A vereség forradalma

„Vannak akik hisznek nekem, és vannak akik nem! Egyesek megértően bólogatnak, mások kétkedve néznek rám! A történelmi események megí­télésénél az ilyesmi nem szokatlan jelenség. Én azonban rendületlenül vallom: az 1956 – os forradalom gyökerei 1954 – re nyúlnak vissza.

A labdarúgó – világbajnokság döntőjében 1954 – ben elszenvedett vereség és annak érzelmi utóhatása ugyanis zsilipeket nyitott meg. Sőt! Az elszabadult indulatok, a váratlan sportbukás által előidézett csalódás hullámai (…) átcsaptak a mindennapok félelmének, keserűségének, bizonytalanságának és elégedetlenségének az árterére.

A tüntetők száma akkor még szerény volt, a tiltakozásuk azonban már előképe lehetett a két esztendővel későbbi, 1956. októberi népfelkelésnek”…

így válhatott 1956 a vereség forradalmává, amelynek mélyenszántó gondolatait A VERESÉG FORRADALMA cí­mű ezen kötetből ismerhetjük meg részletesebben.

 

*

„A VERESÉG FORRADALMA” cí­mű ezen kiadványt a politika és a labdarúgás iránt érdeklődő olvasóinknak ajánljuk, akik ezt a kötetet áttanulmányozva végiggondolják a labdarúgó – világbajnokság döntőjében 1954 – ben elszenvedett vereséget és annak érzelmi utóhatásait, az akkor még szerény tüntetést, de az emberek az elégedetlenségüknek, az óriási csalódásuknak már hangot mertek adni, a diktatórikus viszonyok között is ki mertek menni az utcára, í­gy előképéül szolgálhatott a két esztendővel későbbi, október 23 – ai népfelkelésnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ