, Hangya Szilveszter és Kecskés Ákos volt akkor U21-es válogatottunk keretének tagja a mai felnőttcsapat kerettagjai közül (valamint Sallai Roland, aki a válogatottól a minap már visszatért német klubjához).

  16.

  PERC
  Az izlandi Vilhjálmur Thórarinsson vezet ma.

  15.

  PERC
  Sárga lap a Hangyát felrúgó, Nikolicsot felborító Moisés San Nicolásnak.

  14.

  PERC
  Lovrencsics távolija után leírnak egy labdát a hazai szövetség keretéből. Ez átment Torrentééknek.

  14.

  PERC
  Lovrencsics jobb oldali beadását az utolsó pillanatban fejeli ki Szalai Á. elől García, nagyot hengeredve… majd jelzi, hogy azért vetődött ekkorát, mert lökték.

  13.

  PERC
  Kleinheislert fellöki Alavedra, Martínezt hason rúgja a nagyot bukfencező magyar fiú.

  11.

  PERC
  A jobb oldali beadást kifejeli Szalai A., Cervós meg rátart csoda keményen Kleinheisler lábára.

  10.

  PERC
  Lovrencsics odacsap Aláeznek a balon, megússza, nincs sárga lap.

  10.

  PERC
  Kalmár jobb oldali beadását elvéti García, Nagy nem jut azonban lövéshez, mert odalépnek elé a 16-oson belül.

  9.

  PERC
  Az iménti Kleinheisler-lövést a lelátó tetején álló biztonsági őr kapta el, ha ő nincs, jó eséllyel ki is száll a labda a – való igaz, tényleg apró – stadionból.

  9.

  PERC
  Kleinheisler lő jobbal, kissé jobbról, 23 méterről a bal felső mellé, jócskán.

  8.

  PERC
  HŰHA, Dibusz lábbal csoda bizonytalan, a jobb sarok előtt majdnem szereli őt passz közben Fernández, de visszapattan a labda a kapushoz.

  5.

  PERC
  Lovrencsics jobb oldali beadása a kapusé, Szalai Attila állít meg nemsokára egy hazai támadást.

  3.

  PERC
  Martínez balról, 26-ról a sorfalba lő.

  2.

  PERC
  Vales nagyon morcosan nézett a meccs előtt, megsejtette a hazaiak egyetlen igazi profija, mi vár rá.

  2.

  PERC
  Hazai korner, jobbról, kifejeli Lang, Kleinheisler meg megtapossa Valest.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A hazaiak tiszta pirosban, a mieink tiszta fehérben, az új idegenbeli mezben.

  Úgyhogy őket látjuk mindenhol – jelenti a helyszínről Tóth kolléga.

  Az utolsó pillanatban eldőlt, hogy 370 nézőt beengedhetnek, ők a kapuk mögött és a főlelátó két legszélén foglalnak helyet.

  Egy kis örökmérleg: 4 mérkőzés, 1 andorrai és 3 magyar sikerrel, 1, ill. 11 rúgott góllal.

  Fotó: MLSZ

  Nincs elérhető leírás.

  Árvai Károly

  Nincs elérhető leírás.

  Nincs elérhető leírás.

  Válogatott: készséges rendőrök, nem várt jókívánságok – hangulatjelentés Andorrából.

  A kellemes jelzőt aligha aggathatnánk a San Marinóból a másik miniállamba vezető 15-16 órás buszútra. Annál inkább az izgalmasat. Olaszországot keresztülszelni nem volt különösebb kihívás. A maszkokat leszámítva kevés nyoma volt a koronavírus miatti lezárásnak az autópályán. Talán csak a külföldi rendszámú személyautók csekély jelenléte miatt lehetett gyanús, ez a tavasz más, mint a legtöbb.

  „Jó meccset, hajrá, magyarok!” – hallottuk tört magyarsággal, amint kiléptünk a szálloda ajtaján, hogy egy délelőtti sétával egybekötve bejárjuk a szerdai mérkőzés helyszínét adó Nemzeti Stadiont. Elsőre nehezen érthető, de kellemes meglepetés volt mindez. Ráadásul nem is az első, amióta stábunk megérkezett Andorrába.

  Az andorrai Nemzeti Stadion (Fotó: Árvai Károly)

  „Nagyon nehéz mérkőzés lesz, hiszen erős magyar csapat vár ránk. Igen, korábban tudtunk nyerni ellene, de ebből most nem lehet kiindulni. Igyekeztünk a lehető legjobb formába kerülni. Nagyon fegyelmezett, összességében jó állapotban lévő csapatunk van. Két olyan csatárral, akikben abszolút meglehet a veszély. De hozzá kell tenni, a magyar válogatottnak három igen erős, jó felépítésű védője van: Szalai Attila, Fiola Attila vagy épp Willi Orbán (akit azóta a Leipzig visszarendelt, így Andorra ellen ezt biztosan nem bizonyíthatja – a szerk.) labdabirtoklásban és védőmunkában is rendkívül magas szintet képvisel. Szeretnénk újabb sikereket elérni, ahogyan az előző selejtezősorozatban is tudtunk győzni és döntetlent elérni.”

  A hazai szövetségi kapitány, Koldo Álvarez arról beszélt, néhány változtatást tervez a legutóbbi kezdőhöz képest, de ez általános. Hozzátette, súlyos sérültje nincs a csapatnak, de vannak olyan futballisták a keretben, akikkel elővigyázatosnak kell lennie.

  Hozzátette, kapusként a műfű tempója jelenti a legnagyobb kihívást, eső esetén gyorsabb, szárazságban a granulátum miatt lassabb, dadogósabb labdákra kell készülni. Hozzátette, már tegnap is műfűvön edzettek San Marinóban, és a keddi edzés fő feladata is az lesz, hogy minél jobban kiismerjék és alkalmazkodjanak a pályához.

  „Védekezésben rendkívül kompakt ellenfél vár ránk. Biztos vagyok benne, hogy az andorraiak jóval agresszívebbek lesznek, mint San Marino volt vasárnap. A labdabirtoklásra kell koncentrálnunk, ugyanazzal a minőséggel, mint tettük ott. Úgy biztos meglesznek a gólszerzési esélyeink, remélem, hogy már az első félidőben, és akkor le is zárhatjuk a meccset. Van rossz tapasztalatunk innen, ez most extra motiváció, szeretnénk megmutatni, hogy ez már egy egészen más magyar csapat, mint a 2017-es volt” – tekintett előre a mérkőzésre Dibusz Dénes.

  A sérülések és a klubcsapatok visszarendelése miatt hiányzó játékosok kapcsán a következőket mondta: „A legnépszerűbb játékos most odahaza ki is? – Szoboszlai – vágta rá a talán csak költőinek szánt kérdésre az egyik újságíró. – Szoboszlai, igen, és 2020 szeptembere óta a holnapi lesz a tizenegyedik meccsünk, és Szoboszlai ezek közül összesen négyen játszott. Hogy ez mit jelent? Hogy mi egy csapat vagyunk. Együtt. És remélem, hogy az újságírók és a szurkolók is – minden szurkoló – mögénk fognak állni. Néha azt érzem, még mindig vannak páran, akik kivárnak, és csak arra várnak, hogy hibázzunk, és kritizálhassanak. Ezt a hozzáállást nem szeretem. Mind együtt kell legyünk. A következő négy tétmeccsünket Portugália, Franciaország, Németország és Anglia ellen játsszuk, ha nem leszünk EGYÜTT (ezt is magyarul mondta – a szerk.), nem lesz valami egyszerű helyzet…” – tekintett előre a szövetségi kapitány, majd nevetve reagált arra az újságírói közbevetésre, hogy nem biztos, hogy igaza lesz, mert a foci Eb-n játszhat a válogatott másokkal is, csak tovább kell jutni.

  „Sem a hosszú utazásra, sem a MŰFŰRE (ezt magyarul mondta – a szerk.) nem foghatunk semmit. Meg kell szerezzük a három pontot, ezért jöttünk ide. Azok, akik nem játszottak még itt – és most 21 játékossal jöttünk, közülük négyen játszottak csak a 2017-es meccsen –, még nagyobb motiváció, hogy bizonyítsanak. Igen, a futballban minden megeshet, de vannak olyan eredmények, amelyek egészen egyszerűen elfogadhatatlanok, bármilyen körülmények között is legyünk.”

  „Néhány játékost ki kell cserélnünk, ez nagyon hosszú út, már a harmadik meccs. Nem alibizhetünk, azért jöttünk, hogy nyerjünk. Jó játékkal szeretnénk nyerni, ha lehet, ha nem, akkor jó játék nélkül, de akkor is nyernünk kell. Abszolút tiszteljük őket, felkészültünk belőlük, akár bármely más csapatból. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy rossz legyen a hozzáállásunk” – mondta.

  Marco Rossi szövetségi kapitány a kötelező győzelmeket illetően arról beszélt, szép játékot nem garantálhat, de azt igen, hogy a mentalitással Andorrában sem lesz probléma a magyar labdarúgó-válogatottnál. Hozzátette, nem aggódik amiatt sem, mert alapemberek hiányoznak a keretből: „Csapatunk van” – mondta a felvetésre.

  Bár a 2021-es Andorra–Magyarország világbajnoki selejtező zárt kapus lesz, ez korántsem jelenti azt, hogy ne akadhatnának nézők a helyszínen. A miniállam fővárosában, Andorra la Vellában lakóházak által közrefogott apró stadionra már-már a régi szombathelyi pályát, a Rohonci utat idéző belátás nyílik a környező erkélyekről. A 3300 fő befogadására alkalmas, műfüves pályán eddig kétszer vendégeskedett a magyar válogatott, 2012-ben 5–0-ra győzött, 2017-ben viszont – máig sajgó emlékként – 1–0-ra kikapott.

  A lap szerint Magyarország számára nemcsak a 2017-es kudarc jelent extra motivációt ezúttal, hanem az is, hogy három meccset követően hét ponttal akár a csoport élére álljon. „Rossi emberei erős pozícióba kerülhetnek, hogy 1986 óta először kvalifikálják a magyar válogatottat a világbajnokságra – ehhez el kell vinniük a három pontot Koldóéktól.”

  Az El Periodic megerősíti a pozitív koronavírus-teszteredményekről szóló híreket. A lap beharangozójában kiemeli, a magyar válogatott kifejezetten jó formában érkezett Andorrába, mivel a legutóbbi nyolc tétmeccsén veretlen. Hozzáteszik, a legutóbbi öt meccsből hármat is megnyert a Marco Rossi vezette csapat – s a győzelmek alkalmával mindig elért legalább két gólt. Ezzel szemben Andorra 13 tétmeccs óta nyeretlen.

  A Diari d’Andorra egész oldalas cikkben harangozza be az esti mérkőzést. Az összeállítás természetesen a 2017-es 1–0-s Magyarország elleni siker felidézésével indul, a szerző, Ivan Álvarez szerint a mérkőzés mindörökre „az andorrai kollektív tudat része” lett. A cikk külön kiemeli az egykor a Real Madrid utánpótlásában pallérozódó Szalai Ádámot, a középpálya két „magas szintet képviselő, kreatív” játékosát, Kalmár Zsoltot és Kleinheisler Lászlót. A beszámoló összefoglalja a hazai szövetségi kapitány Koldo Álvarez, valamint a csapatkapitány Marc Pujol keddi sajtótájékoztatóját, külön kiemelve, hogy mindketten arról beszéltek, bármilyen szép emlék is nekik a négy évvel korábbi győzelem, az „semmilyen előnyt, hasznos tapasztalatot nem biztosít” számukra.

  „Kétségtelenül pályafutásom legszebb estéjét jelentette az a gól és a győzelem, azóta is azért dolgozunk, hogy a jövőben hasonló estéket éljünk át   – folytatta Marc Rebés. –  Biztos, hogy több százszor visszanéztem azt a fejest, talán ezerszer is… És akárhányszor látom, mindig libabőrös leszek tőle. Most viszont olyan ellenfélre készülünk, amely feledtetni akarja azt a vereséget, és bizonyítani, az a júniusi este csak kisiklás volt. Azóta nagyon sok játékos kicserélődött a keretben, és ha a magyar válogatott ki akar jutni Katarba, nyernie kell. Bizonyára ennek szellemében lép pályára szerda este.”

  „Hihetetlen este volt, mindannyian felejthetetlen pillanatokat éltünk át   – mondta kizárólag a Nemzeti Sportnak Marc Rebés, az andorrai válogatott 26 esztendős középpályása, a 2017-ben játszott mérkőzés egyetlen góljának szerzője. –  Akkor már évek óta vágytunk a győzelemre, és mindannyian úgy éreztük, megkaptuk a jutalmat a kemény munkáért. Az egész csapat, a stáb és a labdarúgó-szövetség erőfeszítései benne voltak abban a sikerben. Akkor minden tökéletesen alakult, és történelmi jelentőségű este lett belőle. A győzelem utáni napokban és hetekben hirtelen megnőtt a felhajtás körülöttünk. Nagyon sok gratuláló üzenetet kaptunk, a világ minden tájáról interjút kértek tőlünk. Ám ez csak átmeneti zsongás volt, néhány hónap alatt lecsengett.”

  – Milyen emlékeket őriz a négy évvel ezelőtti mérkőzésről?
  – Akkor még nem én voltam a Labdarúgó-szövetség elnöke, ám a lelátón ott voltam, onnan figyeltem a történelmi győzelmet. Nagyon sokat szenvedtünk a kilencven perc alatt, ám a lefújást követően varázslatos pillanatokat éltünk át, az összes szurkoló együtt ünnepelt. A kétezer-négyes Macedónia elleni győzelem mellett az volt a futballtörténelmünk legnagyobb sikere. Nagyon érzelemdús este volt, de be kell vallanom, hogy most, a Labdarúgó-szövetség elnökeként tudatosult csak bennem igazán, hogy mekkora bravúr volt legyőzni azt a válogatottat, amely egy évvel korábban az Európa-bajnokságon szerepelt.

  – Milyen mérkőzésre számít Magyarország ellen?
  – Biztos vagyok benne, hogy a magyar válogatott bizonyítani akarja, hogy a kétezer-tizenhétben játszott mérkőzés csak kisiklás volt. Nagyon motivált ellenfélre számítok, sokat elmond az erejéről, hogy a negyvenedik helyen áll a FIFA világranglistáján. Ahogy mindig, most is mindent beleadunk majd, és bízunk benne, hogy jó eredményt érünk el. Ám tisztában vagyunk vele, hogy nagyon nehéz meccs vár ránk.

  – Mit vár a világbajnoki selejtezősorozattól?
  – Nem beszéltünk konkrét pontszámokról, a célunk, hogy minden meccsből a lehető legtöbbet hozzuk ki. Ezzel együtt természetesen nagy lehetőség, hogy először soroltak minket az ötödik kalapba, így San Marinóval is egy csoportba kerültünk. Azon a két találkozón nagyobb esélyünk nyílik a pontszerzésre mint általában a többi meccs előtt.

  A szerda esti találkozó előtt valamennyi tényező a magyar válogatott sikerét ígéri, elvégre Andorra 2019. október 11-én nyert legutóbb meccset, amikor Moldovát győzte le 1–0-ra Eb-selejtezőn. Csakhogy az ország neve hallatán vélhetően minden magyar futballkedvelőnek ugyanaz ugrik be: az arcpirító vereség. Az Andorrai Labdarúgó-szövetség elnöke, Félix Álvarez lapunk kedvéért felidézte a Magyarország elleni történelmi győzelem pillanatait, emellett beszélt arról is, mit jelent a miniállam lakóinak a futball.

  AZ NSO-OLVASÓK KEZDŐCSAPATA ANDORRA ELLEN
  Dibusz Dénes (12 623 szavazat, 88.6 százalék) – Fiola Attila (10 793, 75.8), Lang Ádám (9731, 68.3), Szalai Attila (13 621, 95.6) – Botka Endre (8651, 60.7), Kleinheisler László (9612, 67.5), Nagy Ádám (12 843, 90.1), Kalmár Zsolt (12 835, 90.1), Varga Roland (6444, 45.2) – Szalai Ádám (10 652, 74.8), Nikolics Nemanja (8454, 59.3)
  Összes szavazat: 14 248

  A Nemzeti Sport Online olvasói közül több mint 14 ezren szavaztak, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány helyében milyen kezdőcsapattal állnának fel a szerdai, Andorra elleni világbajnoki selejtezőn.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ANDORRA–MAGYARORSZÁG LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső