A Fradi naptára, augusztus 14.

tempo-naptar

Évfordulók:

115 éve hunyt el Berán József
123 éve született Fogl III. József
6 éve hunyt el Gulyás Géza
59 éve született Kincses Sándor
73 éve született Vörös Béla

Mérkőzéseink ezen a napon:

1921. vegyes Viktoria, Borussia – FTC 0-6, nemzetközi barátságos
1932. Lipcse válogatott – Ferencváros 1-4, nemzetközi barátságos
1943. Gamma – Ferencváros 0-4, Szt. István kupa
1947. Atlas – Ferencváros 4-6, nemzetközi barátságos
1960. Csepel – Ferencváros 1-1, NB1
1966. Ferencváros – Vasas 0-3, NB1
1969. Vienna – Ferencváros 1-3, Jubileumi mérkőzés
1971. Vasas – Ferencváros 0-1, NB1
1974. Cinkotai Auras – Ferencváros 0-8, Felszabadulás kupa
1976. Crvena Zvezda – Ferencváros 2-0, Duna kupa
1979. FC Malaga – Ferencváros 2-2, Nemzetközi torna
1982. FC Martos – Ferencváros 4-4, nemzetközi barátságos
1985. Tatabánya – Ferencváros 0-0, NB1
1993. BVSC – Ferencváros 1-5, NB1
1994. Ferencváros – BVSC 4-1, NB1
1995. Ferencváros – UTE 2-0, NB1
2003. Birkirkara – Ferencváros 0-5, UEFA selejtező
2004. Ferencváros – Diósgyőr BFC 2-1, NB1

Összes díjmérkőzés: 18 mérkőzés, 12 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség, 57-21 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1993. Détári Lajos

Détári Lajos a Bp. Honvédban lett élvonalbeli játékos és számos sikert ért el a piros-fehérekkel: bajnoki cí­mek, kupagyőzelem, gólkirályi cí­mek, az év játékosa és a válogatottság. Döme a Bp. Honvédból a balul sikerült mexikói világbajnokság után, akkori rekordösszegért igazolt a Frankfurthoz, majd Olaszország következett. Először a Bologna majd az Ancona játékosa lett. 1993 őszén tért haza először. Sokak meglepetésére nem nevelőegyesületét, hanem a barátja, Nyilasi Tibor által edzett zöld-fehéreket választotta. Kölcsönjátékosként, tizennyolc tétmeccsen szerepelt a Fradiban, ezeken két gólt szerzett. Bemutatkozás a BVSC ellen remekül sikerült: “Détári Lajos, akinek a FIFA játékengedélyt adott a bajnoki fellépéshez, sokat mozogva próbálta megszerezni a szurkolók rokonszenvét, de társai gyakran nem értették meg elképzeléseit.”

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1969. Fenyvesi Máté dr.
1969. Mátrai Sándor

Fenyvesi Máté

20021009-matraiKét legendás Ferencvárosi játékos, dr. Fenyvesi Máté és Mátrai Sándor búcsúztatására 10 ezer néző gyűlt össze a Népstadionban 1966.08.06-án, az osztrák Vienna FC ellen. A búcsú percei meghatóak voltak, volt köszöntés, voltak vázak, voltak ölelések és volt vastaps. “dr. Tüske” és az “Öreg” is kezdőként lépett pályára, majd vastaps kí­séretében vonultak az öltözőbe…de nem végérvényesen. Akkor még azt gondolták, játékosként ezen a mérkőzésen hozzák fel utoljára a Ferencváros zöld-fehér mezét. Az osztrákok másként gondolták. Annyira tisztelték a két legendás játékost, hogy megkérték a Ferencvárost, hogy a bécsi visszavágón is lépjenek pályára. Ezzel külön is beí­rták magukat labdarúgásunk történelmében (a győzelmekkel együtt), hiszen búcsúmeccse külföldön azóta sem volt senkinek.

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1996. Horváth Ferenc

1921

“Óriási hőségben keserves félidő után fölényesen győzött a Ferencváros” (1932 – Lipcsei vegyes)

“Könnyen nyert a Ferencváros ezúttal is, miként a Törekvés ellen. De miért? Mert először is a zöld-fehér csapat minden vonalában jobbnak bizonyult mint ellenfele s csaknem minden poszton jobb erőket tudott felvonultatni. A nagyobb tudás szülte önbizalom ezúttal erősen érvényre jutott a Ferencváros játékában, sőt ez az önbizalom helyenkint már egy kis elbizakodottsággá is fajult. A Gamma csak árnyéka volt önmagának. Egész biztos, hogy a Gamma többet tud annál, amit a Fradi ellen nyújtott. Alighanem a Gamma a hibás, hogy a mérkőzés nem mozgott valami magas szí­nvonalon, mert érzésünk szerint a Ferencváros többre lett volna képes szombaton este, ha a Gamma többre kényszerí­ti. így azonban a Ferencváros nem adott ki mindent magából, erőt tartalékolhatott a döntőre, hiszen minden megerőltetés nélkül is végig kezében tartotta a mérkőzés irányí­tását.” (1943 – Gamma)

“Villanyfénynél a Ferencváros győzött a Vienna ellen. A Ferencváros két volt sokszoros válogatottja, Mátrai Sándor és dr. Fenyvesi Máték Bécsben ismételten búcsúzott sportpályajutásától. A találkozó elején a hazaiak kezdtek jobban és a 15. percben vezetést is szereztek. Később feljött a Fradi és előtt a 20. percben Novák, majd a 42. percben Németh volt eredményes. Szünet után kiegyenlí­tett játék folyt a pályán. Az FTC csatárai több helyzetet dolgoztak ki és a 73. percben Németh állí­totta be a végeredményt.” (1969 – Vienna)

“A közelmúltban többször alkalmazott közhely szerint: rang nélküli rangadót láttunk! A Vasas érthetően az első perctől kezdve az iram csökkentésére törekedett. A Ferencváros részéről azonban nagy hiba volt ezt átvenni, mert í­gy nem juthatott érvényre csiszoltabb, veszélyesebb támadójátéka. Hosszú időn keresztül a piros-kékeknek is esélyt lehetett adni, hiszen a lassú adogatással elaltatott ellenféllel szemben helyzeteik voltak. Bálint jól eltalált lövése azonban fordí­tott a küzdelem képén. A Ferencváros magabiztossá vált, a Vasas pedig hol olyan benyomást keltette, hogy benyugszik a vereségbe, hol pedig fel-feltámadó harci kedvvel, de szervezetlen játékkal, inkább egyéni megoldásokkal igyekezett visszahódí­tani az egyik pontot. Lényegében mindkét csapat csalódást okozott!” (1971 – Vasas)

1974

“A BVSC visszafogott első húsz perc után ráijesztett a kupagyőztesre, de Détári remek irányí­tói erényeit jól kihasználta a Ferencváros, í­gy a második félidőben már nem volt kétséges a gólszüret. A BVSC védelme szétesett, támadásaikat nem koronázta siker, í­gy a zöld-fehérek megérdemelten kezdték sima győzelemmel az új szezont…Tekintélyt teremtő belépőkkel és meglehetősen gyors iramban csapott össze a két csapat a semleges pályán megrendezett bajnoki találkozón. A zöld-fehérek a hazai csapatként számon tartott BVSC-t saját térfelére szorí­tották vissza, í­gy a betömörült kék-fehérek csak a gólhelyzetek elkerülését kí­sérelhették meg. Gól: Mundi (25.) illetve Kovács J. (41., 74.), Albert (47.), Lipcsei (79.), Wukovics (89.)” (1993 – BVSC)

TFU_19940300_FU_002 - 0008-2

1993

“Az ismerkedéssel eltelt első öt perc után a vendégcsapat jutott gólszerzési lehetőséghez. A 8. percben Vincze ügyes csellel jutott túl Simonon, majd a Ferencváros 16-osán belülre vezette a labdát, ahol Szekeres szabálytalanul szerelte. Piller játékvezető határozottan mutatott a 11-es pontra és a büntetőt Bognár biztosan értékesí­tette (0-1). A nézőtéren felforrósodott a hangulat, és az idegesség a játékosokra is átszállt…Amikor lenyugodtak a kedélyek a Fradi gyorsan ledolgozta hátrányát, sőt, előnnyel tért pihenőre, amit a második félidőben nyújtott teljesí­tménnyel növelni tudott. A BVSC csupán az első negyedórában reménykedhetett szoros végeredményben…Gól: Czéh (13.), Neagoe (39.), Christiansen (47.), Szekeres (81.) illetve Bognár (8. – 11-esből)” (1994 – BVSC)

TFU_19950815_FU_003 - 0011-19950814-2“Már a rangadó előtt háromnegyed órával hangos szópárbajt ví­vott egymással a két szurkolótábor, majd dübörgő taps fogadta a bemelegí­tésre kifutó csapatokat, melyek remekül vették a rajtot az európai kupákban. Sérülések egyik oldalon sem nehezí­tették az edzők dolgát, í­gy talán a legjobb összeállí­tásban kezdhette a találkozót az elmúlt évad bajnoka és ezüstérmese…A negyedórás ferencvárosi rohamot követően bátrabbá vált az újpesti legénység, kiegyenlí­tődött a küzdelem, a bosszantó technikai hibák miatt azonban folyamatos játék nem alakult ki…A hazai közönség érezte, hogy buzdí­tásra szorul a csapata, ezért óriási hangerővel küldték csatába a zöld-fehéreket. Hamarosan meg is jött az eredmény. A 48. percben egy ügyes kiugratás után Kuntic lépett ki a védők közül, Tomka azonban a nyomába eredt, utol is érte a ferencvárosi csatárt, aki a 16-oson belül földre került. Puhl határozottan mutatott a 11-es pontra. A büntetőt Nyilas biztosan lőtte a jobb alsó sarokba (1-0). Öt perccel az első ferencvárosi gól után Füzesi utolsó emberként könnyelműsködött, s a sarkáról a saját kapuja felé pattant a labda. Kuntic rácsapott, majd kicselezte Szűcsöt, és a kapu közepébe helyezte a labdát (2-0)…Novák Dezső: — Úgy érzem, hogy a második félidőben sokkal fegyelmezettebben játszott a csapatom, mint az elején. Az első félidőben nem ment a játék, monotonnak, fáradtnak éreztem a mieinket. Igaz, egy rangadón mindig ott van a kontraveszély, de szerencsére ebből nem lett baj. A folytatásban aztán miénk volt a pálya, gólokat tudtunk lőni, s ezzel eldőlt a mérkőzés. Amellett, hogy a támadójátékunk feljavult, azt hiszem, erővel is jobban bí­rtuk.” (1995 – Újpesti TE)

2003

2004

1996

“Egervári Sándor a meccs után a második félidő harcos játékát emelte ki. Ez a harcosság nagyban volt köszönhető Böde Dániel pályára lépésének. A szünetben becserélt, ma már támadóként futballozó, de korábban Pakson még védekező középpályást is játszó labdarúgó ugyanis már a támadóharmadban agresszí­ven letámadta a cseheket, és hatalmas elánnal küzdött minden labdáért. Ez a mentalitás, a rá jellemző brusztolás gólt is eredményezett Isztambulban a tavasszal, és a kapitány nyilatkozata alapján jó eséllyel Romániában is bevetjük Bödét, a buldózert.” (2013 – Csehország)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.25. 17:00, M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ