1910.III.20. I. Vienna FC – FTC 2:6

A Ferencvárosi Torna-Klub Bécsben. Ferencvárosi T. K. vasárnap Bécsben mérkőzik. Ellenfele a First Vienna csapata lesz. A Vienna az idén még veretlen és erősen készülődik, hogy a legjobb magyar csapattal szemben is diadallal állhasson helyt. A mérkőzés a Hohe Warten fog lezajlani. A F. T. K. vasárnap a Vienna ellen alkalmasint a következő összeállí­tásban fog szerepelni: Fritz kapuvédő, Veinber és Manglitz hátvédő. Dongó, Bródi és Gorszky födözet, Szeitler, Veisz, Koródy, Schlosser és Borbás csatázó.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. március 18-19.)

1910. március 20., –:–, Bécs, Hohe Warte, I. Vienna FC – FTC 2:6 (0:6)
vezette: Trinks
I. Vienna FC: Lintschefsky, Eipel, Drexler, ?
FTC: Fritz – Weinber, Manglitz – Dongó, Bródy, Gorszky – Szeitler, Koródy, Weisz, Schlosser, Borbás dr.
Gól: Schlosser (3., 10., 18., 20.), Weisz (29., 32.) illetve ? (50.), Lintschefsky (83.)

SH-19100321-04-19100320A Ferencvárosi Torna-Klub győzelme Bécsben. F. T. K.—First Vienna 6:2 (félidő 6:0). A magyar futball sportot egyik legszebb diadalához segí­tette vasárnap a Ferencvárosi Torna Klub. Bécsben, a saját otthonában, a tavaszi szezonban veretlen és különben is Bécs egyik legrégibb és legjobb csapatát, a Viennát a fönti arányban legyőzte. A hozzánk érkezett hí­rek szerint ez az arány nem is fejezi ki hűen azt a különbséget, a mely a magyar és az osztrák csapat játéktudása között fönnállott, miért ha a mérkőzést vezető biró szabad folyást enged az igazság érvényesülésének — a F. T. K. győzelme megsemmisí­tő arányú lett volna.

A ferencvárosiak a Hohe Wartén olyan játékot produkáltak, a minőt a bécsiek állí­tása szerint is, csak elsőrangú angol csapattól láttak. Mesés, gyors összejátszás, szédületes lefutások, rettenetes lövések valósággal félelmetessé tették a magyar csapatot, A Vienna képtelen volt a F. T. K. csatázósorát megállí­tani, vagy akciójában föltartóztatni. Borbás a balszélen, Szeitler a jobboldalon lefutásaikkal, Schlosser és Veisz pokolian éles lövéseivel, Koródy villámgyors kitöréseivel ragadta bámulatra a nagy közönséget. A Vienna legjobb embere a hihetetlen szerencsével védő gólkipper volt. Nagy munkát teljesí­tett Lincsefszky középsőfödözet és a két hátvédő. A csatázósor abszolút gyöngén működött.

Az első félidőben a F. T. K. góljai közül négyet Schlosser (4, 11, 19 és 21 p.), kettőt Veisz (30 és 31 p.) csinált. A csodás gólzápor, óriási hatást tett a közönségre. Az eredmény a magyar fiukat teljesen kielégí­tette, mert ettől kezdve nem tartották többé az osztrák csapatot komoly ellenfélnek, úgy hogy alig iparkodtak ujabb gól elérésére. A második félidőben a Vienna segí­tségére sietett a biró, hogy í­gy talán meg lehet szabadulni a szégyenteljes vereségtől. Trinks mindent elkövetett az osztrák csapat érdekében, de az már nem állott hatalmában, hogy a F. T. K -ol teljesen eltudja nyomni. Megengedte osztrák részről a legnagyobb durvaságokat, elnézte a legsúlyosabb faultokat, de két gólnál nem tudott többet igy sem a magyar kapúba segí­teni. A 12-dik percben a bécsi jobbszélső a vonalon túl elfogott labdát a kapu elé adta, a F. T. K. védelme természetesen — látván, hogy a labda játékon kí­vül esett — megállt, a bécsi center erre minden akadály nélkül a hálóba röpí­tette a labdát. A 38-dik percben Linschefszky 30 méterről megszerezte Vienna egyedül reális, második gólját. A durva játék közben megsérült Borbás kiállt, mire a bécsiek erős offenzivába jutottak, de a pompás magyar födözeteken átjutni alig tudtak. A F. T. K. kornerrugása után ért véget a játék. A közönség a győztes F. T. K.-ot lelkesen ünnepelte. Ebhez hasonló ovációban magyar csapat Bécsben még sohasem részesült.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. március 22.)

SH-19100328-02-19100320A múlt vasárnapi mérkőzések legjelentősebb eredménye a Ferenczvárosi Torna Club nagy gólarányu győzelme Bécsben a Vienna fölött. Győzelmét bár vártuk, de hogy az ily imponáló fog lenni, arra nem gondoltunk. Az FTC a MAC-ból visszalépett Borbással állott ki s az ilyképp megerősí­tett csatársor játéka a soviniszta osztrák publikumot is gyakorta tapsra ragadta. Az eredmény — bár nem vehető alapul a magyar és osztrák footballsportbeli nivó megí­télésénél — mégis nagyon jól esik nekünk magyaroknak, különösen ha arra gondolunk, hogy a FTC-nak aligha ez lesz az egyetlen idei győzelme külföldön a külföldi csapatok felett.

Kedvezőtlen időjárás mellett folytak le a mai mérkőzések. A Ferenczvárosi Torna Club ezidei első itteni szereplése nagy sikerrel járt, amennyiben Vienna csapatát fölényes játék után imponáló stí­lusban legyőzte. Részletes tudósí­tásunk a következő:

FTC—Vienna 6:2. Félidő: 6:0. A bécsi közönség, amelyaz eddig itt járt magyar csapatokból rendszerint szép összjátékot, de csekély gólképességet láthatott, ma ugyancsak kellemes, helyesebben mondva kellemetlen meglepetésben részesült. A magyar csapat, mai játéka után í­télve, kontinentális viszonylatban elsőrangú klasszist képvisel és alig hisszük, hogy reális állapotok között osztrák vagy magyar csapattól vereséget szenvedne. A magyar csapat főerősségét a csatársor képezi, amelynek fenomenális összjátéka bámulatba ejtette a bécsieket. Perczekig a bécsi kapu előtt tanyázva egymásnak adogatták a labdát, anélkül, hogy azt Vienna játékos érintette volna. A Borbás-Schlosser pár kétségen kí­vül a csatársor legjobb része; Szeitler a jobbszélen fényesen bevált. Rumbold helyét Weinber töltötte be. Elismerés hangján kell még a fedezetsor fáradhatatlan munkájáról szólanunk, végre a kapusról is, a ki néhány pompás védést produkált.

Vienna csapata ezidén meglehetős gyenge, különösen a csatársor, amely sehogysem bir az összjátékkal megbarátkozni. A csapat legjobb embere Lintschefski volt, aki önfeláldozó játéka folytán a legnagyobb dicséretet érdemli. A védelem: Eipel és Drexler fényesek, habár kissé erőszakosak voltak.

A mérkőzés első félidejében FTC óriási fölényben volt és attól tartott mindenki, hogy a bécsiek ezúttal alig kerülnek el egy lesújtó vereséget. Schlosser a 3., 10., 18 1/2 és 20-ik perczekben 4 mesés gólt lő, a 29 és 32-ik perczekben pedig Weiss juttat két gólt a bécsi hálóba. Vienna alig hogy néhányszor átkerült a magyarok térfelébe. Félidő: 6:0.

Szünet után, eltekintve attól, hogy Vienna összeszedi magát, a mérkőzést vezető biró is némileg a bécsiek segí­tségére van, a mennyiben az FTC ellen elkövetett durvaságokat elnézi, no meg az off-side-szabályokat is bécsi módon kezeli. A magyar csapat mindazonáltal szünet után is nagy fölényben volt, csupán az emlí­tett körülmények folytán gólt elérni nem birt. Ellenben Viennának sikerült a 13-ik és 39-ik perczekben két védhetetlen gólhoz jutni. Külön kell kiemelnünk, hogy FTC a második félidőben is lőtt egy gólt Schlosser révén, a melyet a biró nem adott meg, inkább a 16-oson kí­vül szabadrúgást í­télve Vienna ellen. A mérkőzés bí­rája Trinks volt.

(Sport-Világ, 1910. március 26.)

E nemzetközi mérkőzésnél (szerk: MTK—WSC) sokkal szebb eredményt hozott a Ferencvárosi Torna Klub bécsi szereplése. Magyar csapat még nem aratott olyan impozáns győzelmet külföldön, mint aminőt a derék zöld-fehér fiuk. Igazán őrömmel regisztráljuk e hirt, amely ujabb bizonyí­téka a magyar labdarugó sport fejlettségének.

Bécs, március 20. Ferencvárosi Torna-Klub—Vienna 6:2 (6:0). Szenzációs, nagyarányú győzelmet aratott a FTK. csapata, mely ilyen szépen talán még soha sem játszott Borbás — kinek a MLSz. a külföldjeik elleni mérkőzésekre megadta a játékjogot — nagyszerű formában van. Különösen a mérkőzés első félidejében volt óriási fölényben a magyar csapat, aminek fényes bizonyitéka a beadott 6 goal is. Szeitler jobbszélsőt játszott, mig Weisz a centerben brillí­rozott.

Az első félidőben Schlosser a 3., 10., 18. és 20. percekben egymásután 4 goalt lő, amit a 29. és 32. percekben Weisz egészit ki hatra. A második félidőben a bécsiek durván játszanak, amit a bí­ró figyelmen kivül hagy. Az 5. percben a center ofi-side helyzetből lövi az első goalt, a másodikat a 39. percben Lintschefszky hosszú lövéssel szerzi meg. Biró: Trinks.

(Pesti Napló, 1910. március xx.)

A Borbás ügy. A MAC-ból visszakéreszkedett az anyaegyletébe Borbás Gáspár, a leghí­resebb magyar balszélső. S mivel hogy az esztendeje még nem telt le, kért engedélyt nemzetközi mérkőzésekre. Teljes szimpátiával fogadták és megadták a kérését. Maga a MAC szólalt föl mellette.

A császárváros vasárnapi mérkőzései között a a Ferencvárosi TC szereplése keltett legnagyobb érdeklődést. FTC vasárnapi játéka valósággal bámulatba ejtette a bécsi közönséget s főleg a csatársor, melyben Szeitler jobbszélsőt, Borbás dr balszélsőt játszott, remekelt. Hogy FTC a második félidőben nem tudott egy gólt sem rúgni, az csakis a biró pártosságán múlott. A mérkőzést ugyanis a megállapodás ellenére Trinks vezette, aki csak nemrégen vált meg a Viennától.

Wien. FTC—First Vienna 6:2 (6:0).

(Nemzeti Sport, 1910. március 26.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ