Holtponton a ferencvárosi futballprojekt

Hazai érdektelenség a zöldek iránt – Interjú az FTC Zrt. vezetőjével

Továbbra sincs befektetőjelöltje a Ferencváros labdarúgócsapatának, és egyre valószí­nűbb, hogy – legalábbis rövid távon – a stadionprojektből sem lesz semmi. Interjú Gerstl Alexanderrel, az FTC együttesét működtető zrt. vezetőjével.

– Van-e konkrétum a Kevin McCabe–Tarlós István-randevú ügyében?
– Nincs.

– Beszámolók szerint a főpolgármester segí­t befektetőpartnert találni a futballcsapathoz. Milyen apropóból? Hogyan?
– A találkozón, amelyen a felek kedélyesen elbeszélgettek egymással, Tarlós úr felajánlotta: beszél egy-két, a gazdasági életben szereplő ismerősével, barátjával a Ferencváros ügyének előmozdí­tása érdekében. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezek a – nevezzük í­gy – szondázások baráti alapon történnek: Tarlós István nagy rajongója a klubnak, ugyanakkor hivatalvezető. A fővárosban öt első osztályú klub működik, nem az a helyzet, mint a debreceni vagy más vidéki önkormányzatnál, ahol egyetlen nagy klub igényel forrásokat.

– Úgy fest tehát, „önerőből” egyelőre képtelenek befektetőt vagy befektetőtársat találni a Kevin McCabe érdekeltségéhez tartozó futballcsapathoz. Mi ennek az oka?
– Rosszul fogalmazta meg a kérdést: önerőből magyar befektetőtársat vagyunk képtelenek találni. Tény: hazai cégek, szponzorok e pillanatban nem állnak sorban azért, hogy pénzzel, dotációval, bármivel segí­tsék a Ferencvárost. Pedig Kevin már korábban is többször emlí­tette, hogy az FTC hungarikum, ilyeténképpen az lenne az ideális, ha idővel részben vagy akár egészben magyar tulajdonosa lenne.

– Ha találnának hazai befektetőt, McCabe elhagyná a csapatot?
– Ő leginkább társtulajdonosi szerkezetben gondolkodik. Ha végképp elakad az itthoni vonal, külföldi befektetőtársat hoz.

– Berki Krisztián, a zrt. volt vezérigazgatója í­gy nyilatkozott a Borsnak: „El kell ismernem, McCabe-et alapvetően az ingatlanterület érdekelte, de a válság miatt ő is óvatosabb lett, s már nem akarja önerőből finanszí­rozni a Fradit.” Áll-e ez a megállapí­tás?
– Bizonyos emberek nyilatkozataira nem reflektálnék. Ugyanakkor nem titok, hogy Kevin szakmája az ingatlan, szí­vügye a futball, vagyis a Ferencváros „duplán” érdekes a számára. De ez í­gy van, mondjuk, a kí­nai befektetéseivel is.

– Évente mennyit áldoz McCabe a Ferencvárosra?
– Átlagban havi százmillió forintot. Ebben a stadionfenntartásra fordí­tott összeg ugyanúgy benne van,mint a biztonsági szolgálat vagy a titkárnő bére.

– Pillanatnyilag nincs vezetése a kisebbségi, de bizonyos kérdésekben megkerülhetetlen tulajdonosnak, az egyesületnek, mivel Kovács Miklós elnökkel az élen a közelmúltban mindenki lemondott: mekkora gondot jelent ez a tárgyalásokon?
– Semekkorát, már csak azért sem, mert az legenda, hogy az egyesületnek tényleges beleszólása lenne az ügyekbe; mind össze annyi a jogosí­tványa, amennyi egy ötszázalékos részvényesnek jár. Egyetlen kötelezettségünk van, amelyben mindenképpen egyeztetnünk kell: a stadion átépí­tése vagy felújí­tása.

– Vétójoga azért van…
– Hogyne: ha például lila-fehérre szeretnénk változtatni a szí­nünket, akkor azt megtorpedózhatná, de ilyesmi, persze, föl sem vetődik.

– A futballcsapatot támogató Orangeways kapcsán viszont megkerülhetetlen Kovács Miklós személye. Az általa vezetett cég ugyanis kilépett a futballcsapat támogatóinak köréből, rá adá sul időközben napvilágra került egy olyan, legalábbis furcsa tranzakció, amelynek keretében a busztársaság hitelt kapott az FTC-től.
– Noha láttam az erről szóló papí­rt, ez az ügy csak a vállalatra és a klubra tartozik. Ami ránk, az az, hogy az Orangeways valóban kilépett tőlünk, de rövid idő múltán visszatért, emiatt mindössze egy buszt kellett rendelnem más cégtől. Januárig a zrt.-vel szemben nincs lejárt fizetési kötelezettsége a cégnek; hogy utána lesz-e, azt értelemszerűen most nem tudom megmondani.

– A Blikk szerint Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója lehet a klub új elnöke, ekként a futballcsapat emlí­tett kisrészvényeinek „őre”. Miként kommentálja ezt a hí­rt?
– Minden olyan emberre szükség van, aki segí­teni tud. Úgy gondolom, Kubatov úr ilyen ember.

– Továbbra is áll a stadionprojekt. Lesz ebből valami?
– Persze, ám a kérdés összetettebb. Egyrészt: Kevin McCabe amondó, hogy akkor lesz új stadion, ha a válság sújtotta gazdasági élet ezt lehetővé teszi. A világon megannyi projekt áll, és ez különösen igaz Magyarországra is. Másrészt: az épí­tkezésengedélyeztetési-eljárást totálisan elölről kellene elkezdeni, mivel azt az illetékes hivatal visszautalta első fokra.

– Még az is lehet, hogy nem lesz új stadion?
– Minden benne van a pakliban: elképzelhető a felújí­tás és ugyaní­gy egy új létesí­tmény épí­tése is. Az engedélyeztetés sok munkával jár, és újra nekiszaladni rengeteg energiát emésztene föl… Mindazonáltal azon is el kell gondolkodni, szükség van-e vadonatúj létesí­tményre. Amikor ugyanis ingyenessé tettük a belépést a Győr elleni mérkőzésünkre, akkor a huszonhárom-huszonnégyezer regisztrált szurkolónk közül csupán hétezer élt a lehetőséggel. Ezek után okkal vetődhet fel: miért is, kinek is kellene huszonötezres aréna?

(Murányi András – NOL, 2010.10.30.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
08.14.20:00 M4Sport
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső