Feljegyzések a fotelból – Az esőisteneket is legyőztük

fotelszurkolo_newA régmúlt azték mitológiában Tlalok-nak és segédjeinek volt dolguk rendesen, hiszen ők gondoskodtak a vízről, mely az életet adja azóta, amióta élőlények vannak a Földön. Persze az Istenek is gonoszkodtak néha és olyan esőfüggönnyel ölelték körbe Tenocstitlant, hogy az aztékok az Istenek békítése érdekében áldozatokat mutattak be. Tegnap este fél hat tájékán az azték esőistenek úgy gondolták, kibővítik határaikat és olyan zuhataggal ajándékozták meg az Üllői út környékét, amilyent ritkán látni. Tudom, nem csak ott zuhogott, hanem az egész országban (már napok óta), mely miatt volt elmaradt mérkőzés, félbeszakadt találkozó és volt olyan is, mely inkább hasonlított vízilabdára, mint focira. Amikor Laudetur barátommal úgy három óra környékén az autóban ülve alig látva a “szobalány” szorgos tevékenysége miatt azon tanakodtunk, hogy vajon mi fog ránk várni a Szentélyben még mi sem gondoltuk, hogy lesznek olyan pillanatok amikor a halasztás réme fog az agyunkba fészkelődni. Aztán mire Pest határába értünk, eltűnt az eső szőnyegbombázása, sőt még a napi is kikandikált néhány pillanatra a felhők körül. Ez meg bőven elég volt ahhoz, hogy a Felcsút elleni mérkőzésre koncentráljuk minden erőnket. Amit el is intéztünk azzal, hogy kötelező feladat a három pont megszerzése. Négy óra magasságában arra azonban nem nagyon számoltunk, hogy egy óra múlva Tlalok és segédjei nem csak a mi tűrőképességünket teszik próbára, hanem az új Szentély gyepszőnyegét is.

Mely jelesre vizsgázott… vagyis inkább csillagos ötösre. Két órán át ömlött az eső, de ezt az irdatlan mennyiségű víztömeget úgy szippantotta be a gyepszőnyeg (és természetesen az a technológia mely alatta van), mint egy túlméretezett szivacs. Amikor fél hat körül már biztonságos helyen, az aréna fedett előcsarnokában barátaimmal kortyolgattuk a “győzelmi nedűt” bennem fel is rémlett, hogy bizony fölöslegesen utaztunk több mint száz kilométert, mert ilyen esőtömeget egyszerűen képtelenség befogadni. Ráadásul monitoron láttuk a Videoton-Újpest focinak álcázott vízilabda mérkőzés képeit, ahol is olyan víztócsák voltak a gyepen, hogy a békák már örömtáncot lejtettek. A sört is lassabban ittam, egyszerűen nem mertem felsétálni a lépcsőn és megnézni, hogy vajon nálunk gyülekeznek-e már a békák. Ráadásul a lépcső vészjóslóan vizesnek tűnt és mivel mi elég elől ülünk, még az elázás réme is fenyegetett.

Pedig fölösleges volt minden félelem. Hiába tombolt az eső, a pálya olyan volt, amilyenről mindig is álmodtunk. Minden tisztelet és elismerés a tervezőknek, a kivitelezőknek! Ha mindenhol ilyen lenne a pálya vízelvezetése mint nálunk, nem lenne elmaradó, félbeszakadó és inkább vízilabdára emlékeztető mérkőzés. Az elázásból sem lett semmi, valójában az első néhány sor van csak “veszélyben” egy ilyen méretű esőzéskor. És ha az eső ellenére jó volt a gyep és a szurkolók is szép számmal kijöttek ebben a cudar esőben, már csak egyetlen óhajunknak kellett megvalósulnia: a győzelemnek.

Az összeállítás ismertetésekor egy kicsit görcsbe rándult a gyomrunk, hiszen Gera Zoli nevét “elhallgatta” Szasza, mely után a kezdésig azon tanakodtunk, vajon ki fog fazont adni a csapat játékának. A választ elég hamar megkaptuk: Kukuruzovic. Akiről sejteni lehetett, hogy Gerzson után a legjobb nyári igazolásunk, de aki eddig elég felemás teljesítményt nyújtott. Most szinte minden akció tőle indult, jó szervezte a játékot, jók voltak a passzai és örömteli volt az, hogy nem egy szűk területre koncentrálódott a játéka. Meg is lett az eredménye, hiszen az első perctől kezdte irányítottuk a játékot, magabiztosan és helyenként már jól is szőttük a támadásokat és amikor az félidő közepén egy perc alatt két gólt szereztünk, már dörzsöltük a tenyerünket, hogy itt bizony ma az esőt gólfesztivállal “ünnepeljük”.

Sajnos nem az lett a vége. Érthetetlen módon a két gól birtokában a csapat visszahúzódott és elkezdett kapkodni. De vajon miért? A kivégzés helyett még izgulni is kellett, nehogy még a szünet előtt szépítsenek a felcsúti “akadémisták” (az ellenfél átlag életkora – bár nem számoltam utána -, de valószínűleg magasabb volt a miénknél). A közel 15 perces érthetetlen játékot Doll mester sem hagyhatta szó nélkül. Lekapta a pályáról a kissé esetlenül mozgó Busait (őt zavarta legjobban a kissé csúszós talaj), bejött Nalepa jobbhátvédnek, Dilaver meg egy sorral előrébb lépett, mely remek húzásnak bizonyult.

A második félidőben vissza is állt a világ rendje, egyre tetszetősebben játszottunk, folyamatosan nálunk volt a labda, helyzetek sokaságát hagytuk ki, mely miatt bár bosszankodtunk egy kicsit, de régen fordult már elő, hogy ilyen sűrűn jutalmazzuk tapssal a próbálkozásokat. Jól éreztük magukat és bár továbbra is szakadt az eső, a gyep bírta a terhelést, a lelátón nem áztunk, így röviden és tömören összefoglalva, élveztük a mérkőzést. Kell ennél több? Jó volt hangulat, bár az tény, hogy lehetett volna jobb is, de ha a tábor továbbra is sztrájkolni fog, innentől ez már kizárólag az ő saruk marad. Szakadó esőben egy perc alatt jutottunk be az arénába, ahol tényleg európai környezet várt még ilyen időjárási viszonyok mellett is. Kell ennél több? Ráadásul a “C-Közép” megint megtelt és bár nem vagyunk olyan lelkesek miatt 10-20 évvel ezelőtt, de mi is kitartunk a csapat mellett, mi is tudunk szurkolni (csendesebben és visszafogottabban). Ennek tegnap igenis tanújelét is adtuk.

Sajnos a vége nem úgy sikerült ahogy terveztük. Az utolsó 10 percet szívesen eltörölnénk, de így utólag már ennek sincs túl nagy jelentősége. Csak tanulsága, amit remélem le is vonnak a csapat szakmai vezetői. No meg a játékosok, hiszen ennyi helyzetet nem szabad kihagyni, ráadásul a 2:0-s vezetés magabiztosnak látszik addig, amit az ellenfél a nagy semmiből nem talál egy gólt.

A lefújás után, miközben vastapssal köszöntük meg a csapatnak a győzelmet, az agyunk már egy héttel előrébb járt. Vajon a Felcsút elleni játék mire lesz elég a derbin? Vajon Gera sérülése mennyire komoly? És hogyan áll Lamah erőnlétileg? Ezek a kérdések törtek elő, miközben örültünk a győzelemnek, örültünk annak, hogy nem csak a Felcsúti akadémistákat győztünk le, de Tlalok és segédjeinek is üzentünk.

A III. Szentélyben nem csak az ellenfeleket tudjuk legyőzni, hanem már az esőisteneket is.

5 hozzászólás a(z) Feljegyzések a fotelból – Az esőisteneket is legyőztük bejegyzéshez

 • A meccsről annyit,hogy győztek és az a lényeg, egyenlőre.Amiért írok,azt olvastam,hogy a szurkolók kivetítőn akarják nézni az Újpest-Fradi mérkőzést,ha ezt megteszik akkor nem Fradi szerető drukkerek,hanem csak botrányt okozó link emberek. Miért akarják a fiúkat büntetni,ez olyan lelki nyomás rajtuk,hogy eddig meg is látszott a játékukon.Egyszer talpra állnak és nagyon jó eredményeket fognak elérni,én az ő helyükben nem bocsájtanék meg. Nem szeretem az Újpest szurkolókat,sokat ismerek látásból,de kalapot emelek előttük,mert jóban-rosszban kiállnak a csapat mellett,függetlenül a vezetőség esetleges ostoba döntéseitől.Hajrá Fradi ! én ezt tiszta szívből és szeretetből kívánom.

  • Tisztelt Lipòczi-Làzàrné

   Mindent alà ìrok, amit Ön mond.

   Arra szeretném rà terelni a figyelmet két dologra, amit Sàrosi dr. az eggyik szabàlyaiban ìrta, hogy

   1. Az ellenfél csak addig ellenfél, mìg a meccs tart
   2. Az ellenfelet becsülni is kell.

   A szurkolòk egy része – szerintem egy sajàt meccset jàtszik a vezetôségel – ezzel, kizàrja a szurkolòk màsik felét (a többséget). Ez nem szép, de talàn egy demokratizàlòdàsnak a folyamata vagy kezdete, amely jelenleg bàr kàrosnak, vagy érthetetlennek tûnik, de lehet, hogy a jövôben megmagyaràzhatòvà vàlik majd.

   Ezt a meccset én nem értem, és a jàtékszabàlyait szintén nem ismerem.

   Azonban az elsô „Sàrosi-pontot“ nem szabad elfelejteni: Az ellenfél megszünik azzà lenni, ha a meccsnek vége.

   A Rapid szurkolòi egy évvel ezelôtt egy hasonlò hadjàratot folytattak a vezetôségük ellen. Odàig fajult a dolog, hogy a szurkolòk nem mentek ki a meccsre. Érdekes lenne utànna jàrni, hogy mi volt ott a kiélezedett helyzetnek az oka. Fontossabb persze, hogy mi volt a probléma megoldàsa.

   Azòta, a Rapidnàl, annak a meccsnek vége lett. Az elsô Sàrosi pont meg hatàsba lépett. Mint jàtékos haragudni ezért nem tartanàm jò dolognak, mert akkor ennek a meccsnek sose lenne vége.

   A màsodik „Sàrosi“-ponthoz azt mondanàm, hogy a problémàs szurkolòkat is kell becsülni. Nem amiért ìgy cselekszenek, hanem amiért vàlaljàk ezt az elég hàlatlan szerepet. (Köszönetet biztos nem fognak kapni). Egy bizonyos oka van ennek a makacskodàsoknak. Nem ismerem ôket.

   Ha meg csak az lenne, hogy elismerjék ôket, hogy ôk is fontosak, akkor ez az elismerés talàn nem csekélység, de bizonyos àldozatokkal jàrhatna.

   Szerintem is csûny dolog lenne, ha valòjàban kivetìtést igénylének eggyes szurkolòtàrsak.

   Az ellenfélt becsülni kell. Ha nem elviselhetô, hogy olyan amilyen, akkor legalàbb azért mert az, aki.

 • Végignéztem a meccset és sok minden nem változott a hétközi kupa meccs óta.
  Kétarcú csapat falábú egyének,de nagyon kíváncsi vagyok,hogy a belga “gyerek” végre egy igazi csatár lesz.Előre is kellene egy olyan igazolás mint minimum Besic vagy Leonardo volt játéktudásban.
  Remélem hétvégén már láthatom
  Hajrá Fradi

 • Az Aréna gyepszőnyege kitűnőre vizsgázott! A csapat ebben az idényben most játszott a legjobban, igaz az ellenfél ezúttal sem volt túl nehéz. Kukuruzovics, Somalia, Dilaver, Böde és -- végre -- Lauth egész jól játszott, szép támadásokat vezettünk. A védelemmel volt egy kis problémám (beleértve Gyömbért is), mintha nem lennének még összeszokva, sokszor került mögéjük az ellenfél, főleg az első félidőben. A gólzápor, sajnos, ezúttal is elmaradt, be kellett érni a nagy esővel. Amíg a stadionba beértem, bőrig áztam…
  A fejlődés látható, csak így tovább! Hajrá Fradi!

 • Ebből a meccsből messzemenő következtetéseket nem vonnék le.
  Az “akadémisták”-nak a máltai bajnokság élvonalában sem lenne egyszerű bennmaradni. Még az NB I “iramához” képest is kifejezetten lassúak voltak.
  Nem gondoltam volna az 5. forduló után, hogy lesz mégy gyengébb ellenfelünk az ősszel.
  A hétvégén egy olyan Újpesthez látogatunk, akik ugyan hadilábon állnak a góllövéssel, de össze vannak rakva.
  A védekezésünket viszont Thomas Dollnak kell összerakni, mert minden meccsen bennünk van a kapott gól.
  Sokkal agresszívebb játék kell a hétvégén 90 percig!
  A pálya talaja viszont kiválónak tűnt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák