1910.XI.1. FTC – Wiener SC 2:2

A F. T. K.—W. S. K. mérkőzése reváns jelleggél bí­r és a ferencvárosiaknak minden tudásukat latba kell vetniök, hogy ezt meg is szerezhessék. A bécsi csapat az őszi szezonban itt a fővárosban legyőzte a F. T. K.-ot, Bécsben pedig a Magyar Testgyakorlók Köre fölött diadalmaskodott. A mérkőzés a millenáris versenypályán kedden délután három órakor kezdődik. Biró: Fehéry Ákos lesz.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. október 30.)

Wiener Sport Club—Ftc november 1-én kedden találkozik a két csapat a Thököly-uti pályán. Jelenlegi formájukban mindkét csapat hazájában a legjobb. A Ftc ezen idényben másodszor találkozik kemény ellenfelével. Legutóbb Bécsben a WSpC győzött 4:2-re. Igaz ugyan, hogy a győzelem realitásához sok szó fért, a WSpC mégis igazolta jó képességét, az Mtk felett aratott értékes győzelmével. Csapatuk teljesen complett, már hétfőn este érkezik Budapestre és igy alkalma lesz a footballt szerető közönségnek a bécsiek kitűnő csatársorának játékát élvezni. A csatársorban Beck, Mayringer és Neubauer, a nov. 6-iki magyar-osztrák mérkőzésnek válogatott csatárai, kikhez kiegészí­tésül még Schmieger és a Btc volt kitűnő csatára Korda szerepel. Kapuvédjük a bécsi válogató-bizottság jelöltje volt. A hátvéd és fedezetsorban is régi reprezentatí­v játékosok vannak. Kroier, Wackenreuther, Kolarik, Schröder és Fekete igen ismert nevek. A Ftc is teljes csapatával áll ki, igy tehát a közönségnek nem mindennapi, magas ní­vójú játék szemlélésében lesz része.

(Sport-Világ, 1910.október 31.)

1910. november 1., 15:00, Millenáris, FTC – Wiener SC 2:2 (0:2)
vezette: Fehéry Ákos (BAK)
nézőszám: ~5 000
FTC: Fritz – ?, Manglitz – Weinber, Bródy, Halász (Medgyessy?) – Weisz, Varga, Koródy, Schlosser, Borbás dr.
Wiener SC: Müller – Kroier, Fekete – Wakenreuter, ?, Korda – Beck (Spiegel II.?), Neubauer, Schmieger, ?, Mayringer
Gól: Schlosser (46.), Weinber (60.) illetve Neubauer (10.), Schmieger (33.)

Wiener Sport Klub—Ferencvárosi Torna Klub 2:2 (félidő 2:0). A Wiener Sport Klub budapesti szereplése Mindszentek-napját a futball-események egyik nagy napjává avatta. Bécs város legjobb csapatának küzdelme a Ferencvárosi Torna Klub bajnok-csapatával manapság olyan jelentőség és mozzanat, a melynek megtekintésétől valami kényszerí­tő ok nélkül alig marad távol vérbeli sportsman. így hát éppen nem csodálni való, hogy a millenáris versenypályán ma délután ötezret is meghaladó nézőközönség gyűlt össze, a mely nagy gyönyörűséggel szemlélte a klaszszikus küzdelmet.

A Wiener Sport Klub mai játékával nemcsak azt bizonyí­totta be, hogy jelenleg valóban a legelső osztrák klasszist reprezentálja, de érthetővé tette a F. T. K. 4:2 és a M. T. K. 2:1 arányban Bécsben szenvedett vereséget. Csodaszép sima összejátszás, nyugodtság és kitűnő labdateknika a Wiener Sport Klubot egy jóklasszisu angol csapat ní­vójára emeli. — A Ferencvárosi Torna Klub teljes csapatával szerepelt, megtett minden tőle telhetőt, küzdött teljes erejét megfeszí­tve, hogy visszaadja a legutóbbi vereséget, de hiába — meg kellett elégednie a 2:2 arányú eldöntetlen eredménnyel.

A vendégcsapat különösen az első félidőben produkált játékával teljesen meghódí­totta a közönséget. A csatázósor irigylésre méltó egységes munkája, Beck és Mayringer szélsők gyorsasága, de kiváltképpen Neubauer jobbösszekötő gyönyörű teknikája, igazán élvezetes látnivalót nyújtott. A nagyszerű csatázósor mögött kitűnő védelem áll, a melyben kiemelkedik Wackenreuter jobbhalf és Kroier hátvédő, nemkevésbbé Korda, a B. T. K. egykori játékosa, a ki most teljesitvén Bécsben katonai kötelezettségét, a W. S. K. csapatában játszik balhalfot. Korda pompásan beleilleszkedik a bécsi ensembleba. A kaput Müller védi, a ki ugyan meglehetősen ügyes játékos, de munkáját mindenesetre jó részben a szerencse is kiséri.

Az első félidőt jobbára a W. S. K. játéka töltötte ki s remek támadásaikat a 10-ik és 33-ik percben siker koronázta. A bécsiek heves támadásait a F. T. K. védelmének csak erejének a latbavetésével sikerült leszerelni, a miközben Neubauer és Mayringer annyira megsérült, hogy a második félidőben a csapatjukra nézve elvesztek.

A Ferencvárosi Torna Klub csapata csak a második félidőben rótta le azt, a mivel az elsőben adós maradt. Sok erő veszett kárba Borbás szinte kétségbeejtő önzetlensége és Veisz elkésett lövései miatt. Koródy, Varga és Schlosser néhány roppant veszedelmes helyzetet teremtettek, de ezeket meg az elszántan dolgozó Kroiek és a szerencsés kezű Müller tette ártalmatlanná. A sánszok egy részét Borbás és Veisz hagyta kiaknázatlanul. A védelemben tetszett Halász agitálása, Veinber megbí­zható, erős játéka, Bródiban a régi, fáradhatatlan centerhalfból nem maradt meg más. mint a lelkesedés, gyorsasága és a nehéz pozicióra szükséges ereje azonban már fogytán van. A hátvédők rendkí­vül bizonytalanok voltak.

A második félidő első percében Schlosser pompás gólt lőtt. Az ennek nyomán fölhangzó lelkes taps és buzdí­tás óriás erőt öntött a magyar csapatba s ettől kezdve ostrom alá került az osztrák kapu. A támadás eredménye előbb egy 11-es büntető-rúgás lett, a melyet a kapuvédő nagy szerencsével elhárí­tott, de a 15-ik percben Borbás beadásából Veinber fejesét nem tudta föltartóztatni. Hiába szorongatta a F. T. K. ezután a bécsieket a győztes gólért, ezek rettenetes erőfeszí­téssel ellentállottak, majd később uj erőre kapva, támadásba fogtak, természetesen minden pozitiv siker nélkül. Az élvezetes küzdelem bí­rója Fehér Ákos volt

(Budapesti Hí­rlap, 1910. november 2.)

Wiener Sport Klub—Ferencvárosi Torna Klub 2:2 (2:0). Nagy közönség jelenlétében tartotta revans mérkőzését a magyar bajnokcsapat Bécs ezidőszerint legjobb csapatával, a Wiener Sport-Klubbal. A revans nem sikerült és a WSpK játéka után í­télve, csakugyan megérdemli a legjobb jelzőt. A zöld-fehér csapat nem mutatta ki rendes formáját, különösen a csatársor nagyon indiszponáltan játszott. Csak Borbás elégí­tette ki valahogyan a jobb játékhoz szokott publikumot. Schlosser, Koródy és Weisz pedig nem voltak a szokott jók. A fedezet-sorban a fáradhatatlan Bródy sokat játszott, Weinber egy kissé lustán de hasznosan, mig Medgyesi kezd beilleszkedni a csapatba. A két hátvéd közül Manglitz volt a jobbik, Fritz a kapuba jó volt, habár mindkét goal az ő hibájából esett.

A bécsi csapatban két magyar játékos is játszott. Fekete hátvédet és a BTK. Kordája balfedezetet és igen agilisan játszottak. A bécsi csapatról egyáltalában csak jót lehet mondani. Egymást kitünően értik, ezáltal jól paszolnak és kapura való lövésük is kifogástalan. A bécsiek legjobb emberük a reprezentativ Beck nélkül játszottak, de a tartalék Spiegel II. kitünően töltötte be a szerepet. A védelem inkább szerencsével, mint tudással játszott.

A mérkőzés lefolyása különben a következő: FTK. szél ellen kezd, de csakhamar a WSpK kerül fölénybe. A közönség buzdí­tása mit sem használ és a bécsiek támadását siker koronázza. A 10-ik percben Spiegel beadását Fritz ugyan elfogja, de elesik, a labdát a kezéből kiejti s a közelben lévő Neubauer erre a labdát a magyar kapuba rúgja. A goal után a magyarok is megemberelik magukat. Weinber éles lövését a bécsi kapus csak nehezen védi. Későbben Koródy lefutja a védelmet, de goal-rugását a kapus védi, a 32-ik percben Spiegel ismételt beadása után a védelem hibájából Schmieger a bécsiek második goalját rúgja. A zöld-fehérek a második goal után meglepetésből felocsúdva támadnak, mely csak kornert eredményez. Weisz biztos goalt hibáz s nemsokára a bí­ró a félidő végét jelzi.

A második félidőben a WSpK. kezd. de a széltől támogatott magvarok már a második percben Schlosser gyönyörű lövése révén megszerzik az első goalt. A FTK. továbbra is offenziában marad, mire a bécsiek védelme durvasággal felel, azért a 12-ik percben a magyar csapat 11-est ér el, melyet Schlosser a kapusnak rúg. A magyarok a kiegyenlí­tő goalért erős tusát ví­vnak, de bécsiek korner árán mindent mentenek. Borbás magas beadását Weinber a 16-ik percben szép tejessel a kapuba juttatja. A döntő goalért küzdelem tovább folytatódik s Borbás a fél pályán lefut, beadását Weisz könnyelműen a goal mellé rúgja. A mérkőzés vége előtt a FTK veszélyesen szorongatja Bécs kapuját, de az eredményen változtatni nem tud.

A bí­rói tisztet Fehéry Ákos (BAK.) töltötte be.

(Pesti Napló, 1910. november 2.)

Mindszent napján folytatódtak a mérkőzések. Kevés mérkőzés volt, de közöttük a Millenáris pályán eldöntésre került FTC—WSC revanche match. A wieni csapat, két tartalékja dacára, igazolta eddigi eredményeit s FTC, vasárnapi játéka után, az eldöntetlennel meg lehet elégedve.

WSC—FTC nemzetközi mérkőzése. Millenáris pálya. (2:0) 2:2. Biró: Fehéry (BAK).

(Nemzeti Sport, 1910. november 6.)

Weinber és Bródy a Wiener Sport Club elleni matchen, önfeláldozó agilis játékukkal nagyban lehetővé tették, hogy az FTC a mérkőzés második felében kiegyenlí­thessen. Csodáljuk, hogy az MLSz. válogatóbizottsága egyiket sem vette be reprezentatí­v csapatunkba.

(Sport-Világ, 1910. november 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ