A Fradi naptára, július 28.

tempo-naptar

Évfordulók:

44 éve született Crnomarkovic, Dragan
38 éve hunyt el Dudás János
126 éve született Tóth-Potya István

Egy virgonc, örökmozgó “pontyból” hogyan lesz a Ferencvárosi labdarúgás egyik legkiemelkedőbb személyisége és az angolok által támogatott ellenállási mozgalom budapesti mártírja? Ha most a Grimm testvérek lennénk, a jól bevált “egyszer volt, hol nem volt” kezdett után egy Keleti pályaudvar mellett nevelkedő rendkívül ügyes gyerekről mesélnénk, aki már 13 évesen a BTC játékosa volt és aki számtalan “csínytevése” miatt nevezett el a keresztanyja “Potykának” és akinek a becenevéből az idők folyamán “eltűnt” egy betű, és megmaradt a “Potya”. Ha pedig meghalljuk ezt a nevet, a Ferencvárosi labdarúgás szerelmeseinek egyből TÓTH “POTYA” ISTVÁN jut az eszébe, aki játékosként és edzőként is legendás személyisége labdarúgásunk történetének. Játékosként 14 éven át szolgálta a Fradit, 389 mérkőzésen, 145 gólt szerzett, kétszer nyert magyar bajnokságot és magyar kupát. Edzőként 211 alkalommal ült a kispadon, kétszer nyert magyar bajnokságot és háromszor magyar kupát. Érdekesség, hogy az első olyan játékos volt, aki szögletből, mindkét oldalról képes volt érintés nélkül csavarni a labdát a hálóba. Edzőként ő volt a profi labdarúgás első Ferencvárosi edzője.

tóth-potya-istván

Mérkőzéseink ezen a napon:

1918. Losonci TK – FTC: 2:3, Edzőmérkőzés
1929. Uruguay – Ferencváros: 3-0, nemzetközi barátságos
1935. Austria – Ferencváros: 3-2, KK
1956. Bp. Kinizsi – Aarhus: 10-0, nemzetközi barátságos
1957. Queensland válogatott – Ferencváros: 1-5, nemzetközi barátságos
1969. Kanadai Ligaválogatott – Ferencváros: 0-8, nemzetközi barátságos
1979. STC – Ferencváros: 1-5, Nemzeti Bajnokságok kupája
1983. FC Gifhorn – Ferencváros: 1-10, nemzetközi barátságos
1984. Ferencváros – Spartak Trnava: 3-1, Intertotó kupa
1985. Weiden – Ferencváros: 0-2, nemzetközi barátságos
1987. Yverdon – Ferencváros: 1-2, nemzetközi barátságos
1989. Ferencváros – Cercle Bruges: 3-0, Nemzetközi torna
1992. Ferencváros – Pénzügyőr: 4-0, Edzőmérkőzés
2000. Eger – Ferencváros: 0-6, MK
2001. Ferencváros – Újpest: 2-1, NB1
2005. MTZ Ripo Minsk – Ferencváros: 1-2, UEFA selejtező
2007. Ferencváros – FC Bihor: 3-1, nemzetközi barátságos
2010. Pápa – Ferencváros: 0-0, Ligakupa
2012. Ferencváros – Kecskeméti TE: 1-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 17 mérkőzés, 13 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 64-15 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1989. Szeibert György
2007. NdJodo, Edouard
2007. Zarzycki, Wojciek

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1979. Martos Győző
1987. Batári Csaba
2010. Kovács István
2012. Pölöskey Péter

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

2010. Berdó Valentin
2010. Trakys, Valdas

Tallózás a korabeli sajtóhírekből:

“Már az előmérkőzés kezdetén látszott, hogy ezúttal telt ház lesz (80.000) a Népstadionban. Mindkét öltözőban elsősorban a nagy melegre panaszkodtak, főleg a dánok szurkoltak nagyon, amint mondták: ilyen melegben soha sem játszottak. Sikeresen kezdődött a mérkőzés a Bp. Kinizsi javára. A 2. percben már megszerezték a vezetést. Továbbra is támadásban maradt a Kinizsi, a 20. percben már a hatodik szögletet érte el. – Meleg van sporttárs – intett le egy fütyülő nézőt a szomszédja. A nagy meleg úgy látszik, ekkor még a Kinizsire volt rossz hatással. A félidő vége felé aztán elindult a gólgyártás. Fenyvesi, Borsos, Vilezsál lőtt gólt, ezzel már a félidőben 4:0-ra vezetett a Kinizsi. A második félidőben már egymás után potyogtak a gólok. Orosz lőtte az ötödiket, majd Borsos a hatodikat. Röviddel utána Vilezsál duplázott, Borsos lőtte a kilencediket, majd Mátrai zárta a sort, góljával kétszámjegyű győzelmet aratott a Bp. Kinizsi.” (1956.07.28 – Aarhus)

1979.07.29 – Salgótarján, Nemzeti Bajnokságok Kupája

NS-19790729-02-19790728

“A Ferencváros egy félidő előnyt adott a vendégeknek! Az első játékrészben elég sok hibával játszottak. Gyakori volt az oldaladogatás, az indítások sem sikerültek. Ebben a játékrészben a Trnava keményen védekezett, széttördelte a játékot. Fordulás után sebességet váltott a Ferencváros, most már sokat foglalkoztatták a szélsőket. Lüktetőbb lett a játék, egymás után gördültek a támadások. Főként Zsinka elfutásai jelentettek veszélyt, de alaposan belelendült Szabadi is. A közönség, mely az első félidőben türelmesen figyelte a fiatalok próbálkozásait, egyre inkább tűzbe jött, s a végén vastapssal jutalmazta a három gólt és biztos győzelmet. Ezúttal is az Európa-bajnokságot megjárt fiatalok vitték a prímet, különösen Pintér és Keller tűnt ki a védekezésben, a középpályán Zsivótzky rengeteget futott, elől pedig Zsinkát egyszerűen nem lehetett tartani. Ez a fiatal együttes megérdemli a türelmet és a tapsokat!” (1984.07.28 – Spartak Trnava, Intertotó Kupa)

“A második mérkőzésre már mintegy 4.000 volt kiváncsi, s az összeállitás némi ujdonsággal szolgált. A Ferencvárosban bemutatkozott a Hungária körut nem is olyan régi kedvence, Szeibert György, a sokáig sérült Kincses is ujra felvehette a csapatkapitányi karszalagot…Nagy rohamokkal, helyenként egészpályás letámadással sokszor kapkodásra késztették a bruges-ieket a hazaiak. Keller vezetést jelentő találata viszont egyszerre váltott ki örömet és kacagást a lelátón: a balhátvéd hazaadásszerü lövését Mestdagh kapus kisiskolás módon védte be a 12. percben. Lehetőségük éppen a vendégeknek is volt, de egyetlen csatáruk, Weber nem állitotta komolyabb feladat elé az FTC védőit…A második félidőre kiegyenlitett lett a küzdelem, de sok érdekesség nem történt a pályán. Kivételt ez alól Szeibert szabadrugásgólja jelentett. A 18 m-ről leadott jobb felsősarkos bomba után alighanem befogadja a ferencvárosi közönség az ujoncot. Ezután már könnyedén futballozhattak Rákosi Gyula tanitványai, s fölényes győzelmükhöz nem férhetett kétség.” (1989.07.28 – Cercle Bruges)

“Elég lehangoló látványt nyújtott az egri stadion. Persze most kivételesen nem a látogatottsággal volt a baj, hiszen közel négyezer néző volt kíváncsi a Ferencváros vendégjátékára, ám az esetleges szurkolói testedzéstől tartva a rendőrök lezárták a lelátó középső rését. Így csupán a két oldalsó kanyart tölthette meg az embertömeg, a köztülső, mintegy ötezres részt csupán kéttucatnyi közeg próbálta megtölteni…Kell-e mondani, mennyi sikerrel. A Fradi helyenként szépen játszott, a végére elfáradt, és a közönség által vastapssal búcsúztatott egriek pedig vigasztalhatja, hogy játszanak még a Petneházával is.” (2000.07.28 – Eger, MK)

Vén Gábor

Vén Gábor

“Parázs hangulatú mérkőzésen az Újpestet nem zavarta meg az öngól, sőt a lila-fehérek ezt követően átvették a játék irányítását, s megérdemelten egyenlítettek. A mérkőzés hajrájában azonban a vendégek ahelyett, hogy az egyenlítés lélektani előnyét kihasználták volna, megpróbálták tartani az eredményt, és ez az ezúttal nemcsak lelkesen, hanem jól is játszó Ferencváros ellen megbosszulta magát…5. perc: Szabó T. ívelt a kapu elé a jobbösszekötő helyéről, a labda az újpesti védő, Korolovszky fejére érkezett, aki megnézte magának a bal sarkot, és mértani pontossággal fejelte a labdát a tehetetlen Posza mellett a felső sarokba, öngól (1-0)…71. perc: Szabó T. az újpesti térfél közepéről indította a csereként beállt Vént, aki Jovic elé játszott, ő a 16-osról visszaperdítette a labdát Vén elé, és a középpályás 12 m-ről, a kapujából kifutó Posza felett a jobb felső sarokba emelt (2-1).” (2001.07.28 – Újpest, NB1)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.19. 19:00 EL selejtező Maccabi Tel-Aviv – FTC (TV: Duna World)
Következik: 07.22. 17:30 FTC- DVTK (TV:M4 Sport)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák