BL selejtező: ellenfelünk az albán FK Partizani Tirana

W_partizani-ftc…akit az UEFA mókás kedvű í­tészei rendeltek a Fradihoz, ha már a kisorsolt aktuális albán bajnokot bundázás miatt kizárták, és a Skenderbeu fellebbezését képtelenek voltak a sorsolás előtt tárgyalni, pedig annak elutasí­tása egyet jelentett volna a Fradi mérkőzés nélküli továbblépésével. Már az is súrolta a lécet (vagy talán le is verte), hogy vajon miért kellett egy bundázó csapatot kisorsolni. Félreértések elkerülése végett, nem amiatt háborgok, hogy esetleg mérkőzés nélkül kellett volna továbbjutnunk, hisz a sport alapja, hogy versenyben dőljenek el az érmek, de talán annak is alapnak kéne lennie, hogy ne hozzanak kimondottan balfék döntéseket azok, akik kezében összpontosul Európa labdarúgása. Persze ismerjük a nem éppen dicsfényes múltat (mely egy kissé összefügg a bajnok albán csapat bundázásával, hiszen itt is, ott is a pénz járt külön utakon). Ezen még az sem változtat, hogy az UEFA klubversenyekért felelős vezetője elnézést kért, mert bár szerinte egyértelműen fogalmazott a sorsolás után, csak félre tetsszetek érteni, ebből aztán lett egy kis kavarodás, a Partizani már le is játszotta az első UEFA-selejtező mérkőzését és már úton is volt a visszavágó felé, amikor jött az üzenet, hogy vissza az egész, maguknak nem Szlovákia felé kell venni az irányt, az UEFA-selejtezőt felejtsék is el, Önök most elő lettek léptetve, irány a BL, ahol a Ferencvárossal kell megmérkőzniük, ha már az aktuális bajnok pénzért vette a bajnokságot.

Mókás döntés, bár ilyen humortalan történetet talán csak Ben Stiller tud filmre vinni, aki az elmúlt évtizedben olyan “szórakoztató” filmeket gyártott, mely bőven kimerí­ti a jó í­zlés összes paragrafusát. De ne keseregjünk tovább, szerdán pályára kell lépni az albán FK Partizani Tirana ellen, és nem bosszúból, hanem kutya kötelességből oda-vissza le kell őket győzni. Kiket is kell kiejteni a BL 2. selejtező körében? A nevük totál ismeretlen és bár 2004-ben, az utolsó BL szereplésünk idején kivertünk egy albán csapatot (eléggé nehézkesen, ITT és ITT tanulmányozható is az SK Tirana elleni mérkőzések Tempó, Fradi!-s “jegyzőkönyve”), ettől még nem hallottam róluk. Szerencsém volt, testvéroldalunk az ulloi129.hu kinyomozott róluk mindent (köszi Peti!), ezért csak a bevezetőjüket másolom ide (de jó, hogy kitalálták: CTRL+C és a CTRL+V):

Az albán klubot a második világháború befejezése után, 1946-ban alapí­tották. Dicsőséglistájukon tizenöt bajnoki cí­m és tizenöt albán kupagyőzelem szerepel, a bajnokságban legutóbb 1993-ban ünnepelhettek aranyérmet. Az utolsó kupagyőzelmüket pedig 2004-ben szerezték, ekkor a szuperkupát is elhódí­tották.

Nagy hibát követnénk el, ha lebecsülnénk az albán focit. A vasárnap befejeződött EB-n is ott voltak, nem is játszottak rosszul, csoportjukban a harmadik helyen végeztek, ha jól emlékszem Romániát le is győzték és a franciákkal is remek meccset játszottak – emberhátrányban. Ettől még nem szabad megijedni, Magyarország megnyerte a csoportját és bár a nyolcaddöntőben Belgium alaposan elkalapálta a válogatottunkat, a szakma és a szurkolók is ünnepelték a játékosokat. Mégis csak több évtizedet kellett várnunk egy Európai megmérettetésre, ahol a sokat szidott és lenézett magyar válogatott kellemes szí­nfoltja volt az amúgy elég unalmas és egysí­kú kontinens viadalnak.

Ráadásul a válogatott keretet öt Fradi játékos ékesí­tette, közülük Gera, Nagy és Pintér döntő érdemeket is szerzett (Böde Daninak kevés idő jutott, Dibusz Dénesnek meg nem volt mackó nadrágja) a sikerben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Sesták is tagja volt a szlovák válogatottnak (őket Németország állí­totta meg, szintén a nyolcaddöntőben), és Ramí­rez is meghí­vást kapott a Copa America 2016 viadalra az ecuadori válogatott tagjaként, akkor tényleg elvárás a csapattal szemben, hogy ne kelljen valamelyik AXE spray-t bevetni az izzadás ellen. Az már csak hab a tortán, hogy az EB után Lovrencsics Gergő is hozzánk igazolt, igaz Nagy Ádám meg távozik (jelen pillanatban nem nagyon tudható, hogyan is áll az Ádám átigazolás-saga).

Szerdán 20 órától megkezdjük a nemzetközi szereplésünket és ahhoz, hogy a magyar válogatott példáját követve, a Fradi is (újra) belépjen Európa kapuján, az FK Partizani Tiranát le kell győzni és tovább kell jutni. Nincs apelláta, nincs kifogás. Csak “jófogás” létezik, bár ott adni és venni lehet, a BL-selejtezőben meg továbblépni vagy kiesni, de nekünk csak az egyirányú út az elfogadható.

Mérkőzés nélkül könnyebb lett volna, de a jövő heti visszavágón nem nagyon szeretném tördelni a kezem.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Az Albí nok minden esetre nem lehet és nem szabad lebecsülni.

    Erre az Eb jòl felkészìtett mindenkit, aki a Romí nok elleni meccset lí thatta.

    Aztí n közelrôl is megnézhetem a sví jci ví logatott albí n jí tékosait (a pénznek nincs szaga), mint pl. a Sakirit vagy a Csakí t, akkor mí r megfigyelhetô volt szí momra, hogy azokat a fickòkat nem csak a pénz hajt, hanem a becsví gy is és még egy pí r olyan dolog, amirôl a közönséges és í tlag euròpai csapat mí r nem is tud, mert csak fiatalabb focinemzedékeknek adòdnak meg.

    Nem lesz könnyû mérkôzés a Fradinak.

    Mégis. Hajrí /tempò Fradi !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
08.14.20:00 M4Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső