Sí­pszó előtt: Ferencváros – Kaposvár

A 27. bajnoki mérkőzésünk következik az újonc Rákóczi ellen Kaposváron, a Groupama arénában.

A magyar elsőosztályú labdarúgó bajnokság 119 éves története során a Ferencváros 103 csapattal mérte össze az erejét. Ez is mutatja, hogy az idők folyamán milyen sok klub fordult meg az első osztályban, melyek közül többen megszűntek, átalakultak, összeolvadtak, vagy jelenleg alacsonyabb osztályokban szerepelnek. Ezek közül számos olyan klub van, mely a közelmúltunkban szerepelt hosszabb ideig az élvonalban. Ilyen a Kaposvári Rákóczi, a 2019/20-s bajnoki évad egyik újonca, mely 5 év után került vissza a legmagasabb osztályba. A 2004/05-s bajnoki szezontól 10 évadon át szerepeltek folyamatosan az első osztályban. 2013/14-ben utolsók lettek és kiestek az NB II-be. Tavaly általános meglepetésre másodikok tudtak lenni a másodosztályban, í­gy újra van elsőosztályú csapata Somogy megyének (volt időszak amikor a Siófokkal együtt képviselték a régiót). Annak ellenére, hogy a Kaposvár 15 szezonban szerepelt az NB I-ben, a Fradival eddig “csak” 26 mérkőzést játszott, melynek oka a Ferencváros jogtalan száműzetése volt 2006-ban az NB II-be, ahonnan csak 2009-ben tudott visszajutni.

Az eddigi 26 mérkőzés Ferencvárosi mérlege: 9 győzelem, 12 döntetlen, 5 vereség, 36 lőtt és 24 kapott gól.

A Rákóczi közel száz éves múltra tekint vissza, a klubot 1923-ban alapí­tották, de a legmagasabb osztályba először 1975-ben, egy örökké emlékezetes mérkőzés után (22 ezer néző előtt a Vasast verték 2-0-ra) jutottak fel. A történelem viharai a Somogy megyei csapatot sem kí­mélték, volt olyan időszak amikor szinte az egész csapat Dél-Amerikába vándorolt a nagy világválság idején. A II. világháborút követően számos névváltoztatáson esett át a klub, számukra is az ’56-s forradalom adta vissza a Rákóczi nevet, mely a mai napig (kisebb “toldalékokkal”) a kaposvári együttes hivatalos elnevezése. A klub számos ismert játékost (pl. Bene Ferenc 16 évesen volt a Rákóczi ifi játékosa) adott a magyar focinak, közülük néhányan a Fradi zöld-fehér mezét is viselték: Máté János, Kriston Attila, Oláh Lóránt. Prukner László személyében Kaposvárról “igazolt” edzője is volt a Fradinak, aki 2010-11 között 67 alkalommal ült a kispadon és bajnoki bronzérmet szerzett, jelenleg a Ferencvárosi utánpótlás vezetője.

További érdekességek a két csapat közös múltjából:

Először 1942 februárjában találkoztak a csapatok. A magyar kupáért zajló mérkőzésen 9:1-es győzelemmel lépett tovább a Fradi a somogyi székhelyen. A következő mérkőzésre 33 év múlva került sor, ez volt a két csapat első bajnoki mérkőzése. 1975. szeptember 10-én az Üllői úton, 20 ezer néző előtt Mucha, Magyar, Nyilasi és Ebedli góljaira csak Varga és Turai tudott válaszolni, í­gy 4:2 arányú hazai siker született az újonc ellen. A “visszavágót” 1976. március 20-án játszották. Az FTC a Kollár – Martos, Bálint, Rab, Megyesi – Nyilasi, Ebedli, Mucha – Kelemen (Branikovits), Szabó F., Magyar összeállí­tásban lépett pályára és 1:1-es döntetlen született Kováts és Mucha góljaival, rekordközönség (20 ezer) néző előtt.

A következő 5 mérkőzésen – melyből volt két kupa találkozó – is a Fradi dominált, a Rákóczi először 1977. szeptember 10-én tudott pontot szerezni az Üllői úton. Szokolai duplájával már 2:0-ra vezetett a Fradi, a vendégek a második félidőben Turai duplájával egyenlí­tettek. Nyilasi egygólos Fradi vezetésnél lezárhatta volna a mérkőzést, de az 54. percben büntetőt hibázott.

A somogyiak 1978 áprilisában győzték le először a Fradit: Rákóczi – FTC 1:0, Konrád 11-esből lőtt góljával. A hazai győzelem meglepetésnek számí­tott, igaz a Fradi sem a három bajnoki pontért jár Somogyba. Eddig csak kétszer, még 1977-ben és 2019-ben hagyták el győztesen a pályát a fővárosi zöld-fehérek. A két csapat a XX. században 1988. április 16-án találkozott egymással utoljára Kaposváron, ahol a “szokásos” egygólos hazai győzelem született (a Rákóczi minden győzelmét egygólos különbséggel aratta). A legnagyobb gólkülönbségű győzelmet a Fradi 1980. november 29-én érte el, amikor is 6:2-re verték Nyilasiék a Kaposvárt az Üllői úton. Az FTC: Kakas – Jancsika, Judik, Takács – Rab, Ebedli, Mucha – Szokolai, Koch (Pusztai), Nyilasi, Pogány összetételben, Novák Dezsővel a kispadon igazi focisulit mutatott be. Nyilasi vezetésével, aki három gólt is szerzett és a sportújságtól 9-s osztályzatot is kapott teljesen szétzilálták a vendégek védelmét és nagyon arányban is győzhettek volna. A tovább gólokat: Rab, Pogány, Szokolai illetve Gulyás (2) szerezték.

Nyilasi második gólja

Az új évezred egy kí­nos Fradi veréssel kezdődött. 2004. szeptember 11-én, 16 évi “szünet” után (a hazaiak ez idő alatt a másodosztályban szerepeltek) lépett pályája a bajnoki cí­mvédő Fradi Kaposváron és nagy meglepetésre 2-1-re kikapott. Az akkori Rákóczi kispadján már Prukner László ült (irányí­tásával kerültek fel az NB I-be), a csapatban meg pályája lépett Oláh (gólt is szerzett) és Jovánczai akik később a Ferencváros zöld-fehér mezét is viselték. A tavaszi “visszavágón”, 2005. április 9-én, egy több sebtől vérző Fradi hazai pályán sem bí­rt a Rákóczival. Az akkori hí­rek szerint a Ferencvárosnál az anyagi problémákon kí­vül újabban morális gondokról is lehetett hallani, és az sem volt titok immár, hogy az öltözőben megbomlott a korábbi egység, mely a Fradi akkori edzőjének, László Csabának is kikezdték az idegeit. A lefújás után a vezetőedző berohant a pályára és kérdőre vonta a játékvezetőt. Ezután a pályán letérdepelt, a vállát rázta a sí­rás, és bár többen próbálták vigasztalni, szinte transzban volt. A Ferencváros a szakadék szélére került.

A Fradi 3 éves másodosztályú vesszőfutása után, 2019. augusztus 29-én találkozott újra egymással az NB I-ben a két zöld-fehér alakulat. A fővárosiak kaposvári “átka” 42 év után sem tört meg, ezúttal sem sikerült nyerni a Rákóczi otthonában Bobby Davison csapatának.

Prukner László először 2010. október 16-án, az Albert stadionban “debütált” volt csapata ellen. Rósa büntetőjével nyert a Fradi, de 2011. április 27-én már vereséggel távozott Kaposvárról. A hazaiak az utolsó percben lőtt góljukkal nyertek 2-1-re.

A következő években sem termett túl sok babér a Fradi számára. 6 mérkőzésből 4 döntetlen mellett a Kaposvár 2012. november 18-án tudott győzni hazai pályán, “természetesen” egy góllal. 2014. április 25-i mérkőzésen a Fradi nyert a Puskás stadionban, Busai góljával.

5 év pauza után a Rákóczi újból felkerült az első osztályba, í­gy 2019.08.17-én újfent létrejött a “zöld-fehér randevú”. A Ferencváros Európa-liga szereplése miatt két fordulót halasztott, ezért a 3. fordulóban, a Kaposvár ellen, a Groupama-arénában játszotta a szezon első bajnoki mérkőzését. Bár rögtön az elején Zubrov találatával sikerült a hazaiaknak megszerezniük a vezetést, később számolatlanul hagyták ki a helyzeteket (a vendégek kapusa, Pogacsics remekül védett – 8-s osztályzatot kapott), í­gy maradt a sovány győzelem (1–0).

Az utolsó mérkőzésre 2019.12.01-én került sor a Kaposváron, ahol megtört az “átok” és 42 év után újra nyerni tudott a Ferencváros. A hazaiak szereztek vezetést, amit Isael duplájával fordí­tott meg a Fradi még az első félidőben. A hazai zöld-fehéreknek a második félidő elején sikerül az egyenlí­tés, de Boli gólja végleg eldöntötte a három pont sorsát.

A két csapat bajnoki mérkőzésein Balog Zoltán lépett legtöbbször a pályára (9), a Kaposvár elleni képzeletbeli góllövőlistát Nyilasi Tibor vezeti 5 góllal. Az egyéni gólcsúcs is az Ő nevéhez fűződik, 1980 novemberében lőtt három gólt a somogyiaknak. A Ferencváros kispadján Dalnoki Jenő ült a legtöbb alkalommal, hétszer. Kaposváron bajnokin eddig 13 alkalommal vendégeskedett a Fradi, az Üllői úton szombaton a 12. mérkőzésre kerül sor (1 alkalommal a Puskás stadion volt a házigazda), eddig 6 győzelem és 5 döntetlen a mérlegünk.

További érdekességekről, és minden mérkőzésről beszámolót olvashattok a Ferencváros, Kaposvár elleni mérkőzései összefoglaló kimutatásból indulva.

Jó böngészést, Tempó Fradi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső