Borsos Miklós

Borsos Miklós

Tősgyökeres fradista. Tíz esztendős korában ment le először az Üllői úti sporttelepre, ott nőtt, cseperedett ifjúsági, majd felnőtt gólerős, jól cselező csatárrá.

Ragadt hozzá a labda és nagy biztonsággal maradt a birtokában, megtévesztő mozdulatai után is. Szinte úgy tűnt, hogy nem is okozhat számára nehézséget, hogy bárkit kicselezzen. Ráadásul hatalmas erővel, pontosan tudott lőni. Erről tanúskodik 58 gólja is.

A leggólerősebb meccse a korszak egyik nagy rangadója volt. 1955. júniusában a Népstadionban rendezték a Honvéd – Kinizsi rangadót. A Honvéd már 3-0-ra, majd 4-1 -re is vezetett. A második játékrészben azonban – elsősorban Borsos nagyszerű játékának, és Gulyás bravúros védéseinek következtében fordult a kocka, a lelkes Kinizsi kiegyenlített. Persze, hogy élete nagy meccseként emlegette ezt a találkozót az akkor 20 éves csatár kedvenc.

Azután jöttek újabb csatár kedvencek … és mások kaptak helyet a csapatban. Borsos az ausztrál túrán még elért két mesterhármast, és két négygólos meccse is volt. Ekkor elbúcsúzott a zöld-fehérektől s a Fáy utcába költözött.

Két esztendeig játszott a Vasasban, majd onnan is továbbvezetett az útja, a Rába partjára, Győrbe. A Rába együttesénél két évet töltött, aztán egy hosszabb kényszerpihenő következett. A búcsú az Egyetértésnél következett. Egy szép napon bejelentette edzőjének, hogy végleg abbahagyja az aktív játékot.

Később azonban ismét ferencvárosi mezben pompázott, a Fradi öregfiúkban.

(Várkonyi Sándor és Nagy Béla írásainak felhasználásával)

3 hozzászólás a(z) Borsos Miklós bejegyzéshez

  • A híres ausztráliai túrán a 17 mérkőzés 22 félidejében szerepelt és 21 góllal a góllövőlista élén végzett! 2. Szigeti Ferenc 20 gól/17 félidő, 3. Friedmanszky Zoltán 12 gól/19 félidő! Micsoda csatárok!!!

  • Megdöbbentő, hogy milyen fiatalon halt meg Ő is … Isten nyugtassa … Szegény … a nevét hallottam, olvastam, de ahogy YSE írta vagy 4 éve, előtte is, után is oly klasszisok gyártották a gólokat, hogy kicsit háttérbe szorult az emlékekben is … a statisztikák és a leírások alapján jó lenne most egy ilyen klasszis csatár a magyar válogatottban/nak … időnként túl sok, időnként (már vagy 30 éve …) túl kevés klasszisunk születik … vagy inkább “képződik” …

  • Az az igazság, hogy szegény Borsos sohasem volt igazán népszerű a szurkolók között. Persze, mert amikor én elkezdtem meccsre járni, még Kocsis és Deák volt a mérce… Utána meg hamarosan jött Friedmanszky majd Albert. Így az sem okozott komoly felzúdulást, amikor 1959-ben eligazolt a Vasasba. Csak utólag tudjuk értékelni, hogy valójában milyen játékos volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST