Fradista anekdoták: Fradi őstörténet

soroksari_uti_palya_karikatura_22

Nagy Béla olvasóinak nem árulunk el újdonságot, akinek viszont még nem került kezébe a Fradi hűséges krónikásának valamelyik kötete, annak eláruljuk: a Ferencváros történetének első időszaka a Soroksári úti sporttelepre esett.

A pályát keleten és nyugaton vasúti sínek határolták, s mivel kerítés nem volt, az államvasúti töltésen — olykor a küzdőtéren is — a közeli jéggyár kecskéi legelésztek. A kimosott trikók, nadrágok, zoknik a keresztlécen száradoztak békésen.

Ez volt az FTC patriarchális korszaka.

A zöld-fehérek és a futball együttes fejlődése — fájdalom — összeütközésbe került a tömegközlekedés érdekeivel. Vasárnaponként akkora tömeg csődült össze a pálya mentén, hogy órákig szünetelt a vicinális közlekedése. A megakadt szerelvényt átképezték tribünné, és több százan szurkoltak a vagonok tetejéről. De nem csak a vasút panaszkodott. A „fölső” kapu mögött iskola állt. Majd minden tréningen berúgták négy-öt ablakát. A földrajztanár már be sem vitte a földgömböt, megvárta, amíg az osztályba lövik a labdát és arról magyarázott a nebulóknak.

A tréninget áthelyezték az alsó kapuhoz. Nem jártak jobban. Itt meg a szomszédos ház tűzfala húzódott, közvetlenül a háló mögött. A „fiúk” iszonyú bombazápor alá vették a tűzfalat. De az FTC ekkorra már belopta magát a környékbeliek szívébe és a lakók nem panaszolták fel az ostromállapotot. Ha uzsonnánál együtt ült a család és hirtelen tompa moraj bődült a csendbe, mosolyogva jegyezték meg:

— Ezt a bombát Borbás küldte!

Ha a puffanással egyidőben a pohárszék kényes porcelánjai összerezzentek, a függőlámpa őrülten lengeni kezdett, mindenki tudta, hogy ez Koródy lövése volt. Ha a dörrenés pillanatában leesett a falról az óra és potyogni kezdtek az almák a szekrény tetejéről, a háziasszony büszkén jelentette:

— Ezt Weisz lőtte!

Amikor aztán Schlosser Imre vette át a zöld-fehér öregágyú szerepét és lövései nyomán a plafonról kilószámra szakadt le a vakolat, a kerületi mérnök közbelépett. Az FTC-t kitelepítették a Soroksári útról. Ezért kerültek az aranylábúak a Franzstadtba, az 1911-ben felavatott Üllői úti pályára.


-Részlet: Kő András -Török Péter A magyar futball anekdotakincse-

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST