Valamikor nevettünk rajta…(R)

Vándor Kálmán

VÁNDOR KÁLMÁN:

A magyar labdarúgás gunyoros-humoros-hézagpótló,
a szurkolók nélkülözhetetlen kis ábc-je

…reménység. Minden szurkoló szí­vében ott feszül az első bí­rói sí­pszóig. A percek múlásával egyenes arányban szépen elszáll, mint a csatárok lövése az üres kapu felett.

RABOL: a csapat idegenben értékes döntetlent ér el, pontot rabol. Nehéz, verejtékes, kétséges kí­sérlet. Manapság ezért már nem is nagyon igyekszenek pontot rabolni. Inkább megveszik. Az biztosabb!

RAFINÁLT: azt csinál a labdával, amit akar. De mert jó szí­vű, kí­méli. Ha lehet, elkerüli, ha nem sikerül, akkor dajkálja, s ha belerúg — az fáj. Neki is, a nézőknek is. Általában fölé vagy mellé rúgja. Mert a kapust is szereti.

RÁBÓLINT: a jól í­velt magas labda kérdőjelet í­r le a levegőben, a csatár rábólint, s máris zörög a háló. Kivételes tulajdonság, szerénységre és észre vall. Például: Kocsis Sándor, a „Kocka” fejesei.

RÁDIÓRIPORTER: körkapcsolásban az NB/I-es bajnoki labdarúgómérkőzések szóvivője. Minden kapcsolás után minimum fél percig bosszantják a lelátókon szurkolókat, amí­g elárulják az eredményt. Előbb mindig helyzetképet adnak. Hja, ők úgyis tudják az eredményt. . .

RÁGÓGUMI: az edzők idegnyugtatója. A feszültség levezetésére szolgál. Általában a fogakhoz tapad. De nem a rágót és nem is a fogakat kell kicserélni, hanem az idegeket. Vagy a középcsatárt. Vagy az egész csapatot. Vagy egyesületet. Esetleg edzői hivatást.

RÁNDULÁS: több fajtája ismert. A játékosok körében a lovaglóizom-rándulás a legnépszerűbb. Ellenőrizhetetlen! Akkor lehet elővenni, amikor nem í­zlik a következő ellenfél. Nem étvágy kérdése.

REFLEX: csapatában mindig csí­kos mezben játszik. Ezért veszí­t el minden sakkpartit az elnökkel szemben.

RÉSZVÉTEL: a vesztesnek kenyér. A győztesnek kalács.

RIMET: a labdarúgó-világbajnokságok első trófeáját a torna francia kezdeményezőjéről, Jules Rimet-ről nevezték el. Miután a brazilok háromszor is elnyerlek, véglegesen megtarthatták. Ma a Világ Kupáért folyik a küzdelmi, s ez lesz a tét, Mexikóban is. Hawelange, a FIFA brazil elnöke nevét még nem vésték aranyba, de nem kizárt.

RIZSA: egyforma, semmitmondó szavak, amelyekből végtelen mennyiség sem mond semmit. Példa: minőségi lakáscseréről szóló elnöki igéret, vagy az alkoholfogyasztás káros hatását ecsetelő edzői tanmese.

ROSSZ BíRÓ: olyan, mint a kakas, amelyik hármat kukorékol, aztán levágják.

ROSSZ EDZŐ: ugyanaz, mint a jó edző. Csak néhány hónappal később — ugyanott.

RÖVIDLÁTÓ - (karikatúra: Dluhopolszky László)

RUHA: testre szabottan is ellenszenves a zöld gyepen, a lelátókon is, ha „ruhát” kap valaki. Pláne, ha egymást „ruházzák”. A futballpályán nagyobb becsülete van a küzdelemben elszakadt, izzadt meznek, mint Pierre Cardin legcsodálatosabb alkotásának.

ROSSI: a világbajnok olasz válogatott aranycipős labdarúgója, akinek a lábai újabban mintha ólomból lennének.

RÚT: a legenyhébb jelző a játékvezetőkre.

Részletek:
Vándor Kálmán
GÓL, VOLT, GÓL NEM VOLT… cí­mű könnyvéből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.26. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ