A Malaky fivérek

Malaky Mihály

Malaky Mihály

Malaky Mihály (tanító, iskolaigazgató, 1880 – 1932. március 25., Budapest):

“Malaky Mihály diákkorában úszott. Nevét együtt emlegették Halmayéval. De hamar elhódította a futball és egyik részese a megalakuló FTC csapatának. 1900-ban az első FTC-csapat balösszekötője. De már ekkor jegyzője is a klubnak, amelyben ettől kezdve végigjárja csaknem az összes tisztségek rangsorát. Titkár, intéző, igazgató, majd alelnök. De bármilyen tisztet is tölt be az FTC-ben, hamarosan egyet jelent neve a zöld-fehérek futballjával (…) Az FTC naggyátételében oroszlánrésze van (…) Malaky az, aki mindent tettbe valósít, akinek energiája és akarata viszi, lendíti, világhírűvé teszi az FTC-t. (…) Meglátja a futballban rejlő lehetőségeket és tudja, miként lehet azokat életre hívni. Akarata kemény és kitartó, nem tágít attól, amit maga elé tűzött (…) Amíg egyesületét annak futballját itthon és sikeres nagy túrákkal külföldön is elismertté teszi, addig a szövetségi életben is megfutja nagyívű pályáját. Már 1902-ben titkára az MLSZ-nek, amelyben később egyre nagyobb pozíciót foglal el. Egy időben döntő a szava minden kérdésben. Egyesületében Horváth Ferenc utódaként 1906-tól csekély megszakítással 1920-ig irányította a futball ügyeit. [Tíz év óta elnöke volt a Budapesti Sport Egyesületnek és jelenleg tanára a Testnevelési Főiskolának.] Egész élete munkásságát a sport foglalta le jóformán, s nem engedett önmagának egyetlen szabad percet sem hosszú éveken, évtizedeken át.” – írja róla nekrológjában a Nemzeti Sport és a Budapesti Hírlap.

1900-ban és 1901-ben lépett pályára az FTC-ben. 1901. április 13-án a Servette elleni találkozón gólt is szerzett. Malaky 1928-ban így emlékezett minderre: “A Soroksári úti pályán játszottunk a Servette ellen. A svájci csapat félelmetes hírű volt. (…) A félidőben 4:1-re vezettünk a félelmetes ellenféllel szemben! Az első gólt én rúgtam, iszonyú éles lövés volt. El is neveztem borotvaéles lövésnek. De azért be kell vallanom, hogy az élességét az óriási hátszélnek is köszönhette, amit az is igazol, hogy amikor szünet után helyet cseréltünk a Servettével, a svájci csapat kiegyenlített. De ha el is maradt a győzelem, értékes sikert vívtunk ki. Rövid aktív futballista koromból ez az egyik legkedvesebb emlék.”

Malaky János

Malaky János

Malaky János (fővárosi adótiszt, 1876 – 1922. november 16., Budapest): “1895-ben kezdte meg a székesfővárosnál működését, 1907-ben számtiszt, 1912-ben számvevőségi főtiszt lett, majd a háború kitörése után katonai szolgálatot teljesített; 1919-ben választotta meg a tanács számtanácsossá. Munkálkodásának első időszakát a számvevőségen töltötte, 1911-től kezdve pedig a közoktatási ügyosztályban fejtett ki fontos működést. Szabad idejét mint a Ferencvárosi Torna Club sporttelepének igazgatója, a testnevelés ügyének ápolására szentelte.” – írja róla a Fővárosi Közlöny.

“Mint adminisztratív erő nélkülözhetetlen tagja volt az FTC-nek, de tapasztalásainak gazdagságából, munkabírásának és munkaszeretetének különösen nagy mértékéből hasznot merített maga az egyetemes sport is. Tagja volt a Labdarugó Szövetség tanácsának, valamint több más sporttestületnek s mindenütt nagy megbecsülésben részesült józan, korrekt és sportszerű fölfogásáért. Malaky János egykor maga is aktív versenyző volt. Előbb mint közép távolság futó szerepelt a BTC színeiben, majd áttért a labdarúgásra s hosszú időn át tagja volt a BTC csapatának. Későbben részt vett az FTC megalakításában [szerk: 1900-ban ill. 1901-ben több mérkőzésen pályára is lépett] s a népszerű egyesülethez hű maradt halálának a pillanatáig.” – emlékezik róla nekrológjában a Budapesti Hírlap.

Malaky Szilárd (tisztviselő, ? – 1921. október 7.): A Pesti Napló írja róla rövid nekrológjában: “A híres Malaky-footballcsaládnak egyik tagja volt Malaky Szilárd, akit általában „Koszta” néven ismertek a sportkörökben. Malaky Koszta nevét tavaly nyáron [szerk: 1920] emlegették a leggyakrabban, mert ő volt a berlini profimozgalom egyik főszervezője. Mint sportlap-kiadó is szerepelt egy ideig, az azóta megszűnt “Sportszem Jankó” cimü sportéletlapot finanszírozta.”

10 hozzászólás a(z) A Malaky fivérek bejegyzéshez

 • Karácsony reggelén mindig ide térek vissza, hogy újra és újra beleolvassak az alapító ősok és hősökről szóló írásokba a szívemben hálával, hogy létrehozták mindannyiunk örök szerelmét a FERENCVÁROST.
  Isten -- Haza-Ferencváros -- Család.

 • Egyik Ősapánk! Örök tisztelet Neki! NÉLKÜLE (nélküle sem) a Ferencváros sosem lett volna az, ami! Mert -- félreértés ne essék, egyetlen Fradistát sem akarok bántani-, de a MALAKY MIHÁLYOK nem kerítésen keresztül szidták a vezetőséget (először is, mert ők voltak a “vezetőség” 😛 ), másodsorban nagyon jól tudták, hogy a klub -- ugyanúgy, mint egy NEMZET!-, TÖBB, mint az azt alkotó emberek összessége … a Fradi az Fradi! Függetlenül attól, hogy ki az elnök, milyen a beléptetési rendszer, mennyire “kompatibilis” a klub a mindenkori “volánnal” …
  A FRADI attól Fradi, hogy, ahogy Láng Gyuri bácsi már egy 1969-es (!!!) “Labdarúgás” c. lapban kifejtette: “Túlél mindannyiunkat, mert a Ferencvárosi TC ÖRÖK!”

  • Kedves lacimadàr.

   Hozzàszòlàsodban mindig ott van a Cato féle, “és mellékesen azt gondolom, hogy…” és ez nagyon tetszik.

   A NEMZET-el kapcsolatban: 1900/1903-at irunk és ebben az idôben is megvannak a nagy ellentétek nem csak Ferenc Jòzsef és Kossuth, hanem a szabadelvû pàrt és a konzervativok között. Az 1903-as “ex-lex” àllapot, ahol egy parlamenti kissebbség szétdumàlja és akadàlyozza a kormànypàrt mûködését.

   Vagyis a lehetséges és a lehetetlen (örökös !) ellentéte.

   Az eggyik embertipus az adottsàgokbòl indul ki és keresi a lehetségest; a màsik meg a lehetetlenre vàgyik és nem nyugszik, mìg el nem éri a céljàt.

   Mindkettô tipus célokra törekszik. Ez a szép, és ez hozza a fejlôdéseket.

   Azonban akkor àll a stagnàlàs, ha összevesznek.

   Most Malaky (gondolom Pràgàbòl jöhettek elôdei): idézek: “…meglàtta a futballban rejlô lehetôségeket és tudja, miként lehet azokat életre hìvni. Akarata kemény és kitartò, nem tàgìt attòl, ami maga elé tûzött…” bizonyàra a lehetségek oldalàn van, vagyis nem törôdik azzal, ami lehetetlen, hanem ami lehetséges.

   Malaky ùr valamit életbe hozott. Ebbe az életben még mindig gyönyörködhetünk.

   Vajon ezt is fogjàk mondani az utòdaink ròlunk ?

   Nem kétlem, hogy Malaky üzletember is Volt, nem irtòzott a pénztôl Sem, stb., stb.

   De megfért ezmellett az örök ifjù szìv is, amely nem tàgìtott attòl, amiben belekezdett.
   Ez a nagyvonalùsàg hiànyzik sokszor az olykor jogos, de elharapòdzott veszekedésekbôl is.

   Kedzjük ùjbòl beismerni, hogy vannak nàlunknàl is okosabb, hozzàértôbb és elkötelezettebb emberek is.

   Kezdjük beismerni azoknak az embereknek a nagysàgàt, akik valòjàban azok is.

   • Laci, sokszor rájöttem már, hogy nagyon okos írsz. Ez a hely viszont nem a filozofálás helye! 😛
    Bocsánta, nem bántásnak szántam, csak túl mélyenszántó gondolataid vannak ahhoz, hogy 1-2 mondatban lehessen rájuk válaszolni. A LÉNYEGET szerintem jól látod. Üdv: egy másik Laci

 • Vajon Malaky Mihàly nevéhez fûzôdik a pràgai Slavia meglàtogatàsa, hogy ott értesüljék egy Ferencvàrosi megbìzott egy màr létezô klub, sportosztàly és szakosztàly berendezésérôl ?

  • Jó a kérdés, én nem tudom. Állítólag (www.huszadikszazad.hu-n olvastam), hogy a magyarok nagy szimpátiával viseltettek a csehországi CSEH klubok iránt! Gondolom, ebben politika is lehetett, egy kis Habsburg-fricskázás … mindenesetre a csehek 1918 után villámgyorsan elfelejtették azt a rengeteg magyar szimpátiát, amit előtte kaptak -- nem csak a sportban-! De ne politizáljunk, politizáljanak inkább a hozzá nem értő (semmihez sem értő) politikusok … 😛
   Ami tény, az 1900-as évek elején -korabeli források szerint- állítólag szinte tüntetésszámba ment, ha egy cseh csapat Budapestre, vagy egy magyar csapat Prágába utazott … ŐK már elfelejtették … de “fehér ember -és magyar- nem felejt 😛 ) …

   • lacimadàr, ahogy értesültem egy elég ùjonnan ezen az oldalon megjelent cikkbôl,
    nem Malaky jàrt Pràgàban a Slaviaban (neve miatt feltételeztem), hanem Gorszky.

    Ô is jött vissza onnét és aztàn Malakyval és Dr. Springer Ferencel meg is alapìtottàk a Fradit.

    Akàrhogy is ellentétes a Magyar-cseh-viszony.

    Valahogy a Slavia àll az FTC bölcsôjén (Az emlìtett urak mellett persze).

    Ha a Sparta-Fradi rokonsàgròl beszélünk, akkor nekem mindig ez a Slavia jut az eszembe.

 • Ritka kivétel volt a ferencvárosi vezetők között. Ugyanis nemcsak a szívét de az ESZÉT is beleadta a munkájába. Számos esetben úgy tudta az ügyet bonyolítani, hogy a végén mi jöttünk ki jól a dologból. Dehát ilyen vezető kevés volt a Fradiban nagyon…

  • Igeen … ha jól tudom, Lakat Tanár Urat kérdezték meg egyszer, hogy “melyik a csapat leggyengébb része?” -- Szemrebbenés nélkül válaszolt, hogy: “A vezetőség!” Vagy igaz, vagy nem, de akkor is jó!

 • KÍVÁNCSI LENNÉK A RÉGI IDŐKBEN,HOGY JÖTT LÉTRE EGY KÜLFÖLDI TÚRA.PÉLDÁUL,HOGY TALÁLTÁK MEG A FRADIT A DÉL-AMERIKAIAK 1929-ben,TALÁN A KK GYŐZELEM MIATT.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.20. 19:30 PAFC-FTC (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST