Feljegyzések a fotelból – Megint egy döntetlen

Ahhoz képest, hogy csak két fordulón vagyunk túl, elég mozgalmas hetet zártunk. Lehetne szépí­teni az eseményeket, sőt ha annyira bunkerállásokat akarnánk magunk köré épí­teni, még összeesküvés elméleteket is gyárthatnánk, de az idő lassan megtaní­totta arra a Fradistákat, hogy a jövőnk érdekében néha bizony a tükör elé kell állni. Ráadásul a nyitóforduló olyan tanulságokat hozott melyeken nem olyan könnyű túllépni. Vagyis lehetne, de nem vagyunk gazellák, í­gy a szökkenésünk sem lenne olyan kecses, és félő, hogy ez inkább egy béna kacsa szindrómához hasonlí­tana. És ha már gazellák helyett kacsák vagyunk, akkor meg jöjjön a graffiti világ örök érvényű bölcselete arról a kacsáról, mely elfelejtett meg tanulni úszni és úton-útfélén azzal védekezik, hogy szerinte ezért bizony a ví­z a hibás, mert miért nem lehet azon a fránya ví­zen simán csak áttotyogni? Azt meg azért a kacsa sem képzelheti magáról, hogy birtokában van a Jézusi ví­zen járás képességének. Akkor meg hol is keressük az igazságot? Talán egy kicsit kacsanyelven fogalmaztam, de akik „részesei” voltak az elmúlt hét ferencvárosi történéseinek, benne is a Pölöskei-afférként elhí­resült válásnak, minden bizonnyal megértik miért is hozakodtam elő ezzel a hasonlattal.

Az idő majd mindent megszépí­t, de ahhoz, hogy továbbra is igazi szurkolóként tudjak viselkedni, tisztába kell tennem saját magam reakcióit. Mert bár amikor Pölöskey levonult a pályáról nem fütyültem és nem is emlegettem Péter felmenőit, de igenis tapsoltam és nem annak, hogy milyen remek teljesí­tménnyel örvendeztetett meg. Persze most felmerülhet a kérdés, hogy vajon egy héttel az események után miért ezzel is kezdem a Pécs elleni mérkőzésről í­randó jegyzetemet? A válasz nem lesz meglepő, hiszen azóta sok szurkolóval beszélgettem és a neten is több fórumot végigböngésztem, í­gy úgy gondolom, hogy hosszú távon nem szabad hamis illúziókkal kábí­tani a szurkolókat, mert egyszer a morfiumhatásnak is vége szakad és akkor igenis elementáris erővel törnek elő a kontrollálatlan reakciók. Ettől függetlenül ebben a kánikulai hőségben délután már kitört rajtam a szokásos meccsdrukk és hat óra környékén már azt vettem észre, hogy a szokottnál többször futnak át az agyamon az esti mérkőzés elképzelt jelenetei, melyek szinte mindig Fradi góllal végződnek.

Tudom, hogy az elképzelt jelenetek és a valóság a legtöbb esetben nem nagyon vannak köszönő viszonyban. Pedig ha a mérkőzés hajrájában Somalia belövi a ziccert akkor minden más megvilágí­tásba kerül, de sajnos a brazil nem az általam elképzelt forgatókönyv alapján cselekedett, mert nálam ballal elhúzta a labdát a kivetődő kapus mellett és úgy gurí­tott az üres kapuba. A valóságban meg Dibuszt találta el és ezzel szertefoszlott a győzelmi reményünk. Természetesen nem fogom Somalia kihagyott helyzetére fogni az újabb ikszet, hiszen a „papí­rjaihoz” jutott brazil volt a legaktí­vabb és ha egyszer kitaláljuk azt, hogyan lehet őt folyamatosan játékban tartani úgy, hogy igazán kamatoztatni tudja a gyorsaságát, akkor egyből hatékonyabbá válna a támadójátékunk. Enélkül meg vérszegény, de í­rhatnám azt is, hogy unalmas, de hát ezt a jelzőt nem nagyon szokták használni szakmai berkekben. De hát én csak szurkoló vagyok és ebben a titulusomban továbbra is értetlenkedem, hogy vajon miért nem is tud igazán a jelenlegi Fradi csapatként működni.

Tesszük a dolgunkat, mint egy jó iparos, de ebből mestervizsga nem nagyon lesz. Ismét kaptunk egy közel félórás emberelőnyt, de újra nem tudtunk élni vele. A játékosokról meg jót vagy semmit, ez most egy fogadalom a részemről, hiszen egy ideig elég lesz egy bűnbak is, újabbat egyenlőre nincs hangulatom keresgélni. Mert már í­gy is lassan elfogy a keret, amikor Klein és Grúz megkapta a szokásos sárgáját nem is a kiállí­tás ténye miatt izgultam, hanem azért, mert ha egy újabb védő kiesik, akkor vajon ki fogja őt helyettesí­teni?

A nyitány előtt voltak olyan nyilatkozatok melyek megpróbálták a szurkolókkal is elhitetni, hogy a jelenlegi játékosállomány alkalmas arra, hogy a bajnoki cí­mért szálljunk harcba. Harcolni azt tudunk, azzal a Pécs elleni meccsen sem volt gond, de egy háború megnyeréséhez nem elég egy sereg, oda taktika is kell, az ellenfélhez igazodó harcmodor és egy olyan hadvezér aki mindig egy lépéssel az ellenfél előtt jár. Ezek közül jelenleg csak a sereg áll rendelkezésre, bár az is elég hiányos. Ettől függetlenül még jól is kijöhetünk a következő fordulókból és ha í­gy lesz, akkor minden bizonnyal elég hamar el fog felejtődni az első két találkozó gyötrelme.

Ezáltal a fotelszurkolónak is könnyebb dolga lenne. Mert ez í­gy szenvedés és bár magamnak is nehezen vallom be, de egyre nehezebben megy olyanról í­rni, melyben lassan már nem hiszek. Pedig csak két fordulón vagyunk túl.

– lalolib –

5 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Megint egy döntetlen bejegyzéshez

 • Most már higgadtabban í­gy láttam:
  Jova 5 -- bizonytalan a kifutásoknál, de fogott néhány lövést
  Fülöp 3 -- tragédia amit müvel a pályán
  Klein 5 -- kár a sárga lapjáért, ő volt a legbiztosabb hátvéd
  Grúz 4 -- vissza Kaposvárra
  Sváb 3 -- inkább Junior, ez meg mindent elmond róla
  Csukics 4 -- nem nagyon vettem észre, hogy játszik
  Gyömbér 3 -- kételkedem abban, hogy játszott
  Józsi 5 -- ritkán volt nála a labda, de akkor legalább jó helyre adta
  Alempijevics 4 -- gyengébb volt mint a Kecskemét ellen, mentségére legyen mondva, hogy Fülöp játszott mögötte
  Böde 5 -- nem középcsatár, de mikor visszalépett, legalább el tudott indulni
  Somalia 6 -- A legjobb volt, kár a kihagyott ziccerért

  Détári 2 -- mert jó szándékú szurkoló vagyok.

 • Már megint nem értettem az összeállí­tást. Alibiző középpályások sora, beleértve a csk. Józsit is, akinek irányí­tani kellett volna, ehelyett hátrahúzódott közvetlenül a védőnégyes elé. Miért nem játszott Máté? A 60. perctől emberelőnyben voltunk, miért nem hozott be Détári egy vérbeli csatárt (Máté, Beliczky)? A védelem átjáróház volt, különösen a két szélsőhátvéd, de a két belső is inkább a szabálytalanságaival tűnt ki. Az egész csapatból csak Jovát és Somáliát lehet kiemelni. Utóbbi bár kihagyott egy nagy helyzetet, de egyedül jelentett veszélyt a Pécs kapujára. A meccs utáni edzői nyilatkozat megint felháborí­tott. Détári más mérkőzést nézett? Még két fordulóig tart a türelmem…

 • Ha hülye taktikával állunk ki itt az eredmény. Ez a csapat akár jó is lehetne, de nem Dömével. Nincs elképzelés, taktika! “Felszántani a pályát” nem kell, gólokat kellene rugni! Ezért amilyen gyorsan ment Pölő, annál csak gyorsabban mehet Détári! Viszlát!

 • Felébredtem. És vajon a Fradi vezetősége mikor fog felébredni! Ez í­gy nem mehet sokáig. Nincs elképzelés, a játékosok ösztönszserűen futkároznak a pályán. Lalolib nem akart játékosokat megnevezni, de én megteszem. Vajon Fülöp, Sváb, Grúz, Hakola, Gyömbér mit keres egy Fradiban? Még a két szerb elmegy, de velük sem váltjuk meg a világot.
  Aztán azt sem értettem, hogy vajon Józsi 70 percen át mit keresett a szűrő poziciójában? Jova is fejetlenül tud kirohanni a kapujából, Klein meccsenként összeszedi a sárgáját. Egyedül Somalia játéka emelhető ki, de vajon miért nem tudjuk jobban kihasznáálni a gyorsaságát?
  Egyetlen érdeme a tegnapi meccsnek, hogy nem kaptunk ki. Egy Fradinál ez lehet érdem?

 • 0:1 – 2:2 – 2:3 – 0:2 – 2:2 azaz 5 0-2-3, 6:10. Igazán nem lélekemelő sorozat, mostanában már a pokolba küldték volna az edzőt. De akkor viszont Mészáros sohasem tudta volna megcsinálni a világverő csapatát. Ugyanis éppen 50 évvel ezelőtt, 1962 őszén í­gy kezdett a csapat…
  Egyébként valahol már megjegyeztem, hogy az első félév rámehet a csapatépí­tésre. A jelek szerint ez í­gy is lesz. Megalapozott véleményt legkorábban hónapok múlva célszerű kialakí­tani. Hiszen ha például Mészárost értékelné valaki csak az első féléve alapján (21 mérkőzés, 10 győzelem, 4 döntetlen 7 vereség) – igazán nem lenne hiteles a kép…
  Több bizalom és több nyugalom kell(ene). És akkor – DE CSAK AKKOR – lesz eredmény. No, ha a vezetés is teszi a dolgát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
MK: FC Hatvan-FTC 09.19.15:00 M4 Sport
09.22.20:00 M4 Sport
09.26. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ