Sípszó előtt: Ferencváros – Budapest Honvéd

sipszo-elottA két csapat 203. bajnoki mérkőzése következik a Groupama Arénában.

1914. december 5-én találkozott egymással először a két klub, az Auguszta serlegért vívott találkozót 7:0 arányban a zöld-fehérek nyerték. Az első hivatalos (hadi)bajnoki mérkőzésre 1916. október 8-án került sor az Üllői úton. “Változatos, nívós mérkőzésen” a Ferencváros 1:0-ra nyert, Hegyi Mátyás (58 mérkőzésen lépett pályára és 16 gólt szerzett) góljával. A második félidő 35. percében a “kispesti védelem 11-est vét, a megítélt büntető rugást Binder a kapus kezébe lővi”. Az elkövetkező több mint száz évben a Honvéddal a harmadik legtöbb NB I-s mérkőzést játszottuk. A Kispestieket csak a Újpest elleni derbik és az MTK elleni örökrangadók “előzik” meg.

Az eddigi 202 mérkőzés Ferencvárosi mérlege: 111 győzelem, 31 döntetlen, 60 vereség, 454 lőtt és 314 kapott gól.

W_ftc_honvédBudapest Honvéd FC 1909-ben Kispesti AC néven alakult, majd 1926-ban a Kispesti FC nevet vette fel. A csapat több mint egy évszázados története során 1916-tól kezdődött az első osztályú menetelés, melyet 2003-ban egy idényre másodosztályú szereplés szakított meg. 13 bajnoki elsőséggel a negyedik helyet foglalják el a legeredményesebb klubok ranglistáján. Két aranykorszak jellemzi a Honvéd történelmét, az egyik az ötvenes évekre tehető, a “Nagy-Honvéd”, mely Farkas Mihálynak (honvédelmi miniszter, a Rákosi-korszak meghatározó személyisége, a teljhatalmú „négyesfogat” és a szűkebb ún. „trojka” tagja) sokat köszönhet, aki számos kiváló játékost “irányított” át a Honvédhoz, köztük volt a Fradi legendás 1948/49-s bajnokcsapatából Kocsis, Budai és Czibor. A második aranykor a 80-s évekre tehető, amikor is 1979-1993 között 8 bajnoki címet szereztek és olyan játékosok léptek a pályára, mint Gujdár, Garaba, Dajka, Nagy A., Kozma, Esterházy és természetesen Détári Lajos.

További érdekességek a két csapat közös múltjából:

Kispesten először 1928.04.15-én játszott egymással a két csapat (6-2 a Fradi javára).

1937. március 21-én a Háda – Tátrai, Korányi – Hámori, Polgár, Lázár – Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény tizenegy Sárosi dr. és Toldi Géza 4-4 valamint Táncos és Kiss Gyula góljaival 10:0 arányban ütötte ki a bajnokság tizedik helyén záró piros-feketéket.

Vécsey 11 gólt kapott vasárnap. Ez volt az első. Gyetvai lőtte.

Vécsey 11 gólt kapott vasárnap. Ez volt az első. Gyetvai lőtte.

A legtöbb gól 1941. augusztus 24-én esett, az Üllői úton “megerőltetés nélkül” (Nemzeti Sport) 11:5 (7:1)-re nyert úgy a Ferencváros, hogy a kor legjobb játékosa, dr. Sárosi György sérülés miatt nem is játszott. A gólfesztivál ellenére a sportújság nem nagyon volt “elájulva” a két csapat teljesítményétől: „A bajnoki mérkőzésnek szinte edzőmérkőzés jelleget adott az a körülmény, hogy mindkét csapatból hiányzott a küzdőszellem. Különösen az első félidőben a Kispest majdnem hagyta magát »letaglózni«. A Ferencváros gépszerű adogatásával kényére-kedvére vezette támadásait és érte el góljait. Ha nagyon rákapcsol, még tizet rúghatott volna. A Kispest csak a második félidőben kezdett játszani; a ferencvárosi védelem könnyelműségeit kihasználva ekkor még több gólt is lőhetett volna.” Gyetvai László pályafutásának kiemelkedő mérkőzése volt, négy gólt is lőtt.

1950-től nem csak a nevek, de az “előjogok” is megváltoztak. A Fradiból előbb ÉDOSZ, majd Kinizsi lett, a nevünket, a színünket és a címerünket 1956-ban “kaptuk” vissza. A Honvéd legnagyobb gólaránnyal nyert mérkőzése is ehhez az időszakhoz tartozik: 1952. szeptemberében 9:1 arányban győzték le Budai II. (2), Kocsis (3), Puskás (3) és Budai I. góljaival a szétzilált Kinizsi (a becsületgólt a 89. percben érte el Pataki) néven szereplő csapatot Puskásék.

1963. november 17-én a gólzáporos mérkőzésen nyert a Honvéd (7:2), ezzel megszakítva az 1962-ben bajnoki címet szerző Fradi veretlenségi sorozatát. “A bajnokság legnagyobb meglepetése ezen a rangadón született. A közel egy éve veretlen tavalyi bajnokcsapat, az idei egyidényes bajnokság várományosa súlyos vereséget szenvedett a hajrára nagyon feljavult Bp. Honvédtól. A zöld—fehérek ezen a mérkőzésen annyi gólt kaptak, mint az elmúlt kilenc találkozón együttvéve.” (Képes Sport)

npl-1967-II-0006-19670910-honved-villanyujsag1967. szeptember 10-én, a Fradi “Aranylábui” (Géczi – Novák, Mátrai, Páncsics – Juhász, Horváth L. – Szőke I., Varga, Albert, Rákosi, Katona) 7:1-re verték a Honvédot. A mérkőzés Rákosi és Varga “jutalomjátékát” hozta, mindketten 9-s osztályzatot kaptak. Érdekesség, hogy a második büntetőnket már nem az ország legjobb „ítéletvégrehajtója”, Novák Dezső lőtte, hanem átengedte Albert Flórinak, akinek nem ment igazán jól (vajon akkor mennyi lett volna vége?), de mégis csak illett a Császárnak is gólt szereznie egy ilyen fesztivál jellegű napon, ahol nem csak az esőcseppek kopogtak, de a gólok is potyogtak szép számmal. Lakat Károly dr. a tőle megszokott iróniával és egyszerűséggel értékelte a kiütéses győzelmet: „A csapat időnként szépen játszott.” Arra meg már csak egy kis mosoly volt a válasz, hogy mi lett volna ha 90 percen át jól is játszanak.

nyt-023A Honvéd második aranykorára is jutott Fradi győzelem, igaz, ebből volt a kevesebb. 1980. október 26-án, az Üllői úton, 30 ezer néző előtt, Nyilasi Tibor parádés játékával nyertünk 4-2-re, a 10-s osztályzatot kapó Nyíl három gólt szerzett, mellette Judik, Ebedli és Pogány is remek teljesítménnyel járult hozzá a győzelemhez. A “visszavágóra” egy évvel később került sor, a helyszín szintén az Üllői út, telt ház (megint), és 4-2-s Honvéd győzelem, Ebedli a bíró az 59. percben kiállította, és hiába rohamozta végig a meccset a Fradi, Ebi kiállítás után fordítani tudtak a vendégek.

1985. szeptember 28-án Détári Lajos duplájával nyert a Honvéd, ezekben az években élte a Fradi az egyik leggyengébb időszakát. 1982 és 1989 között 13 mérkőzésen nem tudtak nyerni a zöld-fehérek. Meglepetésre a Honvéd sorozata Kispesten szakadt meg, 1989. szeptember 21-én, amikor a Fradit a zöld-fehér “triumvirátus”: Albert Flórián, Rákosi Gyula és Szűcs Lajos igazgatta.

Puskás Ferenc_montázs_01A rendszerváltás után Kispest-Honvédként szerepeltek a piros-fehérek, 2003-ban vették vissza a Budapest Honvéd FC nevet (a színükbe a fekete is visszakerült), de a klub legnagyobb legendájának, Puskás Ferencnek a hagyatéka, neve Felcsútra került.

A Ferencváros 29, a Honvéd 14 bajnoki címet szerzett, a Honvéd a címvédő (24 év után nyertek újra bajnokságot), a Fradi 2015/16-ban szerezte az utolsó aranyérmet.

2016.07.23-án Kispesten Böde Dani góljával nyertek a zöld-fehérek, a Fradi tulajdonképpen csak egy veszélyes akciót vezetett a szünet előtt, az viszont világszínvonalúra sikeredett: Nagy Dominik sebészi pontosságú passzát Böde Dániel remek mozdulattal továbbította a jobb felsőbe. 2016.10.22-én, a Groupama-Arénában a Fradi nyert 3-2-re úgy, hogy Böde, Hajnal és Djuricin góljaival már 3-0-ra is vezetett, de a mérkőzés hajrájában a vendégek kétszer is bevették Dibusz kapuját. Ezen a mérkőzésen az eltiltott Thomas Doll helyett Máté Csaba ült a kispadon.

2017 két Magyar Kupa mérkőzéssel indult, mindkettőt a zöld-fehérek nyerték (2-1, 2-0). Az utolsó két bajnokit a Bozsik-stadionban játszották. 2017.04.01-én a Honvéd nyert 2-1-re, a mérkőzés előtt Puskás Ferencre emlékeztek, a hazai győzelem azt is jelentette, hogy ezzel a kispestiek egy pontra felzárkóztak a tabella éllovasa, a Videoton mögé. Az utolsó bajnokira 2017.09.16-án került sor, ahol Botka kiállítása is kevés volt a címvédőnek, a Fradi Varga vezetésével Kispesten 3-1-re.

A Honvéd XIX. kerületi pályáját a jelenlegi helyén 1938-ban avatták fel, Szent Imre herceg útjai Stadion néven, mely 1986-tól Bozsik Józsefnek, az aranycsapat tagjának a nevét viseli. Az Üllői úton a Groupama-Aréna a zöld-fehérek III. Szentélye. Az első stadiont 1911-ben, a másodikat 1974-ben, a mostani arénát 2014-ben adták át. Az Üllői úton eddig 82 alkalommal mérkőzött meg egymással a két csapat: 55 Fradi győzelem, 15 döntetlen, 12 Kispesti siker, a 232-103-s gólkülönbség is mutatja a zöld-fehérek fölényét. A Puskás-stadionban (Népstadion) is 61 bajnoki mérkőzésen lépett pályára a két csapat, ahol a Fradi, hol a Kispest volt a “pályaválasztó”. A Bozsik-stadionban a Honvéd eddig 53 alkalommal fogadta a Ferencvárost, itt már szorosabb az összesített eredmény: 25 FTC győzelem, 4 döntetlen és 24 Honvéd győzelem.

Thomas Doll eddig 15 mérkőzésen ült a Fradi kispadján a Honvéd ellen, melyből 10 volt bajnoki, 3 magyar kupa és 2 ligakupa mérkőzés. A 10 bajnokiból: 8 győzelem és 2 vereség, 19-11 gólkülönbség. Hazai pályán eddig 5 mérkőzésen 5 győzelem a Fradi edzőjének a mérlege.

A legtöbb alkalommal Mátrai Sándor lépett a pályára (29), a legtöbb gólt Takács II. József szerezte (26) és Dalnoki Jenő ült a legtöbbször (14) a Fradi kispadján a Honvéd ellen. További érdekes adat, statisztikai kimutatás “A Ferencváros, Bp. Honvéd elleni mérkőzései” bejegyzésünknél olvasható. Mivel a két csapat eddig 233 alkalommal találkozott tétmérkőzésen egymással, így elég sokat kell “görgetni” a lapon, hogy elébünk tároljon a két csapat közös történetének összefoglaló “jelentése”.

Jó böngészést, Tempó Fradi!

5 hozzászólás a(z) Sípszó előtt: Ferencváros – Budapest Honvéd bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Következik: 03.17. 19:30 FTC-PAFC (TV:m4)
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák