A vereség forradalma

„Vannak akik hisznek nekem, és vannak akik nem! Egyesek megértően bólogatnak, mások kétkedve néznek rám! A történelmi események megítélésénél az ilyesmi nem szokatlan jelenség. Én azonban rendületlenül vallom: az 1956 – os forradalom gyökerei 1954 – re nyúlnak vissza.

A labdarúgó – világbajnokság döntőjében 1954 – ben elszenvedett vereség és annak érzelmi utóhatása ugyanis zsilipeket nyitott meg. Sőt! Az elszabadult indulatok, a váratlan sportbukás által előidézett csalódás hullámai (…) átcsaptak a mindennapok félelmének, keserűségének, bizonytalanságának és elégedetlenségének az árterére.

A tüntetők száma akkor még szerény volt, a tiltakozásuk azonban már előképe lehetett a két esztendővel későbbi, 1956. októberi népfelkelésnek”…

Így válhatott 1956 a vereség forradalmává, amelynek mélyenszántó gondolatait A VERESÉG FORRADALMA című ezen kötetből ismerhetjük meg részletesebben.

 

*

„A VERESÉG FORRADALMA” című ezen kiadványt a politika és a labdarúgás iránt érdeklődő olvasóinknak ajánljuk, akik ezt a kötetet áttanulmányozva végiggondolják a labdarúgó – világbajnokság döntőjében 1954 – ben elszenvedett vereséget és annak érzelmi utóhatásait, az akkor még szerény tüntetést, de az emberek az elégedetlenségüknek, az óriási csalódásuknak már hangot mertek adni, a diktatórikus viszonyok között is ki mertek menni az utcára, így előképéül szolgálhatott a két esztendővel későbbi, október 23 – ai népfelkelésnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 11.24.18:00 FTC-ZTE (TV:M4sport)
Következik: 11.28.18:55 EL csoportkör FTC-Espanol (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST