1962.I.11. NT, Botafogo – Ferencváros 4:1

Állnak (balról): Orosz, Fenyvesi, Landi, Havasi, Dalnoki, Rákosi. Elől: Friedmanszky, Németh L., Mátrai, Albert, Kocsis Gy.

A santiagói nemzetközi labdarúgó tornán:

Botafogo—Ferencváros 4:1 (2:0)

Colo-Colo—Crvena Zvezda 0:0

NS-19620112-01-19620111

8 hozzászólás a(z) 1962.I.11. NT, Botafogo – Ferencváros 4:1 bejegyzéshez

 • Ehhez a meccshez kapcsolódó történet.
  A taccsvonal felé húzó Garrinchát Mátrai üldözte, hogy kinyomja előle a labdát. Már majdnem elérte, amikor hátulról valaki teljes lendülettel beleszállt. Mátrai felháborodva fordult vissza, hogy felelősségre vonja a durva brazilt, de meglepetten látta, hogy Dalnoki volt az.
  Mátrai: -- Mit csinálsz, Jenő?! Dalnoki: -- Pardon, beleestél a szórásba.
  Ő is el akarta takarí­tani a szélsőt.

 • Még annyit a Botafogo kapcsán:
  A Fradi a világ akkkori egyik legjobb klubcsapatával játszott.
  Öten, Ní­lton Santos, Didi, Garrincha, Amarildo és Zagallo, az 1962-es világbajnok brazil válogatott kihagyhatatlan alapemberei voltak (többen voltak, mint a Santosból…) -- igaz, Amarildo azért, mert Pelé megsérült, és ő -- kiválóan -- helyettesitette. (Ní­lton Santos, Didi, Garrincha és Zagallo már az 1958. évi világbajnok csapat alapemberei is, de Zagallo ekkor még a Flamengo csapatából.) És a csatár Quarentinha, minden idők legeredményesebb Botafogo játékosa, a Fradi ellen nem is játszott…
  A Botafogo 1961-ben és 1962-ben magabiztosan riói (“carioca”) állami bajnok, 1962-ben a Rio-Sao Paulo Torna győztese (1960-ban és 1961-ben ezüstérmese, 1962-ben egyébként a Santos nem vett részt a tornán); ekkor még nem volt országos bajnokság Brazí­liában, a Taca do Brasil nevű kupasorozatban pedig nem vett részt minden “nagycsapat”.
  Akkoriban voltak, akik azt tartották, hogy 1961-1962-ben a Botafogo jobb volt, mint a Pelé nélküli Santos; ellenben, ha Pelé is játszott, akkor ez már nem í­gy volt… (Lásd 1963-ban a Santos továbbjutását a Libertadores Kupában a Botafogo ellen, és, szintén a “Fogao” ellen, a Santos győzelmét a Taca do Brasil 1962. évi -- 1963-ra “átcsúszott” -- döntőjében…)
  István

  • Kedves Egresi István, í­gy, évekkel később is köszönöm a saját nevemben ezeket az információkat! Ha jól sejtem (máshonnan 😛 ), az Ön szí­ve-lelke-vére “lila”, de ez nem baj! Alig várom, hogy Ön és társai készí­tsenek hasonló szí­nvonalú és részletességű honlapot az ÚTE-ről … tudom, hogy képesek lennének rá, csak ugyanannyit kell gürizni, “kukázni”, mint ahogy a Tempófradi szerkesztősége teszi!
   Ui.. A “Népsport” múlt heti (2016. december 5.) számában olvastam, hogy a válogatott 1961-es túrája után az FTC és a “Dózsa” játékosai nem jöttek haza, hanem a klubjukkal tovább portyáztak, a Fradi Chile, az Újpest Costa Rica felé vette az irányt. A Fradi meccsei ITT tökéletesen dokumentálva vannak! Ezekről az újpesti meccsekről esetleg tudsz valamit? Engem érdekelne!

  • Ja, és egyébként igazad van: 1961-63 között a Botafogo volt a világ legjobb csapata, HA Pelé nem játszott! mert, ha játszott, akkor a Santos! 1960-ban az Újpest, mint friss magyar bajnok (megerősí­tve pl. Alberttel) döntetlent játszott a világ akkori egyik legjobb csapata ellen!
   2 megjegyzés:
   1./ Alig volt brazil focista, aki külföldön játszott volna! ’58-ban, “62-ben, ’70-ben mindhárom cí­met csupa hazai játékossal érték el … Altafini, Amarildo fehér holló volt … magyarul: amikor a ’60-as években a Fradi, Újpest, Vasas stb. Dél-Amerikában portyázott, valóban a világ legjobb csapatai ellen játszott! Ma az 5000 legjobb latin-amerikai futballista Európában játszik …
   2./ Néha eljöttek Budapestre Dél-Amerika legjobb csapatai, Libertadores Kupa, Világ Kupa győztesek … akkori “szupercsapatok”! Egy magyar élcsapat SEMMIVEL SEM volt gyengébb náluk, mint az eredményekből kiderül! Csupa-csupa “magyar anyagból”! Hogy is van ez, “t.” edzők???

 • Köszönjük István. Igénybe fogjuk venni. Kellemes böngészést!

 • Szí­vesen segí­tek, ha tudok, mert van egy-két brazil “nagycsapatról” fényképem, a”klasszikus” korszakból (’50-es -- ’60-as évek).
  István

 • Köszönjük 😉

 • A Botafogo játékosai:
  Állnak: Ayrton, Rildo, Joel Martins, Zé Maria és Didi. Guggolnak: Manga (kapus), Amarildo, Garrincha, Zagallo, Amoroso és Ní­lton Santos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

VIII. Novák Dezső utánpótlás emléktorna 2024.01.20.
12.10.18:00 M4 Sport
OLDALAK
EKL: 12.14.18:45 FTC-Fiorentina TV: M4Sport
12.17.16:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ