A Fradi naptára, március 29.

tempo-naptar

Évfordulók:

72 éve született Gellei Imre
108 éve született Hámori László
60 éve született Horváth Róbert
34 éve született Ionescu, Andrei
29 éve született Rodriguez, Matias

Mérkőzéseink ezen a napon:

1908. FTC – BAK 3:0, NB1
1914. FTC – Wiener AC 1:0, nemzetközi barátságos
1925. FTC – Slavia Praha 1-0, nemzetközi barátságos
1931. Ferencváros – Nemzeti 2-2, NB1
1936. Szeged – Ferencváros 0-2, NB1
1937. Rapid – Ferencváros 2-4, Húsvéti serleg
1942. Nagyváradi AC – Ferencváros 1-3, NB1
1948. Ferencváros – Vienna 3-2, Húsvéti serleg
1953. Bp. Kinizsi – Bp. Postás 1-1, NB1
1959. Worwarts Berlin – Ferencváros 1:1, nemzetközi barátságos
1967. Ferencváros – Április 4. Gépgyár 6:1, Edzőmérkőzés
1973. Csepeli Papír – Ferencváros 1:4, Edzőmérkőzés
1978. Székesfehérvári MÁV Előre – Ferencváros 0-1, NB1
1980. Újpesti Dózsa – Ferencváros 4-1, NB1
1986. Ferencváros – Újpesti Dózsa 3-1, NB1
1989. Bp. Honvéd – Ferencváros 2-1, NB1
1994. ETO FC – Ferencváros 0-0, MK
1995. ESMTK – Ferencváros 1-1, Edzőmérkőzés
1997. Stadler – Ferencváros 0-0, NB1
1998. DVSC – Ferencváros 1-0, NB1
1999. Ferencváros – RoPS 2-0, nemzetközi barátságos
2014. Ferencváros – Pápa 4-0, NB1
2017. Ferencváros – DVTK 2-1, MK

Összes díjmérkőzés: 20 mérkőzés, 12 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség, 35-18 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1986. Batári Csaba
1997. Udvarácz Milán

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1914. Koródy Károly
1953. Csányi József
1959. Hódi Zoltán
1959. Szigeti Ferenc
1998. Páling Zsolt

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1914. Móra Arnold

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1972. Bálint László
1972. Branikovits László

“Szokatlan érdeklődés mellett folyt le a két csapat mérkőzése a margitszigeti sporttelepen. A BAK. ez alkalommal is rendkí­vül szí­vós ellenállást tanúsí­tott és újra bebizonyí­totta, hogy legerősebb csapatainknak is egyenrangú ellenfele. FTC. nagy ambí­cióval ment a küzdelembe s a csapat ezen a mérkőzésen is szép összmunkát produkált. A mezőny legjobb embere Rumbold volt, aki biztos rúgásaival és lekapcsolásaival méltán rászolgál a legjobb magyar hátvéd jelzőre. Kí­vüle igen jól játszott Schlosser, mí­g a BAK. játékosai közül Nagy kapus védése. Müller és Grünwald hátvédek fair, de mind amellett határozott energikus játéka érdemel emlí­tést. A csapat többi játékosa is elismerésre méltóan játszott, ugy hogy az első félidő után — bár a FTC. első gólját mindjárt az első percben lövi — a mérkőzés teljesen nyí­lt kimenetelű volt. A második félidőben azonban a FTC. felsőbbsége szemmel láthatóvá válik.” (1908 – BAK)

“Az FTC különösen a küzdőképesség terén várakozáson felül megállja a helyét és a reménytelen küzdelemből győztesen kerül ki. A zöld-fehér csapat – kivéve a Pataki helyén ügyetlenkedő Koródyt és a kaput gyámoltalanul védelmező Móra ifjúsági játékost –egyéni játékban és összmunkában jól megállta helyét a WAC-cal szemben, a melyről azonban meg kell jegyezni, hogy már sokat veszí­tett formájából…Az első félidőben az FTC játszott az orkánszerű szél irányában s a WAC keveset támadott, viszont a második félidőben a szél erejével szemben is a támadó szerepből majdnem annyi jutott a ferencvárosiaknak, mint a WAC-nak. Az érdekes mozzanatokban gazdag, izgalmas játék csak az első félidő 42 percében eredményezett goalt az FTC részére Schlosser bravúros lövése révén.” (1914 – Wiener AC)

“A vasárnapi hatalmas szélvihar ellenére a Hungária-úti pályán óriási közönség előtt ütközött meg a nagyhí­rű prágai Slavia az éppen most jubiláló FTC-vel, amelyet négy nappal ezelőtt könnyűszerrel győzött le a cseh fővárosban. A sokszoros válogatott Blum Zoltánnal megerősí­tett FTC alapos revánsot vett a prágai kudarcért…Mindvégig gyönyörű küzdelemben, páratlanul lelkes játékban diadalmaskodtak a ferencvárosiak, akik igazság szerint két góllal voltak jobbak, mint nagyhí­rű ellenfelük.” (1925 – Slavia Praha)

19250329-slavia

1931

“A Ferencváros megérdemelten győzött, mert iskolázott és jobb futballt játszott. A csapat legjobb emberének Toldi bizonyult. Most is centert játszott, éppen úgy mint ősszel, s most is kitett magáért ezen a helyen is. Lendületes, kemény, gólratörő játékot nyújtott. Pompás center volt!” (1936 – Szeged) | Tempó, Fradi!: A mérkőzés 66. percében Polgárt a partjelző megkérdezése után a játékvezető „durvaságért” kiállí­totta. A pályán nagy tumultus keletkezett, még a helyi rendőrök is befutottak, s Toldit igazoltatták. A jogtalan fellépés miatt Toldi bí­rósági ügyet csinált, és elégtételt követelt…”

“Szitáló esőben, nyolcezer néző jelenlétében lépett pályára a Ferencváros csapata…A bizalom nem volt indokolatlan, mert a Ferencváros csapata emlékezetes „húsvéti” formájával rukkolt ki a hütterdorfi pálya nehéz talaján is és mindkét ellenfelét biztosan két vállra terí­tve, fölényes győztese lett a bécsi tornának…A Ferencváros győzelme a magyar futballsportnak igen nagy sikere és rámutat arra, hogy az elmúlt heti jó formák nemcsak az ellenfél gyengeségében, hanem az egyre jobban érvényesülő felkészültségben lelik magyarázatukat.” (1937 – Rapid)

“Zsúfolt nézőtér, lezárt kapuk, lovasrendőrök csinálta rend a bejárat környékén, szóval hamisí­tatlan derby-hangulat közepette lépett pályára a Ferencváros és a NAC csapata. A játék úgy indult, hogy szép és élvezetes mérkőzést látunk. Hallatlan iram, pompás egyéni teljesí­tmények, tűz és lelkesedés jellemezte a küzdelem erejét. Amikor Sárosi Béla 25 méteres szabadrúgásból irgalmatlan erejű bombagólt ragasztott a váradi hálóba, egyszerre megjött a B-közép már-már berozsdásodott hangja. Lukács gólja után már esett az iram, amimkor pedig Sárosi dr. bevágta a harmadik ferencvárosi dugót…mintha elvágták volna.” (1942 – NAC)

“Az első 30 percben régen látott, kitűnő játékkal lepte meg a Ferencváros a nézőket. Pompás támadó és kitűnő védőmunkát nyujtott ekkor a zöld-fehér csapat. Sokszor úgy tűnt fel, mintha a Vienna nem tudna komoly ellenfél lenni, annyira alárendelt szerepet játszott. Később aztán engedett az iram, feljött a Vienna is és hogy egyenlí­teni tudott, az Csanádi számlájára í­rható. A Ferencváros támadósora jól kihasználta, hogy szabadon állva vehették át a labdákat, í­gy aztán a fedezetek is könnyebben tudtak jól labdákat adni…A torna legjobb mérkőzése volt ez az összecsapás. Végig nagyiramú volt a játék. A Ferencváros a győzelmet feltétlenül megérdemelte mert csatársora jobban kihasználta a gólhelyzeteket.” (1948 – Vienna)

“Fergetegesen kezdett a Ferencváros, s a gyorsan elért gól után arra lehetett következtetni, hogy nagy különbséggel győz majd. Ez azonban nem í­gy történt, mert negyedóra elteltével az FTC játéka elszürkült, a MÁV Előre pedig alaposan feljavult. Olyannyira, hogy átvette a játék irányí­tását, többet támadott, mint ellenfele, többet is lőtt kapura, szögletek is jelezték a fölényét. A támadások azonban nem voltak gólveszélyesek, mert a csatárjátékból hiányzott az árütőerő, a gyorsaság.” eisemann-laszlo(1978 – Székesfehérvári MÁV Előre) | Tempó, Fradi!: A bajnoki győzelem mellett a két csapat tartalékmérkőzése is tartogat különlegességet. A MÁV Előre csapatában, jobbhátvédként pályára lépett EISEMANN LÁSZLÓ, aki 14 esztendősen a III. kerületben kezdte labdarúgó-karrierjét, később a Székesfehérvári MÁV Előre és a BKV Előre együttesében futballozott. Hazánkban a legmagasabb szinten, az élvonalban is játszhatott, ám az elmúlt évtizedekben felejthetetlen sportmasszőri pályafutása miatt volt mindenki kedvence. „Ejzi” még igazolt játékos volt, amikor elkezdte a masszőri pályát – először a BKV Előrénél, majd a serdülő válogatottnál, nem sokkal később, 1983-ban pedig Bicskei Bertalan hí­vására az ifi válogatottnál is. Később egyik legnagyobb élményeként emlí­tette ezt a felkérést, hiszen í­gy részese lehetett az 1984-es ifi Európa-bajnokság megnyerésének. A széles mosolyáról és jó kedélyéről hí­res Ejzi 1996-ban csatlakozott a Fradihoz, ahol számtalan felejthetetlen siker, külföldi túra, edzőtábor és élmény részese volt. Szerencsésnek mondhatta magát, aki hallhatta legendásan elmesélt anekdotáit, a régi korok nagy történeteit, csibészségeit. Amikor meg kérdezték, mi az a néhány szó, ami eszébe jut a Ferencvárosról, Ejzi röviden csak ennyit mondott: „Ez az életem, ennyi.”

“Nem úgy indult a találkozó, mint amelyikre akár két napig is érdemes lesz emlékezni, mert gyakorlatilag 23 percit úgy játszottak a csapatok, mint amelyeknek egyetlenül gondjuk van: különösebb baj nélkül, minél előbb túltenni az összecsapáson… Ám a labdarúgó-mérkőzések általában 90 percig tartanak, ezért mindvégig nehéz ezt az elképzelést megvalósí­tani, s egy váratlan esemény – ezúttal a Dózsa vezető gólja – felrúghatja a pálya addigi nyugodt rendjét. Nos, erre a 23. percben került sor, ám nem tudni, miért ekkor az újpestiek úgy gondolták, hogy egy gól is elég az üdvösséghez. Magukra csalták ellenfelüket, amely engedett a csábí­tásnak, készséggel beleegyezett a dózsások merész gondolatába…Ettől kezdve viszony már többnyire az történt a pályán, amit a ferencvárosiak akartak.” (1986 – Újpesti Dózsa)

2014

2017

1972

2 hozzászólás a(z) A Fradi naptára, március 29. bejegyzéshez

  • Akár mit firkált a Népsport, ’86-ban már Nyí­í­l nélkül lefociztuk a lilákat.

  • Az 1980. március 29-i Ú. Dózsa-FTC meccs szünetében -- 10 éves voltam, nem szégyellem -- sí­rva fakadtam és zokogva kértem édesapámat, hogy menjünk haza mert nagyon ki fogunk kapni! Pedig akkor még csak 2-0-ra égett a csapat…
    Az 1986-os 3-1-es győzelem már szebb emlék, emlékszem mivel nagyszombat volt nem mentünk meccsre, a rádióban hallgattam és örültem, hogy a félidőben már 3-1 volt az eredmény, ide! Aztán szünet után megállt a góllövőtudomány… Aztán az 1989-ben a Bozsik stadionban rendezett Honvéd-Fradi utólag tulajdonképpen bajnoki döntőnek is tekinthető. A teltházas kispesti rangadón nagyon jól fociztak a fiúk, de a helyzetek -- sajnos Fischer Pali 11-ese is -- kimaradtak és a végén Bánki Dodó találata csak a szépí­téshez volt elegendő. Pedig, ha nyerünk miénk lehetett volna az arany… Az a vereség nekem akkor legalább annyira fájt mint 2 évvel korábban amikor szintén a Honvédtól kaptunk ki egy már-már megnyert meccsen a Népstadionban 3-2-re,azzal az emlékezetes Détári góllal! Remélem sok szurkoló emlékszik szí­vesen vissza ezekre az évekre főleg a mostani “3 500 nézős” időszakban! Még annyit, hogy az általam felemlí­tett meccsek nézőszámai sorrendben; 60 000, 30 000 és 20 000 voltak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.02. 16:30 m4 Sport
EL-csoportkör 10.06. 18:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
10.09. 18:00 M4 Sport
EL-csoportkör 10.13. 21:00 M4 Sport
Novák Dezső
EL-csoportkör 10.27. 21:00 M4 Sport
EL-csoportkör 11.03. 18:45 M4 Sport