1928 – A KK jegyében

Turay József

1928. március 25., Róma, OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 4:3 (0:2)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: Kohut, Hirzer, Takács II.
Magyarország: Amsel (Ferencváros) — Sternberg (Újpest), Senkey I. (III. ker.) — Borsányi (Újpest), Bukovi (Ferencváros), Pruha (Attila) — Ströck (Újpest), Takács II. (Ferencváros), Konrád II. (Hungária), Hirzer (Hungária), Kohut (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A küzdelem, amelyet a két tizenegy egymással ví­vott, minden tekintetben grandiózus voit. Nem is két futballcsapat, hanem szinte két nemzet lelke viaskodott …

Kohut szerezte meg közelről az első gólt, majd a 45. percben Hirzer révén már 2:0-ra vezettünk! A II. félidőben, elsősorban Bukovi sérülése miatt, visszaesett a magyar csapat és a 77. percben Takács II. bombagólja már csak az egyenlí­tést jelentette. Nem sikerült a döntetlent sem elérni: 6 perccel a befejezés előtt egy kapufára lőtt labda Amsel hálójába pattant. A közönség ezúttal nem csak saját csapatát köszöntötte a mérkőzés után, hanem a vesztes magyar gárdát is hosszan ünnepelte!

Bővebben …

* * *

1928. március 25., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-JUGOSZLÁVIA 2:1 (2:1)
vezette: Pressler (osztrák)
Góllövő: Stófián(2)
Magyarország: Beneda (Újpest) — Takács I. (Ferencváros), Hungler II. (Ferencváros) – Furmann (Ferencváros), Lutz II. (Újpest), Obitz (Ferencváros) – Rázsó (Ferencváros), Skvarek (Hungária), Stófián (Sabaria), Bihámy (Nemzeti), P. Szabó (Újpest)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

Ezen a napon is „kettős szereposztásban” játszott a válogatott. A római csapat volt a jobbik, a budapesti viszont győzött. Csak az első félidőben volt jó a játék, a gólok is ekkor estek.

Bővebben …

* * *

1928. április 22., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 2:0 (1:0)
vezette: van Praag (belga)
Góllövő: Hirzer, Kohut
Magyarország: Weinhardt (Sabaria) – Sternberg (Újpest), Fogl III. (Újpest) – Pesovnik (Sabaria), Bukovi (Ferencváros), Obitz (Ferencváros) – Ströck (Újpest), Takács II. (Ferencváros), Turay (Ferencváros), Hirzer (Hungária), Kohut (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A mai mérkőzés képe alapján a cseh tizenegy akár katasztrofális vereséget is szenvedhetett volna. Azok a pompásan megjátszott helyzetek, amelyek az első negyedórában mind sikertelenül végződtek, néhány percen belül súlyos gólaránnyal fejezhették volna ki a magyar futball nagy győzelmét. Tizenegy oroszlán küzdött a csehek ellen a cí­meres trikóban.

Kohut a II. félidő 32. percében állí­totta be a végeredményt:

Ströck labdája végigsüví­t a hatosan, a csehek még nincsenek ott, de Kohut már ott van és elgondolni nem lehetne szebben, csak beleteszi a lábát, s a megdermedt Planicka mellett menthetetlenül süví­t be a hálóba a gól. A második! Most már biztos a győzelem.

Ezen a győztes meccsen először volt válogatott Turay, a „Császár”.

Bővebben …

* * *

1928. április 22., Prága, CSEHSZLOVÁKIA B-MAGYARORSZAG B 4:3 (B válogatott)
Góllövő: Kautzky(2), Jakube
Magyarország: Fehér (Hungária) – Takács I. (Ferencváros), Hungler II. (Ferencváros) – Furmann (Ferencváros), Kléber (Hungária), Schneider (Hungária) – Rémay III. (Nemzeti), Jakube (Újpest), Kautzky (Nemzeti), Szedlacsik (Ferencváros), P. Szabó (Újpest)

A magyar csapat az utolsó percben ezzel a góllal veszí­tette el a mérkőzést:

Cipera kapufát lő, majd az újra hozzákerülő labdával — amelyet közben kézzel is érint – beesik a kapuba. A bí­ró megadja a gólt és azonnal vége is a mérkőzésnek!

* * *

1928. április 22., Budapest, Üllői út, BUDAPEST-POZSONY 2:2 (amatőr csapatok mérkőzése)
Góllövő: Reinhardt(2)
Budapest: Schönfelder (Postás) – Mészáros (Törekvés), Soponyai (BSE) – Ellbogen (Törekvés), Szűcs II. (BSE), Bobrik (Postás) – Steiner (MTK), Reinhardt (BEAC), Kalas (Postás), Sebes (MTK), Kálí­x (MTK)

Bővebben …

* * *

Szedlacsik Ferenc

1928. április 22., Szabadka, BUDAPEST-SZABADKA 3:0
Góllövő: Bihámy, Konyor, Wilhelm II.
Budapest: Beneda (Újpest) – Kővágó (Vasas), Senkey I. (III. ker.) – Remmer (Vasas), Volentik (Nemzeti), Wilhelm II. (Újpest) – Jeckl (Pesterzsébet), Auer-Avar (Újpest), Konyor (III. ker.), Bihámy (Nemzeti), Himmer (Vasas)
Csere: Kalmár (Pesterzsébet), Ujváry (Hungária)

Kovács Mátyás, a budapesti csapat szövetségi vezetője: – Csapatunk jól játszott, olyannyira, hogy csak Siflis kapus tudta megakadályozni a szabadkaiak nagyobb vereségét, Ő volt a mezőny legjobb embere.

Néhány hónap múlva a Ferencváros leszerződtette a szabadkai kapust!

* * *

1928. május 6., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 5:5 (4:2)
vezette: Krist (csehszlovák)
Góllövő: Kohut(3), Hirzer, Ströck
Magyarország: Amsel (Ferencváros) – Sternberg (Újpest), Fogl III. (Újpest) — Pesovnik (Sabaria), Bukovi (Ferencváros), Obitz (Ferencváros) — Ströck (Újpest), Takács II. (Ferencváros), Konrád II. (Hungária), Hirzer (Hungária), Kohut (Ferencváros).
Csere: Bukovi h. Szedlacsik (Ferencváros), Szedlacsik h. Bukovi
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

Az osztrákok 5:2-ről úgy egyenlí­tettek, hogy az utolsó gól két másodperccel a befejezés előtt, 11-esből született meg!
A három Kohut-gól közül az első már a kezdést követő percben megszületett! A kapus kiejtette a labdát és Kohut közelről bevágta. A második gól is hasonló körülmények között esett, mí­g a harmadik teljesen egyéni akció volt.

Kohut fut, mindenkit elhagy, majd nyugodtan kanyarodik befelé és amikor már teljesen tisztán áll, egy kicsit megállí­tja a labdát, majd süví­tve, bal lábával a hálóba küldi.

Mindhárom Kohut-gól az I. félidőben volt! Amint az eredményből következik, legalább egy később is elkelt volna…

Bővebben …

* * *

1928. május 6., Budapest, Hungária út, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 3:2 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Dobos(2)
Magyarország: Schönfelder (Postás) – Mészáros (Törekvés), Soponyai (BSE) – Ellbogen (Törekvés), Szűcs II. (BSE), Bobrik (Postás) – Kiss (BSE), Reinhardt (BEAC), Kalas (Postás), Dobos (Postás), Kálix (MTK)
Csere: Szollár (Vasas)

* * *

1928. május 17., Budapest, Hungária út, MAGYAR PROFI VALOGATOTT-BLACKBURN ROVERS 3:2 (profi válogatott mérkőzése)
Góllövő: Turay(2), Kohut
Magyarország: Baumgartner (Bástya) – Sternberg (Újpest), Fogl III. (Újpest) – Rebró (Hungária), Kalmár (Pesterzsébet), Schneider (Hungária) – Ströck (Újpest), Skvarek (Hungária), Turay (Ferencváros), Hirzer (Hungária), Kohut (Ferencváros)

Az angol kupagyőztes budapesti vendégjátéka nagy közönséget vonzott. A nézői nem is csalódtak, remek mérkőzést láthattak. Az I. félidő elején Turay lőtt egy bombagólt és a II. félidőt is í­gy kezdte!

Turay remekül szökteti Ströcköt, akinek ideális centerét Hirzer kapja és Huttont kicselezve Turay elé tolja a labdát, mely a magyar centernek az ötös sarkáról védhetetlenül a bal sarokba irányí­tott lövése nyomán már az 1. perc 20. másodpercben Crawford hálójában akad meg.

* * *

1928. május 17., Budapest, Hungária út, BUDAPEST-ISZTAMBUL 4:1
Góllövő: Konyor(2), Bihámy, Jakube
Budapest: Ujváry (Hungária) — Takács I. (Ferencváros), Hungler II. (Ferencváros) — Furmann (Ferencváros), Kléber (Hungária), Remmer (Vasas) — Rázsó (Ferencváros), Jakube (Újpest), Konyor (III. ker.), Bihámi (Nemzeti), P. Szabó (Újpest)

A városközi mérkőzésen nem láttunk igazi futballt. Csak helyenként, itt- ott, rendesen Budapest támadásainál csattant össze a közönség tenyere, s nyilvání­totta tetszését. De ez, sajnos, elég ritkán történt, mert a két csapat küzdelme nem volt olyan, hogy magával ragadhatta volna a közönséget.

* * *

1928. szeptember 23., Prága, CSEHSZLOVÁKIA-MAGYARORSZÁG 6:1 (profi válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Kalmár
Magyarország: Újvári (Hungária) — Takács I. (Ferencváros), Hungler II. (Ferencváros) — Kléber (Hungária), Volentik (Nemzeti), Berkessy (Ferencváros) — Senkey II. (III. ker.), Odry (Nemzeti), Kalmár (Hungária), Szedlacsik (Ferencváros), P. Szabó (Újpest)
Csere: Kronenberger-Korányi (Bástya).

A prágai csapat a mérkőzés háromnegyed részében abszolút ura volt a pályának. A cseh győzelem í­gy vitán felül megérdemelt győzelem volt. S a magyar csapat a látottak alapján még nagyobb vereségre is rászolgált volna…

* * *

1928. szeptember 23., Budapest, Hungária út, BUDAPEST-BERLIN 8:0
Góllövő: Takács II.(7), Bihámy
Budapest: Acht (Újpest)— Mándi (Hungária), Dudás (Kispest) – Wéber (Hungária), Bukovi (Ferencváros), Schneider (Hungária) — Ströck (Újpest), Takács II. (Ferencváros), Kautzky (Nemzeti), Bihámy (Nemzeti), Kohut (Ferencváros)
Csere: Senkey I. (III. ker.)
Takács II. „mesterhetese” volt a mérkőzés legérdekesebb eseménye. Lőtt, fejelt, pöccintett, rúgott mindenfajta gólt. Még 11-est is, amit nagyon ritkán végzett el!

A nagyszerű Takács II. mindenhol ott van. Megy is a játék úgy, ahogy akarja. A 40. percben Brunke már egészen tehetetlen s a kiugró Takács II. előtt kézzel állí­tja meg a labdát, 11-es! Ennek is Takács II. áll neki. Lövi s a berlini kapus a labda előtt akaratlanul felemeli a lábát, úgy, hogy a gól szépen begurul. 7:0!

Takács II. még az utolsó percben is a kapuba talált…

* * *

Berkessy Elemér

1928. október 7., Bécs, Hohe Warte, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 5:1 (2:1)
vezette: Birlem (német)
Góllövő: Hirzer
Magyarország: Újváry (Hungária) – Fogl II. (Újpest), Fogl III. (Újpest) – Wéber (Hungária), Bukovi (Ferencváros), Kalmár (Hungária) – Ströck (Újpest), Takács II. (Ferencváros), Turay (Ferencváros), Hirzer (Hungária), Kohut (Ferencváros)
Csere: Újvári h. Biri (Kispest)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

Nyugodtan és bizakodva kí­sértük a csapatot az öltözőbe a 2:1-es első félidő után, az osztrákok pedig ekkor a legnagyobb örömmel kiegyeztek volna a becsületes döntetlenben. Hiszen a magyar csapat volt az, amely a futball igazi lényegét vitte ebben a félidőben a pályára. A magyar csapat tudása nagyobb, tökéletesebb volt, mint az ellenfélé.

A balszerencsés mérkőzésen sorra sérültek meg a játékosok, s bizony, az osztrákok kihasználták a nagy lehetőséget, lőtték a gólokat. Vereség ide, vereség oda, Bukovi élete egyik legjobb teljesí­tményét ekkor nyújtotta. Mint í­rták:

az ideális centerhalf játékot mutatta be tökéletes kiadásban. Bámulatosan uralkodott a posztján és a legzseniálisabban oldott meg minden helyzetet.

Bővebben …

* * *

1928. október 7., Budapest, Üllői út, BÉCS-BUDAPEST 8:2
Góllövő: Konyor, Spitz
Budapest: Gallina (Nemzeti) – Takács I. (Ferencváros), Senkey I. (III. ker.) – Kléber (Hungária), Kaltenecker (Budai 33), Schneider (Hungária) – Haar (Hungária), Odry (Nemzeti), Konyor (III. ker.), Spitz (Újpest), Titkos-Ticska (Budai 33)
Csere: Neuhaus (III. ker.)

A formák alapján rendkí­vül gyenge összeállí­tásban pályára lépő magyaroknak már a kezdéskor kevés esélyük volt a nagyszerű bécsiekkel szemben. Egy félidőt még kihúzott valahogy a budapesti csapat, de a II. félidőben hat gólt kapott!

Bővebben …

* * *

1928. október 7., Bécs, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 3:1 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Soponyai
Magyarország: Milotay (Nyí­regyházi TVE) – Soponyai (BSE), Mittelmann (III. ker.) – Ellbogen (Törekvés), Régner (Törekvés), Bobrik (Postás) – Savanyó (HAC), Kovács (Szombathelyi AK), Sebes (MTK), Dobos (Postás), Bogdán II. (Békéscsabai AK)

* * *

1928. november 1., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 3:1 (1:0)
vezette: Carraro (olasz)
Góllövő: Turay, Hirzer, Ströck
Magyarország: Dénes (Kispest) — Nagy J. (Sabaria), Fogl III. (Újpest) — Furmann (Ferencváros), Bukovi (Ferencváros), Berkessy (Ferencváros) – Ströck (Újpest), Takács II. (Ferencváros), Turay (Ferencváros), Hirzer (Hungária), Kohut (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Földessy János dr.

36. perc: Hirzer áll a sarokrúgásnak. A labdát valamivel a hatoson kí­vülre irányí­tja. Turay alakja hosszan kiszökken a kapu előtti csoportból. Egy csattanás, s a védhetetlen fejes Svájc kapujának bal sarkába pattan, 1:0! Turay fejesét zúgó taps ünnepli.

Bővebben …

Az 1928-as esztendőben Turay József, Szedlacsik Ferenc és Berkessy Elemér személyében újabb ferencvárosi játékosok kerültek a legjobbak közé.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ