Elhunyt Albert Flórián

Életének 71. évében elhunyt Albert Flórián, a Nemzet Sportolója, az egyetlen magyar labdarúgó, aki megkapta az Aranylabdát. A Ferencváros legendája, akiről a klub stadionját is elnevezték, 75-ször szerepelt a magyar válogatottban, s 1967-ben lett aranylabdás. Albert Flóriánt az FTC saját halottjának tekinti.

A Nemzeti Sport információit a Magyar Távirati Iroda is megerősí­tette, a Ferencváros tájékoztatása szerint Albert Flórián hétfő hajnalban hunyt el.

Albert csütörtökön esett át koszorúérműtéten, amely az FTC pénteki közleménye szerint sikeres volt. Halálának körülményei egyelőre nem ismertek.

A 75-szörös válogatott játékos 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros szí­neiben, a nemzeti csapatban 31-szer volt eredményes, 1967-ben pedig megkapta az Aranylabdát.

Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 2004 óta volt a Nemzet Sportolója.

Albert Flórián alig 17 évesen játszotta első NB I-es bajnokiját zöld-fehér mezben, két góllal mutatkozott be. Baróti Lajos szövetségi kapitány nem sokkal később meghí­vta a válogatottba, a nemzeti tizenegyben két gólpassz volt az antré az aktuális vb-ezüstérmes svédek legyőzése során 1959 júniusában, majd ötödik válogatott meccsén úgy lőtt gólt az NSZK-nak, hogy előtte öt védőt cselezett ki.

A válogatottban 75-ször játszott. Százszoros válogatott is lehetett volna, csakhogy 1969-ben ütközött a dánok kapusával, és súlyos térdsérülést szenvedett.

Legnagyobb sikerét a Fradival 1965-ben érte el, a csapat megnyerte az UEFA-kupa elődjét, a Vásárvárosok Kupáját (a VVK-t), a döntőben 1:0-ra legyőzve a Juventust. A Ferencvárostól visszavonulása óta sem szakadt el: különböző beosztásokban szolgálta szeretett klubját, haláláig a fővárosiak tiszteletbeli elnöke volt.

70. születésnapját másfél hónapja egykori játékostársai és riválisai, azaz barátai között ünnepelte, Ferencváros dí­szpolgára lett, s a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta meg.

További képek …

(nso)

13 hozzászólás a(z) Elhunyt Albert Flórián bejegyzéshez

 • UKRAJNABA NAGYON SOK FRADI SZURKOLOT ISMEREK.AZ ÖK NEVUKBEN IS EMLEKED ÖRÖKE ELNI FOG.

 • ITT UKRAJNABA IS ISMERTEK. mi karpataljan elunk .EMLEKED ÖROKE ELNI FOG.NYUGODJ BEKEBEN FLORI BACSI

 • Egy kedves barátom átküldte sorozatának utolsó részét, majd ezt í­rtam tegnap, amikor két napos körútra indultam:
  ….sikerült helyére tennem az „Albert-sztori”-t a lelkemben, ráadásul a személyes kapcsolatunk okán én „Flórinak” hí­vhatom, és „a Császár”-ról beszélhetek….
  Mától pedig már soha többet nem szorí­thatom meg a kezét és szólí­thatom meg, “Szia Flóri bá”…, de a “Császár” emlékét örökre megőrzöm.
  Nyugodj békében FLÓRI!

 • Sajnos sokáig betegeskedtem én is. Engem megkí­méltek az angyalok,de Flórit sajnos nem. A hatvanas évek közepétől többször láttam játszani,mely örökre belém ivodott. Most meg nem találok szavakat.
  Flóri! Örökre emlékezni fogok Rád. És köszönöm azokat a felejthetetlen perceket melyet a játékoddal, a góljaiddal szereztél. Nyugodj békében.

 • Sajnos nem láttam játszani, de sokat olvastam róla. Ilyenkor nem könnyű bármit is mondani. Talán csak annyit, hogy legyünk büszkék arra, hogy egy ilyen fantasztikus játékos zöld-fehér mezt hordott mindhalálig.
  Nyugodjon békében Albert Flórián.

 • Nem tudom elhinni.A siófoki győzelem után,ilyen bánatot.Nincs többé CSÁSZÁRUNK.NYugodj békében ALBERT FLÓRIÁN.

 • Az első élményeim egyike a búcsúmérkőzése, de ettől tudom, hogy Ő volt a CSÁSZÁR. Az égi pályán is az lesz.
  Bárcsak tí­z évvel korábban születtem volna, láthattam volna a pályán.

  ISTEN nyugosztalja.

 • Emlékét megőrizzük.

 • Sajnos egyre bővül annak a bizonyos ’67-es arany csapatnak égi kerete:(:(:(
  Lakat Karcsi bácsi, Mátrai Sanyi, Páncsics Miki, Varga Zoli, Katona Sanyi és most a CSÁSZÁR-ALBERT FLÓRIÁN… nehéz ilyenkor szavakat találni, gyerekkorom legendás hősei, miattuk váltam Apám aktí­v közreműködésével Fradistává mindörökre!!!
  NYUGODJ BÉKÉBEN FLÓRI! Köszönet a számtalan felejthetetlen élményért!
  MINDÖRÖKKÉ FERENCVÁROS!

 • Resciquat in Pace et Lux Perpetua semper luceat ei. (Nyugodjék Békében, és az Örök Világosság fényeskedjék neki.)
  Emlékszem, 1958. november 2-án, első NB I-es meccsen micsoda harcot ví­vott az akkor még szintén zöldfülű diósgyőri Solymosi Ernővel. De azért lőtt két gólt.
  Mintha tegnap lett volna…

 • Nehezen találni szavakat. Az elmúlt hetekben amikor feldolgoztuk a hatvanas éveket akkor döbbentem rá igazán, hogy milyen fantasztikus labdarúgó volt. Bár megadatott, hogy a búcsúmeccsén élőben láthassam, de az igazi aranykora a hatvanas évekre tehető.
  Minden idők egyik legnagyobb magyar játékosa volt, akit a világon mindenhol elismertek és szerettek. Mától ő is a csillagok közé költözött, mától onnan óvja imádott egyesületét a Ferencvárost.
  Nyugodj békében Császár!

 • Isten nyugosztalja békében Albert Flóriánt!
  A legnagyobb magyar labdarúgó volt azok közül, akiket én (1955-ben születtem) játszani láttam!
  EI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső