Boszankodàsok böjtkor – Hajrà Fradi, csim-bum, gòl !

Az alábbi levél (hsz) a tegnapi mérkőzésünk beszámolója alatt kialakult párbeszédhez érkezett. Hetek óta figyeljük mi is a club és Zrt. körül kialakult eseményeket, és szeretnénk is ezt a lehető legtárgyilagosabban bemutatni, megőrizni az utókornak, így szerkesztőségünk úgy döntött, hogy csak akkor teszünk közé nyilatkozatokat, ha azokon majd „megszárad a tinta”. A most elcsípett levél ugyan nem szegi meg fenti szabályunkat, de mégis sokat mond a kialakult állapotokról, és egy újabb választ ad a sokszor feltett kérdésre, melyre számtalan jó válasz létezik, de igazán csak érezni lehet:

MI IS AZ A FRADIZMUS?

(A hozzászólást szándékosan javítás nélkül teszem közzé, mert a feltett kérdéshez szorosan hozzátartozik, és egy olyan svájci Fradista szurkolótársunk klaviatúrájából származik, aki soha sem tanulta iskolapadban a magyar nyelvet.)

Boszankodàsok böjtkor

A tegnapi FTC-Videoton DUNA-TV meccsközvetìtés mégis többet folglalkoztatott mint akkor gondoltam. Kimondottan gyomorfàjàst okozott !

Mit jelenthet Isten annak, akinek a bankszàmlàja gondolkozik, cselekszik és érez helyette ? Vagyis akinek a hitel a hite ?

A Ferencvàros az àlmodozòk, a keresôk, a kalandozòk és a reménykedôk, röviden, a fiatalok csapata. Azért is a szine zöld-fehér, mert a zöld szin a fiatalsàg szine.

A tegnapi DUNA-TV közvetìtés azt a benyomàst keltette bennem, hogy itten a sivatagban az emberek végre azt hiszik, hogy elérkeztek az igéret földjére. Nem hiànyzott az arany borjù sem, melyet a spikkerek szorgalmasan körül is tàncoltak. Végre megvalòsult, ami eddig csak igéret volt ! Tanyàzunk a sivatagban, itt a legjobban fogunk tùlélni mindent !

Következetesen a Fradinak itt valahogy semmi keresnivalòja nem volt ! Itt nem is az eredményre gondolok. Valhogy ùgy éreztem, hogy idegenkedett ez a csapat sajàt magàtòl és rà hagyta magàra kényszerìteni azt a véleményt, amely „uralkodik“ felette.

Most szìvbôl sajnàltam ezt a csapatot, melynek a szurkolòit màr olyan sokszor lejàrattàk. Mivel nem volt „randalìrozàs“ egy pàr szerencsétlen elkeseredett szurkolònak kellett ezt a szerepet betöltenie, melyet kisért a DUNA-TV felvevôgépének a lencséje. Hàt most itt tartunk, hogy bohòcot és àlatkerti majmot csinàlnak belôlünk ?!!!!

Szerintem itten ideològiàk bevételére kényszerül az ember. Az ideòlògia meg abban mutatkozik, hogy nem veszi (semmibe) szembe az igazi, valòdi embert és annak az igényeit.
Nem valòdi problémàkat akarnak megoldani, hanem azokat, melyeket be akarnak nekünk magyaràzni.

Jò szokàs szerint csak az lehet jò ember, akinek tele a kasszàja. Az a rossz ember, akinek nincs betevôje.

A sivatagi tartòzkodàs nem valami csoportos és kellemes utazàs, hanem ki kell talàlnunk, hova is megyünk és merre is tartsunk.

Mit kellene tennünk, hogy a Fradi az maradjon meg, amik nekünk ? Ez a kérdés. Nem lehetett rossz az, ami éltette eddig a szurkolòkat, hiszen màr több mint szàz éve tart az ùtja a bajnoksàgban.

Milyen körülményeket kellene teremtenünk, hogy ez a lehetôség még màs nemzedékeknek is megmaradjon ? A màs (példàul a pénz) ezzel szemben csak eszköz, nem a cél lehet. A cél nem szentesìtheti az eszközöket. Nem a pénzért érdemes fentartani az FTC-t. Hàt akkor miért ?

Ha a Ferencvàros màr nem lehet a lelkes embereknek a csapata, ha benne nem a felelôségtudò emberek egyéni felàldozò munkàjuké a szò, hanem azok màr csak valmilyen fogaskerek a gépezetben, akkor valòjàban a fiatal embernek nincs sok keresnivalòja sem a Fradiban, sem a szurkolòtàborban. Szerintem ez volt eddig még mindig a Ferencvàros titka. Az egyéni felelôségérzet és felàldozòképeség döntött, hogy ki jàtszhat és ki vàlalhatott szerepet az FTC-ben. Lehet, hogy a gazdasàgi krìzis pont ezeket az embereket akarta megfélemlìteni. Nézétek, ìgy jàr, aki nem engedelmeskedik nekünk ! Tik, hàt ti mit akartok ? Ezt a kérdést màr több mint szàz éve halljàk a Fradistàk és a Ferencvàros vezetôségében.

Eddig talàn nem volt baj, mert meg volt az önbizalom és az emberek érezték, a Ferencvàros nem olyan mint a màs csapat, kitüntetés a Ferencvàrosban sportolni.

Ha a Ferencvàros màr csak arra jò, hogy a DUNA-Televìziòban a kulusszàt alkossa és még eggyes néhàny skandival szolgàljon, akkor igazàn az a kérdés vetôdik fel, hogy érdemes-e még ez minden.

Ha az egész vilàg megbolondult, és csak a minnél többet, a minnél jobbat akarja, a minnél kivàlòbbat (és minnél dràgàbat) szereti és követeli, akkor a böjt napjai arra késztetnek, hogy az ember azt keresse fel ùjbòl, amit „mégis“ és ennek ellenére is értékes szàmàra.

A Fradi nem hòdolt be sohasem az ideologiàknak. Ezt nem szabad most sem, hogy megtegye, ha nem akarja elveszìteni a hû tàboràt.

Ferencvàros jò uton jàrsz, ha mindenféle mòdon meg akarjàk keserìteni az életeted. Ezt màr 100 ével ezelô is megtették ! Te sose voltàl gazdag csapat és szàlka voltàk azoknak a szemükben, akik csak a leggazdagabb csapatoknak igényelték a gyôzelmet, a legelôkelôbbeknek a tàrsadalmi elôbbrelépést és a leghatalmasabb politikai pàrtoknak igényelték ki a sikert. Te szegény voltàl – és mégis !!! gyôzni tudtàl, mert hû maradtàl küldetésednek. Nekünk is legyen csapatunk, megmutassuk, hogy mink is vagyunk valakik azokal szemben, akik azért néznek le, mert nincs olyan magas bankkontònk.

Kérem, ,milyen ideològia ez, amely be akarja magyaràzni, hogy el kel vetni minden reményt, el kel vetni minden mùltat és jelent egy épìtendô (most màr nem szocializmus-t, hanem valami màs) vilàgért, melyet ùgy sem fog elérni egy tàrsadalom sem, hogy ne legyenek gonoszok, csak miliomosok létezenek, ki legyenek zàrva a szegények és a tehetetlenek Kedves idealistàk, a farkasok bàr jellemüket bàrànyà vàltoztatni tudjàk, de megmaradnak természetükben farkasoknak ! A zöld sasbòl te nem fogsz tudni csinàlni kakast, aki szépen ott marad a kotlò tàjàn. ! Ne is pròbàlkozz azon, hogy mi ne pròbàlkozzunk azon, amit mi jònak làtunk és itélünk.

Milyen ideològia az, amely alà rendel minden emberi lelkesedést és bizalmot egy célnak, és az embereknek nem ad lehetôséget a közremûködéshez. Es végül milyen ideòlogia az, amelynek pont az ember képessége az erkölcshez, az erôhöz, az egyetértéshez gyanùs és ok az üldözéshez ?

Minek erkölcs, ha ùgy is a bankkontò dönt mindenrôl ?
Minek az erô, ha a pénz itélkezik arròl, hogy mi lehet erôs és mi nem ?
Minek az egyetértés, ha pénz felé irànyul az összakarat ?

Boszankodom, ezt nem veszem be, akàr hogy is csûrnek, csavarnak !

A hàrom E-betû nem a többesszàmban beszél: Nem a erkölcsökrôl van szò, hanem az erkölcsrôl van szò. Nem az erôkrôl, hanem az erôrôl van szò, nem az egyetértésekrôl, hanem az egyetértésrôl van szò.

Milyért ütközik a Fradi ilyen sok viszàlyokba és ellenlàbasba ? Nem-e azért is, mert még mindig katolikus csapat ? Egy a vilàg – màr több mint két ezer év òta és nem miòta a „globalizàciò“-ròl beszélni kezdek. Az emberi erkölcsnek csak egy eredete lehet. Minden Fradista hiszi, hogy ezt az erkölcsöt a legjobban a zöld-fehér szinekben szolgàljàk. Ebben, ha nem is hìvô mégis katolikus, mert hisz abban, hogy az erkölcs nem valami személyi privatügy, hanem közügy !

Ne higgyünk annak az ideològiànak, hogy nem tudnànk megvàltoztatni ezt a vilàgot, ha elkezdenénk a kicsiben, a klubhàz körül, hiszen nem igaz, hogy a kicsi ne lenne része a nagynak és ne tudna hozzàjàrulni ehhez.

Mért haggyuk magunkat megfélemlìteni ? Bàr jogtalanul le tettek a màsodik osztàlyba, mégsem tudtak megsemmisìteni !

Ne higgyük el, hogy a kis vilàg (közösség; Fradi) ne lenne jogosult a közös célokért valò összemûködéshez, és valaki el veheti tôle ennek a feladatnak a méltòsàgàt és lehetôségét csak azért mert valaki azt mondja, hogy nem jogosult ahhoz, hogy rendezze sajàt dolgait a kicsiben is.

Ne higgyünk azoknak, akik azt mondjàk, hogy ùgy sem ér semmit ha felelôsek vagyunk magunkért és csak az jogosult a megéléshez ami a nagy vilàgnak (és eggyesek érdekeinek a) hasznàra vàlik.

Nem ìgy van : A kis közösségek épp abban lehetnek hasznosak, mert benük nevelôdnek a felelôségérzô emberek. A dolgainkat rendezni tudjuk, akkor hozzàsegìtünk a nagy vilàg problémàinak a megoldàsàhoz is.

Szerintem a klubot az éltette, hogy a szurkolòk és a sportolòk közt az az egyetértés volt, hogy csak a hû ember lehet az erkölcsös ember is. Nem az eredmény volt a fontos, hanem hogy a lelkesedés gyôzött a feladatokon. A Ferencvàros nem a teljesìtés, hanem a tùltelyesìtés csapata, akkor is, ha ezt egyesek erôpocsékolàsnak, vagy nem rentàbilisnak nevezik.

Milyen förtelmes diktatùra lehet az, ahol az emberi erény bûncselekményt jelent !

Ne higgyük azt se, hogy egy embernek a problémàja csak tisztàn csak annak az embernek a problémàja. Ez nem igaz. Az egy ember problémàja az egész emberiség problémàja is. Ezt màr több mint 2000 éve elôtt tudtàk és erre nem a globalizàciò tanìtott meg minket.

Az erkölcs nemhiàba àll az elsô helyen a hàrombetûs E-ben. Az erkölcsbôl jön az erô; az erkölcsbôl jön az egyetértés is.

Ha az erô nem az erkölcsbôl jön, akkor nem erô, hanem pénz. Ha az egyetértés nem az erkölcsbôl jön, akkor hiàba keresük a mùltban, mert ott biztosan nem fogjuk megtalàlni, mert elveszett az erkölcsel együtt.

Harcoljunk azért, amiért érdemes hinnünk ! A Fradival kapcsolatban még annyit, hogy oldgyuk meg elôször azt a kérdést, hogy miért érdemes szurkolni egy csapatnak, amelyet egyàltalàn nem lehet megkülömböztetni màr egy màs csapattòl ? Nem muszàlj csodabogarat jàtszanunk, de legyünk hûek hagyomànyainkhoz.

Csak szabad ember lehet erkölcsös. Az az ember szabad, akinek a céljait nem kényszerìtik rà, hanem aki maga vàlasztja ôket. Szabad tovàbbà az az ember, aki le is tud mondani, célja érdekében, a céljàt veszélyeztetô dolgokròl.

Mit ér olyan gyôzelem, melyet a rossz eszközel értek el ?

Az éhség adja meg az ember szàmàra azt a lehetôséget, hogy megérezze a kenyér ìzét.
A lélek szomjùsàga adja meg az ember szàmàra azt a lehetôséget, hogy a lélek jòzon részegségben legyen része.

Maradjunk éhesek, mert akkor megvan mindig a lehetôségünk, hogy jò lakjunk.
Maradjunk szomjasak, mert akkor még megvan a lehetôségünk, hogy felviduljunk.
Ne higgyünk azoknak, akik azt mondjàk, hogy rossz ember aki éhes, mert nem eszik folyton.
Ne higgyünk azoknak, akik azt mondjàk, hogy rossz ember az, aki szomjas, mert nem iszik mindig.

Aki szükségleteitek felett gyakoroja az uralmat, az tirajtatok uralkodik.

Ne beszéljen senki se rà arra, hogy az ember szükségletei valami rossz és elvetendô dolog lennének.

Az emberi vàgy ùgy se teljesül be soha – legalàbb is ezen a földön – Ne higgyünk az ideològiàknak. Akinek a szàja tele van, az màr nem tud beszélni. Akinek a vàgyai teljesültek, az màr nem tud vàgyakozni.

Itt nincs elvesztenivalònk. Ezért lehetünk lelkesek. Eljük a harcot, àlljuk a sarcot.

Hajrà Fradi, csim-bum, gòl !

-Nagy Laszlo-

5 hozzászólás a(z) Boszankodàsok böjtkor – Hajrà Fradi, csim-bum, gòl ! bejegyzéshez

 • Az elmùlt „böjtkori boszankodàsok“-ban szerintem,egy dologra, nem tértem ki kellôképpen és ez szorosan függ össze a most uralkodò globazilàdò ideològiàkal.

  Ezért egy màr az Ògörögök és a régi Ròmaiak késôbb meg a Kereszténységbeis àtvett jelképhez szeretnék felhasznàlni: A Testre és a test tajgaira és azoknak a viszonyaira az egészhez és a fejhez.

  A Fradizmusra kitérve az ideològiàk mindegyike a test egységébôl indulnak màr ki. A test az ész rabszolgàja is kiszolgàltatja. Az „egység“ a fontos a tagok nem fontosak és létjogosultsàgukat csakis a fej diktatùràjàbòl vehetik. A fejnek vannak alàrendelve. A tagok csak kivezénylôk. Nem jàrulhatnak hozzà az egész test feladataihoz.

  A fej ìgy egy diktàtor, aki màr nem az egész test érdekét szolgàlja, mert nem veszi valòjàban igénybe a test egyes részeinek a közremûködéshez alkalmas önértékét és teljesìtményre valò képességét. Ezzel pedig àrt a tagok önérzetének és valòjàban az egész testnek is.

  A test egységét ìgy nem a tagok alkossàk, hanem egy egység, melyet egy ideològia akar elôteremteni. Az emberi természet ezt a tagkénti mûködést mint feladatot kivànja és szükségleteinek egyikének érzi. Ezért ìrtam azt, hogy az ideològiàk nem az emberek szükségleiteibôl indulnak ki. Csak korbàcsal lehet, szerintük, elérni amire az ember önkényten ùgy se viheti rà magàt.

  Az ideològiàknak ezért a Ferencvàros tüske a szemükben, mert a Fradi bebizonyìtotta, hogy az embernek nem kell a korbàcs, hanem az még ràadàsul kàros is.

  Orbàn Viktor mai szép és szàmomra nagyon tanulsàgos beszédjéhez a következôket szerettem volna hozzàfûzni. En kìvülrôl tekintem a Magyarorszàgi fejleményeket, és bizonyos dolgokat nem làthatok helyesen, mert nem élek Magyarorszàgon, bizonyos dolgokat azonban làtok, amit csak egy bizonyos tàvlatbòl lehet làtni.

  Az Ember nem azért ember mert Magyar, hanem azért Magyar, mert ember. Szereti az értelmet és ezért szereti értelmét a magyar szònak, szereti a zenét és ezért szereti a magyar zenét is.

  Megint a tagoknàl vagyunk: A legalsòbb tagokon épül az egész. Ertelem nélkül nem értik a szòt,
  és akkor a magyar szòt sem értik. Az alapban értelem nélkül nincs szò sem, mert hiàba babràlnànk, ùgy sem értené meg senki egymàst, és ezért érdemes beszélni.

  Az elsô haza az értelem. A màsodik màr az lehet amelyben meg is érthessük egymàst, vagyis a szò. A csecsemô még nem tudja mi a magyar szò, de tudja hogy a szò valami, amit fel lehet fogni és meg lehet érteni. Az alapban rokonok vagyunk minden néppel. A harmadik értelemben màr ott a haza, ahol az a fontos mit beszélünk. Minnél magasabbra szàlunk a létràn, annàl többet màr természetesnek veszünk (vagy, nem veszünk màr észre).

  Legyünk ôszinték: az igazi nagy alkotàsok azok, akik bàr magyar nyelven ìròdtak, de az egész emberiség értékévé vàltak. Sajnos a Magyar nyelvet nem sokan értik. Ezért kevés baràtaink vanak Euròpàban.

  A legtöbbit minden nemzetrôl elmondhasuk. Ez minden màs nemzetre is vonatkozik. Ez minden ideològiàra is vonatkozik. Az ideològia szivesen megfordìt valamit ami ìgy igaz, fordìtva azonban nem. Az igazsàg meg azon lehet érszrevenni, hogy fordìtva is igaz még.

  A Ferencvàros azért Magyarorszàg kivàlò csapata, mert a vilàgnak vilàgklasszist adott. Ahol a Ferencvàrost emlegetik fôleg ezért emlegetik.

  Mikor azt ìrtam, hogy a Ferencvàros nem hòdolt be az ideològiàknak, akkor erre gondoltam. Az erkölcs emberfeletti feladat. A nemkeresztény òkori tàrsadalmakban is az istenek ajàndéka volt. A polgàri tàrsadalomnak, akkor, mikor az FTC-t alapìtottàk pont a legnagyobb veszélyei kerültek balròl és jobbròl. A polgàri kultùra, a 19. szàzad végén, szìvesen vette magàt körül az Antik dolgokal. Vilàgpolgàrok voltak. A gimnàziumokban az emberiség értékeit tanìtottàk.

  Az emberfeletti (és tôle független) isteni ajàndék egy emberfeletti feladatban és annak a teljesìtésében talàl egy vàlaszra. Erkölcs, feladat és teljesìtést (a Ferencvàrosnàl a tùlteljesìtés) ìgy nehéz elvàlasztani egymàstòl. Az 1/1 sose lehetséges; az ½ csak fél, a ¾ màr nagyon jò, a 10/11 màr majdnem egy 1/1. Mire tanìtanak a szàmok ? minnél több fent annàl közelebb kerül az 1. Minnél több tagokban az erkölcs annàl inkàbb elérhetô az ideàlis (sosem elérhetô, de megközelìthetô) erkölcs. Az erkölcs az 1/1. Vagyis az ember tökéletesen megfelel a feladatànak amiért itt van a földön. Örök feladat.

  Az erkölcs nem tény. Mindig megkisérendô feladat. A zöld-fehér szìn egy kihivàs és feladat, hogy a legjobban a zöld-fehér szinekben szolgàljàk ezt az istenadta ajàndékot és feladatot. Aki hû marad feladatànak az hû marad Istennek és magànak is. Ezt màs csapatban is megpròbàljàk. Ezért nem szabad lenézni a màsikakat. De minàlunk teljesìtik a legjobban. Itt a szerénység butasàg, hiszen nem tényrôl beszélünk, hanem feladatròl. Ezt minden meccsnél be kell bizonyìtani az igazi Fradistànak. Egyszer sikerül, egyszer nem. De a zöld-fehér szìn az azt jelenti, hogy csak a maximumal elégszik meg.

  Nem az egység àll a test kezdetét, hanem az egyes tagok önfelàldozò munkàja és szereposztàsa alkossàk a test egységét. Vagyis nem az ideològiàbòl („egység“), hanem az eggyes testtagok alkossàk azt. Nem az egység rendelkezik az egyes tagokal, hanem az egyes tagok irànyulnak (felelôségérzôen) a közös feladatok elvégzése felé és csak ìgy alkothatnak egy egészt. Csak a közös feladatbòl lehetséges az egyetértés.

  A közös azonban nem zàrhasa ki az egyénit, aznélkül, hogy a közös ne menjen tönkre. Ez Cato: Az ideològia az Caesar.

  Az erkölcs valòjàban nem ismer hatàrokat. (Nem az internacionàlét akarom elénekelni). Màs ember fiai épp ùgy meg szeretnék és meg is akarjàk közelìteni mint mi. Ebben igazàn egyet érthet a Fradi, a Rapid, a Slavia …. Az egyetértés, ùgy mint a Szentlélek, nem ismer hatàrokat.

  A fej feladata ebben az értelemben nem tér el alapjàban a màs tagok feladatàtòl sem. A fej a közösen vàlalt feladatok felé irànyul, ùgy mint a làb és a szem is valòjàban azt teszi. A feladata egy màsik, mint a làbé. A fej hozza kapcsolatba a tagokat a màs testekel, vagyis a nagyvilàggal.Ô teremti ki a közös kapcsolatokat. A fej feladatànak a jelentôsége nem csak (de ott is) magàban àll, hanem az egészért.

  A Magyar labdarùgàsban is a Fradinak egy testrésznek muszàj hogy legyen. Csak akkor tudja teljesìteni a feladatait. A feladatkörét bàr meg szabad hogy hatàrozza az MLSz, de nem szabad beleszòlnia abba, hogy hogyan oldja meg feladatait. En a Ferencvàrost a Magyar foci szivének làtom. Ott pumpàljàk a vért minden testrészbe. A Fradi nélkül nincs Magyar labdarùgàs. Lehet, hogy nem mindig a legokosabban cselekszenek a Fradistàk, de ott van a lelkesesés. Mit ér az okossàg a szeretet nélkül ? Csak az az ember lehet lelkes, aki szeret is.

  A Magyar labdarùgàs meg egy testrész a vilàg labdarùgàsànak.

  Nincs feladat viszony nélkül. Szerintem – ha sok jò dolgon pròbàlkozik is a jelenlegi Magyar kormàny – itt vigyàznia kell nagyon.
  Ahogy most egy kicsit foglalkozni kezdtem a Ferencvàros történetével, ùgy tûnik nekem – ebben lehet, hogy tévedek, hogy a Ferencvàrosban a tagok szabadsàgukra, önfegyelmükre, önfelàldozàsukra, röviden az emberi erkölcsre, volt bìzva az egész test szolgàlata. A Ferencvàrosban sportolni ìgy egyértelmû volt (önértékû) tagként az egész szolgàlatàba lépni. Az volt a legértékesebb ember az FTC-ben aki , ebben a szellemben, a legjobban teljesìteni tudta A cspatat lelkesedése az eggyes csapatrészek lelkesedésének több mint a szummàja: ìgy a 1+1-bôl a 3 lesz.

  Ha az egyik làb fàjt, ezt az egész test érzi (A fej is).

  Vagyis a làbnak nem kellett még az ész szerepét jàtszania. A kéz nem kényszerült a fej szerepének a betöltésére sem. A làb meg volt bìzva, hogy làbként jàruljon hozzà az egész test összfeladatànak a megoldàsàra. Ahol a tagokra bìzzàk a feladatokat, ott meg is kell, hogy bìzzanak bennük. Egy fiatal embernek nics jobb kiindulòpontja, mint mikor megbìznak benne. Csinàld ùgy ahogy te jònak làtod, akkor az egész csapatnak is jò lesz.

  Ez egy keresztény, republikànus és demokratikus felfogàs, melyben az az élet- és àllamfelfogàs kap helyet, hogy a tagok egyenrangùak, megvan nekik a maguk méltòsàguk és feladatuk, mely kettô fogalom szétvàlaszthatatlan egymàstòl.

  Habsburg Otto kedvelt kimondàsai közé tartozik, hogy a kiràlynak az a feladata, hogy megvédje a polgàrait a kormànyuktòl. Ebben némi igazsàg van. Az egység uralma az egyes tagok rovàsàra megy.

  Nem szabad az egyes tagoktòl elvenni azt a feladatot, melyet csak làbként, fejként, szemként tudnànak ellàtni. Nem szabad ôket az ész feladataival tùlterhelni.

  Miért van olyan kevés egyéniség a jelenlegi csapatban ?

  Bàr ràd van bìzva, hogy mindent (és többet) teljesìtsél, amire làbként képes vagy. Ne nézd le magadat, mert nem vagy fej, vagy szem. Es ne nézd le a màsikat se ezért. Te a te posztodon épp ùgy a legnagyobb feladattal vagy megbìzva mint a màsik. „Fô a gyôzelem“. Az erkölcs gyôzelmére gondolok itten. A szurkolò az, aki hisz abban, hogy az erkölcs és a Fradi gyôzelme szétvàlaszthatatlanok. Az erkölcsel szemben mérik az eredményt. Az 1/1 nem reàlis: Az ½ nem méltò: …Ez utàn minden lehetség, és mindennek muszàj hogy lehetséges maradjon, ha nem valamilyen Fradi-ideòlògia (A pénz, a hatalom, a dicsôség vagy màs ideològiànak) akar bedôlni az ember, hanem mégis a földön akar jàrni.

  A làb nem azért alàbbrendelt, mert nem szem vagy fej. Kell, hogy legyenek ùjbòl olyan jàtékosok, akik képesek az alkotàsra, de ehhez bizalom, és nyugodtsàg kell. A tények diktatùràjàt nem ùgy ràzza meg az ember, hogy becsukja a szemét, hanem kicsiben meg pròbàlja vàltoztatni.

  Magyarorszàgon jelenleg nincs Messi vagy Ronaldino. Nem is lehet. Azonban fel kellene ruhàzni a most felelôséget vàlalò embereket azzal a bizalommal, hogy „Fradi volt és Fradi lesz…“ Jelenleg a Fradi csak van. De ennek nem muszàj ìgy maradnia. A tények addig uralkodnak, mìg nem vàltoztatnak rajtuk. Addig uralkodnak, mìg hisznek abban, hogy elôzô tények befolyàsolhassàk a jelen meccset. A labda gyorsabb minden jàtékosnàl. A jelenlegi meccsben adòdò helyzetek erôsebbe k minden elôzô ténynél. Fô a gyôzelem. Nem a vilàgot kell legyôznünk, hanem kishitûségünket.

  Az ész foglalkozon a valòsàgal, az emberi kapcsolatokal és alkossa és talàlja meg a megfelelô körülményeket, melyben a tagok méltòsàgukhoz megfelelôen el tudjàk làtni feladataikat és meg tudjàk tartani méltòsàgukat. Erre hivatott, mert erre alkotott.

  A Ferencvàros akkor jàtszik rosszul, mikor a pàlyàn a jàtékosoknak a làb, a szem, a szìv szerepe mellett még az ész problémàival is foglalkozniuk kell. Amikor egy jàtékos egy önvàlalkozò és a sajàt érdekit is kell, hogy képviselje, akkor tùl van terhelve és nem tud teljesìteni.

  Vissza kellene adni a Ferencvàrosban a tagoknak ùjra a feladatukat és annak a méltòsàgàt és vele jàrò méltòsàgérzetét is. Te nem akàrmilyen csapatnak rùgod a bôrt. Ne az ész pròbàlkozzon a làb szerepében. Ne a fejünkön jàrjunk, hanem a làbunkon.

  A tények ott tudjàk megbénìtani az embereket és ott uralkodnak rajtuk, ahol feladtak az egyéni tagokra bìzni a feladatokat . A szocializmus nagy àtka, hogy a tagok kezükbôl kivette a feladatokat és a felelôségérzetet. Méltassuk a tagokat a Ferencvàros egész feladatànak a hozzàjàrulàsàhoz. Csak a közös feladatban születhet egyetértés.

  Bìztassuk azokat akik ezt megteszik. Biztatni csak olyan embert lehet, akit méltatunk is egy feladat elvégzéséhez.

 • Szia hunor:

  Nem vallàselméletrôl akartam elsôsorban ìrni. Mivel magam katolikus vagyok itt talàn elfogult is voltam meg akarlak nyugtatni, hogy nem akartalak megsérteni, ha màs vallàson lennél. A Rapidal együtt a Ferencvàros az a csapat melynek szurkolni màr vallàsi méretûnek nevezhetnénk.

  Mindig érdekelt, hogy ez miért is van ìgy. Azonban nem hiszem, hogy boszankodàsaimban egy megfelelô vàlaszt adtam volna erre a kérdésre.

  Amit talàn még hozzà szeretnék fûzni, hogy Magyarorszàgon a nemzet és a katolikus vallàs nagyon szoros kapcsolatban vannak egymàsal. Ha merész is azt mondani, hogy a hàrmas E-betûknek egyesszàma onnan ered, még fel lehetne tenni kérdésnek.

  Te is az egy Fradit az egy értékrendel hozod kapcsolatba. En is valahogy ezt pròbàltam megtenni.

  Nincsenek sok Fradik, egy Fradi van. Nincs a pénz Fradija, nincs a média Fradija, nincs a …Fradija. De ezt nem jelenti azt, hogy ne lenne a pénz Fradija is, a média Fradija is…. De mindegyik Fradiknak az egy Fradi legyen a kiindulòpontja.

  Ha az ember hû marad magàhoz, akkor tùléli a sivatagot is.

 • Szia lalolib: Nagy megtiszteltetés szàmomra, amit és mert ìrsz nekem.

  Ha azt ìrod, hogy visszaadtam valamit neked, akkor mégis nagy a remény, hogy valamit érintettem “bosszankodàsaim”-ban, ami mégis volt és mégis lesz, amìg Fradi lesz. Nem vagyok biztos abban, hogy mi is volt az, de az a fontos, hogy benne volt. Ezért is megérte a bosszankodàst.

 • Remek irás, Laci!

  Annyit fűznék hozzá, hogy a Fradi nem katolikus, hanem magyar és keresztény. A kereszténység túlmutat a katolicizmuson, a kereszténység értékrend érdekcsoportoktól és dogmáktól, politikától és hatalomtól függetlenül. Ezt az értékrendet kell visszaállitani családokban, közösségekben, a lelátón, a klubházban, az öltözőben és akkor a soraidat kiegészitve nem lesznek Fradik, csak egyetlen és igazi Fradi.

 • A szombati sokk után, egy napi csendes elmélkedés után, jó volt olvasni a soraidat Laci! Valamit visszaadtál abból, ami az elmúlt években teljesen elveszni látszott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.20. 19:30 PAFC-FTC (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
FACEBOOK:
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
HOST